1.
Κύριε Γραμματίδη ήθελα να ρωτήσω αν η χρέωση στο πεδίο Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι νόμιμη καθώς διάβασα κάπου χωρίς να μπορέσω να το διασταυρώσω, πως έχει καταργηθεί δια νόμου και η ΔΕΗ το εισπράτει καταχρηστικά..
Βίκυ
Αγαπητή Βίκυ,
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο λογαριασμός της ΔΕΗ απεικονίζει ξεχωριστά τις «χρεώσεις προμήθειας» (δηλαδή το τιμολόγιο, η τιμή της κιλοβατώρας που χρεώνει η ΔΕΗ και το πάγιο), τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» και τις «λοιπές χρεώσεις». Οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις απεικονίζονται ξεχωριστά διότι δεν αποτελούν επιλογή της ΔΕΗ ούτε σχετίζονται με την κατανάλωση ρεύματος αλλά καθορίζονται με διατάξεις νόμων και αποφάσεων της Πολιτείας και εισπράττονται από τη ΔΕΗ προκειμένου να αποδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών, στους δήμους ή σε άλλους φορείς.
Οι ρυθμιζόμενες αυτές χρεώσεις είναι οι χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρήση του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αφορούν τα κοινωνικά τιμολόγια και το ΕΤΜΕΑΡ, είναι το λεγόμενο πράσινο τέλος.
Λοιπές χρεώσεις χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως φόροι, μεταξύ των οποίων το «χαράτσι» στα ακίνητα (πρώην ΕΕΤΗΔΕ νυν ΕΕΤΕ). και οι φόροι κατανάλωσης, το ειδικό Τέλος του άρθ. 5 του ν. 2093/1992, τα Δημοτικά τέλη (δημοτικοί φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας), το τέλος για την Δημόσια Τηλεόραση (πρώην ΕΡΤ), κλπ.
Αυτό που διάβασες είναι το εξής «ψεκασμένο» σενάριο συνωμοσίας:
Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκεί που ανέφεραν τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις ανέφεραν το εξής: «Ν. 2773/99, άρθρο 29». Αυτή η αναφορά υπήρχε διότι μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο άρθρο υποχρέωνε τη ΔΕΗ να απεικονίζει χωριστά τις χρεώσεις αυτές.
Το άρθρο αυτό καταργήθηκε με το άρθρο 195 του ν. 4001/2011, ο οποίος θέσπισε το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο). Μερικοί από αυτούς που «όλα τα ξέρουν» είδαν ότι καταργήθηκε το άρθρο 29 του ν. 2773/99 (το οποίο είναι γραμμένο στο λογαριασμό της ΔΕΗ) και σου λένε «αφού καταργήθηκε το άρθρο, πώς εισπράττει η ΔΕΗ? Μας κλέβουν!». Αν είχαν όμως μπει στον κόπο (όπως εσύ) να ρωτήσουν ένα δικηγόρο θα τους έλεγε ότι: ναι μεν με το άρθρο 195 του ν. 4001/2011 καταργήθηκε ο παλιός νόμος του 1999 αλλά με το άρθρο 140 του ίδιου ν. 4001/2011 επαναλήφθηκε η ίδια ρύθμιση που υπήρχε και στο νόμο του 1999 σχετικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Συμπέρασμα: νομιμότατα εισπράττει η ΔΕΗ τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (άλλο αν είναι δίκαιες ή όχι).
_____________
2.
Η επανειλημμένη καθυστέρηση καταβολής ενοικίου (επαγγελματική στέγη) είναι λόγος έξωσης?
Θεοφάνης
Αγαπητέ Θεοφάνη,
Η μη καταβολή του ενοικίου είναι λόγος καταγγελίας της μίσθωσης και ιδρύει δικαίωμά σου να αποζημιωθείς. Ταυτόχρονα αποτελεί και λόγο για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου («έξωση»). Οι δυο διαδικασίες αυτές μπορεί να «τρέχουν» παράλληλα αλλά θέλει προσοχή για να μη θεωρηθεί ως καταγγελθείσα η μίσθωση (τότε χάνεις το δικαίωμα έξωσης). Οπότε συμβουλεύσου ένα συνάδελφο πριν από οποιαδήποτε επικοινωνία με τον ενοικιαστή ή άλλη ενέργεια.
_____________
3.
Καλησπέρα,
πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα τελέσθη πολιτικός γάμος όπου ο ένας από τους 2 μάρτυρες που υπέγραψε με την αστυνομική του ταυτότητα ήταν ανήλικος (15 χρονών).Θεωρείται ο γάμος άκυρος/ακυρώσιμος/ανυπόστατος; Και εάν ναι, μέχρι πότε μπορεί να προσβληθεί και απο ποιούς;
Μιχάλης
Αγαπητέ Μιχάλη,
Ο Αστικός Κώδικας ορίζει ότι ο πολιτικός γάμος γίνεται ενώπιον δύο μαρτύρων, προς το δήμαρχο του τόπου όπου τελείται ο γάμος ενώ σε ένα προεδρικό διάταγμα προβλέπεται ότι οι δύο μάρτυρες πρέπει να είναι ενήλικοι. Όμως σε μία άλλη διάταξη του Αστικού Κώδικα προβλέπεται ρητώς ότι δεν είναι άκυρος ο γάμος, εφόσον έχει γίνει η δήλωση των μελλονύμφων προς τον δήμαρχο ότι συμφωνούν να τελέσουν γάμο, «έστω και αν έχουν παραλειφθεί οι άλλοι όροι της τέλεσης». Με νομικούς όρους αυτό σημαίνει ότι η παρουσία των μαρτύρων δεν έχει «συστατικό χαρακτήρα», δηλ. η παράλειψή της ή η παρουσία ανηλίκων μαρτύρων δεν επιφέρει ακυρότητα.
Ο γάμος είναι έγκυρος και δεν μπορεί να προσβληθεί για ακυρότητα.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια