Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
11
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;

Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα.

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Το ψωμί στο ράφι

 

Στα ράφια των μαγαζιών μπορείς να βρεις ψωμάκι με αγνή ψυχή, που σέβεται την παράδοση.

*Το ρώσικο ψωμί «ΜΠΟΡΟΝΤ» είναι ζυμωμένο με μαύρη σίκαλη, κόλιανδρο και λίγη παραπάνω ζάχαρη Τα αρώματά του κι αυτή η λίγη παραπανίσια γλύκα δίνουν μια άλλη, ασυνήθιστη διάσταση στα λαδερά, στις σούπες με όσπρια αλλά και στις σάλτσες της δικής μας κουζίνας και μεταμορφώνει σε πρωτότυπο έδεσμα ένα κομμάτι τυρί. Επιπλέον, ακόμη και μετά από δέκα μέρες κρατάει την υγρασία του και τη φρεσκάδα του, όπως την πρώτη μέρα.

Σε όλα τα ρώσικα μπακάλικα, όπως το Avra, Αρμοδίου 8, 210 3210774, στην Κεντρική Αγορά

*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

«Το αληθινό ψωμί», Green Farm, Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς, 2104297124

*Αληθινό, καλοζυμωμένο ψωμί  από φύτρο σταριού με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Νόστιμο και γεμάτο βιταμίνες.

«Το αληθινό ψωμί», στα καταστήματα Green Farm

*Iδιαίτερο, διαιτητικό ψωμί χωρίς μαγιά, αβγά, γαλακτοκομικά και λιπαρές ουσίες. Ιδανικό με μέλι και μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς.

«Ψωμί των Εσσαίων», από φυτρωμένο στάρι, Natura Bio Market, Ελ. Βενιζέλου 33, Γλυφάδα, 2109610140

 

*Από αλεύρι ολικής άλεσης ζυμωμένο με κύμινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και με ελάχιστο αλάτι. Ιδανική παρέα για ένα πιάτο τυριών.

«Το αληθινό ψωμί», στη «Φωνή της Φύσης» Πατησίων 280, 2108316836

*Ψωμί σίκαλης από βιολογικό αλεύρι,  με έντονη γεύση προζυμιού που θυμίζει χωριό. Ταιριάζει με τα πάντα και κρατάει πάνω από μια εβδομάδα.

«Ο φούρνος του ψωμά», σε όλα τα σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος και τα περισσότερα με βιολογικά είδη

*Πιτυρούχο, στιβαρό ψωμί με προζύμι, χωρίς αλάτι. Χορταστικό και ιδανικό για σάντουιτς με αλλαντικά και με τυριά.

«Άροτρον», Ναραγένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 2109317206

*Στο «Ιδαίο Άντρον», Φορμίωνος 141, 2107600204, στην Καισαριανή, θα βρείτε το καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί του Παπαγεωργίου από το Βασιλικό της Χαλκίδας, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Λευκό ή ολικής άλεσης, βαστά για μέρες και διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

 

Τα καλά φουρνάρικα

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Η Πνύκα

Για τον συχωρεμένο τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωί, είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές” Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, που είναι απλά “τροφή Θεών!”

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας-που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.

Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960

Κassiani

Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτκη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα.

Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, 2105019480

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
 

 

Μαμά Ψωμί

Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς, για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Ληγουριό. Ξεχωρίζουν, το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη, και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ρίζος

Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, μεσπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι- ένα ποίημα-αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας..

Ματρώζου 12, Κουκάκι, 2109249527

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO


Γεύση
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει το καλό ψωμί, αυτό που θα πας στην άλλη άκρη να το πάρεις, αυτό που θα πληρώσεις το κατιτις σου παραπάνω, αυτό που και στην κατάψυξη να το βάλεις δεν θα πάθει τίποτα, αυτό που φρέσκο κάνει κρατς, αυτό που η ζύμη του έχει ενιαίο χρώμα - είναι μεστή και αντέχει βδομάδα σίγουρα, και υπάρχουν όλα τα άλλα. και ναι υπάρχουν πολλά ειδη ψωμιου - αλλά ρε παιδιά νισάφι με την κατεψυγμενη ζύμη και το και καλά ονομαζόμενο με προζύμι. Βέβαια το καλύτερο ψωμί το έχω φάει α) απο τη γιαγιά μου στην Ήπειρο, χρόνια πριν, στη "γάστρα" δλδ σε ένα εδικό ηπειρώτικο φουρνο, που πραγματικά περίμενα πως και πως να το βγάλει και να φάω τη γωνία (classic!) με ένα κομμάτι τυρί - αχχ..και 2) στη Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, κάθε Κυριακή βγάζουν συγκεκριμένες ποσότητες ψωμιού - θυμάμαι είχαμε πάρει για επιστροφή Αθηνα 2 τεράστια καρβελια περιττό να σας πω ότι μυριζε ψωμί το αμάξι για μέρες! Ανάλογο ψωμί έφαγα και απο τον Αγ. Λέοντα στη Ζάκυνθο. Το αλεύρι ρε παιδιά. Προσέξτε το λίγο - μεγάλη υπόθεση!
Εδώ διαβάζω πως το ντίνκελ δεν είναι κατάληλο για αλλεργικούς στη γλουτένη. Εξάλλου το "αρχαίο δημητριακό" με το αρχαιοπρεπές όνομα ντίνκελ είναι κάπως φαιδρό, όχι; http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
Κανένα σιτηρό ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, περιέχουν γλουτένη στο σπόρο τους και κατ' επέκταση και στο αλεύρι τους. Ο όρος " αλλεργία " , είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται γιατί η δυσανεξία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα, και το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από απατεώνες, δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Πάντως, σκεφτείτε πως ακούγονται σε ανθρώπους με πραγματικό πρόβλημα δυσανεξίας, όλα αυτά τα " μοδάτα " που εφευρίσκονται κατά καιρούς ...
Αχ, domenica, δεν έκανα καμιά παρατήρηση και όταν το έγραφα το σχόλιο, το δικό σου δεν το είχα δει ακόμη ! Άσε που το βρήκα και εξαιρετικό ! Τώρα για τα άλευρα με 20% γλουτένη ( ελπίζω να εννοούν το 20% της κανονικής, και όχι το 20% στο σύνολο του αλευριού :) ), θα σου πω πως δεν είμαι σίγουρος. Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο " απάτη ", αλλά οι οδηγίες μέχρι στιγμής για τη γλουτένη είναι πλήρης αποχή σε περίπτωση προβλήματος. Διαβαθμίσεις του προβλήματος, ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας, υπάρχουν σε άλλη περίπτωση, αυτήν της λακτόζης. Πάντως η βιομηχανία ανθεί ...