Κλειστά σχολεία, σβηστά τζάκια και οι ευπαθείς στο σπίτι

Κλειστά σχολεία, σβηστά τζάκια και οι ευπαθείς στο σπίτι Facebook Twitter
10

 

Με σειρά διάφορων μέτρων, όπως περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζακια, η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κοινή υπουργική απόφαση πρόκειται να δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ δύο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου προβλέπουν δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.

Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)

Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Αυτη η συσταση για διακοπη χρησης τζακιων οταν η θερμοκρασια πλησιαζει το 0, μου θυμιζει τις συστασεις για μειωση της χρησης κλιματιστικων οταν εχουμε καυσωνα για το φοβο του μπλακ-αουτ!!!
Μα , πώς δεν έχουν σκεφτεί να κυκλοφορούμε με μάσκες όπως κάνουν οι Κινέζες στο Πεκίνο; Μπορεί, άλλωστε, να γίνει κι αυτό trend:https://www.scmp.com/sites/default/files/2013/06/06/masks_0.jpgΏρα για TAI CHI, στην αιθαλομίχλη...
ΕΝΑ από τα πάγια νεο-φιλελεύθερα όνειρα ο εξισωμένος φόρος πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης (το φέρναν από 'δώ, το φέρναν απο 'κεί απο το 2005 που το είχε "πρωτοπετάξει" ο Αλογοσκούφης) κατέληξε σε οικολογική τραγωδία. Και τώρα που "βάλανε τον κόσμο στο τρυπάκι" του "κάψτε ότι καίγεται για να ζεσταθείτε" ψάχνουν για μέτρα ... μέτρα .. μέτρα ... μέτρα!Καμία αυτοκριτική , καμία σοβαρή διορθωτική ενέργεια και το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο (πάγια και διαρκής πηγή λαθρεμπορίου) καλά κρατάει!
εκτακτη φορολογία σε όσουν τολμήσουν να προσπαθήσουν να ζεσταθούν με οποιονδήποτε τρόπο! κλιμάκια της κυβέρνησης θα κάνουν εφόδους στα σπίτια με ειδικά θερμόμετρα! οι παραβάτες θα τιμωρούντε αυστηρά!
Μ'αρέσει που σ'αυτή τη χώρα η οικολογία έχει ύψιστη σημασία στο αδιάκοπο success story.Καλά ο τίτλος του άρθρου είναι ο ορισμός της ανάπτυξης λέμε.