Έξαλλη η Ελένη Μπίστικα για τις δηλώσεις, περί AIDS, του Σταύρου Ζαλμά στη Lifo

Facebook Twitter
13

Πρόκειται για ένα θέμα που δεν πήραμε καν χαμπάρι ότι συνέβη και προβλήθηκε, δυστυχώς, στην τηλεόραση.

Το αντιγράφω εξ'ολοκλήρου από εδώ:

Ο ηθοποιός δήλωσε στη Lifo, ότι εξαιτίας της συγκατοίκησής του με τον σκηνοθέτη Αλέξη Μπίστικα, ο οποίος «έφυγε» το 1995 από Aids, και προκειμένου διάφορα έντυπα να πουλήσουν, έγραψαν ότι πάσχει και ο ίδιος από Aids, με αποτέλεσμα να χάσει δουλειές και να απομονωθεί κοινωνικά και ερωτικά.

 

Οι δηλώσεις του αυτές, προκάλεσαν την αντίδραση της μητέρας του Αλέξη Μπίστικα,Ελένης Μπίστικα, η οποία με επιστολή της στην «Μεσημεριανή Μελέτη» αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

«Το απόσπασμα περιέχει στοιχεία ασύστατα τα οποία θίγουν τη μνήμη του Αλέξη Μπίστικα, βραβευμένου σκηνοθέτη του κινηματογράφου... Το ότι έμεινε 10 χρόνια χωρίς δουλειά (ο Σταύρος Ζαλμάς), ίσως να οφείλεται στο ότι δεν είχε τον ανιδιοτελή σκηνοθέτη Μπίστικα να τον στηρίζει... Τα άλλα ανήκουν στο χώρο της φαντασίας».

-----

Είναι εξαιρετικά στενάχωρο θέμα. Και είναι απ' τις περιπτώσεις που, κατά την ταπεινή μου άποψη, όλοι έχουν τα δίκια τους. 

Η μητέρα του αξέχαστου Αλέξη Μπίστικα (και γνωστή δημοσιογράφος της Καθημερινής) εξέλαβε ως προσβλητικό το σχόλιο, σα να κατηγορούνταν, με άκομψο τρόπο, για κάτι ο νεκρός γιος της - και είναι, νομίζω, απόλυτα κατανοητό.

Ο Σταύρος Ζαλμάς απ' την άλλη περιέγραψε με τρόπο κυριολεκτικό και όχι αξιολογικό μια κατάσταση όπως την έζησε, δηλαδή ότι τις φήμες που γράφτηκαν σε έντυπα (αυτό δεν το γνώριζα) και που έκανε κόσμο να τον αντιμετωπίζει "από μακριά κι αγαπημένοι"...

*Δείτε επίσης:

 

Ένα εξαιρετικό ποστ για τον Αλέξη Μπίστικα - MessageofUncopromisingLove*

 

Την περίφημη, αμφιλεγόμενη συνέντευξη του Σταύρου Ζαλμά στη LIFO.

 

 

