Έγκυος εγκεφαλικά νεκρή διχάζει την Αμερική

Έγκυος εγκεφαλικά νεκρή διχάζει την Αμερική Facebook Twitter
27

H Marlise Munoz 33 ετών ήταν μια ευτυχισμένη μητέρα και σύζυγος μέχρι την ημέρα που ο άνδρας της τη βρήκε πεσμένη στο πάτωμα της κουζίνας, μετά από καρδιακή ανακοπή. Ο Erick Munoz της έδωσε τις πρώτες βοήθειες και τη μετέφερε στο νοσοκομείο John Peter Smith, στο Fort Worth του Τέξας, όπου παρά την ανάνηψη που επιχειρήθηκε, η 33χρονη, κηρύχθηκε τελικά εγκεφαλικά νεκρή. Αιτία θανάτου πνευμονική εμβολή.

Τα υπόλοιπα θα ήταν μια θλιβερή τυπική διαδικασία, αν η Μαρλίζ δεν ήταν 14 εβδομάδων έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι η τυπική διαδικασία ανατρέπεται αφού ο νόμος στο Τέξας δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις και έτσι η 33χρονη δεν έχει δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, φυσικό θάνατο. Οι γιατροί εντόπισαν εμβρυικό παλμό και η Μαρλίζ διατηρείται με μηχανήματα στη ζωή, ακριβώς επειδή κυοφορεί μια ζωή.

Οι δικοί της άνθρωποι θέλουν να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα για να τελειώσει, όπως λένε, και το δικό τους μαρτύριο. Όπως είπε στο CBS η μητέρα της, ούτε και η ίδια η Μαρλιζ θα ήθελε να υποστηρίζεται τεχνητά. Της το είχε εξομολογηθεί η ίδια καθώς ο αδελφός της δουλεύει ως παραιατρικό προσωπικό και παρόμοιες ιστορίες με τον πόνο οικογενειών ήταν συχνό θέμα συζήτησης στο σπίτι. “Γνωρίζαμε την επιθυμία της. Και εμείς και ο σύζυγος της και θέλουμε να τη σεβαστούμε”, τόνισε. “Το μόνο που θέλουμε είναι να την αφήσουμε να ξεκουραστεί , να κοιμηθεί, αυτό που γίνεται δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό » δήλωσε ο 60χρονος πατέρας της Marlise.

Όμως ο νόμος του Τέξας απαγορεύει να διακοπεί μια θεραπεία σε γυναίκα που είναι έγκυος και έτσι η 33χρονη παραμένει συνδεδεμένη με τα μηχανήματα, στην ουσία πλέον ως “απρόθυμη ανθρώπινη θερμοκοιτίδα”. Και θα παραμείνει έτσι μέχρι να πραγματοποιηθεί η γέννα προς έχει προγραμματιστεί με καισαρική για το Φεβρουάριο, όταν το έμβρυο θα είναι μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων.

Η περίπτωση της Marlise Munoz, διχάζει πλέον την Αμερική και ανοίγει τη συζήτηση για τις αμβλώσεις στο Τέξας, μετά από ένα νόμο που πέρασε το Νοέμβριο και ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν τους συγγενείς της 33χρονης και από την άλλη αυτοί που κατηγορούν την οικογένεια ότι θέλει να ξεφορτωθεί το παιδί. Η μητέρα της 33χρονης δηλώνει ότι η οικογένεια ζει μια κόλαση. “Ο σύζυγος της έχει εξαντληθεί. Αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το γιό τους από αυτή τη συζήτηση”, λέει.


Οργανώσεις από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι αυτός ο νόμος που απαγορεύει τη διακοπή της θεραπείας σε εγκύους μετατρέπει τις άρρωστες γυναίκες σε ανθρώπινα εκκολαπτήρια.



