Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ: ποιος φταίει;

Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ: ποιος φταίει; Facebook Twitter
3

Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ: ποιος φταίει; Facebook Twitter

Για τέταρτη μέρα είναι «κλειστό» το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, εξαιτίας της αποτυχίας του Κογκρέσου να συμφωνήσει για την έγκριση του προϋπολογισμού., παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και της δημοκρατικής Γερουσίας.

«Το έκαναν στ' αλήθεια!» ήταν το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter, ο οποίος θεωρεί τους Ρεπουμπλικανούς ανεύθυνους, έτοιμους να βυθίσουν την χώρα σε κρίση, με μια άρνηση που μοιάζει περισσότερο αντίδραση λόγω αρχής, παρά βασισμένη σε δεδομένα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έχει στην παρέα της και το κίνημα του Tea Party, το οποίο απεχθάνεται βαθύτατα την μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας του Ομπάμα, η οποία έχει το ανεπίσημο όνομα "Obamacare". Οι Ρεπουμπλικάνοι ουσιαστικά ζητούν από τους Δημοκρατικούς να ακυρώσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στη θητεία του.

Φαίνεται ότι στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων το όνομα «Ομπάμα» αρκεί για προκαλέσει απέχθεια σε οποιονδήποτε συσχετισμό: αρκετοί δεν ξέρουν καν ότι το επίσημο όνομα είναι «Affordable Care Act», με το οποίο φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα. Και ας πρόκειται για ακριβώς το ίδιο πράγμα με το Obamacare.

Το βίντεο μπορεί να προβλήθηκε στο χιουμοριστικό σόου του Τζίμι Κίμελ, αλλά μέσα από την πλάκα μερικές φορές φαίνεται η αλήθεια: ότι η προπαγάνδα του Tea Party χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό ως μοχλό κατάργησης του Obamacare, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κι ας αυτό σημαίνει στάση πληρωμών σε δημόσιες υπηρεσίες και σχεδόν ένα εκατομμύρια υπαλλήλους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από το 1977 το δημόσιο έχει «κλείσει» 17 φορές. Η διαφορά είναι ότι συνήθως η κρίση δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μέρες. Μερικές κράτησαν λιγότερο από μια μέρα. Μολαταύτα το 1995 η στάση πληρωμών κράτησε 21 μέρες.

Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ: ποιος φταίει; Facebook Twitter

Σήμερα το μεσημέρι ο Ομπάμα βρέθηκε στο Taylor Gourmet Deli, ένα εστιατόριο της Ουάσινγκτον, για να πάρει μεσημεριανό. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να «κερδίζει» ο Λευκός Οίκος, όπως σχολίασε μέλος των Δημοκρατικών ανώνυμα στη Wall Street Journal, συμπληρώνοντας «δεν μας νοιάζει πόσο θα κρατήσει η στάση πληρωμών... αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα», προκαλώντας οργή στους Ρεπουμπλικάνους

«Κανείς δεν κερδίζει», είπε ο Ομπάμα αγοράζοντας σάντουιτς. «Δεν υπάρχει κερδισμένος».

Σε δημοσκόπηση του CBS, το 44% των Αμερικανών κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους και το 32% τους Δημοκρατικούς. Το 1995 το 51% κατηγορούσε τους Ρεπουμπλικάνους και το 28% τον τότε πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Η πιο αλλόκοτη συνέπεια των στάσεων πληρωμών: το πάρκο Gateway National Recreation στο Sandy Hook του Νιου Τζέρσεϊ έχει αποσύρει τις κατσίκες που τρώνε τους δηλητηριώδεις κισσούς.

ΥΓ. Το TMZ, ιεραρχώντας τις ειδήσεις, ρώτησε τον μάνατζερ του Taylor Gourmet τι παρήγγειλε ο πρόεδρος: ένα σάντουιτς με ψητή γαλοπούλα, προσούτο, πέστο και μοτσαρέλα.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας χαμός ούτε καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος φταίει.Είναι απλό: Πριν από 2 εβδομάδες, οι Ρεπουμπλικανοί απειλήσανε ότι, αν δεν αποσύρει ο Ομπάμα το νομοσχέδιο για την Υγεία, θα "κλείσουν" την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και έτσι έγινε.
Το Obamacare είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το νομοσχέδιο, από μόνο του, αποτελεί τη μεγαλύτερη εισβολή του κράτους στη προσωπική ζωή του Αμερικανού. Το κόστος του ήδη έχει επηρεάσει τη ζωή πολλών εργαζομένων οι οποίοι, είτε έχασαν τη δουλειά τους επειδή η επιχείρηση δε θα έβγαινε, είτε έπεσαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής (29 hour workweek) γιατί έτσι, δεν έχει υποχρέωση ο ιδιοκτήτης της απιχείρησης να αγοράσει κάλυψη. Αναγκαστικά, η όλη κατάσταση οδηγεί σε σοσιαληστική ιατρική κάλυψη.Μεγαλύτερο ακόμα ζήτημα από το Obamacare είναι ο τρόπος που ο Πρόεδρος ξοδεύει λεφτά. Βέβαια, τα κονδύλια εγκρίνονται από το Κονγκρέσσο αλλά την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος με τα προγράματά του τα οποία είναι δαπανηρά. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των δαπανων, το έλλειμα είναι 17 ΤΡΙΣ από 10 που ήταν όταν ανέλαβε τη προεδρία. Αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους πιέζονται από τους πολίτες που αντιπροσωπεύουν να σταματήσουν τη σπατάλη. Έρχονται εκλογές του χρόνου...