Μπορούν να μας ψάχνουν την τσάντα οι σεκιουριτάδες;

Μπορούν να μας ψάχνουν την τσάντα οι σεκιουριτάδες; Facebook Twitter
11

1.

Γεια σας
Η πολυκατοικία που νοικιάζω διαμέρισμα έχει 2 εισόδους παρκινγκ , μια πυλωτή και μια δεύτερη με ασανσέρ υπόγειο. Για το δικό μου σπίτι μας αντιστοιχεί μια θέση εξωτερική στη πιλοτή την οποία πληρώνω για να μπαινοβγαίνω όποτε θέλω. Το πρόβλημα μας είναι ότι πολλοί σταθμεύουν συχνά το αυτοκίνητο τους μπροστά η πάνω στο πεζοδρόμιο της εισόδου του γκαράζ με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να έχουμε φασαρίες και να μη μπορούμε είτε να μπούμε είτε να βγούμε. Κάποιος μου είπε ότι είναι παράνομες οι δυο είσοδοι και ένας άλλος ότι το πεζοδρόμιο είναι δημόσιο και μπορεί να βάζει όποτε θέλει το αμάξι του (!) Τι να κάνω; Έχω απελπιστεί κάθε φορά να συγχύζομαι.

Κατερίνα

Αγαπητή Κατερίνα,

Για όσους σταθμεύουν πάνω στο πεζοδρόμιο η απάντηση είναι απλή: απαγορεύεται η κατάληψη επιφάνειας πεζοδρομίου, εφ’ όσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών ή και η είσοδος – έξοδος οχημάτων. Μπορείς να καλέσεις τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας (είναι παράβαση του ΚΟΚ) και να επιβάλλον πρόστιμο 400 ευρώ για κατάληψη πεζοδρομίου.

Για το πόσες εισόδους πάρκινγκ έχει η πολυκατοικία: σύμφωνα με το νόμο οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανονιστικές διατάξεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης των οχημάτων. Πολλοί Δήμοι της χώρας έχουν θεσπίσει την λεγόμενη «άδεια τοποθέτησης πινακίδων εισόδου-εξόδου οχημάτων» (το γνωστό σήμα «Μην παρκάρετε»). Ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, δεν κατάφερα να εντοπίσω σχετική κανονιστική πράξη. Ισχύουν βέβαια σε κάθε περίπτωση οι γενικοί πολεοδομικοί περιορισμοί και νόμιμες είναι μόνο οι είσοδοι-έξοδοι πάρκινγκ που εμφαίνονται στις κατόψεις που συνοδεύουν την άδεια δόμησης που εξέδωσε η αρμόδια Πολεοδομία.

_____________

2.

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο έχει δικαίωμα ιδιωτικός security σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε χώρους συναυλιών να ψάχνει την προσωπική μας τσάντα.
ευχαριστώ;

Frida

Αγαπητή Frida,

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών (detective) υπάρχει ειδική νομοθεσία. Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι εταιρείες security και οι υπάλληλοί τους υποχρεούνται να μην θίγουν, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, τα κάθε είδους συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, τυχόν δε παράβαση αυτής της υποχρέωσης τιμωρείται αυτοτελώς με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών και χρηματική ποινή. Ένα το κρατούμενο.

Σχετικά με τον σωματικό έλεγχο: κατ’ αρχήν η έρευνα γενικά, ως ανακριτική πράξη, μπορεί να γίνει μόνον μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα ή σε περίπτωση ύπαρξης κινδύνου από την αναβολή της έρευνας ή/και ύπαρξης αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Πάντοτε δε η έρευνα διενεργείται από τον ανακριτή ή τους κατά νόμο ανακριτικούς υπαλλήλους (κυριότατα αστυνομικοί, τελωνειακοί και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι).

Η έρευνα εξ άλλου μπορεί να γίνει μεταξύ των άλλων και επί του σώματος του υπόπτου ή τρίτου προσώπου, στη σωματική δε έρευνα περιλαμβάνεται και η έρευνα της τσάντας σου.