27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

16 σχόλια
Παρατίθεται σαν επιχείρημα υπέρ της άμβλωσης αυτής ότι ίσως έχει υποστεί βλάβες και θα έχει ποικίλα προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του το έμβρυο. Δεν καταλαβαίνω, εφόσον χρησιμοποιείται ως επιχείρημα αυτό, αν μας προκαλεί αποτροπιασμό ο Καιάδας των Σπαρτιατών.Παίρνοντας το ρίσκο να μιλήσω με στερεοτυπικούς όρους, αναρωτιέμαι πώς συμβιβάζεται ο προοδευτισμός του σεβασμού του δικαιώματος στην επιλογή με τον προοδευτισμό του σεβασμού του δικαιώματος στην ισότητα στο παραπάνω πλαίσιο.
"Brain death, an absence of neurological activity. It is legally death, even if other bodily functions can be maintained."Δεν είναι "άμβλωση" η εν λόγω κυρία είναι εγκεφαλικά νεκρή και με μηχανική υποστήριξη, αν της τραβήξουν την πρίζα: bye, bye.και σίριουσλυ άμβλωση = καιάδας;Να μού πεις την άλλη κοπέλα την ψοφήσανε επί τούτου:http://www.theguardian.com/world/2013/apr/08/abortion-refusal-death-ireland-hindu-womanκαι αυτήν έφτασαν μέχρι το παρά πέντε, μέχρι να μην την αφήσουν να ψοφήσει:http://www.theguardian.com/world/2013/jun/04/baby-el-salvador-woman-abortion-dies
Σε αυτό που παρέθεσες: "It is legally death"Οπότε σαν βάση θεωρείς τον νόμο. Παρομοίως, νόμος ορίζει την άμβλωση ως φόνο και την απαγορεύει. Με προβληματίζει κάπως αυτό.Παρόλα ταύτα, σκεφτόμουν και εγώ να βάλω κάτι σαν αστερίσκο στην λέξη άμβλωση, καθότι είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση η συγκεκριμένη, ίσως κακώς δεν το έκανα. Για τα υπόλοιπα, είναι άκρως παραπλανητικό αυτό που προσπαθείς να κάνεις και μάλλον το ξέρεις. Αναφέρεις αποκλειστικά την περίπτωση που απαγορεύτηκαν αμβλώσεις ενώ κινδύνευε η υγεία της κυοφορούσας, κάτι που προφανώς δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.Από τα λεγόμενα άλλων, αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει βάσιμους λόγους η οικογένεια να θέλει να γίνει διακοπή της κυοφορίας επειδή ίσως το έμβρυο έχει υποστεί ζημιές από το επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο της γυναίκας, και ίσως γεννηθεί και ζήσει σαν ΑΜΕΑ.Ακριβώς αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή επειδή ίσως γεννηθεί και ζήσει έτσι, θα πρέπει να μην διακοπεί η κυοφορία, δεν διαφέρει ριζικά από την λογική που οδήγησε στον Καιάδα.
Όχι, δεν νομίζω πως γνωρίζουμε ποια θα ήταν η επιθυμία της εγκεφαλικά νεκρής, με μηχανική υποστήριξη κυρίας και αν θα ήθελε να φέρει εντός της ένα έμβρυο, υπό αυτές τις (γκροτέσκες) συνθήκες και αργότερα ένα μωρό(αν και όπως-όπως) στον κόσμο.Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η επιθυμία της άμεσης οικογένειας για την ίδια. Είναι κρίμα να ξεστομίζεται πως όλη η οικογένεια κοιτά απλώς να ξεφορτωθεί "ένα βάρος", είναι κρίμα, γιατί δεν έχουμε ιδέα τι περνούν αυτοί οι άνθρωποι, συν όλες οι παράμετροι που ειπώθηκαν από κάποια άτομα εδώ. Επίσης όταν συνέβη αυτό που συνέβη το έμβρυο ήταν 3,5 μηνών, ούτε καν 6,7 στα viable όρια τέλος πάντων. Ποια είναι τα επόμενο βήματα για το Τέξας, με τις πολιτικές που ακολουθεί, και όπως σωστά αναφέρει η/ο Valeruka; Να μην επιτρέπει την άμβλωση (δεν θεωρώ -καν- πως τίθεται θέμα άμβλωσης στην εν λόγω περίπτωση), σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό, αιμομιξία, σε γυναίκες που κινδυνεύει η υγεία τους ή που το έμβρυο έχει πολύ σοβαρά θέματα σχηματισμού κ.λπ., όπως στη Χιλή, στο Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ.;Εμπρός ολοταχώς για πίσω!
Η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν αφορά μόνο αυτή την μια γυναίκα αλλά την ασέβεια από πλευράς Πολιτείας στης επιθυμίες της κάθε εγκύου γυναίκας και της οικογένειάς της. Παραθέτω μερικά δεδομένα που βρήκα ψάχνοντας και μετά ας κρίνει ο καθένας με τι είδους ευκολία θα μιλήσει για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει.... - Μια κλινικά νεκρή έγκυος γυναίκα, ακόμα και στα πολύ πρώτα στάδια εγκυμοσύνης, θα έχει την ίδια μοίρα, ακόμα και αν ήταν τόσο νωρίς που να μην είχε καν καταλάβει πως είναι έγκυος, ώστε αν αποφασίσει τι θέλει να κάνει. - Ο τρόπος με τον οποίο μια γυναίκα έμεινε έγκυος είναι αδιάφορος. Με άλλα λόγια δεν αλλάζει τίποτα αν έμεινε έγκυος μετά από βιασμό. Η Πολιτεία θα την συντηρήσει τεχνητά με το ζόρι σε κάθε περίπτωση. - Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πως σε περίπτωση εγκυμοσύνης η απόφαση δεν τους ανήκει πια. Θεωρούν πως αρκεί να δηλώσουν (όπως έκανε και η Munoz) οτι αρνούνται την τεχνική υποστήριξη χωρίς να ξέρουν πως αν εγκυμονούν τότε αυτές και οι οικογένειές τους χάνουν κάθε δικαίωμα λόγου. - Ακόμα και στην περίπτωση που η γυναίκα έχει εν μέρει τις αισθήσεις της και δηλώσει η ίδια πως δεν επιθυμεί τεχνητή συντήρηση του σώματός της ως θερμοκοιτίδα, η Πολιτεία δεν θα σεβαστεί την επιθυμία της. - Σε αρκετές πολιτείες όπου ισχύει αυτός ο νόμος, δεν έχει σημασία αν το έμβρυο είναι υγιές. Το σώμα της κλινικά νεκρής γυναίκας συντηρείται ως θερμοκοιτίδα ακόμα και αν το έμβρυο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του. Στην περίπτωση της Munoz, οι ίδιοι οι γιατροί παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου, όχι μόνο από την έλλειψη οξυγόνου που οδήγησε στον θάνατο την μητέρα αλλά και από την υπόλοιπη διαδικασία συντήρησής της στη ζωή, πρόωρης καισαρικής κλπ. Με άλλα λόγια, κανείς δεν ξέρει αν και πως θα ζήσει αυτό το πλάσμα.
Το άρθρο, όπως είναι γραμμένο, παίρνει ξεκάθαρη θέση ΚΑΤΑ της συνέχισης της κυοφορίας. Για μένα υπερισχύει αυτό που δεν αναφέρεται, όχι τυχαία φυσικά, πουθενά μέσα στο άρθρο: τι θα ήθελε για το έμβρυο η άτυχη αυτή γυναίκα? Το πιθανότερο θα ήταν να ήθελε να γεννηθεί το παιδί της, γιατι το δικαίωμα στη ζωή είναι απόλυτο.Η σιγουριά μου μετριάζεται μόνο από το γεγονός ότι το παιδάκι θα γεννηθεί ορφανό από μητέρα και ίσως με ό,τι ψυχολογικά ή/και σωματικά προβλήματα συνεπάγεται η πολύπλοκη ιστορία της κυοφορίας του.Οι μανάδες δίνουν τη ζωή τους για τα παιδιά τους. Αυτή η μάνα δίνει ακόμη περισσότερα...
Εδω λεει κανεις να γινει δωρητης οργανων μετα θανατον για να σωσει ζωες αλλων,ποσο μαλλον για ενα παιδι και μαλιστα το δικο σου.Μου κανει εντυπωση το πως περιπλεκεται αυτη η ιστορια,πριν διαβασω το αρθρο θα μου φαινοταν αυτονοητο το τι θα επρεπε να γινει.
