1.
Χρήστο καλησπέρα. Σύμφωνα με ποιο νόμο δίνεται στον Δήμο Αθηναίων το δικαίωμα να καθορίζει ζώνες για πάρκινγκ σε μόνιμους κατοίκους; Πως γίνεται να διαχωρίζεις τους δημότες μιας πόλης και να μην επιτρέπεις σε Πατησιώτες (σαν και μένα) να παρκάρουν σε γειτονιές της πόλης τους (π.χ. στο Κολωνάκι). Με ποια κριτήρια, ποιες μελέτες αποφασίστηκαν και χορηγήθηκαν οι "μπλε λωρίδες" στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Δηλαδή πως γίνεται να συναντούμε παρόμοιες ζώνες στις "καλές" περιοχές της πόλης και όχι σε άλλες (π.χ. Κυψέλη) στις οποίες και συγκέντρωση πληθυσμού υπάρχει και πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ κτλ (π.χ. Φωκίωνος Νέγρη).
Δημήτρης
Αγαπητέ Δημήτρη,
Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων (που αφορά μόνιμους κατοίκους και, σε μικρότερο βαθμό, άτομα με αναπηρία) εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στο ιστορικό κέντρο, στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην περιοχή Μεγάρου Μουσικής, στην περιοχή Γηπέδου Παναθηναϊκού, στο Γουδή, στα Ιλίσια, στο Θησείου και στην πλατεία 1ου Νεκροταφείου. Αργότερα προβλέπεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Θα έρθει και στα Πατήσια όπου θα παρκάρεις εσύ ως Πατησιώτης και δεν θα μπορούν να παρκάρουν οι Κολωνακιώτες.
Το σύστημα περιλαμβάνει 2.538 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους (μπλε λωρίδες), 1.956 θέσεις για τους επισκέπτες (λευκές λωρίδες) οι οποίες είναι επί πληρωμή (αλλά δωρεάν για τα οχήματα με αναπηρικό σήμα) και 1.000 θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κίτρινες λωρίδες) οι οποίες αφορούν κυρίως στάση και στάθμευση επαγγελματικών οχημάτων.
Σχετικά με το νομικό καθεστώς: Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 – Πρόγραμμα «Καλλικράτης») προβλέπει ότι τα μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση μελέτες, που έχουν εκπονηθεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Με τις ίδιες αποφάσεις μπορούν να καθορίζονται, σε κατοικημένες περιοχές, πεζόδρομοι ή περιοχές μόνο για την κυκλοφορία πεζών ή ατόμων με ειδικές ανάγκες ή περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Οπου από τις αποφάσεις αυτές επηρεάζονται οι υπηρεσίες. Ειδικά οι λεωφοριολωρίδες στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ (το λεκανοπέδιο) καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σχετικά με τις μελέτες: εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει πολλές συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές μελέτες για τα θέμα από εποχής Αβραμόπουλου (που ξεκίνησε το μέτρο) μέχρι σήμερα. Η τελευταία νομίζω έγινε φέτος το Καλοκαίρι και είχε θέμα «ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ».
_____________
2.
Καλή σας μέρα!
Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν ένας δικηγόρος μπορεί να επικυρώσει γνήσιο αντίγραφο σε γλώσσα που δε γνωρίζει?
Να βγάλω π.χ. φωτοτυπία μπροστά στο δικηγόρο, ένα έγγραφο στα αραβικά κι εκείνος να επικυρώσει τη φωτοτυπία ως γνήσιο αντίγραφο κι ας μην ξέρει τι λέει?
Ευχαριστώ πολύ
Αλίκη
Αγαπητή Αλίκη,
Με βάση τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, που ισχύει από τις 27-9-2013, η μετάφραση εγγράφωv από δικηγόρο έχει πλήρη ισχύ μόνο εφόσοv συvοδεύεται από επικυρωμέvο αvτίγραφo του εγγράφου που μεταφράστηκε και μόνο εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώvει ότι έχει επαρκή yvώση της γλώσσας από και προς τηv οποία μετέφρασε.
_____________
3.
Αγαπητέ Chris,
Ποιος δικάζεις τους δικαστές; Πως μπορείς να κινηθείς εναντίον κάποιου/κάποιας από τους/τις "εντιμότατους/τες"; Αυτό το "ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στον Θεό" γίνεται challenged ή όχι; Π.χ., πως έφτασε η Μπουρμπούλια να ξεσκεπαστεί και να καταδικαστεί; Το έκαναν οι ίδιοι οι δικαστές για να ξεπλύνουν λίγο το όνομά τους και τον θεσμό τους ή γιατί απλά γιατί το θέμα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα;
Γιώργος
Αγαπητέ Γιώργο,
Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 99 τις λεγόμενες «αγωγές κακοδικίας» κατά δικαστικών λειτουργών οι οποίες εκδικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας. Το ειδικό αυτό δικαστήριο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ή τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου), ως Πρόεδρό του, και ως μέλη τους εξής: ένα σύμβουλο της Επικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών των πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων. Τα μέλη του δικαστηρίου ορίζονται με κλήρωση.