Εκτός βεβαίως από την έρευνα, ως ανακριτική πράξη, υπάρχει και η λεγόμενη "προληπτική αστυνομική σωματική έρευνα». Η νομοθεσία παρέχει στις αστυνομικές αρχές εκτεταμένες εξουσίες ερευνών, αλλά το δικαίωμα για την διενέργεια των "προληπτικών σωματικών ερευνών" έχει επιφυλάξει ο νομοθέτης μόνον για τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρ’ όλες τις νομικές αμφισβητήσεις για αυτόν τον θεσμό (τις οποίες και εγώ συμμερίζομαι και υιοθετώ), η δικαιοδοσία αυτή της αστυνομίας θεωρείται παγίως από τη νομολογία ότι είναι νόμιμη και εντός των πλαισίων του Συντάγματος.

Συμπερασματικά: οι υπάλληλοι των εταιρειών security δεν δικαιούνται να κάνουν έρευνες πολύ δε περισσότερο προληπτικές σωματικές έρευνες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι είναι αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε πολίτης: αν διαπιστώσουν ότι τελείται με οποιονδήποτε τρόπο αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα (π.χ. δουν ότι οπλοφορείς), μπορούν να συλλάβουν το δράστη και να καλέσουν άμεσα την αστυνομική αρχή για να της τον παραδώσουν.

Μπορείς, λοιπόν, να αρνηθείς τον έλεγχο της τσάντας σου από τον security και να επιμείνεις να κληθεί η αστυνομία για να κάνει τον έλεγχο αυτόν. Στην περίπτωση που δεν δέχεσαι να ελεγχθείς από την εταιρεία security δεν μπορούν να σε αναγκάσουν, αλλά η εταιρεία διοργάνωσης της συναυλίας ή ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού διατηρεί το δικαίωμα να μην σου επιτρέψει την είσοδο (επιστρέφοντάς σου το αντίτιμο του εισιτηρίου).

_____________

3.

Σε καθημερινή βάση έξω από τη σχολή μου βρίσκονται άτομα τα όποια μοιράζουν διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια. Οι φοιτητές τα παίρνουν, τα πετούν στον κάδο ή και κάτω στο δρόμο, με αποτέλεσμα να γεμίζει η είσοδος του ΤΕΙ με χαρτιά. Μπορεί να γίνει κάτι ώστε αυτοί που μοιράζουν τα φυλλάδια να μην ξαναέρθουν? Εκτός του ότι ρυπαίνουν το χώρο (έμμεσα) γίνονται και ενοχλητικοί καθώς πέφτουν πάνω σου για να σου δώσουν όλοι μαζί φυλλάδιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.!

Λίνα

Αγαπητή Λίνα,

Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά αυτό που πρέπει να γίνει ώστε «να μην ξαναέρθουν» όπως λες, είναι να καταλυθεί το Σύνταγμα της χώρας. Κατ’ αρχήν τα διαφημιστικά φυλλάδια, όπως και κάθε διαφήμιση τόσο η εμπορική όσο και η μη εμπορική (πολιτική ή άλλη) εντάσσονται τόσο στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης (άρθρο 14 παρ. 1 Συντάγματος) όσο και στην ελευθερία συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος). Υπάρχουν βέβαια ρυθμίσεις που απαγορεύουν την παραπλανητική διαφήμιση ή θέτουν άλλους περιορισμούς στο περιεχόμενο του λόγου που περιλαμβάνει η διαφήμιση, όπως υπάρχουν νόμιμοι και θεμιτοί περιορισμοί του λόγου γενικά, π.χ. απαγόρευση απάτης (που γίνεται συνήθως με ψεύδη, ήτοι λόγια), απειλών, εξυβρίσεων, δυσφημήσεων κλπ. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί επιβάλλονται μόνο δικαστικά και πάντοτε κατασταλτικά, ποτέ προληπτικά (δηλ. πρώτα μοιράζεται το φυλλάδιο κανονικά και μετά προσφεύγει στη δικαιοσύνη όποιος έχει κατά νόμο δικαιώματα τα οποία τυχόν θίγονται από το περιεχόμενο του φυλλαδίου).

Επίσης κανείς δεν ρυπαίνει το χώρο έμμεσα. Το χώρο τον ρυπαίνουν οι φοιτητές που πετούν τα φυλλάδια κάτω, όχι αυτοί που τους τα μοιράζουν.

