Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
7

 

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά, δεν ήταν ακριβώς το ζυμαρικό που ονειρευόσουν στο πιάτο σου. Μαθημένοι, ως τότε, όλοι στο al dente της ξένης παραγωγής, δεν μπορούσαμε εύκολα να συμφιλιωθούμε με το λασπωμένο αποτέλεσμα που προέκυπτε στο πιάτο.

Θυμάμαι άπειρες κατσαρόλες με στριφτούδια και λοιπά χυλοπιτούδια, που κατέληξαν σαν άμορφη μάζα στα σκουπίδια μου, θυμάμαι το σιχτίρι και τον εκνευρισμό, ιδιαίτερα όταν τα είχα προτιμήσει για κάποιο τραπέζωμα, προκειμένου να σερβίρω κάτι εκλεκτό και ιδιαίτερο στους καλεσμένους μου.

Τώρα πια, η τοπική παραγωγή έχει προχωρήσει, βαδίζει με άνεση και έξτρα νοστιμιά στα χνάρια του ιταλικού ζυμαρικού, που δεν λασπώνει, που κρατά τη θέση και την αξιοπρέπειά του στο πιάτο, πλούσιο με χιλιάδες γεύσεις της ελληνικής χλωρίδας και κυρίως, φτιάχνεται με ελληνικό αλεύρι, χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά.

 

 

*Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροϊων

Η Γεωργία Ανδρεάδου ζυμώνει παπαρδέλες, κριθαράκι, χυλοπίτες σκέτες ή με σκόρδο και μια ολόκληρη γκάμα χειροποίητων, αγνών ζυμαρικών χωρίς συντηρητικά, με το γάλα που παράγουν τα βουβάλια του μπαμπά της, αυτά που ζουν ζωή χαρισάμενη στις όχθες της λίμνης Κερκίνης. Νοστιμότατα και με πλούσια γεύση, έχεις πολλούς λόγους να τα προτιμήσεις, καθώς το βουβαλίσιο γάλα περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό, 40% περισσότερες πρωτεϊνες, 43% λιγότερη χοληστερόλη  Επιπλέον, ατσαλώνουν το ανοσοποιητικό και με την ευκαιρία, δίνουν κι ένα χεράκι στη λίμπιντο!

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738

 

 

 

*Melko με κρητικό άρωμα

Στημμένη πάνω στα ιταλικά πρότυπα, η μονάδα του Σήφην Κωστάκη είναι, όπως λέει κι ίδιος, κάτι σαν τη Φεράρι των ζυμαρικών. Ο πρώτος που κατάφερε να φτιάξει al dente ελληνικό ζυμαρικό χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι και αγνό, πρόβειο κρητικό γάλα με αλάτι από τα Αστερούσια, που δεσπόζουν μαγικά πάνω από τη βιοτεχνία του. Το σιουφιχτό του απλά δεν παίζεται και όσοι υποφέρουν από δυσανεξίες, στη βιολογική σειρά της  Melko θα βρουν τη χαρά-και την υγειά τους: ζυμαρικά από καμούτ ή από καλαμπόκι αλλά και  φύλλο ελιάς με σπανάκι ή ροδοπέταλο με πατζάρι και φρέσκια ντομάτα.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Σε όλα τα καταστήματα με κρητικά προϊόντα

 

 

 

*H σπιρουλίνα που θέλει το καλό μας

Ατσαλώνει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, βοηθά στην αρθρίτιδα και την αναιμία, σου ανεβάζει τη διάθεση κι όσο να’ναι, καλύτερα να την φας με μια ωραία σάλτσα κιμά παρά να την καταπίνεις σαν χάπι. Το Χιώτικο Κελάρι την ανακατεύει με το εξίσου ευεργετικό, ιωδιούχο κρίταμο που δένει με τις θαλασσινές γεύσεις.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, 2103628738

 

 

 

*Ένα ΕΡΓΟΝ από τη Θεσσαλονίκη

Δεν ξέρεις αν θα τα προτιμήσεις για τη μαγική συσκευασία τους που σε γυρνάει πίσω στην Ελλάδα του ’60 ή για τη γεύση τους. Μακαρόνια και κριθαράκι από σκληρό σιμιγδάλι απολύτως ελληνικό, δίνουν σε όλα τα παραδοσιακά μαγειρέματα μεστή γεύση και «σωστό» κράτημα.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Στο ΕΡΓΟΝ της Θεσσαλονίκης και στο Box, Κυδωνιών 36, Βύρωνας, 2107600279

