Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε πριν εκλεγεί ότι, λεφτά υπάρχουν αλλά τα τρώνε οι Υπουργοί του Καραμανλή, τα κλέβουν αυτοί με τα δομημένα ομόλογα, δεν τα διεκδικεί η χώρα, υπάρχουν αλλά κανείς δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, κανείς δεν νοικοκυρεύει το κράτος και λοιπά.
Οι ψηφοφόροι πριν τις εκλογές άκουσαν βέβαια μόνο την φράση που τους άρεσε και τους συνέφερε, το Λεφτά Υπάρχουν, χωρίς να υπολογίσουν ότι θα πρέπει όντως να νοικοκυρευτεί το κράτος και να αλλάξουν νοοτροπίες. Έτσι τον ψήφισαν.
Αφότου τον ψήφισαν, και αφού αυτός απέτυχε να τα διεκδικήσει, να φέρει επενδύσεις και να αλλάξει τη νοοτροπία του κράτους και των πολιτών, όλοι κράτησαν την αρχή της φράσης ως αυτόνομο σλόγκαν, το Λεφτά Υπάρχουν - και όπως είναι λογικό ζητούσαν το λογαριασμό.
Να όμως πώς αριβώς ήταν ολόκληρη η φράση της γνωστότερης ατάκας του ΓΑΠ:
δείτε στο 2.35
Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Σε συνέντευξη τύπου την ίδια περίοδο είχε πει ότι λεφτά υπάρχουν από τις πολλές σπατάλες του δημοσίου οι οποίες θα περιοριστούν, όπως θα περιοριστούν και οι χαριστικές πράξεις, αναφέροντας για παράδειγμα αυτές που αφορούν στις τράπεζες, στις οποίες, όπως είπε, χαρίστηκαν πέντε δισ. ευρώ.
Το ότι μετά ΔΕΝ πέτυχε όλα τα παραπάνω είναι δυστύχημα. Όμως το να τον έχει στιγματίσει μια φράση την οποία κανείς δεν αναφέρει ολόκληρη, είναι μάλλον χαζό.
Ως προεκλογική εξαγγελία, το "λεφτά υπάρχουν αρκεί να μειωθούν οι σπατάλες, η φοροδιαφυγή κλπ" δεν νομίζω ότι ήταν κάτι πρωτοφανές. Το να χρησιμοποιείται διαστρεβλωμένη η φράση απ' τους εχθρούς του για να τον κοροϊδέψουν είναι, κατά τη γνώμη μου, αδικία, τη στιγμή που η αποτυχία του να μειώσει τις σπατάλες, τη φοροδιαφυγή κλπ είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και κοροϊδέψιμο.
Πριν λίγο διάβασα τη δήλωση του Δραγασάκη του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αδικούμε λίγο τον Παπανδρέου. Είχε πει το "υπάρχουν λεφτά" με την έννοια πού πάνε τα λεφτά» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο left.gr, με θέμα την οικονομική κρίση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από αυτήν.
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «αυτό τότε είχε μια λογική», καθώς, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα το έτος 2008, πριν την κρίση, η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ - 15 δισ. από καθαρή αύξηση του εθνικού εισοδήματος ετησίως , τρία με τέσσερα δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα η συζήτηση ήταν πού πάνε αυτά τα λεφτά, πώς τα χρησιμοποιούμε, πρόσθεσε. [Όλη η συνέντευξη εδώ.]
Συμφωνώ με τον κύριο Δραγασάκη σ' αυτό. Δεν ξέρω αν κρύβεται κάτι πίσω απ' την πρωτοφανή του δήλωση. Μπορεί να προσπαθεί να προσελκύσει παλιούς ψηφοφόρους του Παπανδρέου. Μπορεί να προετοιμάζεται για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκανε όσα υποσχέθηκε, και να επιδεικνύει τώρα πολιτική αβρότητα και πραγματισμό, για να μην ακούσει όσα άκουσε ο ΓΑΠ.
Μπορεί τέλος να θεωρεί ότι όντως είναι άδικο να μένουμε σ' αυτή τη φράση. Γεγονός είναι ότι όντως, υπήρχαν τότε λεφτά -ας τελειώσει ο μύθος του "ψεύτη Τζέφρι", αλλά κανείς δεν τα διαχειρίστηκε σωστά, ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή (που μας οδήγησε στη χρεοκοπία), ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα...
σχόλια