Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Facebook Twitter
21

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ πέτυχε η χώρα μας το πρώτο 7μηνο του 2013, σύμφωνα με τον υφ. Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 325 εκατ. ευρώ.  

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013 και επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σταικούρας, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013-, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου. Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι μειώνονται και τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων.  

Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013 αποπληρώθηκαν 4,4 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και μόνο τον Αύγουστο αποπληρώθηκαν 600 εκατ. ευρώ κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Τα στοιχεία περιέχουν την εξής παπάντζα. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,6 δις ΠΡΙΝ τη «διόρθωση των ταμειακών στοιχείων». ΜΕΤΑ τη «διόρθωση» (3,5 δις «παλαιών οφειλών» και 606 εκ επιστροφή φόρων) το προωτογενές αποτέλεσμα είναι -1,2 δις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τώρα 6,3 δις. Σύμφωνα με τους στόχους του πρϋπολογισμού για όλο το 2013 το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι -2,3 δις (άρα 4 δις πλεόνασμα πριν την «ταμειακή διόρθωση»).
Να συμπληρώσω ότι οι "ληξιπρόθεσμες οφειλές" σε σχέση με τον Δεκ 2012 μειώθηκαν κατά 1,3 δις. Άρα τα υπόλοιπα 2,2 δις είναι φετινά βερεσέδια που δεν υπολογίζονται στο έλλειμα που ανακοινώνεται (παρά μόνο ως "ταμειακή διόρθωση").
Αγαπητέ τα ταμειακά στοιχεία στα οποία αναφέρεστε έχουν ήδη καταγραφεί στα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν αποτελεί ταμειακό μέγεθος. Άλλοι οι λογαριασμοί deficit/surplus (ή profit/loss όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις) και άλλοι οι λογαριασμοί cash flows. Μπλέξατε τα δύο και καταλήξατε στο να καταλογίζετε τις οφειλές εις διπλούν. Όταν αγοράζω κάτι επί πιστώσει π.χ. για την επιχείρηση μου αυτό αποτελεί έξοδο (έστω και αν δεν πληρώσω δραχμή για αυτό) αλλά δεν αλλάζει τις ταμειακές ροές μου. Τον επόμενο χρόνο που θα το αποπληρώσει οι ταμειακές μου ροές θα αλλάξουν αλλά όχι και τα έξοδα μου (σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για διπλή καταγραφή εξόδων).
Αναφέρομαι στα ταμειακά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.Αυτό που μου καταλογίζεις το κάνει το Υπουργείο, όχι εγώ.Το υπουργείο εμφανίζει ως "ταμειακή διόρθωση" πληρωμές που αφορούν παρελθόωτα έτη. Τα στοιχεία στο λινκ παρακάτω. Πώς εξηγείς την ταμειακή διόρθωση;http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/42/98/b5/4298b5e0100c7dd71192012e607813ced50b493c/application/pdf/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82++%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A5+2013.pdf
"Όταν αγοράζω κάτι επί πιστώσει π.χ. για την επιχείρηση μου αυτό..." Θα παρατηρήσεις ότι στη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων δεν περιλαμάνονται οι "αναληφθείσες υποχρεώσεις" του 2013 (που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ακόμη - 90 ημέρες δαπανών). Ή περιλαμβάνονται και δεν τις βλέπω;
@Mstrog Δίκαιο έχεις. Αυτό έγραψα και εγώ παρακάτω πριν να δημοσιευθεί το μήνυμα σου. Η αναφορά στις ταμειακές ροές έχει νόημα μόνο όσο αφορά τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και συνήθως δεν λένε πάρα πολλά για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους (τουλάχιστον όχι όταν μιλάμε για οριακά θετικά/αρνητικά μεγέθη).
Από ότι διαβάζω το πλεόνασμα για το οποίο διαβάζουμε είναι ταμειακό και δεν είναι τελικό. Συνεπώς είναι περιορισμένης πληροφοριακής αξίας. Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως μπαίνει ρευστό στα ταμεία και συνεπώς μάλλον δεν θα σκάσουμε (τουλάχιστον όχι φέτος).
Επίσης, το ότι φέτος θα εισπραχθεί Φόρος Ακίνητης Περιουσίας από τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 μήπως βοηθάει στη δημιουργία πλεονάσματος; Λέω τώρα - γιατί αν ναι, μας βλέπω του χρόνου να χρεώνουν ΦΑΠ προκαταβολικά τα έτη 2015, 2016, και 2017.