Τέλος, εάν όντως «πέφτουν πάνω σου» για να σου μοιράσουν τα φυλλάδια θεωρητικώς υπάρχει η δυνατότητά να τους εγκαλέσεις για «έργω εξύβριση» (εξύβριση με έργα, έμπρακτη). Έργω εξύβριση θεωρείται και η απώθηση ή το ελαφρύ χτύπημα χωρίς πρόθεση σωματικής βλάβης υπό τον όρο όμως ότι υπάρχει ηθελημένη εκδήλωση καταφρόνησης από τον δράστη εις βάρος σου (πράγμα που δεν νομίζω να ισχύει).

_____________

4.

Αγαπητέ Χρήστο,
Συγχαρητήρια για τη στήλη. Πολύ ωραία ιδέα και πολύ καλογραμμένη. Έχω μεταπτυχιακό, δεν είμαι πλέον εγγεγραμμένη φοιτήτρια (έχω αποφοιτήσει) και αυτή τη στιγμή αναζητώ εργασία. Θέλω να μάθω πόσο αμείβεται η πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και αν πρέπει να υπογράφεται εκ των προτέρων κάποια σύμβαση. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις που μου λένε "έλα αύριο για δουλειά και βλέπουμε μετά για μισθό κλπ" και δεν πάω γιατί θεωρώ ότι πρέπει να υπογραφεί πριν μια σύμβαση που να ορίζει αμοιβή, ώρες και μέρες εργασίας. Καλά κάνω; Τι πρέπει να προσέξω; (Έχω γυρίσει πρόσφατα από το εξωτερικό και δεν ξέρω το σύστημα εδώ). Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Αλεξάνδρα

 

Αγαπητή Αλεξάνδρα,

Πρακτική άσκηση προβλέπεται από το νόμο: υποχρεωτικά για τους φοιτητές των ΤΕΙ κατά την διάρκεια των σπουδών τους, για τους μαθητές των σχολείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΤΕΛ κλπ), για τους μαθητές των επαγγελματικών σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και προαιρετικά για τους αποφοίτους ΙΕΚ.

Επίσης για συγκεκριμένα επαγγέλματα προβλέπεται κάποιου είδους πρακτική εξάσκηση του επαγγέλματος (είτε στο πλαίσιο των σπουδών είτε μετά) πριν από την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπως για τους γιατρούς, φαρμακοποιούς ή δικηγόρους.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις υπάρχει (ή πρέπει να υπάρχει) σύμβαση εργασίας και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν και ρυθμίσεις για ελάχιστη νόμιμη αμοιβή.

Κατά τα λοιπά, γενικά στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει «πρόσληψη για πρακτική άσκηση». Το μόνο που υπάρχει είναι η λεγόμενη «απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου» αλλά αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: για τους πρώτους 12 μήνες από την ημέρα πρόσληψης ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Όλα τα υπόλοιπα (μισθός, ασφάλιση, ώρες και μέρες εργασίας) ισχύουν κανονικά.

Πριν υπογράψεις οποιαδήποτε σύμβαση θα σου πρότεινα να συμβουλευθείς κάποιο συνάδελφο.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Λίνα γιατί; Και είσαι φοιτήτρια είπες; Κρίμα. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές όταν ορκιστούν περνάνε απο την φάση των φυλλαδίων. Οι υπόλοιποι πάνε στις καφετέριες. Επίσης αυτό με τα δοκιμαστικά που δεν πληρώνονται γίνονται μόνο σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό γιατί δεν το κάνουν οι πολυεθνικές που βρίσκονται στην Ελλάδα; Μπορούν με μία σύμβαση αορίστου να κάνει την πρόσληψη και τους κάνουν οι "εκπαιδευόμενοι" να τους απολύσουν.
Εγώ θα μείνω στην "προληπτική προσαγωγή" που όπως σωστά σημειώνει ο κύριος, "χρησιμοποιείται άκριτα από την Ελληνική Αστυνομία". Τι θα γίνει με την παγκόσμια (;) καινοτομία του "Δεν έχεις Αστυνομική Ταυτότητα μαζί σου; Στο αυτόφωρο για Ταυτοποίηση Στοιχείων"! ;;
Αγαπητή Λίνα,Όποιος έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΤΕΙ σου, προτείνεται να δουλεύει λίγο συχνότερα και μεθοδικότερα. Οι κάδοι υπάρχουν εκεί για να γεμίζονται.Η άποψή σου για τους εργαζόμενους, ασχολίαστη.
1. αγαπητή Λίνα, τράβα πιάσε κι εσύ δουλειά στα φυλλάδια, να στέκεσαι στο ίδιο σημείο (ή να περπατάς) 4-5 ώρες συνεχόμενα για 2 ευρώ την ώρα, και μετά τα ξαναλέμε. οι αχαρακτήριστοι συμφοιτητές σου προφανώς πετάνε και στο σπίτι τους σκουπίδια στο πάτωμα, δεν εξηγείται διαφορετικά.2. αγαπητή Αλεξάνδρα, καλά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, αλλά και λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει. εννοείται ότι θα πας για δουλειά (για καμιά βδομάδα) χωρίς να έχεις υπογράψει σύμβαση. καλώς ή κακώς (καλώς κατά τη γνώμη μου), πρώτα θα σε δοκιμάσει ο εργοδότης και μετά θα αποφασίσει αν θα σε κρατήσει ή όχι. σε καμιά δουλειά δεν θα (έπρεπε να) σε πάρουν χωρίς να σε περάσουν από ένα δοκιμαστικό (το οποίο μπορεί να διαρκέσει όσες μέρες ορίζει ο νόμος, νομίζω γύρω στις 10). μπορεί να έχεις 10 μεταπτυχιακά και να μην μπορείς να πάρεις το ποτήρι από εδώ και να το πας εκεί, πώς θα σε προσλάβει ο εργοδότης; ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι δημόσιο! ξυπνήστε επιτέλους! τώρα το αν θα έπρεπε να έχετε συζητήσει πριν το δοκιμαστικό για την αμοιβή κ.λπ, είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά όπως και να'χει αυτή τη στιγμή έτσι λειτουργούν τα πράγματα. άλλωστε όταν ακούς κάτι τέτοιο, μπορείς πολύ όμορφα να τους απαντάς "θα ήθελα να γνωρίζω την αμοιβή και τις ώρες εργασίας προτού έρθω για δοκιμαστικό, για να αποφασίσω κατά πόσον με ενδιαφέρει η θέση". ωστόσο έχε υπόψη σου πως οι περισσότεροι θα γελάσουν με κάτι τέτοιο και θα σου ανταπαντήσουν πως δεν μπορούν να μιλήσουν για μισθό προτού δουν στην πράξη τις δυνατότητές σου. και πάλι, δεν έχουν κι άδικο.
"... πως οι περισσότεροι θα γελάσουν με κάτι τέτοιο και θα σου ανταπαντήσουν πως δεν μπορούν να μιλήσουν για μισθό προτού δουν στην πράξη τις δυνατότητές σου. και πάλι, δεν έχουν κι άδικο" - Σε αυτό δεν έχεις δίκιο ότι δεν έχουν άδικο. Μα δεν πληρώνεσαι ανάλογα τις δυνατότητες σου, για την θέση πληρώνεσαι και για να πάρεις τελικά τη θέση υποτίθεται ότι είχες τις δυνατότητες για αυτήν τη θέση. Γιατί δεν μπορούν; Δεν σημαίνει ότι θα την πληρώσουν εκ των προτέρων απλά θα της πουν για τις συνθήκες εργασίας εκ των προτέρων. Αυτό γλιτώνει από πολλά και εργαζόμενους και εργοδότες (μία πιθανή αχρείαστη παραίτηση πχ.) και δεν είναι και δίκαιο. Συνήθως όταν δεν σου λένε, η εμπειρία έχει δείξει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα... Μια και μιλάμε περί δικαιοσύνης και όχι πραγματικότητας. Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι εκμεταλλευτική αλλά δε σημαίνει ότι είναι δίκαιη. Τώρα η κοπέλα ας κάνει ότι νομίζει. Η ερώτηση της Λίνας με εκνεύρισε με την ευκαιρία. Κοσμάρα.
