ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μάτι!

Μάτι! Facebook Twitter
37

Ο Άρης Κων. μου έστειλε έναν αληθινό διάλογο που είχε πρόσφατα, και ένα μικρό, εύστοχο κατά τη γνώμη μου, σχολιασμό. 

  

Χθές το βράδυ όταν χτύπησε το τηλέφωνο, δεν είχα προλάβει καν να
βγώ από το μπάνιο. Επέμενε. Σκέφτηκα, αν είναι σημαντικό θα
ξαναπάρει. Μέχρι να βγώ είχε κλείσει και ξανακαλέσει για δεύτερη
φορά. Επέμενε και πάλι, ευτυχώς πρόλαβα να το σηκώσω:

-Έλα ρε Αρη, δεν είμαι καθόλου καλά!


-Τι έπαθες ρε Μάνο;

-Έχω φάει τρομερό μάτι φίλε. Τι να σου πώ, τα έχω δει όλα! Μπορείς
μήπως να με ξεματιάσεις;

-Βρε Μάνο μου, όπως ξέρεις εγώ δεν πιστεύω σ' αυτά. Νομίζω ότι πήρες
τον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο γι' αυτή τη δουλειά.

-Τι να κάνω που σήμερα ειδικά είμαι χάλια και δεν βρίσκω κανέναν
άλλον να με σώσει;

-Ρε Μάνο σόρυ κι'ολας, αλλά και χθές πάλι χάλια λάγω ματιού δεν
ήσουν; Αυτό, το ίδιο μου έλεγες και χθές, θυμάσαι;

-Ε, τι να κάνω που με πιάνει συχνά;


(Ο διάλογος είναι απόλυτα αληθινός!)

Ο φίλος μου έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και μιλάει με άνεση δύο
γλώσσες. Αν ήταν μονο αυτός, θα έλεγα ότι εντάξει, το παιδί έχει
μια εμμονή. Όμως το μάτι στην Ελλάδα το πιστεύουν λίγο-πολύ οι
περισσότεροι. Το δε κλασσικό επιχείρημα είναι "μα το δέχεται και
η εκκλησία"!

Κάτι τέτοιες σκέψεις είναι που με κάνουν και απελπίζομαι.
Ταυτόχρονα σκέφτομαι τι είδους σεισμός θα είχε συμβεί αν έλεγε
κάποιος δημόσια (η Μαρία Ρεπούση πχ!), ότι το "μάτι" δεν υπάρχει...

==========

 

Το κακό μάτι. Από το skepdic.gr

 

Το κακό μάτι είναι ένα είδος κατάρας που ότι "ρίχνεται" σε παιδιά, σε ζώα, σε σοδειές κλπ., από κάποιον που έχει "το κακό μάτι". Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σχετικά με το γιατί κάποιοι υποτίθεται γεννιούνται ή δεν γεννιούνται έχοντας κακό μάτι. Η κατάρα δεν "ρίχνεται" συνήθως σκόπιμα και προκαλείται με το να επαινεί ή να ζηλεύει κάποιος το θύμα. Ο Πάπας Πίος ο IX είχε την φήμη του ιετατόρε, οχι γιατί ήταν κακος αλλά γιατί σε όποια άτομα ή περιοχές έδινε την ευλογία του, τους έβρισκαν συμφορές (!)

Η δεισιδαιμονική πίστη στο κακό μάτι είναι αρχαία, ευρέως διαδεδομένη, οχι όμως και παγκόσμια. Πιστεύεται ότι έλκει την καταγωγή της από την Σουμέρια. Η προέλευσή της είναι ομιχλώδης αν και μπορεί να έχει τις ρίζες της στον φόβο για τους αγνώστους ή κάποιο άλλο κοινωνικό ζήτημα, ή απλά στην post hoc συλλογιστική. Για παράδειγμα, κάποιος επαινεί κάποιον ή περνάει ένας άγνωστος και μετά αρρωσταίνει ένα παιδί ή καταστρέφονται οι σοδειές.

Διάφορες τελετουργίες έχουν αναπτυχθεί για να καταπολεμήσουν τα αποτελέσματα του ματιάσματος όπως το να "διαχέεις" τους επαίνους (ώστε να μην συγκεντρώνται σε ένα άτομο), το να φτύνεις ή να πετάς χώμα σε ένα παιδί, το να αποστρέφεις το βλέμμα σου από τους ξένους, να διαβάζεις κάποιους στίχους απο την Βίβλο ή το Κοράνι κλπ..

Η πίστη στο κακό μάτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπου αποτρεπτικά φυλαχτά πωλούνται σαν προστασία ενάντια στο κακό μάτι. Κάποιοι λαογράφοι πιστεύουν ότι οι ρίζες του κακού ματιού βρίσκονται στην βιολογία των πρωτευόντων (όπως ο άνθρωπος,ο γορίλας κλπ.) και σχετίζεται με την αποστροφή που δείχνουμε στο να μας κοιτάζουν επίμονα (η κυριαρχία και η υποταγή δηλώνεται με το να κοιτάμε επίμονα ή να αποστρέφουμε το βλέμμα μας αντίστοιχα).

[+] Μια ψυχοθεραπευτική ερμηνεία:

Η Ειρήνη Τζελέπη (Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Pg.Dipl., MSc, City Univesity, Λονδίνο) εξηγεί γιατί οι άνθρωποι όταν νιώθουν μια ξαφνική αδιαθεσία που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν, βρίσκουν τρόπους προστασίας από το «κακό».

[...] Ανθρωπολογικές μελέτες αναφέρουν ότι μια τέτοια πίστη είναι απολύτως φυσική και εναρμονισμένη με την ανθρώπινη φύση και το ένστικτο καθώς αφορά στην επιβίωση του ανθρώπου και ως τέτοια έχει άμεση χρησιμότητα. Με άλλα λόγια, είναι πολύ φυσικό ο άνθρωπος να ήθελε πάντα να βρίσκει τρόπους να «ανιχνεύει», να διαισθάνεται ποιοι άνθρωποι γύρω του είναι φιλικά διακείμενοι απέναντί του και ποιοι όχι. Ποιοι θέλουν το κακό του και ποιοι όχι… Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να τον βλάψουν και να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το σημείο που ήδη προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη να εφεύρουν τρόπους προστασίας από το «κακό», να νιώθουν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν, να το προβλέψουν επίσης... 

 

 

Σωματοποίηση


Παρατηρείται όμως ότι ο άνθρωπος έχει περισσότερο την τάση να σωματοποιεί αυτό που του συμβαίνει παρά να αναγνωρίζει την πηγή του στον εαυτό του. Το γεγονός αυτό το παρατηρούμε και σε όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα στα οποία διαδραματίζεται ουσιαστικά η ίδια δυναμική: μη συνειδητοποιημένα συναισθήματα βρίσκουν έκφραση στο σώμα, με διάφορα συμπτώματα και πόνους. Αν έρθουμε τώρα στο μάτιασμα και στο κακό μάτι θα παρατηρήσουμε και εδώ την ίδια διαδικασία.

Ένα άτομο που δεν συνειδητοποιεί τα συναισθήματά του, τις συγκρούσεις του και τα διλήμματά του, αλλά και την πίεση που ασκούν όλα αυτά πάνω του, αρχίζει να μην νιώθει καλά, να νιώθει αδιαθεσία, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι εσωτερικά, προσωπικά του ζητήματα έχουν προκαλέσει αυτή την αναστάτωση. Ή, ότι η επαφή με συγκεκριμένους ανθρώπους και η σχέση του μαζί τους του διακινούν δύσκολα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί και έτσι ασυνείδητα τα σωματοποιεί.

Διαχείριση έντονων συναισθημάτων


Ο Φρόιντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος διαχειρίζεται τα πολύ έντονα συναισθήματά του. Ο άνθρωπος θέλει πάντα να δημιουργεί τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να διαχειρίζεται τα πολύ έντονα συναισθήματά του. Η παράδοση και το σύστημα πίστης στο κακό μάτι και στο μάτιασμα αποτελούν ένα καλό επεξηγηματικό πλαίσιο για τα έντονα συναισθήματα που ο καθένας από εμάς μπορεί να νιώσει αλλά δεν ξέρει πού, πώς και σε ποιον να τα αποδώσει. Για τα συναισθήματα που μας προκαλούν οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας που εμείς επιλέγουμε ή όχι να έχουμε κοντά μας και οι οποίοι μπορεί να νιώθουμε ότι μας αγαπούν, μας μισούν κοκ. Αν αναλογιστούμε, το κακό μάτι αποτελεί μια επεξήγηση σε όλα αυτά και, παράλληλα, είναι κατά βάση κάτι …ουδέτερο γιατί επεξηγεί τα συμπτώματά μας και δεν κατηγορεί άμεσα κανέναν, ούτε καν αυτόν που ματιάζει γιατί και αυτός μοιάζει ασυνείδητα και ανεξέλεγκτα να ματιάζει, σαν να μην μπορεί να κάνει κι αλλιώς… Έτσι όλα ερμηνεύονται χωρίς να προσωποποιείται κάτι και χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη ουσιαστικά…

Το μάτιασμα και το κακό μάτι αποτελούν λοιπόν ένα επεξηγηματικό πλαίσιο που μπορεί να εμπεριέχει τον ανθρώπινο πόνο, την αβεβαιότητα, την αρρώστια αλλά και ένα σύστημα πίστης που βοηθά στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων του ανθρώπου. Όπως αναφέρει ο Kilborne, συμβαίνει σπάνια ένα σύστημα πίστης να αποτελεί ένα τόσο αποτελεσματικό και δυνατό δίκτυο ιδεών, πολύ-παραγοντικό, που αγκαλιάζει και περιλαμβάνει ένα τόσο ευρύ πεδίο πεποιθήσεων και αξιών, ανεξάρτητα από τις προσωπικές ερμηνείες ή θεωρητικές προσεγγίσεις του καθενός. Μπορεί να ερμηνεύει τη δυστυχία, την αρρώστια, την ξαφνική αδιαθεσία, την κακοτυχία, το μίσος, την αγάπη, την κακία… Και, μάλιστα, πόσο απαραίτητο θα πρέπει να ήταν σε καιρούς που η ιατρική ή η ψυχολογία και η ψυχιατρική ιδιαίτερα δεν ήταν καθόλου ανεπτυγμένοι ως κλάδοι.

 

 

Προβολή

Παράλληλα, στο μάτιασμα και στο κακό μάτι εμπεριέχεται και ο αμυντικός μηχανισμός της προβολής. Ο άνθρωπος, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα που βιώνει, έχει ανάγκη να τα προβάλλει σε κάτι έξω από εκείνον. Το κακό μάτι αποτελεί έναν καλό «εξωτερικό» στόχο στον οποίο μπορούν να αποδοθούν όλα τα άγχη, οι συγκρούσεις αλλά και η ενοχή που μπορεί να αποφέρει η αποδοχή ευθύνης για μια αρρώστια, κάποια συμπτώματα, λανθασμένες επιλογές κλπ. Παράλληλα, προσφέρεται ένα πλαίσιο προβολής και επεξήγησης των πολύ βασικών υπαρξιακών ερωτημάτων που προκύπτουν σε κάθε άνθρωπο, κάθε ώρα και στιγμή της ζωής του και σε ό, τι και αν του συμβεί, και έχουν να κάνουν με το «γιατί εγώ;», «γιατί τώρα;», αλλά και σε δευτερεύοντα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως «γιατί είμαι άρρωστος», «γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος», «γιατί δεν νιώθω καλά»;

Ο Kilborne αναφέρει πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να αντεπεξέλθει στην αμφισημία, τις συγκρούσεις, τις αβεβαιότητες και τις αμφιβολίες που επιφέρει η ντροπή ως συναίσθημα. Και όσο περισσότερο κανείς νιώθει ντροπή τόσο περισσότερο αρχίζει να βασίζεται σε φαντασιώσεις σχετικά με το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Το γεγονός αυτό στη συνέχεια μεγαλοποιεί την ευαισθησία και την αίσθηση ευάλωτου που επιφέρει η δυναμική της ντροπής και συμβάλλει σε ναρκισσιστικές/ παρανοϊκές άμυνες αποδίδοντας στους άλλους δυνάμεις που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν, ως μια προσπάθεια, ως ένα αντίδοτο στο αίσθημα ελλειμματικότητας και μειονεκτικότητας που ενυπάρχει στον εαυτό.

 

Ο φόβος του φθόνου
Εδώ λοιπόν ερχόμαστε και στο πιο βασικό στοιχείο της ανάλυσής μας σχετικά με το «κακό μάτι»: το φόβο που είχε ανέκαθεν ο άνθρωπος για το φθόνο. Το φθόνο που μπορεί να εισπράξει από τους άλλους, το φθόνο που μπορεί να νιώθει ο ίδιος για τους άλλους και δεν μπορεί να ελέγξει, να αποκρύψει και να δικαιολογήσει στον εαυτό του χωρίς να νιώσει ενοχές. Πολλές φορές, επίσης, υποθέτουμε ότι οι άλλοι νιώθουν φθόνο επειδή εμείς θα νιώθαμε έτσι στη θέση τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διαθέτουμε τόσες ευχές σχετικά με το πώς διώχνουμε το κακό όταν όλα πάνε καλά, όταν αποκτάμε κάτι ωραίο ή πολύτιμο. «Χτύπα ξύλο», λέμε συχνά, «φτου να μη σε ματιάσω…» κ.ά. Ο φθόνος είναι ένα συναίσθημα που όλοι φοβόμαστε γιατί φοβόμαστε την καταστροφικότητά του. Και το κουτσομπολιό αφορά πολλές φορές μια εσωτερική επεξεργασία του φθόνου και την ανάγκη προβολής των δύσκολων συναισθημάτων μας σε άλλους ανθρώπους.

alt

















Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα αναφέρεται ότι ο φόβος του φθόνου μας κάνει να συμπεριφερόμαστε καλύτερα στους άλλους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα άρθρο του περιοδικού Psychological Science αναφέρεται ότι ο φόβος του να γίνουμε στόχος του κακόβουλου φθόνου μάς ωθεί στην εκδήλωση συμπεριφοράς που  βοηθά και υποστηρίζει το άτομο που φοβόμαστε ότι θα μας φθονήσει.

 

Το βλέμμα και η ματιά των άλλων


Στην παρούσα ανάλυση δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε βέβαια τη σχέση του φθόνου και του αισθήματος της ντροπής με το βλέμμα και τη ματιά του ανθρώπου. Το βλέμμα και η ματιά είναι κάτι πολύ έντονο και, συνήθως, από το βλέμμα και τη ματιά ενός ανθρώπου καταλαβαίνουμε τι άνθρωπος είναι κανείς, πώς διατίθεται απέναντί μας κοκ. Ο Ross αναφέρει ότι το σύστημα πεποίθησης για το κακό μάτι αποτελεί μια πολιτισμική εμβάθυνση και επέκταση του αισθήματος ότι κάποιος μας κοιτάει επίμονα. Θα έχει τύχει σε όλους μας να νιώθουμε ότι κάποιος ή κάποια μας κοιτά επίμονα και, όταν γυρνάμε και κοιτάμε, πράγματι ανακαλύπτουμε ότι αυτό που διαισθανόμασταν ήταν επακριβές (το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό βιβλιογραφικά ως φαινόμενο «stare effect»). Η ορθή προσέγγιση αυτού του θέματος αναφέρεται βέβαια σε εκτεταμένες έρευνες των νευροεπιστημών σχετικά με το αν το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εκπέμπει κάποιας μορφής ακτινοβολία και τι έκτασης και επίδρασης μπορεί να είναι αυτή η ακτινοβολία. Μπορεί να γίνεται λόγος για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή σύζευξη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μεταξύ πομπού και δέκτη; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανιχνευτεί και να καταμετρηθεί αυτή η επίδραση; Σίγουρο είναι βέβαια ότι η μελέτη τέτοιων ερωτημάτων δεν αποτελεί ένα εύκολο έργο και οι ηλεκτροφυσιολογικές μετρήσεις σε αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολες.

 

Συνοψίζοντας,

στο παρόν άρθρο έγινε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε από μια ψυχολογική ματιά το μάτιασμα και το κακό μάτι. Όπως φάνηκε, οι οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα και να εξηγήσουμε τις παραμέτρους του είναι πολλές. Βέβαιο είναι ότι πολλά ήθη και έθιμα έχουν βοηθήσει, ανά τους αιώνες, τον άνθρωπο να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει σε σημαντικούς φόβους και υπαρξιακά ερωτήματά του.

Για αυτό και όλα αυτά τα ζητήματα είναι σεβαστά και ποτέ σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία με έναν άνθρωπο δεν διαταράσσουμε και σίγουρα δεν «αφαιρούμε» ένα σύστημα πίστης στο οποίο έχει στηριχτεί η ισορροπία του και η οπτική ματιά του κατά την πορεία της ζωής του. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναζητούμε την αλήθεια αλλά και την οπτική γωνία και των άλλων γύρω μας στη ζωή, να συναντάμε και τους άλλους εκεί που βρίσκονται εκείνοι…

 

 

 

37

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
- Μάτι, ματόχαντρα, φυλάκτά-Χαλαζίες, οπάλια, πέτρες ημιπολύτιμες με 200 διαφορετικές ιδιότητες (από καθαρισμό νεφρών μέχρι γονιμότητα)- "Δεν πιστεύω στο μάτι, πιστευω όμως στην αρνητική ενέργεια" (wtf????-οι φυσικοί σκίζουν τα πτυχία τους)-Χαρτιά, ταρώ, άστραΝα μη συνεχίσω.
Ό,τι πιστεύει ο καθένας θα βρει τον τρόπο να το εντάξει στα ψυχοσωματικά του. Άλλοι στο μάτι, άλλοι στο τετράγωνο κρόνου-ερμή, άλλοι στις θεωρίες ψυχολογίας. Αν κάποιος μου πει οτι δεν είναι καλά επειδή έχει μάτι, θα τον πιστέψω. (Οτι δηλαδή πιστεύει πως τον έχουν ματιάσει). Ασχετα που εγώ δεν πιστεύω στο μάτι. Απο κει κ πέρα δε μαρέσει να κρίνει κάποιος αυτές τις θεωρίες με σνομπισμό. π.χ Αν θές να κρίνεις το μάτι, κάνε καλά την έρευνά σου για αυτό. Αν θες να κρίνεις τα ζώδια, μάθε τη μαθηματική ερμηνεία των τετραγώνων, των τριγώνων , των οίκων κτλ. Υ.Γ. μου λεγε μια φίλη απο την Κολομβία πως πιστεύουν πολύ στο μάτι. Τρόπος ξεματιάσματος είναι να πάρεις ενα αυγό ωμό, να το περάσεις από όλο σου το σώμα, και όταν φτάσεις στο κεφάλι σου, τότε το σπας. Αν το αυγό ειναι πηχτό σημαίνει έχεις μάτι. (...)
Για παράδειγμα, κάποιος επαινεί κάποιον ή περνάει ένας άγνωστος και μετά αρρωσταίνει ένα παιδί ή καταστρέφονται οι σοδειές. Πηγή: www.lifo.grειναι ιδεα μου ή στην περιγραφη σου για το ματι ..φωτογραφιζεις τον Επιτιμο? :-Ρ
Θα συμφωνήσω μαζί σου.Αν υποφέρεις απο ισχυρούς πονοκεφάλους θα πρέπει να απευθυνθείς στους ειδικούς νευρολόγους για να σε κατευθύνουν.Το να επιμένεις ότι είναι "μάτι" όχι μόνο είναι αδιέξοδο αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.Η ορθή πίστη όμως δεν είναι αποβλάκωση και απονέκρωση.Όσοι την λογαριάζουν έτσι,μόνο πιστοί δεν είναι.Το αντίθετο θα έλεγα.Αν ψυχολογικά είσαι έρμαιο και λειτουργείς παρασιτικά,τότε δεν θα το κάνεις μόνο στα θέματα που αφορούν τον Θεό αλλά και στις φιλές σου και στις σχέσεις σου και σε όλες τις πτυχές τις κοινωνικής ζωής σου.Το να κάνεις "Τάμα" είναι ανθρώπινο και λειτουργεί ίσως αγχολυτικά και σε γεμίζει ελπίδα -αυτά για έναν άνθρωπο που πιστεύει και δεν δίνει μια περιουσία φυσικά- αλλά να στηρίζεις όλες σου τις ελπίδες μόνο και μόνο στο Τάμα,εκεί υπάρχει το πρόβλημα γιατί αναιρείς όλη σου την προσπάθεια και αφήνεσαι ή δεν προσπαθείς καθόλου.Αλλά και πάλι,προσωπικά,αυτός δεν είναι πιστός,είναι ΑΤΜτζής.Αλλά και για αυτούς που ματιάζονται συχνά,θα έλεγα ότι δεν είναι αποτέλεσμα αμορφωσιάς ή παρόμοιο αλλά μάλλον ένας καλά κρυμμένος ναρκισσιμός.
Oποιος θέλει,το πιστεύει! Όποιος πάλι δεν θέλει,καλά κάνει! Δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα σμάρι "ελευθεροσκεπτόμενων" που μόλις ακούν για τέτοια φαινόμενα,αμέσως συμπεριφέρονται σαν την Ιερά Εξέταση που προηγουμένως έχουν καταδικάσει.Τόση ελευθερία έχουν στην σκέψη που μόλις ο άλλος πιστεύει κάτι άλλο,συμπεριφέρονται σαν φασιστάκια.Εγώ δεν το πιστεύω.Το πιστεύει η μάνα μου,η γειτόνισσα και δεν θυμάμαι ποιός άλλος.Λοιπόν,τι πρέπει να γίνει; Να στήσω την πυρά και να τους καταδικάσω; Να αρχισω να τους αποκαλώ "αμόρφωτους","δεισιδαίμονες","προληπτικούς","βαθιά νυχτωμένους",τι; Είναι τελικά τόσο μεγάλο θέμα το "μάτι" που απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση; Μπροστά σε άλλα,αυτό δεν είναι ούτε πταίσμα!
Θα σου πω τι πρόβλημα υπάρχει: Υπάρχει γονιός που αντί να δώσει λεφτά στο φροντιστήριο για τις πανελλήνιες του παιδιού του (μην ανοίξουμε το θέμα της παραπαιδείας τώρα) τα έκανε τάμα για να περάσει το παιδί.Ο καθένας πιστεύει ό, τι θέλει, το πρόβλημα είναι όταν αυτή η πίστη σε καθιστά θύμα εκμετάλλευσης ή περιορίζει τις δυνατότητές σου.Π.χ. άνθρωπος που αποδίδει όλους τους πονοκεφάλους σε "μάτι" και δεν πάει να κάνει μια μαγνητική.
«Ο φίλος μου έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και μιλάει με άνεση δύογλώσσες.»Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αυτή η απομυθοποίηση της πανεπιστημιακής μόρφωσης, γενικότερα της μόρφωσης ή αλλιώς του "ρατσισμού του πτυχίου".Ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω και να το δεχτώ γιατί δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει μορφωθεί ή μιλάει ξένες γλώσσες, σώνει και καλά πρέπει να ανήκει σε μία ανώτερη βαθμίδα από κάποιον ο οποίος δεν έχει μορφωθεί. Τα παραδείγματα ανθρώπων όχι απλά μορφωμένων αλλά εξαιρετικά μορφωμένων οι οποίοι στην ουσία είναι ακαλλιέργητοι και πολλές φορές πολύ χαμηλής κριτικής σκέψης, είναι πολλά.Τα κομπλεξικά κατάλοιπα περασμένων γενεών δικαιολογημένα στην εποχή τους βάσει των τότε κοινωνικοοικονομικών συνθηκών ακόμη και σήμερα καλά κρατούν.Βέβαια θέλει μεγάλη κουβέντα και συζήτηση αυτό το θέμα του "ρατσισμού του πτυχίου".Όσο αφορά την ψυχιατρική ή την ψυχοθεραπεία, όταν κάποιος ξεκινάει ψυχανάλυση ή κάποια ψυχιατρική εξέταση ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάει ο θεραπευτής είναι αν υπάρχει "πίστη" σε Θεούς, εικόνες, σταυροκοπήματα, καντήλια, λιβανίσματα, ματιάσματα-ξεματιάσματα, ζώδια, κτλ. Αν υπάρχει κάτι περισσότερο από "ελαφρά τη καρδία", του χαβαλέ, ή απλώς της εθιμοτυπικής παράδοσης, τότε πρέπει να γίνει ένα καλό "ξεσκαρτάρισμα" από όλα αυτά προκειμένου ο ψυχαναλυόμενος να μπει στην πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Αν το καταφέρει, έχει καλώς. Αν όχι, τότε τσάμπα ξοδεύεται. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, δυστυχώς για εκείνον και τους γύρω του, ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή... Αφιερωμένο:http://www.youtube.com/watch?v=h6ZmZaaMp-M
οι ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχαναλυτές, δεν αγγίζουν συνήθως τα θέματα αυτά, απλά προσφέρουν και τη δική τους οπτική, τη δική τους ερμηνεία. Η θεραπευτική σχέση είναι που βοηθά, δεν θέλει να κάνει ο ψυχαναλυτής/ψυχοθεραπευτής μετάγγιση των ιδεών του στον αναλυόμενο, ούτε είναι προυπόθεση να είσαι άθεος για να κάνεις επιτυχημένη ψυχοθεραπεία. Το λέει και η ψυχολόγος στο κείμενο :"Για αυτό και όλα αυτά τα ζητήματα είναι σεβαστά και ποτέ σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία με έναν άνθρωπο δεν διαταράσσουμε και σίγουρα δεν «αφαιρούμε» ένα σύστημα πίστης στο οποίο έχει στηριχτεί η ισορροπία του και η οπτική ματιά του κατά την πορεία της ζωής του. Πηγή: www.lifo.gr" Αν είναι να αμφισβητήσει κάτι από ότι πίστευε ο θεραπευόμενος, θα το κάνει μόνος του, καθώς θα σκεφτεί ενναλακτικές για τα θέματα που τον απασχολούν με τη βοήθεια του θεραπευτή.
Α, μάλιστα δεν τα "αγγίζουν" όλα αυτά... Μα δεν θα αγγίξει τίποτα εκείνος. Ο εκάστοτε ψυχαναλυόμενος ή ασθενής θα τα... "αγγίξει" ή όχι. Πήγαινε να πεις στον ψυχολόγο ότι έφτιαξες φανουρόπιτα για να βρεις γκόμενο ή πως ακύρωσες τις δύο τελευταίες συνεδρίες γιατί το ημερήσιο ωροσκόπιο σε συμβούλεψε εκείνες τις ημέρες να μείνεις στο σπίτι ή πως απολύεσαι συνέχεια γιατί το γραφείο ποτέ δεν έχει το σωστό φενγκ σούι ή ότι θα κάνεις τάμα για να μείνεις έγκυος ή πως ο θάνατος συγγενικού σου ή φιλικού σου προσώπου ήταν... "θέλημα Θεού"... Όχι ο ψυχολόγος δεν πρόκειται να σε πάρει στα σοβαρά αν πιστεύεις ακλόνητα, δογματικά, φανατικά, εν τέλει αρρωστημένα σε όλα αυτά. Δεν πρόκειται... Αν είναι ευσυνείδητος θα σε διώξει. Ίσως σε