Πελεγρίνης: «Το θέμα δεν είναι το εξάμηνο, το θέμα είναι να μην χαθεί το Πανεπιστήμιο»

Πελεγρίνης: «Το θέμα δεν είναι το εξάμηνο, το θέμα είναι να μην χαθεί το Πανεπιστήμιο» Facebook Twitter
11

Την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, λόγω της διαθεσιμότητας, σχολίασε το πρωί στον Βήμα Fm, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο κ. Πελεγρίνης επέκρινε δριμύτατα τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα από τον υπουργό Παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το εξάμηνο είναι πολύ πιθανό να χαθεί, αλλά το θέμα είναι να μη χαθεί το Πανεπιστήμιο».

«Υπάρχει και μία υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα το υπουργείο. Όταν έκανε την τιμή να με καλέσει στο υπουργείο, είπε ότι 1.700 πρέπει να φύγουν ... Έγινε κάποια αξιολόγηση για να κρίνει ότι πρέπει να φύγουν τόσοι; Τον κόσμο που πρέπει να δουλέψει στο πανεπιστήμιο, τον απομακρύνει. Είναι κατάφωρα κατά του Συντάγματος και κατά της λογικής. Και δηλώνω ότι και εγώ και η Σύγκλητος θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, αλλά εκ των πραγμάτων κλείνει», είπε ο Πρύτανης.

Σημείωσε ότι και οι Πρυτάνεις είναι υπέρ της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι έκαναν πρόταση στον κ. Μητσοτάκη για αξιολόγηση βάσει του συστήματος Μανιτάκη «που ορίζει τα κριτήρια, τους εξωτερικούς αξιολογητές και είχε φροντίσει να υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ». Όμως, όπως είπε ο κ. Πελεγρίνης, «όταν το είπαμε στον υπουργό, είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό, διότι χρειάζονται έξι μήνες και έπρεπε να το έχουμε πει νωρίτερα. Αυτό που προτείνω είναι να γίνει αξιολόγηση, όπως η ίδια η Πολιτεία έχει πει».

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ο Πελεγρίνης απέχει απ' το να είναι ό,τι καλύτερο έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά το πρόβλημα για το οποίο μιλάει είναι υπαρκτό και σημαντικό. Οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων(μη διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, κατάργηση συμβασιούχων διδασκόντων, μεγάλες καθηστερήσεις στις αξιολογήσεις και αναθέσεις των ερευνητικών προγραμμάτων, πληρωμή ερευνητών πλέον με σύμβαση έργου -ως ελεύθεροι επαγγελματίες δηλ.- και όχι εργασίας, με αποτέλεσμα τη δραστικότατη μείωση του καθαρού ποσού που εισπράττουν) έχουν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των ελληνικών πανεπιστημίων από το πιο ζωογόνο κομμάτι τους, που είναι οι νέοι επιστήμονες, γεγονός που, πέρα από το ό,τι συνεπάγεται για το μέλλον, επί του παρόντος δημιουργεί και πολύ σημαντικές δυσχέρειες στο διδακτικό και ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων. Σε πολλά Τμήματα διδάσκουν ήδη αμισθί στα μεταπτυχιακά προγράμματα συνταξιούχοι καθηγητές. Αν λείψει και το διοικητικό προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά (ή και τελείως) εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.ο.κ. Φυσικά και υπάρχουν και βυσματικές θέσεις και ανάξιοι υπάλληλοι, αλλά αυτοί δεν είναι η πλειονότητα - και δεν είναι ότι τους μέτρησαν και τους βρήκαν 1700.
Σχόλιο στο gurforum (που τόσο μας λείπει) N.N.April 27th, 2010 at 00:35 | #1Reply | Quote"1. Ο κ. Πελεγρίνης είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής http://www.ethics.gr/content.php?category=16και εκδίδει το περιοδικό «Ηθική», στου οποίου την επιστημονική επιτροπή μετέχουν εκτός από αυτόν και οι:Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘΕλένη Καλοκαιρινού, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου ΚύπρουΓια τους εν λόγω και για τη σχέση τους με την «Ηθική», δείτε καιhttp://www.gurforum.org/2008/12/202. Ο κ. Πελεγρίνης έχει μια γενικότερη έφεση σε συνεργασίες με λογοκλόπους. Φρόντισε λοιπόν να βρουν στέγη στον Τομέα του:- η κ. Α. Χ.-Μ., της οποίας η αίτηση για εξέλιξη απορρίφθηκε προ ετών στο Πάντειο λόγω εκτενών λογοκλοπών, και τώρα διδάσκει «Πολιτική Φιλοσοφία» στο ΦΠΨ του ΕΚΠΑ- ο κ. Γ.Β., ο οποίος επίσης προ ετών αποπέμφθηκε λόγω λογοκλοπής από το Παν. Κρήτης (είχε διεξαχθεί και ΕΔΕ), και τώρα διδάσκει «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία» (δηλαδή αντικείμενο που κανονικά ανήκει σε Τμήμα Φιλολογίας) στο ΦΠΨ του ΕΚΠΑ.3. Αλλά και το Λεξικό Φιλοσοφίας του ίδιου του κ. Πελεγρίνη, απαράδεκτο ως προς το περιεχόμενό του, είναι γνωστό ότι αποτελεί προϊόν πολυετούς άμισθης εργασίας φοιτητών του. Καιρός να αρχίσουν να μιλάνε κι αυτοί…4. Απόλυτος άρχων του Τομέα του, ο κ. Πελεγρίνης προκήρυξε πρόσφατα φωτογραφική θέση στο ανύπαρκτο αντικείμενο «Η ελληνική φιλοσοφία της διασποράς» (ΦΕΚ Γ΄ 165/2010), παρέχοντας προφανώς εκδούλευση σε κύκλους της αθηναϊκής κοινωνίας ενόψει των πρυτανικών εκλογών.5. Το ίδιο επεδίωξε και με τη θέση «Βυζαντινή Φιλοσοφία» (ΦΕΚ Γ΄ 957/2009), την οποία προκήρυξε για τον κ. Γ.Α., νυν ερευνητή της Ακαδημίας. Επειδή όμως αυτό το αντικείμενο δεν ήταν φωτογραφικό και εμφανίστηκαν καλοί υποψήφιοι, ο κ. Πελεγρίνης επιστράτευσε στο εκλεκτορικό σώμα όλον το γνωστό περιφερόμενο θίασο (που εξέλεξε και την Καλοκαιρινού): Δεληβογιατζής, Καραφύλλης, Δελλής, Δόικος, Πενολίδης, όλοι αυτοί βρέθηκαν στο εκλεκτορικό, μετά από δήθεν κλήρωση, και χωρίς το αντικείμενό τους να έχει την παραμικρή σχέση με τη Βυζαντινή Φιλοσοφία."http://www.gurforum.org/2010/04/26/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7/
Κάποια πανεπιστήμια απέστειλαν έκθεση με αξιολόγηση δομών και προσωπικού και κάποια όχι. Ακόμα και σε αυτά που έστειλαν δεν ελήφθη υπ' όψιν. Στο πανεπιστήμιο Κρήτης, για παράδειγμα (το οποίο απέστειλε έκθεση), απομακρύνεται σε μία νύκτα το 1/3 του διοικητικού προσωπικού (96 από τους περίπου 300 υπαλλήλους). Αριθμός αυθαίρετος που προφανώς δεν προκύπτει από καμία αξιολόγηση δομών ή προσωπικού.
ΣΣ. Πελεγρίνη, το Υπουργείο αξιολόγηση ΔΕΝ έκανε. Εσύ, σαν επικεφαλής του ιδρύματος έκανες; Και αν το υπουργείο είχε θελήσει να κάνει αξιολόγηση εσύ θα βοηθούσες, ή πάλι θα έκλεινες το πανεπιστήμιο;
Ποτε δεν ηθελε την αξιολογιση ο κυριος Πελεγρινης. Ποτε δεν ηθελε οποιονδηποτε ελεγχο. Ειναι ντροπη και ενδεικτικο οτι τετοιοι ανθρωποι εχουν τετοιες θεσεις στην σημερινη Ελλαδα.