Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
11
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;

Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα.

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Το ψωμί στο ράφι

 

Στα ράφια των μαγαζιών μπορείς να βρεις ψωμάκι με αγνή ψυχή, που σέβεται την παράδοση.

*Το ρώσικο ψωμί «ΜΠΟΡΟΝΤ» είναι ζυμωμένο με μαύρη σίκαλη, κόλιανδρο και λίγη παραπάνω ζάχαρη Τα αρώματά του κι αυτή η λίγη παραπανίσια γλύκα δίνουν μια άλλη, ασυνήθιστη διάσταση στα λαδερά, στις σούπες με όσπρια αλλά και στις σάλτσες της δικής μας κουζίνας και μεταμορφώνει σε πρωτότυπο έδεσμα ένα κομμάτι τυρί. Επιπλέον, ακόμη και μετά από δέκα μέρες κρατάει την υγρασία του και τη φρεσκάδα του, όπως την πρώτη μέρα.

Σε όλα τα ρώσικα μπακάλικα, όπως το Avra, Αρμοδίου 8, 210 3210774, στην Κεντρική Αγορά

*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

«Το αληθινό ψωμί», Green Farm, Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς, 2104297124

*Αληθινό, καλοζυμωμένο ψωμί  από φύτρο σταριού με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Νόστιμο και γεμάτο βιταμίνες.

«Το αληθινό ψωμί», στα καταστήματα Green Farm

*Iδιαίτερο, διαιτητικό ψωμί χωρίς μαγιά, αβγά, γαλακτοκομικά και λιπαρές ουσίες. Ιδανικό με μέλι και μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς.

«Ψωμί των Εσσαίων», από φυτρωμένο στάρι, Natura Bio Market, Ελ. Βενιζέλου 33, Γλυφάδα, 2109610140

 

*Από αλεύρι ολικής άλεσης ζυμωμένο με κύμινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και με ελάχιστο αλάτι. Ιδανική παρέα για ένα πιάτο τυριών.

«Το αληθινό ψωμί», στη «Φωνή της Φύσης» Πατησίων 280, 2108316836

*Ψωμί σίκαλης από βιολογικό αλεύρι,  με έντονη γεύση προζυμιού που θυμίζει χωριό. Ταιριάζει με τα πάντα και κρατάει πάνω από μια εβδομάδα.

«Ο φούρνος του ψωμά», σε όλα τα σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος και τα περισσότερα με βιολογικά είδη

*Πιτυρούχο, στιβαρό ψωμί με προζύμι, χωρίς αλάτι. Χορταστικό και ιδανικό για σάντουιτς με αλλαντικά και με τυριά.

«Άροτρον», Ναραγένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 2109317206

*Στο «Ιδαίο Άντρον», Φορμίωνος 141, 2107600204, στην Καισαριανή, θα βρείτε το καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί του Παπαγεωργίου από το Βασιλικό της Χαλκίδας, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Λευκό ή ολικής άλεσης, βαστά για μέρες και διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

 

Τα καλά φουρνάρικα

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Η Πνύκα

Για τον συχωρεμένο τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωί, είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές” Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, που είναι απλά “τροφή Θεών!”

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας-που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.

Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960

Κassiani

Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτκη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα.

Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, 2105019480

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
 

 

Μαμά Ψωμί

Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς, για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Ληγουριό. Ξεχωρίζουν, το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη, και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ρίζος

Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, μεσπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι- ένα ποίημα-αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας..

Ματρώζου 12, Κουκάκι, 2109249527

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO


Γεύση
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει το καλό ψωμί, αυτό που θα πας στην άλλη άκρη να το πάρεις, αυτό που θα πληρώσεις το κατιτις σου παραπάνω, αυτό που και στην κατάψυξη να το βάλεις δεν θα πάθει τίποτα, αυτό που φρέσκο κάνει κρατς, αυτό που η ζύμη του έχει ενιαίο χρώμα - είναι μεστή και αντέχει βδομάδα σίγουρα, και υπάρχουν όλα τα άλλα. και ναι υπάρχουν πολλά ειδη ψωμιου - αλλά ρε παιδιά νισάφι με την κατεψυγμενη ζύμη και το και καλά ονομαζόμενο με προζύμι. Βέβαια το καλύτερο ψωμί το έχω φάει α) απο τη γιαγιά μου στην Ήπειρο, χρόνια πριν, στη "γάστρα" δλδ σε ένα εδικό ηπειρώτικο φουρνο, που πραγματικά περίμενα πως και πως να το βγάλει και να φάω τη γωνία (classic!) με ένα κομμάτι τυρί - αχχ..και 2) στη Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, κάθε Κυριακή βγάζουν συγκεκριμένες ποσότητες ψωμιού - θυμάμαι είχαμε πάρει για επιστροφή Αθηνα 2 τεράστια καρβελια περιττό να σας πω ότι μυριζε ψωμί το αμάξι για μέρες! Ανάλογο ψωμί έφαγα και απο τον Αγ. Λέοντα στη Ζάκυνθο. Το αλεύρι ρε παιδιά. Προσέξτε το λίγο - μεγάλη υπόθεση!
Εδώ διαβάζω πως το ντίνκελ δεν είναι κατάληλο για αλλεργικούς στη γλουτένη. Εξάλλου το "αρχαίο δημητριακό" με το αρχαιοπρεπές όνομα ντίνκελ είναι κάπως φαιδρό, όχι; http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
Κανένα σιτηρό ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, περιέχουν γλουτένη στο σπόρο τους και κατ' επέκταση και στο αλεύρι τους. Ο όρος " αλλεργία " , είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται γιατί η δυσανεξία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα, και το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από απατεώνες, δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Πάντως, σκεφτείτε πως ακούγονται σε ανθρώπους με πραγματικό πρόβλημα δυσανεξίας, όλα αυτά τα " μοδάτα " που εφευρίσκονται κατά καιρούς ...
Αχ, domenica, δεν έκανα καμιά παρατήρηση και όταν το έγραφα το σχόλιο, το δικό σου δεν το είχα δει ακόμη ! Άσε που το βρήκα και εξαιρετικό ! Τώρα για τα άλευρα με 20% γλουτένη ( ελπίζω να εννοούν το 20% της κανονικής, και όχι το 20% στο σύνολο του αλευριού :) ), θα σου πω πως δεν είμαι σίγουρος. Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο " απάτη ", αλλά οι οδηγίες μέχρι στιγμής για τη γλουτένη είναι πλήρης αποχή σε περίπτωση προβλήματος. Διαβαθμίσεις του προβλήματος, ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας, υπάρχουν σε άλλη περίπτωση, αυτήν της λακτόζης. Πάντως η βιομηχανία ανθεί ...