Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
11
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;

Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα.

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Το ψωμί στο ράφι

 

Στα ράφια των μαγαζιών μπορείς να βρεις ψωμάκι με αγνή ψυχή, που σέβεται την παράδοση.

*Το ρώσικο ψωμί «ΜΠΟΡΟΝΤ» είναι ζυμωμένο με μαύρη σίκαλη, κόλιανδρο και λίγη παραπάνω ζάχαρη Τα αρώματά του κι αυτή η λίγη παραπανίσια γλύκα δίνουν μια άλλη, ασυνήθιστη διάσταση στα λαδερά, στις σούπες με όσπρια αλλά και στις σάλτσες της δικής μας κουζίνας και μεταμορφώνει σε πρωτότυπο έδεσμα ένα κομμάτι τυρί. Επιπλέον, ακόμη και μετά από δέκα μέρες κρατάει την υγρασία του και τη φρεσκάδα του, όπως την πρώτη μέρα.

Σε όλα τα ρώσικα μπακάλικα, όπως το Avra, Αρμοδίου 8, 210 3210774, στην Κεντρική Αγορά

*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

«Το αληθινό ψωμί», Green Farm, Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς, 2104297124

*Αληθινό, καλοζυμωμένο ψωμί  από φύτρο σταριού με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Νόστιμο και γεμάτο βιταμίνες.

«Το αληθινό ψωμί», στα καταστήματα Green Farm

*Iδιαίτερο, διαιτητικό ψωμί χωρίς μαγιά, αβγά, γαλακτοκομικά και λιπαρές ουσίες. Ιδανικό με μέλι και μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς.

«Ψωμί των Εσσαίων», από φυτρωμένο στάρι, Natura Bio Market, Ελ. Βενιζέλου 33, Γλυφάδα, 2109610140

 

*Από αλεύρι ολικής άλεσης ζυμωμένο με κύμινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και με ελάχιστο αλάτι. Ιδανική παρέα για ένα πιάτο τυριών.

«Το αληθινό ψωμί», στη «Φωνή της Φύσης» Πατησίων 280, 2108316836

*Ψωμί σίκαλης από βιολογικό αλεύρι,  με έντονη γεύση προζυμιού που θυμίζει χωριό. Ταιριάζει με τα πάντα και κρατάει πάνω από μια εβδομάδα.

«Ο φούρνος του ψωμά», σε όλα τα σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος και τα περισσότερα με βιολογικά είδη

*Πιτυρούχο, στιβαρό ψωμί με προζύμι, χωρίς αλάτι. Χορταστικό και ιδανικό για σάντουιτς με αλλαντικά και με τυριά.

«Άροτρον», Ναραγένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 2109317206

*Στο «Ιδαίο Άντρον», Φορμίωνος 141, 2107600204, στην Καισαριανή, θα βρείτε το καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί του Παπαγεωργίου από το Βασιλικό της Χαλκίδας, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Λευκό ή ολικής άλεσης, βαστά για μέρες και διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

 

Τα καλά φουρνάρικα

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Η Πνύκα

Για τον συχωρεμένο τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωί, είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές” Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, που είναι απλά “τροφή Θεών!”

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας-που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.

Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960

Κassiani

Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτκη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα.

Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, 2105019480

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
 

 

Μαμά Ψωμί

Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς, για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Ληγουριό. Ξεχωρίζουν, το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη, και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ρίζος

Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, μεσπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι- ένα ποίημα-αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας..

Ματρώζου 12, Κουκάκι, 2109249527

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO


Γεύση
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει το καλό ψωμί, αυτό που θα πας στην άλλη άκρη να το πάρεις, αυτό που θα πληρώσεις το κατιτις σου παραπάνω, αυτό που και στην κατάψυξη να το βάλεις δεν θα πάθει τίποτα, αυτό που φρέσκο κάνει κρατς, αυτό που η ζύμη του έχει ενιαίο χρώμα - είναι μεστή και αντέχει βδομάδα σίγουρα, και υπάρχουν όλα τα άλλα. και ναι υπάρχουν πολλά ειδη ψωμιου - αλλά ρε παιδιά νισάφι με την κατεψυγμενη ζύμη και το και καλά ονομαζόμενο με προζύμι. Βέβαια το καλύτερο ψωμί το έχω φάει α) απο τη γιαγιά μου στην Ήπειρο, χρόνια πριν, στη "γάστρα" δλδ σε ένα εδικό ηπειρώτικο φουρνο, που πραγματικά περίμενα πως και πως να το βγάλει και να φάω τη γωνία (classic!) με ένα κομμάτι τυρί - αχχ..και 2) στη Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, κάθε Κυριακή βγάζουν συγκεκριμένες ποσότητες ψωμιού - θυμάμαι είχαμε πάρει για επιστροφή Αθηνα 2 τεράστια καρβελια περιττό να σας πω ότι μυριζε ψωμί το αμάξι για μέρες! Ανάλογο ψωμί έφαγα και απο τον Αγ. Λέοντα στη Ζάκυνθο. Το αλεύρι ρε παιδιά. Προσέξτε το λίγο - μεγάλη υπόθεση!
Εδώ διαβάζω πως το ντίνκελ δεν είναι κατάληλο για αλλεργικούς στη γλουτένη. Εξάλλου το "αρχαίο δημητριακό" με το αρχαιοπρεπές όνομα ντίνκελ είναι κάπως φαιδρό, όχι; http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
Κανένα σιτηρό ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, περιέχουν γλουτένη στο σπόρο τους και κατ' επέκταση και στο αλεύρι τους. Ο όρος " αλλεργία " , είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται γιατί η δυσανεξία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα, και το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από απατεώνες, δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Πάντως, σκεφτείτε πως ακούγονται σε ανθρώπους με πραγματικό πρόβλημα δυσανεξίας, όλα αυτά τα " μοδάτα " που εφευρίσκονται κατά καιρούς ...
Αχ, domenica, δεν έκανα καμιά παρατήρηση και όταν το έγραφα το σχόλιο, το δικό σου δεν το είχα δει ακόμη ! Άσε που το βρήκα και εξαιρετικό ! Τώρα για τα άλευρα με 20% γλουτένη ( ελπίζω να εννοούν το 20% της κανονικής, και όχι το 20% στο σύνολο του αλευριού :) ), θα σου πω πως δεν είμαι σίγουρος. Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο " απάτη ", αλλά οι οδηγίες μέχρι στιγμής για τη γλουτένη είναι πλήρης αποχή σε περίπτωση προβλήματος. Διαβαθμίσεις του προβλήματος, ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας, υπάρχουν σε άλλη περίπτωση, αυτήν της λακτόζης. Πάντως η βιομηχανία ανθεί ...