Πένθος και κάμερα

Facebook Twitter
2

Τα τελευταία χρόνια – και μετά από τεράστια λάθη στη δημοσιογραφική διαχείριση σοβαρών κοινωνικών θεμάτων – «άνθισε» μια κάπως πιο ραφιναρισμένη σχολή στον Τύπο, η οποία πρεσβεύει ότι με την κατάλληλη προσέγγιση – «κατάλληλη» αισθητικά – όλα λέγονται, όλα δείχνονται, όλοι «αγγίζονται».

Μόνο που και αυτή η σχολή, κάποτε (θα ‘πρεπε να) κάνει πίσω, (να) έχει «κόκκινα» και διαχωριστικές, τα οποία συνήθως εντοπίζονται στη δύσκολη εξίσωση «πένθους – χρόνου».

Το πένθος είναι πένθος. Κι όσο πιο νωπό, τόσο πιο αφόρητη και αταίριαστη η παρουσία κάμερας και δημοσιογράφου. Όποιος κι αν είναι αυτός.

( Άλλωστε, και οι ιερότερες των αγελάδων έχουν αποδείξει ότι χάριν της αντικειμενικότητας μπορούν το ίδιο καλά να συνομιλούν και με τον Διάβολο και με τα θύματα του).

Όσο πιο νωπό το τραγικό γεγονός, τόσο πιο άβολη η συγκυρία. Γιατί δεν έχει μεσολαβήσει ο χρόνος, η απόσταση από το συμβάν, με την «ψυκτική» τους δράση.

Και πάνω και πιο πολύ απ’ όλα: όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, όποιο δημόσιο συμφέρον κι αν το επιβάλλει, μπροστά από το στόμα του βαρυπενθούντα δεν τοποθετείται μικρόφωνο.

Ακόμη κι αν ο ίδιος (σου) λέει «ναι, έλα», ακόμη κι αν τα αυτιά του δέχθηκαν να πειστούν από το όποιο δημοσιογραφικό επιχείρημα, ακόμη κι αν το στόμα του βρίσκει το κουράγιο και τις λέξεις να εκφραστεί, αρκεί ένα κοντινό πλάνο στα μάτια του για να γίνει αντιληπτή η άβυσσος, ο πόνος, η απόγνωση, το «αλλού» που βρίσκεται η ψυχή που (σου) μιλάει.

Όσο κι αν συμπάσχει ο συνομιλητής – δημοσιογράφος, όσο κι αν γυροφέρνει με αλληλλέγγυα απόγνωση στην αντικρινή καρέκλα και σκύβει με οδύνη το κεφάλι, όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδο ενσυναίσθησης του, η ύπαρξη κάμερας και το κίνητρο (ακόμη κι αν αυτό είναι το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον) πάντα θα νικούν την όποια καλή πρόθεση.

Όταν μάλιστα πίσω από το κίνητρο βρίσκεται παλμαρέ δημοσιογραφικών επιτυχιών, η υπόθεση μπλέκεται και πονάει περισσότερο.

Ακόμη κι αν το «κέρδος» είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση – όπως στην περίπτωση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα – το πένθος είναι πένθος.

Και στην πιο ευάλωτη κατάσταση της ανθρώπινης ψυχής δεν τοποθετείς τρίποδο κάμερας, δεν ρωτάς, δεν επιχειρείς να εκμαιεύσεις, δεν ανοίγεις – κυριολεκτικά – ανοιχτές θύρες.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, όσο ωφέλιμο κι αν προκύψει το αποτέλεσμα, η εικόνα ενός τηλεοπτικού συνεργείου στο σπίτι μιας οικογένειας που τη χτύπησε ο κεραυνός, θα είναι πάντα άγριο πράγμα. Όχι, ως θέαμα, αλλά ως πρακτική και μέρος του τρόπου, με τον οποίο κάποιοι αντιλαμβάνονται (;) τα ανθρώπινα.

Η «ραφιναρισμένη» σχολή των «κινηματογραφικών» πλάνων, των καλαίσθητων ρεπορτάζ, των «διαφορετικών» συνεντεύξεων, θα γλίτωνε λάθη ουσίας, αν - για μια στιγμή και για τέτοιες καταστάσεις – αναρωτιόταν  το εξής καθόλου επαγγελματικό, αλλά απολύτως ανθρώπινο και γι’ αυτό αληθινά δημοσιογραφικό: «Τι πάω να κάνω εκεί τώρα; Γιατί τώρα; Τι τον ρωτάω τον άνθρωπο; Αν μισεί τους δολοφόνους του σπλάχνου του; Τι ζητάω; Να μου περιγράψει πώς τον βρήκε στο νεκροτομείο;».

  • Σε μια εκπομπή αφιέρωμα στον Φύσσα, πολύ συγνώμη, αλλά δεν χωράνε πλάνα από συνάξεις των δολοφόνων του. Ούτε απόσπασμα του ύμνου τους.
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Συμφωνώ απόλυτα. Πολύ ορθή προσέγγιση επί του θέματος.Μην ξεχνάς όμως και τον έτερο πόλο αυτής της άρρωστης σχέσης, τον διψασμένο για τραγωδία θεατή.