ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο live των Peter Hook and The Light στο Gagarin 205

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο live των Peter Hook and The Light στο Gagarin 205 Facebook Twitter
1

[Από τον Βαγγέλη Μακρή]

Ευθυτενής, κοιτώντας στα μάτια το κοινό, σημαδεμένος από το χρόνο αλλά όχι τσακισμένος, ο Peter Hook μαζί με την μπάντα του ανέβηκε στη σκηνή του Gagarin γύρω στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής. Ούτε για μια στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι προσποιείται κάτι άλλο από αυτό που είναι: Ένας 57χρονος που κουβαλά στους ώμους του ένα μεγάλο φορτίο της ιστορίας της μουσικής. Και δεν το κάνει θέμα.

Το βάρος αυτό, σε αυτή την ηλικία, μπορεί να σε γελοιοποιήσει στα μάτια του κόσμου αν δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς. Όμως ο Hook προτίμησε να το αφήσει στην άκρη και να συγκεντρωθεί στο παρόν. Είδαμε έναν επαγγελματία και όχι έναν καταραμένο. Είδαμε κάποιον που παθιάζεται σαν έφηβος αλλά δεν προσποιείται τον έφηβο. Έναν σταρ που έχει χορτάσει το χειροκρότημα και δεν το αποζητά ξανά με μανία. Η εμφάνιση του ήταν «τόσο 2013» ώστε έκλεισε τα στόματα αυτών που του χρεώνουν ιεροσυλίες και «τα τελευταία κολλημένα ένσημα».

Γύρω στις δέκα και μισή ξεκίνησε να παίζει το Closer χωρίς να έχει την ανάγκη video wall, γραφικών, περίεργων φωτισμών, με μοναδικό φόντο το εξώφυλλο του άλμπουμ. Πόσο τολμηρή μια τέτοια κίνηση την εποχή της εικόνας. Όμως και πόσο σωστή, αν σκεφτείς ότι τα πραγματικά σπουδαία άλμπουμ έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στον εσωτερικό κόσμο των ακροατών. Τι ανάγκη έχεις τις εξωτερικές εικόνες όταν μέσα σου φωνάζεις στο Isolation:

«Mother I tried please believe me,

I'm doing the best that I can.

I'm ashamed of the things I've been put through,

I'm ashamed of the person I am.»

Και όταν οι πρώτοι στίχοι του «Passover» («This is a crisis I Know had to come, Destroying the balance I Kept») ακούγονται, τι να τις κάνω τις εικόνες όταν ο διπλανός μου λέει: «Στο σπίτι του κρεμασμένου…»;

Αργότερα, το «Digital» θα ανοίξει τα μάτια και του τελευταίου κοιμισμένου με ένα ρυθμικό ποδοβολητό από τον κόσμο και δυο τεράστιες μοϊκάνες (σ.σ Με διαφορά οι καλύτερες εμφανίσεις της βραδιάς) θα ενωθούν μπροστά στη σκηνή. Για μια στιγμή ο Peter Hook θα μοιάζει σαν να τραγουδάει μέσα από ένα κόκκινο θάμνο. Στο «She’s lost control» ταυτόχρονα θα κλείσουν πολλά μάτια και στο «Transmission» τα χέρια θα σηκωθούν ψηλά καθώς όλοι θα φωνάζουν «Dance to the Radio». Αυτά και άλλα τόσα που δεν θυμάμαι γιατί ήμουν πράγματι εκεί, έγιναν το βράδυ της Παρασκευής.

Όταν το «Love will Tear Us Apart» έκλεισε την βραδιά έριξα μια ματιά στο σημείο που ο Hook πέταξε το t-shirt του. Λύκοι είχαν πέσει πάνω του, καθώς εκείνος ανάλαφρος, χωρίς μπλούζα έφευγε από την σκηνή.

*Ωραίο αυτό το «Γεια σου ρε Πέτρο» που φώναζαν μερικοί.

 


Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ήταν τέλεια! Συγκινήθηκα τώρα που διάβασα και το αρθράκι. Είχα πάει και πέρσι που έπαιζε το uknkown pleasures. Ελπίζω να έρθει και του χρόνου με New order ρεπερτόριο. Και όντως, στη μισή συναυλία μη σου πω όχι μόνο στο She’s lost control, είχα τα μάτια μου κλειστά. Απίστευτο το πόσο συναίσθημα βγάζουν αυτά τα τραγούδια...