Σύμφωνα με σχετικό ειδικό νόμο που ισχύει στη χώρα μας από το 1977, το δικαστήριο αυτό έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδικάζει τυχόν αξιώσεις εναντίον δικαστικών λειτουργών που απορρέουν από πράξεις σχετικές με την άσκηση της δικαστικής εξουσίας. Για τις πράξεις αυτές οι δικαστές ευθύνονται μόνο ένα έδρασαν από δόλο, βαρεία αμέλεια ή αρνησιδικία.
Πέρα από το ανωτέρω ειδικό καθεστώς ευθύνης, οι δικαστές έχουν κατά τα λοιπά τις ίδιες αστικές και ποινικές ευθύνες όπως όλοι μας (ως συνέπεια της συνταγματικής πρόβλεψης ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου). Αν ένας δικαστής σε βρίσει μπορείς να του κάνεις έγκληση ή/και αγωγή. Αν σε κλέψει, το ίδιο. Μόνο για όσα κάνει σχετικά με τη δικαστική λειτουργία (έκδοση απόφασης, έκδοση διαταγής, απόρριψη αιτήματος κλπ.) ισχύει η ειδική ευθύνη της «κακοδικίας» που σημαίνει ότι ευθύνεται ο δικαστής μόνο εάν από δόλο ή βαριά αμέλεια σου προκάλεσε ζημία. Αν δεν προκύπτει δόλος αλλά απλώς ο δικαστής έκρινε κατά τη συνείδησή του. Η αναφορά στο «Θεό» δεν ισχύει για τους δικαστές αφού το άρθρο 340 ΚΠολΔ λέει ότι οι δικαστές κρίνουν κατά συνείδηση. Αντίθετα οι ένορκοι στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια μπορούν είτε να ορκιστούν ότι θα κρίνουν έχοντας στο νου τους «το Θεό, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια» είτε (αν επιλέγουν τον πολιτικό όρκο) απλώς «την δικαιοσύνη και την αλήθεια» (χωρίς θεό).
Στην γνωστή υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος» οι δικαστές καταδικάστηκαν για παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα» χρήματος). Θέλω να πιστεύω ότι καταδικάστηκαν επειδή απεδείχθη η ενοχή τους και για κανέναν άλλο λόγο. Πάντως σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι λιγότερο εκτεταμένο στη δικαιοσύνη απ’ ότι σε άλλους θεσμούς. Οι συντριπτικοί πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών είναι τίμιοι άνθρωποι. Κάποιοι με κολλήματα, κάποιοι πολύ συντηρητικοί, κάποιοι έως και εθνοβλαμμένοι ή ρατσιστές αλλά πάντως τίμιοι. Το πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, στο βαθμό που έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό, δεν είναι ότι «οι δικαστές τα παίρνουν». Άλλα είναι τα προβλήματα.
_____________
4.
Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά η διαδικασία αλλαγής του τόπου που ψηφίζω.
Ποιές οι προυποθέσεις και ο χρόνος που μπορεί να γίνει.
Ευχαριστώ πολύ!?
Χρήστος
Αγαπητέ συνονόματε,
Για να αλλάξει ο τόπος που ψηφίζεις πρέπει να κάνεις μεταδημότευση (το πού ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα εξαρτάται από το Δήμο στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι). Για τη μεταδημότευση, πρέπει να υποβάλλεις σχετική αίτηση στο Δήμο μαζί με ορισμένα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό γέννησης, φωτοτυπία ταυτότητας κλπ). και ορισμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαμένεις μόνιμα για τουλάχιστον 2 χρόνια στο Δήμο όπου θέλεις να εγγραφείς (υπεύθυνη δήλωση, λογαριασμοί ΔΕΗ ή ΟΤΕ, εκκαθαριστικά εφορίας κλπ). Αν είσαι παντρεμένος πρέπει να κάνει αίτηση μαζί σου και η σύζυγος και εάν έχεις ενήλικα άγαμα παιδιά πρέπει και αυτά να κάνουν αίτηση να μεταδημοτεύσουν μαζί σου (τα ανήλικα, αν υπάρχουν, ακολουθούν τους γονείς).
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια