''H Αθήνα παραμένει Αθήνα''

''H Αθήνα παραμένει Αθήνα'' Facebook Twitter
4

 Από το Τhe Atlantic Cities

[Επιμέλεια για το lifo.gr: Παναγιώτης Κοτροκόης]

''H Αθήνα παραμένει Αθήνα'' Facebook Twitter
(Yannis Behrakis/Reuters)

Όποιος γνωρίζει την Αθήνα, αυτή η εικόνα [που δίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα] είναι λίγο περίεργη. Σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την αγχωμένη, αλλά πολύβουη και πλήρως λειτουργική πόλη σε μία πρόσφατη επίσκεψή μου με τον έλληνα συνέταιρό μου. Ακόμα και υπό σοβαρή πίεση, η πόλη είναι είναι ένα ανθεκτικό μέρος. Στην πραγματικότητα, δεδομένου το πόσο δεινή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ένα από τα παράδοξα είναι ότι εμφανίζεται τόσο φυσιολογική, με καφετέριες, μπαρ, μουσεία και θέατρα ακόμα γεμάτα, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι στην Αθήνα. Μερικές κακόφημες περιοχές έχουν ολοένα και πιο πολλούς αστέγους και ναρκομανείς, οι οποίοι είναι πιο χαμένοι απ' οποιοδήποτε άλλον έχω δει. Παρομοίως πολλοί άνθρωποι είναι απελπισμένοι να βρουν εύκολα χρήματα. Η φίλη με την οποία μέναμε μαζί είχε πέσει θύμα κλοπής των λαβών της πόρτας της, από ορείχαλκο. Παρά τις εξαντλητικές δυσκολίες, οι Αθηναίοι προσαρμόζονται, βρίσκουν νέους τρόπους για να τα βγάζουν πέρα, βρίσκουν νέους τρόπους για να βοηθάει ο ένας τον άλλο και ακόμα απολαμβάνουν αυτό που έχει απομείνει από μία ζωντανή πόλη.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει από παλιά χάρες, τις οποίες αξίζει να μιμηθούμε. Πολλές από τις πυκνοκατοικημένες γειτονίες έχουν μικτή χρήση, τα γραφεία και τα εργαστήρια μετατρέπονται σε μπαράκια την νύχτα, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι χωρίς να ενοχλούνται εκείνοι που πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς. Οι στενοί δρόμοι της πόλης είναι ελκυστικά ζωντανοί την ημέρα και τη νύχτα, όλο το χρόνο, με άτομα κάθε ηλικίας, κάνοντας την Αθήνα εκπληκτικά ασφαλής και ελεγχόμενη για μία πόλη που οδεύει προς την καταστροφή.

''H Αθήνα παραμένει Αθήνα'' Facebook Twitter
Reuters

Η δημόσια ζωή παραμένει καλά κρατεί, αλλά οι άνθρωποι κυνηγάνε τις φτηνότερες εναλλακτικές. Για να γλιτώσουν μερικά κόστη, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι συχνάζουν σε καφενεία, στα οποία παλιότερα πήγαιναν μόνο ηλικιωμένοι. Τα μέρη αυτά είναι τώρα γεμάτα από hipsters και θα έλεγε κανείς ότι είναι τακτικοί πελάτες. Άλλοι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σε καφέ και τώρα επιλέγουν τα πεζοδρόμια για να πιουν και να κοινωνικοποιηθούν. Μερικά υπαίθρια σημεία, όπως αυτό, έχουν γίνει πρόσφατα της μόδας, με τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται κάθε βράδυ και να στήνουν οθόνες και προβολείς για να παρακολουθήσουν κάποια ταινία.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες θέλουν να μάθουν τι πήγε στραβά με την παρούσα κατάσταση και να μάθουν πράγματα από το πρόσφατο παρελθόν ή να αισθάνονται περήφανοι που είναι Έλληνες. Πλέον τα μουσεία οργανώνουν εκθέσεις για τον 20ο και το 19ο αιώνα, καθώς η Αθήνα του Περικλή φαίνεται τόσο μακρινή.

Οι Αθηναίοι σαρώνουν επίσης τους ιστότοπους και τα εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα τα οποία προσφέρουν δωρεάν ή χαμηλές τιμές σε εκδηλώσεις, υπηρεσίες και άλλα προϊόντα. Για παράδειγμα το μουσείο Μπενάκη έχει ως χορηγό επικοινωνία το Forfree.gr.

''H Αθήνα παραμένει Αθήνα'' Facebook Twitter
(Brigida Soriano / Shutterstock.com)


Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ακόμα ζωντανή θα ήταν αναισθησία να πούμε ότι η πόλη είναι και καλά. Το βιοτικό επίπεδο επιδεινώνεται με ελάχιστα περιθώρια βελτίωσης, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται η ακροδεξιά. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια είναι ένας ισχυρός θεσμός στην Ελλάδα και τα μέλη της αλληλοβοηθούνται, οι συνεχείς φόροι διαβρώνουν τις λιγοστές ελπίδες που έχουν απομείνει.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι περίοδοι ηρεμίας, αλλά και περιστασιακής αναταραχής είναι προϊόν άγχους.

Όπως υποστηρίζει ο Αθηναίος δικηγόρος Ηλίας Κοντάκος: «Αρκετοί Αθηναίοι φοβούνται. Αισθάνονται ότι αν διαμαρτυρηθούν για την τρέχουσα κατάσταση, οι διαμαρτυρίες τους θα ενσωματωθούν με εκείνες της άκρο-αριστεράς, ή θα χρησιμοποιηθούν από τους νεοναζί για κάτι γελοίο, όπως η φορολόγηση των αλλοδαπών.».


Μπορεί η ηρεμία της Αθήνας να μην είναι ενθαρρυντική, καθώς είναι προϊόν τρόμου, αλλά είναι παραπλανητικό και βλαβερό να παρουσιάζεται η πόλη ως σκουπιδότοπος. Με 7.000 χρόνια στην πλάτη της, η Αθήνα έχει μάθει πώς να επιζεί.

''H Αθήνα παραμένει Αθήνα'' Facebook Twitter
(John Kolesidis/Reuters)

 

 

 

Αρχείο
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
"Οι δρόμοι ελκυστικά ζωντανοί", "η Αθήνα εκπληκτικά ασφαλής και ελεγχόμενη", "δεν ενοχλούνται (απ' τη φασαρία) όσοι έχουν να ξυπνήσουν πρωϊ", "οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε υπαίθρια σημεία με οθόνες και προβολές ταινιών", "είναι παραπλανητικό και βλαβερό να παρουσιάζεται η πόλη ως σκουπιδότοπος"....Τί να πω ρε άνθρωπε.... Χαμένος στη μετάφραση......
Είμαι περήφανος για την πόλη μου και τη χώρα μου. Απλά ντρέπομαι για αυτούς που την εκπροσωπούν και την προστατεύουν από την ώρα που γεννήθηκα. Είμαι 28.
"ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι χωρίς να ενοχλούνται εκείνοι που πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς"Μια χαρά ενοχλούνται όσοι έχουν να ξυπνήσουν πρωί, απλά είναι αδύνατο να τα βάλουν με τις διάφορες μαφίες της νύχτας.