Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
7

 

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά, δεν ήταν ακριβώς το ζυμαρικό που ονειρευόσουν στο πιάτο σου. Μαθημένοι, ως τότε, όλοι στο al dente της ξένης παραγωγής, δεν μπορούσαμε εύκολα να συμφιλιωθούμε με το λασπωμένο αποτέλεσμα που προέκυπτε στο πιάτο.

Θυμάμαι άπειρες κατσαρόλες με στριφτούδια και λοιπά χυλοπιτούδια, που κατέληξαν σαν άμορφη μάζα στα σκουπίδια μου, θυμάμαι το σιχτίρι και τον εκνευρισμό, ιδιαίτερα όταν τα είχα προτιμήσει για κάποιο τραπέζωμα, προκειμένου να σερβίρω κάτι εκλεκτό και ιδιαίτερο στους καλεσμένους μου.

Τώρα πια, η τοπική παραγωγή έχει προχωρήσει, βαδίζει με άνεση και έξτρα νοστιμιά στα χνάρια του ιταλικού ζυμαρικού, που δεν λασπώνει, που κρατά τη θέση και την αξιοπρέπειά του στο πιάτο, πλούσιο με χιλιάδες γεύσεις της ελληνικής χλωρίδας και κυρίως, φτιάχνεται με ελληνικό αλεύρι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά.

 

 

*Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροϊων

Η Γεωργία Ανδρεάδου ζυμώνει παπαρδέλες, κριθαράκι, χυλοπίτες σκέτες ή με σκόρδο και μια ολόκληρη γκάμα χειροποίητων, αγνών ζυμαρικών χωρίς συντηρητικά, με το γάλα που παράγουν τα βουβάλια του μπαμπά της, αυτά που ζουν ζωή χαρισάμενη στις όχθες της λίμνης Κερκίνης. Νοστιμότατα και με πλούσια γεύση, έχεις πολλούς λόγους να τα προτιμήσεις, καθώς το βουβαλίσιο γάλα περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό, 40% περισσότερες πρωτεϊνες, 43% λιγότερη χοληστερόλη  Επιπλέον, ατσαλώνουν το ανοσοποιητικό και με την ευκαιρία, δίνουν κι ένα χεράκι στη λίμπιντο!

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738

 

 

 

*Melko με κρητικό άρωμα

Στημμένη πάνω στα ιταλικά πρότυπα, η μονάδα του Σήφην Κωστάκη είναι, όπως λέει κι ίδιος, κάτι σαν τη Φεράρι των ζυμαρικών. Ο πρώτος που κατάφερε να φτιάξει al dente ελληνικό ζυμαρικό χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι και αγνό, πρόβειο κρητικό γάλα με αλάτι από τα Αστερούσια, που δεσπόζουν μαγικά πάνω από τη βιοτεχνία του. Το σιουφιχτό του απλά δεν παίζεται και όσοι υποφέρουν από δυσανεξίες, στη βιολογική σειρά της  Melko θα βρουν τη χαρά-και την υγειά τους: ζυμαρικά από καμούτ ή από καλαμπόκι αλλά και  φύλλο ελιάς με σπανάκι ή ροδοπέταλο με πατζάρι και φρέσκια ντομάτα.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Σε όλα τα καταστήματα με κρητικά προϊόντα

 

 

 

*H σπιρουλίνα που θέλει το καλό μας

Ατσαλώνει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βοηθά στην αρθρίτιδα και την αναιμία, σου ανεβάζει τη διάθεση κι όσο να’ναι, καλύτερα να την φας με μια ωραία σάλτσα κιμά παρά να την καταπίνεις σαν χάπι. Το Χιώτικο Κελάρι την ανακατεύει με το εξίσου ευεργετικό, ιωδιούχο κρίταμο που δένει με τις θαλασσινές γεύσεις.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738

 

 

 

*Ένα ΕΡΓΟΝ από τη Θεσσαλονίκη

Δεν ξέρεις αν θα τα προτιμήσεις για τη μαγική συσκευασία τους που σε γυρνάει πίσω στην Ελλάδα του ’60 ή για τη γεύση τους. Μακαρόνια και κριθαράκι από σκληρό σιμιγδάλι απολύτως ελληνικό, δίνουν σε όλα τα παραδοσιακά μαγειρέματα μεστή γεύση και «σωστό» κράτημα.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Στο ΕΡΓΟΝ της Θεσσαλονίκης και στο Box, Κυδωνιών 36, Βύρωνας, 2107600279

 

 

 

 

*Φλομάρια από τη Λήμνο

Το αλεύρι της Λήμνου φημίζεται από την αρχαιότητα. Οι Κασπακν’ές Λιχουδιές φτιάχνουν μ’αυτό τα αγνά και πεντανόστιμα φλομάρια του νησιού, ψιλά ή πιο χοντρά, που ταιριάζουν σε σούπες, σε γιουβετσάκια και ιδανικά, με έναν κόκορα κρασάτο.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Λημνία Γη, Σοφοκλέους 18 & Αθηνάς, 2112130793

 

 

 

 

*Γεύσεις Ευτυχίας

Στριφτάρια με ολόφρεσκο παντζάρι, καρότο και αγνή ντομάτα από το μποστάνι, ταλιατέλες με μάραθο και ξύσμα λεμονιού με θαλασσινό αλάτι, πρόβειο γάλα και αβγά ελευθέρας βοσκής αλλά και ζυμαρικά χωρίς αβγό και γάλα για τους δυσανεκτικούς, η Ευτυχία Σαγανά ζυμώνει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τα ζυμαρικά της στην Κυρά Βρύση της Κορινθίας.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, 2109224060, Κάππαρη Ασκληπιού 2110104240

 

 

 

 

*Η μετσοβίτικη χυλοπίτα στα πιο μοντέρνα της

Ζυμώνεται με κόκκινο κρασί ΚΑΤΩΓΙ ή αρωματίζεται με παρμεζάνα, φτιάχνεται με αγνό σιμιγδάλι, βράζει σε 5 λεπτά, κρατά το σχήμα της και δίνει μια πρωτότυπη, γκουρμέ διάσταση στο φαγάκι της μαμάς.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα

 

 

 

 

*Citrus με άρωμα Χίου

Από το εργαστήρι της οικοτεχνίας στον μυρωδάτο Κάμπο της Χίου, το διάσημο πορτοκάλι του νησιού παντρεύεται με σπανάκι και ζαφορά και φτιάχνει μια αρωματική, φινετσάτη ταλιατέλα που ταιριάζει ιδιαίτερα με κοκκινιστά ή με λεμονάτες σάλτσες. Σε συνεργασία με τα Μυλέλια, τις πρώτες ελληνικές οικοτεχνίες ζυμαρικών.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Citrus, Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, 2103390790

 

 

 

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
καταλαβαίνω τα σχόλια κάποιων όσον αφορά τις τιμές, αλλά τώρα μιλάμε για προϊόντα τα οποία είνα μοναδικά. Επιπρόσθετα και σαν κόστος παραγωγής δεν πρέπει να είναι κι ό,τι πιο συμφέρον για τον παραγωγό, οπότε εγώ κατανοώ τις πιθανόν ακριβές τιμές (χωρίς να έχω κοιτάξει το λέω, εμπιστευόμαι τα σχόλια άλλων αναγνωστών που το googlαραν). όπως και να έχει φαίνονται λαχταριστά! Εγώ πάλι θα ήμουν μες στη χαρά αν είχα πρόσβαση σε τέτοια ποικιλία.
Θα είχα κάθε πρόθεση να υποστηρίξω αντίστοιχα προϊόντα, αλλά δε βλέπω πουθενά ως πρώτη ύλη αλεύρι "ολικής άλεσης". Το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι είναι πλέον γνωστό ότι είναι βλαβερό για την υγεία, γιατί να επιμένουμε σε αυτό;
Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα αλλά όσον αφορά στα βουβαλίσια προϊόντα του Συνεταιρισμού Άνω Ποροΐων όλα σχεδόν τα προϊόντα τους έχουν και την εκδοχή τους με αλεύρι ολικής άλεσης. Ακόμη και ο τραχανάς.Όσο για τις τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές. Δεν ξέρω βέβαια σε τί τιμή φτάνουν στην Αθήνα.
Πολύ ενδιαφέρον. Πραγματικά παλιότερα τα εγχώρια ζυμαρικά ουσιαστικά ήταν μια πολύ πηχτή σούπα. Πλέον έχουμε πολλές καλές και αρκετά προτώτυπες προτάσεις