 

 

 

 

*Φλομάρια από τη Λήμνο

Το αλεύρι της Λήμνου φημίζεται από την αρχαιότητα. Οι Κασπακν’ές Λιχουδιές φτιάχνουν μ’αυτό τα αγνά και πεντανόστιμα φλομάρια του νησιού, ψιλά ή πιο χοντρά, που ταιριάζουν σε σούπες, σε γιουβετσάκια και ιδανικά, με έναν κόκορα κρασάτο.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Λημνία Γη, Σοφοκλέους 18 & Αθηνάς, 2112130793

 

 

 

 

*Γεύσεις Ευτυχίας

Στριφτάρια με ολόφρεσκο παντζάρι, καρότο και αγνή ντομάτα από το μποστάνι, ταλιατέλες με μάραθο και ξύσμα λεμονιού με θαλασσινό αλάτι, πρόβειο γάλα και αβγά ελευθέρας βοσκής αλλά και ζυμαρικά χωρίς αβγό και γάλα για τους δυσανεκτικούς, η Ευτυχία Σαγανά ζυμώνει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τα ζυμαρικά της στην Κυρά Βρύση της Κορινθίας.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, 2109224060, Κάππαρη Ασκληπιού 2110104240

 

 

 

 

*Η μετσοβίτικη χυλοπίτα στα πιο μοντέρνα της

Ζυμώνεται με κόκκινο κρασί ΚΑΤΩΓΙ ή αρωματίζεται με παρμεζάνα, φτιάχνεται με αγνό σιμιγδάλι, βράζει σε 5 λεπτά, κρατά το σχήμα της και δίνει μια πρωτότυπη, γκουρμέ διάσταση στο φαγάκι της μαμάς.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα

 

 

 

 

*Citrus με άρωμα Χίου

Από το εργαστήρι της οικοτεχνίας στον μυρωδάτο Κάμπο της Χίου, το διάσημο πορτοκάλι του νησιού παντρεύεται με σπανάκι και ζαφορά και φτιάχνει μια αρωματική, φινετσάτη ταλιατέλα που ταιριάζει ιδιαίτερα με κοκκινιστά ή με λεμονάτες σάλτσες. Σε συνεργασία με τα Μυλέλια, τις πρώτες ελληνικές οικοτεχνίες ζυμαρικών.

 

Μακαρόνια που μιλούν ελληνικά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Citrus, Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, 2103390790

 

 

 

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
καταλαβαίνω τα σχόλια κάποιων όσον αφορά τις τιμές, αλλά τώρα μιλάμε για προϊόντα τα οποία είνα μοναδικά. Επιπρόσθετα και σαν κόστος παραγωγής δεν πρέπει να είναι κι ό,τι πιο συμφέρον για τον παραγωγό, οπότε εγώ κατανοώ τις πιθανόν ακριβές τιμές (χωρίς να έχω κοιτάξει το λέω, εμπιστευόμαι τα σχόλια άλλων αναγνωστών που το googlαραν). όπως και να έχει φαίνονται λαχταριστά! Εγώ πάλι θα ήμουν μες στη χαρά αν είχα πρόσβαση σε τέτοια ποικιλία.
Θα είχα κάθε πρόθεση να υποστηρίξω αντίστοιχα προϊόντα, αλλά δε βλέπω πουθενά ως πρώτη ύλη αλεύρι "ολικής άλεσης". Το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι είναι πλέον γνωστό ότι είναι βλαβερό για την υγεία, γιατί να επιμένουμε σε αυτό;
Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα αλλά όσον αφορά στα βουβαλίσια προϊόντα του Συνεταιρισμού Άνω Ποροΐων όλα σχεδόν τα προϊόντα τους έχουν και την εκδοχή τους με αλεύρι ολικής άλεσης. Ακόμη και ο τραχανάς.Όσο για τις τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές. Δεν ξέρω βέβαια σε τί τιμή φτάνουν στην Αθήνα.
Πολύ ενδιαφέρον. Πραγματικά παλιότερα τα εγχώρια ζυμαρικά ουσιαστικά ήταν μια πολύ πηχτή σούπα. Πλέον έχουμε πολλές καλές και αρκετά προτώτυπες προτάσεις