Στην Οδό Αγίων Αναργύρων

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
6

Η οδός Αγίων Αναργύρων ξεκινά από την πλατεία Ψυρρή, με τα περίφημα ψητοπωλεία της, και καταλήγει στην οδό Σαρρή ή, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, «στα θέατρα», μια και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και τα θέατρα Αποθήκη, Εμπορικόν, Πολιτεία και Ηβη. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην ήσυχη και πεντακάθαρη οδό Αγίων Αναργύρων, έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, έχω μια γλυκιά «αίσθηση γειτονιάς» και σταματώ σε πέντε συγκεκριμένα μέρη: για μια ρακή στο Μεράμπελο, να τσιμπήσω κάτι στον Νικήτα, για καφέ και γλυκό στο Καφέ Στυλ, να αγοράσω μαύρο ψωμί με προζύμι από τον φούρνο στο τέλος του δρόμου και, αν πάω βράδυ, να πιω ένα ποτό και ν’ ακούσω live στο Black Rose. 

Η Αγίων Αναργύρων, που ήταν στο φόρτε της τη περασμένη δεκαετία, κράτησε τους κατοίκους και εργαζόμενους της γειτονιάς, τους παλιούς επισκέπτες της (που απομακρύνθηκαν για λίγο τα χρόνια του «απόλυτου» κατήφορου του κέντρου της Αθήνας) και κέρδισε ένα καινούργιο κοινό λόγω της λειτουργίας των θεάτρων , των χαμηλότερων πλέον τιμών πάρκινγκ και της εμπιστοσύνης που σιγά-σιγά κερδίζει ξανά η παλιά αθηναϊκή γειτονιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» είναι ένας από τους πολλούς που ασχολείται ενεργά με την αναβάθμιση της περιοχής, διοργανώνοντας κάθε χρόνο μια χαρούμενη «Γιορτή Δρόμου» (η επόμενη αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου).

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΝΙΚΗΤΑΣ

Αγίων Αναργύρων 19

Ξεκίνησε το 1967, με τον κύριο Νικήτα στη ψησταριά και την κυρία Ιωάννα στα μαγειρευτά, και τώρα το τρέχουν η κόρη Σοφία και ο γιος τους ο Τάκης. Είναι ανοικτά κάθε μεσημέρι, και το βράδυ από Τετάρτη έως Σάββατο μέχρι τις 11 μ.μ. Εκεί θα φας εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά, φασόλια χάντρες γιαχνί, πίτες με σπιτικό φύλλο, χόρτα, ντολμαδάκια, φάβα και ό,τι άλλο ελληνικό πιάτο προκύψει. Θα κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Αγίων Αναργύρων (μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία με το –δυστυχώς, μη επισκέψιμο– κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!) και θα φύγεις πληρώνοντας περίπου 5-7 ευρώ το άτομο για ένα κυρίως πιάτο και δύο στη μέση, χωρίς κρασί. Ο Νικήτας κάνει και delivery αλλά… με τα πόδια, μόνο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους εκεί κοντά. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΚΑΦΕ ΣΤΥΛ

Αγίων Αναργύρων 12

Άνοιξε το 1999 κι έκτοτε μένει καθημερινά ανοιχτό από τις 8 το πρωί (με τους κατοίκους της γειτονιάς να ξεκινούν με έναν καφέ από εκεί τη μέρα τους) μέχρι αργά το βράδυ, «χωρίς ποτέ να διώχνει παρέες που περνούν καλά». Σερβίρει καλό καφέ και εξαιρετικά γλυκά που ετοιμάζει η ίδια η ιδιοκτήτρια (καρυδόπιτα, συριανά μπουσέ με ωμό φιστίκι και ανθότυρο, μηλόπιτες και αχλαδόπιτες και διαφορετικά κέικ κάθε μέρα). Ακόμα μία οικογενειακή επιχείρηση στην Αγίων Αναργύρων…

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

BLACK ROSE

Αγίων Αναργύρων 14

Μικρό και αγαπημένο καφέ-μπαρ που ανοίγει στις 11 το πρωί, ίσως γιατί χτες το βράδυ ο Άρης (που παίζει τσέλο για τη Νατάσσα Μποφίλιου, τακτική θαμώνα του) και ο Μανώλης διοργάνωσαν ένα ακόμα πετυχημένο live τζαζ και ροκ. Πολλές μπίρες απ’ όλο το κόσμο με νόστιμα μικρά συνοδευτικά αλλά και σπιτικά αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, χυμός κόκκινου σταφυλιού και μήλου με γλυκαντικό στέβια. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ

Αγίων Αναργύρων 43

Ένα… cafe Cretoise, όπως το αποκαλεί ο Μανώλης από το Λασίθι, με παρουσία ενός έτους στη γειτονιά. Αυθεντική κρητική φιλοξενία που τη γεύεσαι όταν παραγγέλνεις ΑΑ ρακή κι έρχεται με το μεζεδάκι του. Απάκι, πίτες από συνεταιρισμούς γυναικών της Κρήτης, νόστιμα τυριά και ομελέτες για να τσιμπήσεις ακούγοντας τον Μανώλη να παίζει τη κιθάρα του και τους φίλους του κρητική λύρα δημιουργώντας «αυτόφυτα γλεντάκια» που κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανοικτό και για μεσημεριανό από τη 1. 

 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΗ

Αγίων Αναργύρων & Σαρρή γωνία

Ένας φούρνος, όχι της γνωστής αλυσίδας, με αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και το μαύρο ψωμί με προζύμι να ξεχωρίζει και να κρατείται… ρεζερβέ, όπως εξάλλου και οι πιο πολλές φραντζόλες του. Τρυφερή λεπτομέρεια το πάρκινγκ σκυλιών ακριβώς απ’ έξω, με ειδική πινακίδα και γάντζους για το αγαπημένο σας τετράποδο που με άνεση κυκλοφορεί στην οδό Αγίων Αναργύρων, όπως τα πολλά των κατοίκων στα πέριξ.

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΥΓ.: Θα αγοράσεις τσιγάρα, αναψυκτικά και τα λοιπά χρειαζούμενα της εξόδου από τα Ψιλικά της Ανθής, που ζητάει μόνο το χαμόγελό σου με σχετική ανακοίνωση στη βιτρίνα της!

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
@ George1977Μπορούσες να χαρακτηρίσεις το σχόλιό μου ως υπερβολικό. Αλλά "καημένοι μπουρτζόβλαχοι"!... Σίγουρα η Αγίων Αναργύρων δε χρειάζεται άτομα τόσο πρόθυμα για ad hominem επίθεση. Η "ισορροπία υψηλής ποιότητας" περιγράφεται στη δεύτερη παράγραφο τού άρθρου. Είναι λίγο αυτό για το πολύπαθο κέντρο τής Αθήνας, για έναν δρόμο στην καρδιά τής πόλης, δέκα λεπτά με τα πόδια από την Ακρόπολη, και πέντε από την απόλυτη παρακμή; Εάν εσύ μπορείς να πετάγεσαι στο Marais για macarons, με γεια σου, με χαρά σου! Άσε την Αγίων Αναργύρων στους μπουρτζόβλαχους.
Ξεχασε να γραψει ο αρθρογραφος οτι η περιοχη μυριζει κατουρο, απο τους αστεγους κ τους ναρκομανεις . Η πληρη decadence ειναι η συγκεκριμενη, περιοχη.Ο κοσμος εχει μετακινηθει πανω απο την οδο αθηνας, πλατεια ειρηνης κ καρυτση , προς συνταγμα , που ειναι αισθητα καλυτερα κ ποιο καθαρα
Δυστυχώς, πολλοί δρόμοι στην περιοχή όπως και σε πολλά άλλα μέρη τής Αθήνας είναι έτσι. Όμως η συγκεκριμένη οδός αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Μπορώ να πω ότι η Αγίων Αναργύρων σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ. Έχει φύγει το ανερμάτιστο πλήθος που ψάχνεται από το ένα μοδάτο στέκι στο άλλο, ο κόσμος που συχνάζει είναι καλού επιπέδου, έχει επέλθει μια ισορρπία υψηλής ποιότητας.
Ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας είναι το ίδιο και ίσως χειρότερα ενοχλητικός . Τα μηχανάκια τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σου χαλάνε τη διάθεση και την αίσθηση χαλαρότητας που θα έδινε ας πούμε ένας Πεζόδρομος