Είναι πραγματικά μεγάλο το δίλημμα. Αφενός είναι κρίμα, αν υπάρχει τρόπος να πάνε όλα καλά, να χαθεί και δεύτερη ζωή. Αφεταίρου το κόστος της νοσηλίας πρέπει να είναι αβάσταχτο για μια συνηθισμένη οικογένεια, αλλά και το παιδί μπορεί να μην είναι υγιές όταν γεννηθεί λόγω του περιστατικού. Είναι απόλυτα κατανοητό το να προτιμά η οικογένειά του να διακοπή μια τέτοια εγκυμοσύνη. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν έχουν γίνει εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν την καλή υγεία του, νεαρού προς το παρόν, εμβρύου.
Τι λέμε ρε παιδιά! Πέθανε η μάνα, πέθανε ο πνευμονάς της, πέθανε η σπλήνα της, πέθανε η μήτρα της με ό,τι έχει μέσα, κρατάνε το πτώμα και μετά θα ανοίξουν το πτώμα με καισαρική να πάρουν ό,τι έχει εξελιχθεί εκεί μέσα! Έτσι μεγαλώνουν τα έμβρυα και γίνονται μωρά και μετά άνθρωποι; Σε νεκρές μανάδες; Εδώ μένεις έγγυος και τρέχεις να πάρεις βιβλία εμβρυοψυχολογίας, πώς να του μιλάς για να ακούει τη φωνή σου, πώς να χαΐδεύεις την κοιλιά σου για να ηρεμεί, πώς να τρως υγιεινά για να τρέφεται από σένα, αυτός είναι ο ρόλος της μάνας, τι από όοοοολα αυτά μπορεί να κάνει μια εγκεφαλικά νεκρή μάνα;Ειλικρινά δεν το πιστεύω ότι γίνεται τέτοια κουβέντα και διαβάζω κι όλας σχόλια "μα να μην το θέλουν το μωρό", ποιο μωρό καλέ; Έτσι γίνονται μωρά τα σπερματοζωάρια, αυτόματα με σωληνάκια και τεχνητές διατροφές; Έχουμε χάσει τη μπάλα. Αναγνωρίζω την ανάγκη προστασίας μιας νέας ζωής αλλά μέσα σε κάποια όρια, τα οποία σε αυτή την περίπτωση ξεπεράστηκαν και έχουν περάσει στη σφαίρα του γκροτέσκου και της φρίκης.
Άμβλωση θεωρείται ο τερματισμός της ζωής ενός εμβρύου.Εφ'όσον υπήρχε η επιλογή να σωθεί η ζωή του κρατώντας την μητέρα τεχνητώς εν ζωή, η επιλογή να τερματίσουν την ζωή της μάνας άρα και του εμβρύου θεωρείται μια συνειδητή (απο την πλευρά των συγγενών) άμβλωση. Αν δεν είχα γίνει μητέρα μάλλον θα υποστήριζα και εγω οτι αυτο το πράγμα είναι απάνθρωπο γιατι και εγω δεν θα ήθελα να κρατιέμαι ετσι στην ζωη. Αλλά τώρα δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για το τι θα επέλεγα.
@ citronΤο θέμα είναι ακριβώς αυτό, όμως. Εσύ θα έκανες καλά να επιλέξεις ότ,τι ήθελες. Σε πολλές πολιτείες, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία επιλογή. Άσχετα με τον τρόπο που έμειναν έγκυες, άσχετα με το αν το έμβρυο έχει πάθει σοβαρές βλάβες, άσχετα με τα πάντα΄, στερούνται το δικαίωμα να διαλέξουν και ούτε καν το ξέρουν.
Με τεχνητή διατροφή. Δηλαδή σκευάσματα που περιέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη συντήρηση ενός οργανισμού. Αυτά περνούν στο αίμα της και, μέσω του πλακούντα, στο έμβρυο.
Δυστυχώς θα συμφωνήσω με αυτούς που υποστηρίζουν πως η οικογένειά της θέλει να ξεφορτωθεί το μωρό. Από τη στιγμή που η γυναίκα αυτή ήταν έγκυος και με απόλυτη συνείδηση ήθελε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί αμφιβάλλω αν θα συμφωνούσε κάτω από αυτές τις συνθήκες να τερματιστεί η ζωή της και κατά συνέπεια του παιδιού της που προφανώς ήθελε να φέρει στον κόσμο. Η δικαιολογία ότι η ίδια είχε εκμυστηρευτεί ότι δε θα ήθελε να ζήσει έτσι φαντάζομαι είχε εκφραστεί (αν είχε εκφραστεί) όσο δεν ήταν έγκυος.
Ποιό μαρτύριο; Εγκεφαλικά νεκρή είναι, δεν υποφέρει.Και εγώ κατηγορώ την οικογένεια, είναι σαν να θέλει να ξεφορτωθεί το παιδί.Δηλαδή διατίθονται να αφήσουν την ήδη νεκρή γυναίκα να πεθάνει «πλήρως» για να τελειώσουν το υποτιθέμενο «μαρτύριο» της, εις βάρος μιας ψυχής; Τι διαβάζω... Δηλαδή αν δεν ήταν στο Τέξας, πάει το μωρό;Αίσχος.