Αγαπητή little blossom με αυτή την απάντηση ωθείς την Αλεξάνδρα να μην διεκδικεί τα βασικά εργασιακά της δικαιώματα. Όχι, δεν εννοείται ότι θα πας για δουλειά για καμιά εβδομάδα χωρίς να είσαι δηλωμένη ότι εργάζεσαι. Όχι, δεν έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να σε δοκιμάσει χωρίς να δηλώσει ότι σε έχει υπάλληλο έστω και για μία μέρα, έστω και για δύο ώρες. Επειδή και μαγαζί είχα και τώρα εργάζομαι σε εταιρεία που κάποιες φορές χρειαζόμαστε άτομα για μία μόνο ημέρα, σε ενημερώνω ότι γίνεται κανονικότατη πρόσληψη για μία ημέρα. Δυστυχώς βέβαια είναι γεγονός ότι ο τρόπος που ανέφερες βολεύει σημαντικά τους εργοδότες με αποτέλεσμα όλοι όσοι ψάχνουν εργασία να τον έχουν υιοθετήσει. Είναι κρίμα όμως, διότι με την ανοχή που δείχνουμε σε όλα λες και είναι φυσιολογικά, έχουμε φτάσει εδώ και όσο πάει χειροτερεύουμε.
με αυτή μου την απάντηση ωθώ την Αλεξάνδρα (και την όποια Αλεξάνδρα) να κάνει ένα βηματάκι για να βρει δουλειά. για να μην ακούω πάλι αύριο-μεθαύριο το γνωστό παραμυθάκι "την κάνω μετανάστρια στην Αυστραλία/Αγγλία/Γερμανία/κ.λπ. -πικρή ξενιτιά- γιατί εδώ δεν έχει τίποτα/δεν θέλω κι υποφέρω, αλλά εδώ θα πεθάνω στο παγκάκι". όλοι εμείς που δουλεύουμε αυτά τα χρόνια πώς την βρήκαμε τη δουλειά; δεν λέω πως οι συνθήκες αυτές είναι οι ιδανικές, ούτε και με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση να μιλήσω για δικαιοσύνη - ούτε και ο κ.Γραμματίδης άλλωστε μιλά για δικαιοσύνη, απλώς μας ενημερώνει για τις προβλέψεις του νόμου. πλέον είμαστε όλοι αναγκασμένοι να κάνουμε μικρές υποχωρήσεις. η υποχώρηση δεν είναι να δουλέψεις χωρίς σύμβαση (κάποιοι αναγκάζονται και το κάνουν και ΟΧΙ δεν είναι κατακριτέο), αλλά να κάνεις ένα δοκιμαστικό χωρίς να απαιτείς πρώτα να δεσμευτεί ο εργοδότης να σε πάρει! απλά πράγματα είναι. τις δυνατότητες για να πάρεις τη δουλειά πώς αποδεικνύεις ότι τις έχεις; με μια Α4 που λέει πως σπούδασες κάπου για κάποια χρόνια κι έμαθες...τι; άλλο πράγμα η εκπαίδευση κι άλλο η δουλειά. μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. έχω ένα δίπλωμα, ένα πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά, και πάω για διδακτορικό, και παράλληλα δουλεύω από το πρώτο έτος στη σχολή. ποτέ δεν είχα την απαίτηση να με προσλάβει κάποιος για τα πτυχία μου. ό,τι σπούδασα, το σπούδασα για την προσωπική μου ευχαρίστηση. στη δουλειά (στην όποια δουλειά) ανέπτυξα δεξιότητες που ούτε μια δεκαετία στο πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να μου χαρίσει. σε καμιά δουλειά που πήγα δεν είχα την απαίτηση να με πάρουν χωρίς δοκιμαστικό ή ακόμα και να μου ορίσουν μισθό προτού εξακριβώσουν τις δυνατότητές μου. τώρα αν κάποιοι νομίζουν πως είμαι κορόιδο, δικαίωμά τους. εγώ ξέρω πως δεν έμεινα ποτέ άπραγη. στα χρόνια της κρίσης δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι εργαζόμενοι προβλήματα, αλλά και οι εργοδότες, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα. δεν είναι εγκληματίες επειδή δεν θέλουν να χάσουν χρόνο και χρήμα με κάποιον που ίσως δεν έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες - κι αυτό φαίνεται μόνο στην πράξη.
Συμφωνώ στο 1, διαφωνώ στο 2. Μπορεί όντως να έχει κάποιος 10 μεταπτυχιακά και να έχει παντελή έλλειψη κοινής λογικής και ευφυίας (έννοιες ταυτόσημες IMO) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ΠΡΕΠΕΙ να περνάνε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΙ σε ΟΛΕΣ τις δουλειές ΑΠΛΗΡΩΤΑ δοκιμαστικά. Αυτά σε κάποιους εκμεταλλευτές εργοδότες τα ακούμε μόνο στυλ πλαίσιο κλπ.