Και γιατι ρε καλόπαιδα δεν μειωνετε το πετρέλαιο θέρμασης,παρα μουλαρώσατε και δεν δεχεστε κουβεντα,παρά τη κοινωνική κατακραυγή για ένα μετρο που δεν απεδωσε ούτε στο 1/4 απ όσο υπολογίζατε ???Α να χαθείτε πια !!!
Η πλάκα κάνεις (που αν κάνεις,συγνώμη,απλά δεν αντελήφθην το χιούμορ),ή έλειπες απο την Ελλάδα για πολύ καιρό...Ή πιστεύεις τα απίστευτα μαγειρέματα των αριθμών για τα οποία μιλάνε πολύ εύστοχα οι παρακάτω συνομιλητές
the deepΥπάρχει και τέταρτη περίπτωση να έχει μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης πάρα πολύ και παράλληλα να έχουν αυξηθεί τα έσοδα του κράτους αρκετά.Όλο αυτό κατέστει δυνατό επειδή επειδή η αύξηση του συντελεστή φορολογίας του πετρελαίου ήταν αστρονομική απο τη μία χρονιά στην άλλη.Βρες το στο ίντερνετ, υπάρχει παντού, εγώ το διαβασα πρώτη φορά απο την Lifo σε ανάρτηση του realpolitic (που μάλλον δεν γράφει εδώ πια).Το λέω σαν γεγονός λοιπόν και όχι σαν εκτίμηση.Η κουβέντα αν είναι ειναι κοινωνικά δίκαιο αυτό που έγινε είναι άλλο πράγμα. Όπως και αν τα παραπάνω χρήματα που εισπράχθησαν θα διατεθούν σωστά είναι επίσης άλλη κουβέντα. ps. θα ήθελα να έλειπα απο την Ελλάδα για πολύ καιρό.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63770399Αυξήθηκαν κατά 20% με μείωση της κατανάλωσης άνω του 70%. Οπότε ας κρυώνουμε όλοι αρκεί να κερδίσει πιο πολλά το κράτος. Ωραίο σκεπτικό έχουν όλοι εδώ μέσα πάντως και φυσικά λογικά επιχειρήματα. Εγώ λέω να πεθάνουμε όλοι ώστε να μη μας ζητάει κανείς πίσω τα χρωστούμενα. Λογικότατο δεν ακούγεται;
να τους υπενθυμισουμε οτι βαση μνημονιου το 30% αυτου του ποσου (περιπου 750,000,000 ευρω) πρεπει να δοθει στις ευπαθεις ομαδες πολιτων της χωρας οπως ΑΜΕΑ,πολυτεκνοι,ανεργοι,χαμηλοσυνταξιουχοι κτλ ή θα βλαψουμε την...αναπτυξη ετσι?
''όπως τόνισε ο κ. Σταικούρας, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013-, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.''Στο ίδιο μήκος κύματος θα ήθελα να σημειώσω και εγώ όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ότι αν εξαιρεθεί η επίδραση του Ήλιου και άλλων συγκυριακών παραγόντων, η Ελλάδα είναι μία χώρα που κάνει τον Αύγουστο ψοφόκρυο.Λες και η ύφεση είναι συγκυριακός παράγων.Κακή συγκυρία κύριοι είναι να σηκωθεί τσουνάμι όταν πας για μπάνιο, να γίνει σεισμός 7R όταν μένεις σε κτίριο/ερείπιο, να ζωντανέψει το ηφαίστειο όταν βλέπεις το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, η τσιρίδα της μάνας μου όταν δει έντομο την ώρα που κοιμάμαι..ΌΧΙ Η ΥΦΕΣΗ
Αυτη η ατιμη συγκυρια κρατα εξι χρονια ρε γαμωτο...ΟΚ,ολοι ξερουμε οτι το "success story" που προσπαθει να επικοινωνησει η κυβερνηση εχει ως προυποθεση την υπαρξη πρωτογενους πλεονασματος για το 2013.Μονο τοτε θα μπορεσει να ζητησει,υποθετικα παντα,την οποιοαδηποτε ελαφρυνση των ορων δανεισμου,ειτε με ενα νεο κουρεμα που αυτη τη φορα θα περιλαμβανει τα χαρτοφυλακια των κρατων-δανειστων (OSI)ειτε ενα roll over των μελλοντικων αποπληρωμων με πιθανη μειωση των επιτοκιων.Πρακτικα μιλωντας,με τα rears του κρατους προς τον ιδιωτικο τομεα να προσεγγιζουν το διπλασιο ποσο απο αυτο που παρουσιαζεται σαν πλεονασμα,οι οποιοι πανυγηρισμοι δεν ειναι παρα καποια νουμερα που παρουσιαζουμε στους δανειστες για να δικαιολογησουν στην κοινη γνωμη τους το επομενο βημα τους.
" η επίδραση της ύφεσης *ΚΑΙ* άλλων συγκυριακών παραγόντων"Ελληνικά μιλάτε ρε παίδες; Το ΚΑΙ γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει; Από το μου αρέσουν τα κουρκουμπίνια ΚΑΙ το κοκορέτσι πως ακριβώς προκύπτει πως τα κουρκουμπίνια είναι κοκορέτσι;
συγνώμη, αλλά όσον αφορά στα ερωτήματά σας:1. Ελληνικά δε μιλάμε, συνεννοούμαστε συνήθως με μουγκρητά και ενίοτε βελάζουμε κιόλας2. Τα κουρκουμπίνια είναι φυσικά κοκορέτσι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.3. Όπως είναι διατυπωμένη η φράση, το συμπέρασμα είναι αυτό που έβγαλα, και αναφέρουν παρακάτω και οι Holden Caulfield και Op.II
Δεν χρησιμοποιείται μόνο με αυτό τον τρόπο το "και άλλων". Παραδείγματα πολλά. Ανοίξτε κανένα βιβλίο (ή κάνετε κανένα ψάξιμο σε καμία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη) και θα τα δείτε. Παρακαλώ μη μεν βάζετε να κάνω copy paste