Στην Οδό Αγίων Αναργύρων

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
6

Η οδός Αγίων Αναργύρων ξεκινά από την πλατεία Ψυρρή, με τα περίφημα ψητοπωλεία της, και καταλήγει στην οδό Σαρρή ή, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, «στα θέατρα», μια και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και τα θέατρα Αποθήκη, Εμπορικόν, Πολιτεία και Ηβη. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην ήσυχη και πεντακάθαρη οδό Αγίων Αναργύρων, έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, έχω μια γλυκιά «αίσθηση γειτονιάς» και σταματώ σε πέντε συγκεκριμένα μέρη: για μια ρακή στο Μεράμπελο, να τσιμπήσω κάτι στον Νικήτα, για καφέ και γλυκό στο Καφέ Στυλ, να αγοράσω μαύρο ψωμί με προζύμι από τον φούρνο στο τέλος του δρόμου και, αν πάω βράδυ, να πιω ένα ποτό και ν’ ακούσω live στο Black Rose. 

Η Αγίων Αναργύρων, που ήταν στο φόρτε της τη περασμένη δεκαετία, κράτησε τους κατοίκους και εργαζόμενους της γειτονιάς, τους παλιούς επισκέπτες της (που απομακρύνθηκαν για λίγο τα χρόνια του «απόλυτου» κατήφορου του κέντρου της Αθήνας) και κέρδισε ένα καινούργιο κοινό λόγω της λειτουργίας των θεάτρων , των χαμηλότερων πλέον τιμών πάρκινγκ και της εμπιστοσύνης που σιγά-σιγά κερδίζει ξανά η παλιά αθηναϊκή γειτονιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» είναι ένας από τους πολλούς που ασχολείται ενεργά με την αναβάθμιση της περιοχής, διοργανώνοντας κάθε χρόνο μια χαρούμενη «Γιορτή Δρόμου» (η επόμενη αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου).

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΝΙΚΗΤΑΣ

Αγίων Αναργύρων 19

Ξεκίνησε το 1967, με τον κύριο Νικήτα στη ψησταριά και την κυρία Ιωάννα στα μαγειρευτά, και τώρα το τρέχουν η κόρη Σοφία και ο γιος τους ο Τάκης. Είναι ανοικτά κάθε μεσημέρι, και το βράδυ από Τετάρτη έως Σάββατο μέχρι τις 11 μ.μ. Εκεί θα φας εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά, φασόλια χάντρες γιαχνί, πίτες με σπιτικό φύλλο, χόρτα, ντολμαδάκια, φάβα και ό,τι άλλο ελληνικό πιάτο προκύψει. Θα κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Αγίων Αναργύρων (μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία με το –δυστυχώς, μη επισκέψιμο– κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!) και θα φύγεις πληρώνοντας περίπου 5-7 ευρώ το άτομο για ένα κυρίως πιάτο και δύο στη μέση, χωρίς κρασί. Ο Νικήτας κάνει και delivery αλλά… με τα πόδια, μόνο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους εκεί κοντά. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΚΑΦΕ ΣΤΥΛ

Αγίων Αναργύρων 12

Άνοιξε το 1999 κι έκτοτε μένει καθημερινά ανοιχτό από τις 8 το πρωί (με τους κατοίκους της γειτονιάς να ξεκινούν με έναν καφέ από εκεί τη μέρα τους) μέχρι αργά το βράδυ, «χωρίς ποτέ να διώχνει παρέες που περνούν καλά». Σερβίρει καλό καφέ και εξαιρετικά γλυκά που ετοιμάζει η ίδια η ιδιοκτήτρια (καρυδόπιτα, συριανά μπουσέ με ωμό φιστίκι και ανθότυρο, μηλόπιτες και αχλαδόπιτες και διαφορετικά κέικ κάθε μέρα). Ακόμα μία οικογενειακή επιχείρηση στην Αγίων Αναργύρων…

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

BLACK ROSE

Αγίων Αναργύρων 14

Μικρό και αγαπημένο καφέ-μπαρ που ανοίγει στις 11 το πρωί, ίσως γιατί χτες το βράδυ ο Άρης (που παίζει τσέλο για τη Νατάσσα Μποφίλιου, τακτική θαμώνα του) και ο Μανώλης διοργάνωσαν ένα ακόμα πετυχημένο live τζαζ και ροκ. Πολλές μπίρες απ’ όλο το κόσμο με νόστιμα μικρά συνοδευτικά αλλά και σπιτικά αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, χυμός κόκκινου σταφυλιού και μήλου με γλυκαντικό στέβια. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ

Αγίων Αναργύρων 43

Ένα… cafe Cretoise, όπως το αποκαλεί ο Μανώλης από το Λασίθι, με παρουσία ενός έτους στη γειτονιά. Αυθεντική κρητική φιλοξενία που τη γεύεσαι όταν παραγγέλνεις ΑΑ ρακή κι έρχεται με το μεζεδάκι του. Απάκι, πίτες από συνεταιρισμούς γυναικών της Κρήτης, νόστιμα τυριά και ομελέτες για να τσιμπήσεις ακούγοντας τον Μανώλη να παίζει τη κιθάρα του και τους φίλους του κρητική λύρα δημιουργώντας «αυτόφυτα γλεντάκια» που κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανοικτό και για μεσημεριανό από τη 1. 

 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΗ

Αγίων Αναργύρων & Σαρρή γωνία

Ένας φούρνος, όχι της γνωστής αλυσίδας, με αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και το μαύρο ψωμί με προζύμι να ξεχωρίζει και να κρατείται… ρεζερβέ, όπως εξάλλου και οι πιο πολλές φραντζόλες του. Τρυφερή λεπτομέρεια το πάρκινγκ σκυλιών ακριβώς απ’ έξω, με ειδική πινακίδα και γάντζους για το αγαπημένο σας τετράποδο που με άνεση κυκλοφορεί στην οδό Αγίων Αναργύρων, όπως τα πολλά των κατοίκων στα πέριξ.

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΥΓ.: Θα αγοράσεις τσιγάρα, αναψυκτικά και τα λοιπά χρειαζούμενα της εξόδου από τα Ψιλικά της Ανθής, που ζητάει μόνο το χαμόγελό σου με σχετική ανακοίνωση στη βιτρίνα της!

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
@ George1977Μπορούσες να χαρακτηρίσεις το σχόλιό μου ως υπερβολικό. Αλλά "καημένοι μπουρτζόβλαχοι"!... Σίγουρα η Αγίων Αναργύρων δε χρειάζεται άτομα τόσο πρόθυμα για ad hominem επίθεση. Η "ισορροπία υψηλής ποιότητας" περιγράφεται στη δεύτερη παράγραφο τού άρθρου. Είναι λίγο αυτό για το πολύπαθο κέντρο τής Αθήνας, για έναν δρόμο στην καρδιά τής πόλης, δέκα λεπτά με τα πόδια από την Ακρόπολη, και πέντε από την απόλυτη παρακμή; Εάν εσύ μπορείς να πετάγεσαι στο Marais για macarons, με γεια σου, με χαρά σου! Άσε την Αγίων Αναργύρων στους μπουρτζόβλαχους.
Ξεχασε να γραψει ο αρθρογραφος οτι η περιοχη μυριζει κατουρο, απο τους αστεγους κ τους ναρκομανεις . Η πληρη decadence ειναι η συγκεκριμενη, περιοχη.Ο κοσμος εχει μετακινηθει πανω απο την οδο αθηνας, πλατεια ειρηνης κ καρυτση , προς συνταγμα , που ειναι αισθητα καλυτερα κ ποιο καθαρα
Δυστυχώς, πολλοί δρόμοι στην περιοχή όπως και σε πολλά άλλα μέρη τής Αθήνας είναι έτσι. Όμως η συγκεκριμένη οδός αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Μπορώ να πω ότι η Αγίων Αναργύρων σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ. Έχει φύγει το ανερμάτιστο πλήθος που ψάχνεται από το ένα μοδάτο στέκι στο άλλο, ο κόσμος που συχνάζει είναι καλού επιπέδου, έχει επέλθει μια ισορρπία υψηλής ποιότητας.
Ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας είναι το ίδιο και ίσως χειρότερα ενοχλητικός . Τα μηχανάκια τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σου χαλάνε τη διάθεση και την αίσθηση χαλαρότητας που θα έδινε ας πούμε ένας Πεζόδρομος