Μα αυτό ακριβώς! Καθόμαστε και δήθεν συμπονούμε την .. πεθαμένη γυναίκα; Μα είναι δυνατόν; Και που χρησιμοποιείται το σώμα της για να κρατηθεί στη ζωή το μωρό κακο είναι; Και το έχουμε ανάγει σε μέγα θέμα. Μα και ζωντανή που ήταν όπως και όλες οι έγκυες το μωρό/ έμβρυο χρησιμοποιεί το σώμα της για να αναπτυθεί. Και η ίδια θα το ήθελε αυτό.
Αισχος..συμφωνω απολυτα..αν ειναι δυνατον να θελεις να εξοντωσεις πληρως το παιδι σου προκειμενου να μην τυρρανιεται η οικογενεια!! Α ρε Ελλαδα..μονο εμεις μεγαλωνουμε εχοντας τις αξιες: Πατρις,θρησκεια,οικογενεια..ασχετα που η πατρις μας εχει παρατησει..
"πατρις-θρησκεια-οικογενεια"?? σοβαρα τωρα??? καναμε αυτη τη μπουρδα σλογκαν και αισθανεσαι και υπερηφανη? "α ρε Ελλαδα"...ναι...seems legit...ειδαμε αλλωστε και αλλες πιο ανθρωποκεντρικες χωρες της Ευρωπης, χωρις θρησκευμα και εθνικες παρελασεις ποσο πολυ εχουν ξεπεσει (π.χ. Σουηδια, Βελγιο, Νορβηγια, Ελβετια...) πραγματικη κατρακυλα λεμε!! Α ρε Ελλαδα με τα παπαδαρια σου, τους πατριδοπληκτους, τους γιαλατζι ηθηκοπλαστες, την θρησκοληψια σου και τον κομπλεξισμο σου...αν δεν ειχες κι αυτους θα ησουν χαμενη απο χερι...(not!)
Δύσκολη κατάσταση όντως, αλλά για μένα είναι τα πράγματα ξεκάθαρα. 1. Μπήκε στη διαδικασία να μείνει έγκυος άρα ήθελε αυτό το παιδί να γεννηθεί. Αν δεν ήθελε, θα μπορούσε να βρει τρόπους να διακόψει την εγκυμοσύνη.2. Οι δικοί της άνθρωποι δεν θέλουν να δουν τη συνέχεια της? Κάνουν σαν να μη θέλουν το παιδί. Η γυναίκα πέθανε έτσι και αλλιώς, γιατί να πεθάνει και το μωρό?3. Επίσης η επιθυμία της ήταν να μην υποστηριχτεί ποτέ τεχνητά, αλλά το γεγονός ότι κυοφορεί, αλλάζει τα δεδομένα, δεν νομίζετε?Ελπίζω το παιδί να γεννηθεί και να είναι καλά και να μη μάθει ποτέ την διαπραγμάτευση που έκαναν οι συγγενείς για το αν θα του άξιζε να ζήσει ή όχι. Συγγενείς που θέλουν να σταματήσει η ζωή του VS Ο νόμος του Τέξας απαγορεύσει να μην τερματιστεί η ζωή του.
Eντάξει, είναι παράνοια αυτό. Αν είναι δυνατόν, να παρατείνεται το μαρτύριο όλης της οικογένειας με αυτόν τον τρόπο. Είναι τραγικό. Το Τέξας ήταν προοδευτικότερο την εποχή που κυκλοφορούσε ο Λούκυ Λουκ κι επικρατούσε ο νόμος δυτικά του Πέκος. Έλεος δηλαδή.
Συμφωνώ απολύτως. Το χειρότερο βέβαια είναι να διαβάζω σχόλια ανθρώπων που δεν σκέφτονται ή που απλά δεν έχουν ιδέα πως είναι στις ΗΠΑ. Η πρόσβαση στην άμβλωση και στην ορμονική αντισύλληψη είναι δύσκολη στις "κόκκινες" Πολιτείες. Στο Τέξας παρέχουν αμβλώσεις 4 κλινικές. 4 σε ολόκληρο το Τέξας!Πέρα από αυτό, το έμβρυο έμεινε χωρίς οξυγόνο πόση ώρα. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επιβιώσει έτσι κι αλλιώς. Επιπλέον, η ιατρική περίθαλψη εκεί είναι πανάκριβη. Η οικογένεια αδυνατεί να πληρώσει και ήδη ένας οργανισμός κάνει έρανο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Και πάνω απ'όλα, και η γυναίκα και ο σύζυγός της είχαν δηλώσει πως ήταν κατά της διασωλήνωσης σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου. Η σκέψη ότι το κράτος μπορεί να κάνει στο σώμα σου ότι γουστάρει, ενάντια στη θέλησή σου και να σε χρεώνει και από πάνω είναι πραγματικά τρομακτική.