 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Stelio και CoolUser,για τελευταια φορα, ο Αλεξης ποτε δεν ειπε στον Ζαλμα "κακως αναφερθηκες στη συγκατοικηση μας" κλπ, καθως ηταν ηδη γνωστο οτι οταν ο Αλεξης ηταν στην Ελλαδα μοιραζοντουσαν ενα διαμερισμα και επισης ο αδερφος μου μιλουσε ΑΝΟΙΧΤΑ για το οτι επασχε απο Aids. Τα ΜΜΕ εχουν φερθει παντα με το γαντι στον Ζαλμα και ολα τ' αλλα ειπωθηκαν, παραμονες της επετείου του θανατου του, για να γινει ακριβως αυτο: ν' ασχοληθει ο κοσμος μαζι του.Να ειστε ολοι καλα
Koλλαει coolUser στο οτι ποτε δεν υπηρξε τετοιο θεμα απ τα ΜΜΕ, τοτε... Τι δεν καταλαβαινεις?Stelio και σταματω καπου εδω γιατι για εμας αυτα ολα ειναι πολυ σκληρα και απο την ασθενεια αυτη χασαμε τον ανθρωπο μας... ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο Αλεξης του ειπε πως "κακως μιλησες "κλπ οπως ο
Stelios...Η οικογενεια μας με την προτροπη του Αλεξη, εκεινα τα πολυ δυσκολα χρονια, ποτε δεν εκρυψε το οτι επασχε απο Aids, σε μια προσπαθεια να φυγει το βαρυ στιγμα γυρω απ την ασθενεια. Σε προκαλω λοιπον να παμε σε ασθενεις που ειναι HIV+ να φας απ το πιατο τους και να πιεις απ το νερο τους οπως καναμε με τον αδερφο μου 19 χρονια πριν, για να πεισουμε ακομα και τις ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ να πλησιασουν... Ως τοτε προσεχε τα ανωνυμα λογια σου ε?
Αν αδίκησα την κ. Μπίστικα με τα "ανώνυμα" γραπτά μου όπως γράφεις, της ζητώ συγγνώμη. Από την άλλη αν έχω άδικο όπως γράφεις, συνεχίζω να μην καταλαβαίνω από αυτό που έγραψε η ίδια αλλά και από το δικό σου σχόλιο σε τι ακριβώς θεωρεί ότι θίχτηκε η μνήμη του γιου της και τι ανήκει στο χώρο της φαντασίας όπως γράφει. Οπότε οποιαδήποτε διευκρίνιση θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.
Δικαίωμά της της κας Μπίστικα να βρίσκεται σε διαρκή άρνηση - δικαίωμα και των υπολοίπων να μην μοιράζονται την άποψή της. Ο αναμφισβήτητα ταλαντούχος και σπάνιας ευαισθησίας γιός της πέθανε χτυπημένος από AIDS αφού πρόλαβε και άφησε ένα εξαιρετικό έργο που θα έχει στις ερχόμενες γενιές την έστω και μη συνειδητή επίδραση που έχει σε πολλούς ξένους κινηματογραφιστές ο Ντέρεκ Τζάρμαν... Από κει και π;eρα θα παραμείνουμε σε ότι είχε πει ο Βολταίρος : <<>σεβασμό οφείλουμε στους ζωντανούς - στους νεκρούς οφείλουμε την αλήθεια>
Ο Ζαλμας ηταν ειλικρινης αλλα απροσεκτος. Δινω περισσοτερα δικια στην Μπιστικα μονο επειδη ειναι μανα. Το δημοσιογραφικο της "ταλεντο" και ο τροπος γραφης της ποτε δεν μου ειπαν κατι.
Εκεί που είναι το παιδί της δεν έχει πλέον να τον προστατεύσει από κάτι ως μάνα. Τον εαυτό της προστατεύει από την αδιακρισία και την κακία του κόσμου. Δεκτό και κατανοητό. Από την άλλη όμως, ως δημοσιογράφος δεν κατανοώ πως μπορεί και δέχεται τη λογική του "όλα κάτι απ'το χαλί" ακόμα κι αν πονάνε, ακόμα κι αν πρέπει να αλλάξουν. Συμφωνώ ότι τέτοιες μαρτυρίες έχουν τεράστιο προσωπικό κόστος, αλλά όσο δεν ακούγονται η άγνοια και η κακία του κόσμου θεριεύει ακόμα περισσότερο.
Μα είσαι σοβαρός; Ποιό χαλί; Υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει τι είχε ο Μπίστικας; Εδώ ακόμα θυμάμαι τη συνέντευξή του στον Τσαγκαρουσιάνο νομίζω, τα έλεγε όλα με αφοπλιστική ειλικρίνεια (και ήταν πριν 20 χρόνια σχεδόν), είχα συγκλονιστεί κι είχα καταστεναχωρεθεί.
Oϋτε εμένα μου φάνηκε προσβλητικό. Βίωσε μια κατάσταση ο Ζαλμάς και την δήλωσε. Ομως η Μπίστικα εκτός από μάνα που έχασε το παιδί της και βεβαίως έχει πολύ αυξημένη ευαισθησία στο θέμα αυτό από εμάς που είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές, πιστεύω ότι ως οξυδερκής άνθρωπος και δημοσιογράφος. αλλά ίσως ακόμα και από εξομολόγηση του Αλεξη, μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω, κάποια ντεσού. Και ξέσπασε, υπό το βάρος της μνήμης του παιδιού της.
Ο μόνος λόγος που "ξέσπασε" είναι μάλλον ότι αναφέρθηκε η φρικτή λεξούλα με τα τέσσερα γράμματα ως αιτία θανάτου του παιδιού της. Δεν κατηγόρησε σε τίποτα το γιο της, τα media κατηγόρησε.Κρύφτε τα όλα κάτω απ'το χαλί γιατί τι θα πει ο κόσμος. Αυτή είναι η Ελλάδα ακόμα δυστυχώς...
Η ""επιστολή της στην «Μεσημεριανή Μελέτη»"" τα λέει όλα από μόνη της. Όποιος ανακατεύεται με τα «Κατιναριά», τον τρώνε ..... Εκεί ακριβώς είναι που χάνεις και το δίκιο σου. Τι να πούμε εμείς παραπάνω?