Μουσεία που δεν έγιναν ποτέ

Μουσεία που δεν έγιναν ποτέ Facebook Twitter
2

Μερικά μουσεία δεν ήταν για να γίνουν. Τα σχέδιά τους έμειναν στα χαρτιά. Είτε γιατί ήταν ακριβά, είτε γιατί η κατασκευή τους αποδείχτηκε υπερβολικά πολύπλοκη. Ανέμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολλά ματαιωμένα όνειρα. Ισως μια μέρα κάποια πραγματοποιηθούν. Περιμένουμε από το χρόνο να αποκαταστήσει την χαμένη τους τιμή.

Αυτή την εποχή το Guggenheim είναι πραγματικά τυλιγμένο στο ροζ φως των εγκταστάσεων του James Turrell. Ομως η φωτογραφία είναι από την μακέτα του μουσείου, σχέδιο του Frank Lloyd Wright το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Και αυτή τυλιγμένη στο ροζ φως.

Με αυτό το σχέδιο από τον αρχιτέκτονα Franklin Webster Smith για την Νational Gallery of History and Art, ένας ιδανικό πλέγμα από στήλες και αυλές αντικαθιστά την έκταση του πράσινου, με πολλές αψίδες, ακολουθώντας τα κλασικά πρότυπα.

Πρωτότυπο σχέδιο για το Μουσείο του Μπρούκλιν από τους McKim, Mead & White το 1893. Σήμερα είναι μόλις το ένα έκτο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι.

Η πολυσυζητημένη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, εγκρίθηκε αρχικά το 1982. Θεωρήθηκε εξωφρενικά μοντέρνα παρέμβαση και αντιμετώπισε ακόμα και τη βασιλική κριτική. Ο πρίγκιπας Κάρολος σε ένα συνέδριο αρχιτεκτόνων είπε ότι η προέκταση μοιάζει με ένα τερατώδες ρουμπίνι στο πρόσωπο ενός πολύ αγαπητού και κομψού φίλου. Το σχέδιο των Ahrends, Burton, και Koralek και η κατασκευή του στην Πλατεία Τραφάλγκαρ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Hotel Attraction: Ενα σχέδιο του 1908 του Γκαουντί που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επανήλθε στην επικαιρότητα όταν γινόταν η συζήτηση σχετικά με το αν έπρεπε να αντικαταστήσει κάτι τους Δίδυμους Πύργους.

Ο Jackson Pollock και ο Peter Blake μπροστά στο μοντέλο του Blake για το "Ιδανικό μουσείο μιας μικρής πόλης" στην Betty Parson Gallery.

Τα σχέδια του Gehry για το απραγματοποίητο τελικά Museum of Tolerance στο Λος Αντζελες.

Μουσείο της Ακρόπολης, η πρόταση του Daniel Libeskind. Κυκλοφορεί ακόμα στον κόσμο ως μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα.

Προτεινόμενη μακέτα για το National Museum of American People. Αυτό το έργο, έχει ακόμα ελπίδες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι λείπει από την Αμερική ένα μουσείο που θα αφηγείται την ιστορία των διαφορετικών πολιτισμών που συναντήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Το μουσείο Guggenheim στην Guadalajara. Σχεδιασμένο από τον Enrique Norten. Το πιο ακριβό από τα μουσεία Guggenheim. Εξαιτίας του κόστους, το έργο ακυρώθηκε το 2009.

Εικαστικά
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
«Τερατώδη καντήλα στο πρόσωπο ενός πολυαγαπημένου και κομψού φίλου» είπε ο Κάρολος την προτεινόμενη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, όχι «τερατώδες ρουμπίνι».