Ο Fortunio Liceti ήταν ένας Ιταλός γιατρός, φιλόσοφος, επιστήμονας και ακαδημαϊκός με τεράστιο εύρος ενδιαφερόντων, που έζησε από το 1577 μέχρι το 1657.
Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και προσωπικός φίλος του Γαλιλαίου, ο πολυγραφότατος Liceti συνέταξε πλήθος συγγραμμάτων σχετικά με την επιστήμη της γενετικής, της αναπαραγωγής και της εμβρυογένεσης, ενώ ερεύνησε σε βάθος και άλλους τομείς όπως οι πολύτιμοι λίθοι, και η ζωολογία.
Οι παρακάτω εκπληκτικές εικονογραφήσεις είναι από το έργο του Liceti, Τα Τέρατα (De Monstris, 1665) το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1616, χωρίς όμως εικονογράφηση.
Την περίοδο που γράφτηκε το βιβλίο του υπήρχε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις «τερατώδεις» γενετικές παραμορφώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη:
Νάνοι, υποτιθέμενες γοργόνες, παραμορφωμένα έμβρυα, και άλλα..θαύματα της φύσης εκτίθεντο προς παρατήρηση, μελέτη, και συζήτηση, αποτελώντας ένα ιδιόμορφο freak show εκείνης της εποχής.
Παρά, λοιπόν, την γενική τάση που επικρατούσε στους επιστημονικούς κύκλους εκείνη την εποχή , ο Liceti δεν έβλεπε την γενετική παραμόρφωση σαν ένα λάθος της φύσης:
Παρομοίαζε την φύση με έναν καλλιτέχνη ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ελαττωματικές πρώτες ύλες (τους γονείς;) αλλά κατάφερνε παρ' όλα αυτά να δημιουργεί μία νέα μορφή το ίδιο – ίσως και περισσότερο- όμορφη και αξιοθαύμαστη, αν και διαφορετική από το συνηθισμένο.
«Λέγεται συχνά ότι διέκρινα τη σύγκλιση της Φύσης και της τέχνης», έγραψε ο Liceti, «διότι και η μια και η άλλη αν δεν είναι σε θέση να κάνουν, να δημιουργήσουν, αυτό που θέλουν, δημιουργούν τουλάχιστον ό,τι μπορούν.»
Ακολουθούν οι αλλόκοτα σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις των δικών του.. Tεράτων.
Φαντασία, λεπτομέρεια, και παράλογο που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του.
Ρίξτε μια ματιά..
[ via ]
σχόλια