Στην Οδό Αγίων Αναργύρων

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
6

Η οδός Αγίων Αναργύρων ξεκινά από την πλατεία Ψυρρή, με τα περίφημα ψητοπωλεία της, και καταλήγει στην οδό Σαρρή ή, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, «στα θέατρα», μια και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και τα θέατρα Αποθήκη, Εμπορικόν, Πολιτεία και Ηβη. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην ήσυχη και πεντακάθαρη οδό Αγίων Αναργύρων, έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, έχω μια γλυκιά «αίσθηση γειτονιάς» και σταματώ σε πέντε συγκεκριμένα μέρη: για μια ρακή στο Μεράμπελο, να τσιμπήσω κάτι στον Νικήτα, για καφέ και γλυκό στο Καφέ Στυλ, να αγοράσω μαύρο ψωμί με προζύμι από τον φούρνο στο τέλος του δρόμου και, αν πάω βράδυ, να πιω ένα ποτό και ν’ ακούσω live στο Black Rose. 

Η Αγίων Αναργύρων, που ήταν στο φόρτε της τη περασμένη δεκαετία, κράτησε τους κατοίκους και εργαζόμενους της γειτονιάς, τους παλιούς επισκέπτες της (που απομακρύνθηκαν για λίγο τα χρόνια του «απόλυτου» κατήφορου του κέντρου της Αθήνας) και κέρδισε ένα καινούργιο κοινό λόγω της λειτουργίας των θεάτρων , των χαμηλότερων πλέον τιμών πάρκινγκ και της εμπιστοσύνης που σιγά-σιγά κερδίζει ξανά η παλιά αθηναϊκή γειτονιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» είναι ένας από τους πολλούς που ασχολείται ενεργά με την αναβάθμιση της περιοχής, διοργανώνοντας κάθε χρόνο μια χαρούμενη «Γιορτή Δρόμου» (η επόμενη αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου).

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΝΙΚΗΤΑΣ

Αγίων Αναργύρων 19

Ξεκίνησε το 1967, με τον κύριο Νικήτα στη ψησταριά και την κυρία Ιωάννα στα μαγειρευτά, και τώρα το τρέχουν η κόρη Σοφία και ο γιος τους ο Τάκης. Είναι ανοικτά κάθε μεσημέρι, και το βράδυ από Τετάρτη έως Σάββατο μέχρι τις 11 μ.μ. Εκεί θα φας εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά, φασόλια χάντρες γιαχνί, πίτες με σπιτικό φύλλο, χόρτα, ντολμαδάκια, φάβα και ό,τι άλλο ελληνικό πιάτο προκύψει. Θα κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Αγίων Αναργύρων (μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία με το –δυστυχώς, μη επισκέψιμο– κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!) και θα φύγεις πληρώνοντας περίπου 5-7 ευρώ το άτομο για ένα κυρίως πιάτο και δύο στη μέση, χωρίς κρασί. Ο Νικήτας κάνει και delivery αλλά… με τα πόδια, μόνο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους εκεί κοντά. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΚΑΦΕ ΣΤΥΛ

Αγίων Αναργύρων 12

Άνοιξε το 1999 κι έκτοτε μένει καθημερινά ανοιχτό από τις 8 το πρωί (με τους κατοίκους της γειτονιάς να ξεκινούν με έναν καφέ από εκεί τη μέρα τους) μέχρι αργά το βράδυ, «χωρίς ποτέ να διώχνει παρέες που περνούν καλά». Σερβίρει καλό καφέ και εξαιρετικά γλυκά που ετοιμάζει η ίδια η ιδιοκτήτρια (καρυδόπιτα, συριανά μπουσέ με ωμό φιστίκι και ανθότυρο, μηλόπιτες και αχλαδόπιτες και διαφορετικά κέικ κάθε μέρα). Ακόμα μία οικογενειακή επιχείρηση στην Αγίων Αναργύρων…

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

BLACK ROSE

Αγίων Αναργύρων 14

Μικρό και αγαπημένο καφέ-μπαρ που ανοίγει στις 11 το πρωί, ίσως γιατί χτες το βράδυ ο Άρης (που παίζει τσέλο για τη Νατάσσα Μποφίλιου, τακτική θαμώνα του) και ο Μανώλης διοργάνωσαν ένα ακόμα πετυχημένο live τζαζ και ροκ. Πολλές μπίρες απ’ όλο το κόσμο με νόστιμα μικρά συνοδευτικά αλλά και σπιτικά αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, χυμός κόκκινου σταφυλιού και μήλου με γλυκαντικό στέβια. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ

Αγίων Αναργύρων 43

Ένα… cafe Cretoise, όπως το αποκαλεί ο Μανώλης από το Λασίθι, με παρουσία ενός έτους στη γειτονιά. Αυθεντική κρητική φιλοξενία που τη γεύεσαι όταν παραγγέλνεις ΑΑ ρακή κι έρχεται με το μεζεδάκι του. Απάκι, πίτες από συνεταιρισμούς γυναικών της Κρήτης, νόστιμα τυριά και ομελέτες για να τσιμπήσεις ακούγοντας τον Μανώλη να παίζει τη κιθάρα του και τους φίλους του κρητική λύρα δημιουργώντας «αυτόφυτα γλεντάκια» που κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανοικτό και για μεσημεριανό από τη 1. 

 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΗ

Αγίων Αναργύρων & Σαρρή γωνία

Ένας φούρνος, όχι της γνωστής αλυσίδας, με αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και το μαύρο ψωμί με προζύμι να ξεχωρίζει και να κρατείται… ρεζερβέ, όπως εξάλλου και οι πιο πολλές φραντζόλες του. Τρυφερή λεπτομέρεια το πάρκινγκ σκυλιών ακριβώς απ’ έξω, με ειδική πινακίδα και γάντζους για το αγαπημένο σας τετράποδο που με άνεση κυκλοφορεί στην οδό Αγίων Αναργύρων, όπως τα πολλά των κατοίκων στα πέριξ.

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΥΓ.: Θα αγοράσεις τσιγάρα, αναψυκτικά και τα λοιπά χρειαζούμενα της εξόδου από τα Ψιλικά της Ανθής, που ζητάει μόνο το χαμόγελό σου με σχετική ανακοίνωση στη βιτρίνα της!

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
@ George1977Μπορούσες να χαρακτηρίσεις το σχόλιό μου ως υπερβολικό. Αλλά "καημένοι μπουρτζόβλαχοι"!... Σίγουρα η Αγίων Αναργύρων δε χρειάζεται άτομα τόσο πρόθυμα για ad hominem επίθεση. Η "ισορροπία υψηλής ποιότητας" περιγράφεται στη δεύτερη παράγραφο τού άρθρου. Είναι λίγο αυτό για το πολύπαθο κέντρο τής Αθήνας, για έναν δρόμο στην καρδιά τής πόλης, δέκα λεπτά με τα πόδια από την Ακρόπολη, και πέντε από την απόλυτη παρακμή; Εάν εσύ μπορείς να πετάγεσαι στο Marais για macarons, με γεια σου, με χαρά σου! Άσε την Αγίων Αναργύρων στους μπουρτζόβλαχους.
Ξεχασε να γραψει ο αρθρογραφος οτι η περιοχη μυριζει κατουρο, απο τους αστεγους κ τους ναρκομανεις . Η πληρη decadence ειναι η συγκεκριμενη, περιοχη.Ο κοσμος εχει μετακινηθει πανω απο την οδο αθηνας, πλατεια ειρηνης κ καρυτση , προς συνταγμα , που ειναι αισθητα καλυτερα κ ποιο καθαρα
Δυστυχώς, πολλοί δρόμοι στην περιοχή όπως και σε πολλά άλλα μέρη τής Αθήνας είναι έτσι. Όμως η συγκεκριμένη οδός αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Μπορώ να πω ότι η Αγίων Αναργύρων σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ. Έχει φύγει το ανερμάτιστο πλήθος που ψάχνεται από το ένα μοδάτο στέκι στο άλλο, ο κόσμος που συχνάζει είναι καλού επιπέδου, έχει επέλθει μια ισορρπία υψηλής ποιότητας.
Ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας είναι το ίδιο και ίσως χειρότερα ενοχλητικός . Τα μηχανάκια τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σου χαλάνε τη διάθεση και την αίσθηση χαλαρότητας που θα έδινε ας πούμε ένας Πεζόδρομος