Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά, δεν ήταν ακριβώς το ζυμαρικό που ονειρευόσουν στο πιάτο σου. Μαθημένοι, ως τότε, όλοι στο al dente της ξένης παραγωγής, δεν μπορούσαμε εύκολα να συμφιλιωθούμε με το λασπωμένο αποτέλεσμα που προέκυπτε στο πιάτο.
Θυμάμαι άπειρες κατσαρόλες με στριφτούδια και λοιπά χυλοπιτούδια, που κατέληξαν σαν άμορφη μάζα στα σκουπίδια μου, θυμάμαι το σιχτίρι και τον εκνευρισμό, ιδιαίτερα όταν τα είχα προτιμήσει για κάποιο τραπέζωμα, προκειμένου να σερβίρω κάτι εκλεκτό και ιδιαίτερο στους καλεσμένους μου.
Τώρα πια, η τοπική παραγωγή έχει προχωρήσει, βαδίζει με άνεση και έξτρα νοστιμιά στα χνάρια του ιταλικού ζυμαρικού, που δεν λασπώνει, που κρατά τη θέση και την αξιοπρέπειά του στο πιάτο, πλούσιο με χιλιάδες γεύσεις της ελληνικής χλωρίδας και κυρίως, φτιάχνεται με ελληνικό αλεύρι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά.
*Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροϊων
Η Γεωργία Ανδρεάδου ζυμώνει παπαρδέλες, κριθαράκι, χυλοπίτες σκέτες ή με σκόρδο και μια ολόκληρη γκάμα χειροποίητων, αγνών ζυμαρικών χωρίς συντηρητικά, με το γάλα που παράγουν τα βουβάλια του μπαμπά της, αυτά που ζουν ζωή χαρισάμενη στις όχθες της λίμνης Κερκίνης. Νοστιμότατα και με πλούσια γεύση, έχεις πολλούς λόγους να τα προτιμήσεις, καθώς το βουβαλίσιο γάλα περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό, 40% περισσότερες πρωτεϊνες, 43% λιγότερη χοληστερόλη Επιπλέον, ατσαλώνουν το ανοσοποιητικό και με την ευκαιρία, δίνουν κι ένα χεράκι στη λίμπιντο!
Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738
*Melko με κρητικό άρωμα
Στημμένη πάνω στα ιταλικά πρότυπα, η μονάδα του Σήφην Κωστάκη είναι, όπως λέει κι ίδιος, κάτι σαν τη Φεράρι των ζυμαρικών. Ο πρώτος που κατάφερε να φτιάξει al dente ελληνικό ζυμαρικό χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι και αγνό, πρόβειο κρητικό γάλα με αλάτι από τα Αστερούσια, που δεσπόζουν μαγικά πάνω από τη βιοτεχνία του. Το σιουφιχτό του απλά δεν παίζεται και όσοι υποφέρουν από δυσανεξίες, στη βιολογική σειρά της Melko θα βρουν τη χαρά-και την υγειά τους: ζυμαρικά από καμούτ ή από καλαμπόκι αλλά και φύλλο ελιάς με σπανάκι ή ροδοπέταλο με πατζάρι και φρέσκια ντομάτα.
Σε όλα τα καταστήματα με κρητικά προϊόντα
*H σπιρουλίνα που θέλει το καλό μας
Ατσαλώνει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βοηθά στην αρθρίτιδα και την αναιμία, σου ανεβάζει τη διάθεση κι όσο να’ναι, καλύτερα να την φας με μια ωραία σάλτσα κιμά παρά να την καταπίνεις σαν χάπι. Το Χιώτικο Κελάρι την ανακατεύει με το εξίσου ευεργετικό, ιωδιούχο κρίταμο που δένει με τις θαλασσινές γεύσεις.
Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738
*Ένα ΕΡΓΟΝ από τη Θεσσαλονίκη
Δεν ξέρεις αν θα τα προτιμήσεις για τη μαγική συσκευασία τους που σε γυρνάει πίσω στην Ελλάδα του ’60 ή για τη γεύση τους. Μακαρόνια και κριθαράκι από σκληρό σιμιγδάλι απολύτως ελληνικό, δίνουν σε όλα τα παραδοσιακά μαγειρέματα μεστή γεύση και «σωστό» κράτημα.
Στο ΕΡΓΟΝ της Θεσσαλονίκης και στο Box, Κυδωνιών 36, Βύρωνας, 2107600279
*Φλομάρια από τη Λήμνο
Το αλεύρι της Λήμνου φημίζεται από την αρχαιότητα. Οι Κασπακν’ές Λιχουδιές φτιάχνουν μ’αυτό τα αγνά και πεντανόστιμα φλομάρια του νησιού, ψιλά ή πιο χοντρά, που ταιριάζουν σε σούπες, σε γιουβετσάκια και ιδανικά, με έναν κόκορα κρασάτο.
Λημνία Γη, Σοφοκλέους 18 & Αθηνάς, 2112130793
*Γεύσεις Ευτυχίας
Στριφτάρια με ολόφρεσκο παντζάρι, καρότο και αγνή ντομάτα από το μποστάνι, ταλιατέλες με μάραθο και ξύσμα λεμονιού με θαλασσινό αλάτι, πρόβειο γάλα και αβγά ελευθέρας βοσκής αλλά και ζυμαρικά χωρίς αβγό και γάλα για τους δυσανεκτικούς, η Ευτυχία Σαγανά ζυμώνει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τα ζυμαρικά της στην Κυρά Βρύση της Κορινθίας.
Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, 2109224060, Κάππαρη Ασκληπιού 2110104240
*Η μετσοβίτικη χυλοπίτα στα πιο μοντέρνα της
Ζυμώνεται με κόκκινο κρασί ΚΑΤΩΓΙ ή αρωματίζεται με παρμεζάνα, φτιάχνεται με αγνό σιμιγδάλι, βράζει σε 5 λεπτά, κρατά το σχήμα της και δίνει μια πρωτότυπη, γκουρμέ διάσταση στο φαγάκι της μαμάς.
Σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα
*Citrus με άρωμα Χίου
Από το εργαστήρι της οικοτεχνίας στον μυρωδάτο Κάμπο της Χίου, το διάσημο πορτοκάλι του νησιού παντρεύεται με σπανάκι και ζαφορά και φτιάχνει μια αρωματική, φινετσάτη ταλιατέλα που ταιριάζει ιδιαίτερα με κοκκινιστά ή με λεμονάτες σάλτσες. Σε συνεργασία με τα Μυλέλια, τις πρώτες ελληνικές οικοτεχνίες ζυμαρικών.
Citrus, Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, 2103390790
σχόλια