στείλει σε κάποιον ψυχίατρο. Δεν θα σπαταλήσει το χρόνο του μαζί σου. Χρόνο που κάποιος άλλος έχει πραγματικά ανάγκη και στον οποίο θα αποδώσει η ψυχοθεραπεία. Διαφορετικά απλώς (κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ), δεν θέλει να χάσει, μέρες που είναι, το πελατάκι*... *200 ευρώ, τουλάχιστον, τον μήνα με μία συνεδρία των 45 λεπτών ανά βδομάδα δεν είναι και άσχημα. Έτσι ή αλλιώς θα ξοδευτούν που θα ξοδευτούν σε παγκάρια, αρτοκλασίες και χαρτορίχτρες... Ίσως έτσι εκτός από τους ονειροκρίτες και τα θρησκευτικά τροπάρια -έστω από περιέργεια- να μάθεις ποιός είναι και ο Φρόιντ. Αρκεί φυσικά να μη γίνει εκείνος το... νέο σου "Ευαγγέλιο" ή αντικαθιστώντας τον ωροσκόπο μαζί του: Ο Φρόιντ είπε αυτό, ο Φρόιντ είπε το άλλο...
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣΣυνάδελφος (Γυναίκα): Πωπω έχω ένα μάτι!!!Scifimom: Δύο μάτια έχειςΣ: Καλέ έχω μάτι σου λέω αυτός ο πεθερός μου μόλις με κοιτάξει με ματιάζει ο γρουσούζηςS: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΑΤΙΑΖΕΙ;Σ: Και τρεις φορές τη μέρα καμιά φοράΠαρεμβαίνει άλλη συνάδελφοςΣ2: Ξέρεις μπορεί να μην φταίει ο πεθερός σου, μπορεί να.... ΑΥΤΟΜΑΤΙΑΖΕΣΑΙ.Η πίστη μου στην ανθρωπότητα καταρρακώνεται αυτομάτως
Η απορία μου είναι για να αυτοματιαστείς πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου π.χ. τα πόδια σου, ή να κοιτάζεσαι σε καθρέφτη; Οποιονδήποτε καθρέφτη ή ολόσωμο; Αν κοιτάς μέσα από γυαλιά ηλίου; Αν φοράς φακούς;
Ειναι εξαιρετικη η ψυχολογικη αναλυση του φαινομενου στο κειμενο. Αραγε θα της ριξουν μια ματια οι φανατικοι του ξεματιασματος? Ειναι πολυ σημαντικο να αντιληφθουμε οτι δεν ειναι το ματι που μας προκαλει πονοκεφαλο, ειναι οι ανασφαλειες και οι αδυναμιες μας.Βεβαια απο τη στιγμη που θα το αντιληφθουμε αυτο θα περιοριστει και το φαινομενο, οποτε μαλλον βλεπω να αργουμε το παρουμε αποφαση. Στην Ελλαδα μας διακρινει αλλωστε αυτο το χαρακτηριστικο: Αργουμε!
Οι ανασφάλειες, οι αδυναμίες , οι στεναχώριες! Δεν συνειδητοποιεί κανείς άραγε οτι "ματιαζεται" συνήθως μετά απο έντονη στεναχώρια ή άγχος/ πίεση ? Τα λεγόμενα "ψυχοσωματικά"...
Είναι 2013. Mία χώρα στην Ευρώπη. Όχι στην "καινούργια" Ευρώπη, την Ανατολική, ούτε στα πιο άγρια Βαλκάνια. Μία χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.Σε αυτή τη χώρα η συντριπτική πλειοψηφεία των ανθρώπων πιστεύει πως αν κάποιος σε κοιτάξει επίμονα, σε ζηλέψει ή πει κάτι για σένα, μία μεταφυσική, μη μετρήσιμη και ανιχνεύσιμη ενέργεια εξαπολύεται (μέσα από τα μάτια του) και σε πλήττει προκαλώντας σωματικές διαταραχές (κυρίως πονοκέφαλο). Είναι ενδιαφέρον δε, ότι υπάρχουν και διαθέσιμα αντίμετρα κατά της προαναφερθείσας ενέργειας. Μπλέ χάντρες!. Όχι ιδιαίτερα εξευγενισμένο ή σοφιστικέ όπλο, άλλα σίγουρα αποτελεσματικό στη μάχη κατά του ματιού.Θα περίμενε κανείς πως με την πρόοδο των γενεών, την αύξηση της κατά κεφαλήν μόρφωσης και τον θάνατο των πολύ ηλικιωμένων που μεταβίβασαν τις δοξασίες, θα υποχωρούσε και το φαινόμενο του ματιού. Όχι όμως σε αυτήν τη χώρα! Νέοι και νέες όλων των μορφωτικών επιπέδων εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο πονοκέφαλος τους οφείλεται στο ότι πάρα είναι όμορφοι.Στο μεταξύ το 2013 σε άλλα μέρη αυτού του πλανήτη ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιούργησε ένα αυτί, ανακοινώθηκε η δημιουργία ανθρώπινων εμβρυικών βλαστοκυττάρων με κλωνοποίηση, ενώ ένα αντικείμενο που εκτοξέυσαμε στο διάστημα πριν από 36 χρόνια μόλις βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα.....
Εντάξει γενικά ηρέμισε. Δεν είμαστε και η μάστιγα του πλανήτη. Υπάρχουν κουλτούρες "σε αλλα μερη αυτου του πλανητη" με χειρότερες δεισιδαιμονίες απο το "μάτι"¨.
Δεν έγραψα ούτε υπονόησα ότι είστε (ποιοί ακριβώς;) μάστιγα. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ότι δεν είσαι ο/η χειρότερος/η που υπάρχει και ότι "υπάρχουν κουλτούρες με χειρότερες δεισιδαιμονίες", είμαι ο τελευταίος που θα σου κόψει την χαρά.
Οχι δεν με κανει να αισθανομαι καλυτερα , η συγκριση εγινε επειδη ανεφερες οτι σε αλλες χωρες "στο μεταξυ" εκτυπωνουν 3D. Και σ'αυτες τις χώρες "στο μεταξυ" οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις. Και οι δυο πλευρες υπάρχουν πάντα. Δεν χρειαζεται να εισαι τοσο υπερβολικος, ουτε εσυ ουτε βεβαια αυτοι που φτυνονται και ξεματιαζονται ολη μερα.
Το ότι το δέχεται η εκκλησία δε μου λέει κάτι, η εκκλησία πουλάει κομποσκοίνια για το μάτι (και επίσης πριν λίγους αιώνες δεχόταν ότι οι κοκκινομάλλες είναι μάγισσες).Θα πω όμως ότι μπορεί να υπάρχει όντως κάποια αλήθεια μεταφοράς ενέργειας από ένα άτομο σε άλλο, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το "μάτιασμα" όπως το εννοούμε τώρα. Θεωρώ ότι κάτι γίνεται (σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι τη μισή Ελλάδα που έχει πονοκέφαλο) αλλά οι Φυσικοί δεν το έχουν εξηγήσει ακόμα. Όπως π.χ. μερικές φορές που ακουμπάς έναν άνθρωπο και ηλεκτρίζεσαι.Περίπου το ίδιο πιστεύω και για τα ζώδια. Η Σελήνη προκαλεί παλίρροιες, μπορεί να επηρεάζει και το ανθρώπινο σώμα.Απλά οι άνθρωποι, με την κλασική τάση υπεραπλούστευσης/ δαιμονοποίησης (μοναδικός συνδυασμός) αντί για επιστημονικές εξηγήσεις το ρίχνουν στα αισθηματικά τους.Υ.Γ. Για να προλάβω παρεξηγήσεις- ΔΕΝ πιστεύω στα ζώδια. Αυτό που λέω είναι ότι π.χ. η Σελήνη μπορεί να επηρεάζει τη χημεία του σώματος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αισθηματικά-επαγγελματικά-χρήμα-μεγάλη πόρτα θα διαβείς.
Αυτο που ακουμπας καποιον και ηλεκτριζεσαι δεν ειναι κατι μεταφυσικο, λεγεται στατικος ηλεκτρισμος και δεν υπαρχει κατι που να μην εχει εξηγηθει απο τους φυσικους πανω σε αυτο το θεμα. Στο αλλο θεμα που αναφερεις, ακομα και να θεωρησει καποιος οτι η Σεληνη ασκει καποια βαρυτικη δυναμη στο ανθρωπινο σωμα και αυτη ειναι ικανη να το επηρεασει αισθητα, η αλληλεπιδραση 2 ατομων(το "ματιασμα" δηλαδη) ειναι τελειως παραλογο και επιστημονικα αβασιμο
Μέχρι να το εξηγήσουν, μεταφυσικό ήταν. Ξέρω τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός, αλλά μέχρι να εξηγηθεί επιστημονικά ήταν εργαλείο των μάγων για να κάνουν εντύπωση.Για μένα, κάνεις το ίδιο λάθος που κάνουν αυτοί που κατηγορείς: "Αφού δεν υπάρχει στις Γραφές (στην περίπτωσή σου, στους νόμους της Φυσικής όπως τους ξέρουμε), δεν ισχύει."Γιατί είναι παράλογο; Είμαστε φτιαγμένοι από άτομα, τα οποία αλληλεπιδρούν με τρόπους που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα στο σύνολό τους. Το ότι ζούμε στον 21ο αιώνα μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε κλείσει με το θέμα "επιστήμη" και ό, τι ήταν να βρούμε το έχουμε βρει. Κάθε φορά που γίνεται μια σπουδαία ανακάλυψη φερόμαστε λες και λύσαμε το τελευταίο ερώτημα και δεν υπάρχει άλλο μυστήριο του σύμπαντος. Το θεωρώ έπαρση του ανθρώπινου είδους, δεν έχουμε ιδέα πόσα πράγματα δεν ξέρουμε.Δεν είπα ότι ισχύει το μάτιασμα, είπα ότι η αρχική παρατήρηση που οδήγησε τους ανθρώπους να επικαλούνται "μάτι" μπορεί να υπάρχει και να έχει μια επιστημονική εξήγηση. Πολλές δοξασίες βγαίνουν εντελώς ηλίθιες κάτω από το επιστημονικό πρίσμα, άλλες προκύπτει ότι ήταν αποτέλεσμα παρατήρησης φαινομένων που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν και ο κόσμος το έριξε στα μεταφυσικά. Σημείωση: Αν το επιχείρημά σου είναι το "επιστημονικά αβάσιμο" μην βάζεις δίπλα τη λέξη "παράλογο", το αποδυναμώνεις. Και ο Κολόμβος παράλογος ήταν.Μπορεί να καταρριφθεί επιστημονικά, μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Αυτό είναι το ωραίο της επιστήμης, ποτέ δεν ξέρεις.
@ Gia_P Ειπα οσα ειπα για το στατικο ηλεκτρισμο, επειδη αναφερεις το παραδειγμα του παρομοιαζοντας το με κατι που οι φυσικοι δεν το εχουν εξηγησει. Στις επιστημες, πρωτα αποδεικνυεις και μετα χρησιμοποιεις. ΠΟΤΕ δεν λες "α, δεν το εχω αποδειξει αρα μπορει και να ισχυει" Δεν ξερω αν ασχολεισαι με τις επιστημες, εγω παντως που ασχολουμαι σου λεω οτι δεν εχω καμια ψευδαισθηση οτι εχουμε ανακαλυψει τα παντα. Σαφω και οχι. Επειδη μαλλον μπερδεψαμε το ματιασμα και τα ζωδια, απλα να πω ξεκαθαρα την αποψη μου...Αν πιστευα οτι τα ζωδια ειναι μια φορα απατη, τοτε το ματιασμα ειναι 10 φορες. Το επιχειρημα μου δεν ειναι το "επιστημονικα αβασιμο", αυτο ειναι απλα ενας προσδιορισμος του επιχειρηματος...Και αυτα τα ανεφερα σαν 2 ξεχωριστα χαρακτηριστικα, οχι σαν ενα ενιαιο.
Μα αυτό ακριβώς είναι η αρχή στις επιστήμες:"Δεν το έχω αποδείξει, μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι, κάτσε να το δοκιμάσω να δούμε". Το χρησιμοποιείς ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ αφού το αποδείξεις, όχι ως υπόθεση.Δηλαδή ο στατικός ηλεκτρισμός άρχισε να ισχύει με το που τον απέδειξαν οι επιστήμονες, δεν τον είχε παρατηρήσει κανείς πιο πριν, ούτε τον χρησιμοποιούσαν, χωρίς να μπορούν να τον εξηγήσουν;Επαναλαμβάνω, γιατί μάλλον δεν το κατάλαβες: ΔΕΝ πιστεύω στα ζώδια και στο μάτιασμα. Πιστεύω ότι, ΙΣΩΣ, η αρχική παρατήρηση κάποιου που εξήγησε ένα συμβάν με ανάδρομο Ερμή, να μπορεί να εξηγηθεί με κάποιο επιστημονικό τρόπο. Π.χ., όταν ο Ερμής είναι ανάμεσα στον Ήλιο και τον Πλούτωνα, οι ακτίνες που φτάνουν στη Γη διαθλώνται σε γωνία Χ, η οποία προκαλεί ιονισμό στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας στο Β. ημισφαίριο, 5-25 παράλληλο, ο οποίος ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις στη γλώσσα και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν αυξημένη σιελόρροια. Κουλό, αλλά δεν θα μπορούσε να ισχύει;Το ότι κάτι είναι παράλογο, είναι προσωπική σου άποψη, δεν είναι χαρακτηριστικό ούτε επιχείρημα.Που να δεις γέλια που άκουγε ο Ρέντγκεν.
@ Gia_P Οσον αφορα στο πρωτο σκελος, σαφως και οχι, ουτε και ισχυριστικα κατι τετοιο. Δεν βλεπω να διαφωνουμε καπου... Οσον αφορα στα ζωδια και στο παραδειγμα, που το λες και "παραδειγμα της θεωριας του χαους", ανεφερα κι εγω κατι παρομοιο, αλλα το ολο θεμα μου ,αν θες, ηταν στο γιατι μια τετοια ακτινοβολια να επηρεασει με τετοιο τροπο. Φυσικα, στο παραδειγμα σου μπορουν "ευκολα" να εφαρμοστουν αυτα. Στο ματιασμα εχουμε να κανουμε με το πως ενας αλλος ανθρωπος(!) σε επηρεαζει. Οχι ολοκληρος πλανητης, αλλα ανθρωπος. Γι'αυτο και κατα τη γνωμη μου ειναι ακομα πιο αστειο. Σαφως και ειναι προσωπικη μου αποψη, οπως και ο καθενας μπορει να πιστευει οτι το ματιασμα πχ ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο( αλλωστε, κρινομαστε για τις αποψεις μας...). Δεν αναφερομαι σε σενα, δεν ειπα καπου οτι ντε και καλα πιστευεις σε ζωδια κτλ. Οσο για το Ρεντγκεν, σωστο.
οι ορμόνες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διάθεση του ανθρώπου πχ σεροτονίνη, ντοπαμίνη δεν βρίσκονται σε σταθερά επιπεδα, αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή κι έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα επίπεδα τους παίζουν κρίσιμο ρόλο στο διάστημα που αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα ενός εμβρύου...τα ζώδια λοιπόν μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να δώσουν μια εξήγηση για αυτό που "φαίνεται" όταν δεν είχε αναπτυχθεί η επιστήμη...μερικά παραδείγματα http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840608 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21824667
Κατ'αρχας, το link σου δεν δουλευει...Δεν διαφωνω για το πως δρουν οι ορμονες, αλλα μου λες οτι με βαση τα ζωδια εξηγουσαν γιατι το ενα παιδι ηταν πιο ανεπτυγμενο( τεστοστερονη), γιατι το αλλο πιο χαρουμενο(σεροτονινη) γιατι το παρααλλο δεν ξερω κι εγω τι. Επομενως, μου λες οτι κατι ξεραν οι παλιοι, πριν αναπτυχθουν οι επιστημες, και λεγαν οσα λεγαν, σωστα?