"Οι παλιοί Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία εκμεταλλεύονται τους νέους"

"Οι παλιοί Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία εκμεταλλεύονται τους νέους" Facebook Twitter
10

Την άλλη πτυχή της ελπίδας για ζωή στο εξωτερικό αναδεικνύει δημοσίευμα της Deutsche Welle που αναδημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Για πολλούς Έλληνες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, το εξωτερικό και ακόμα περισσότερο η Γερμανία, η πιο εύρωστη οικονομικά χώρα της Ευρώπης φαντάζει παράδεισος.

Υψηλές απολαβές, ευκαιρίες εξέλιξης, ανεπτυγμένο επίπεδο διαβίωσης είναι συνήθως αυτά που ονειρεύονται. Όσοι διαθέτουν πολύ ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες. Τελείως διαφορετικό όμως μέλλον περιμένει τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και είναι επαγγελματικά ανειδίκευτοι.

Αυτοί αποκαλούνται νέο-μετανάστες για να ξεχωρίζουν από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη πόρτα που χτυπούν συνήθως για δουλειά είναι στα εστιατόρια, ιδιαίτερα στα ελληνικά -σε πρώτη φάση. Ωστόσο, οι εμπειρίες τους δεν είναι πάντα θετικές: ημερομίσθια πείνας και χωρίς ασφάλεια, άθλια καταλύματα κατά ομάδες, ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Όπως ο Πέτρος που βρήκε δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο. "Ζητούσε κάποιο βοηθό στην κουζίνα. Πήγα από εκεί, μου είπε για 45 ευρώ το 8ωρο -γιατί άλλα σου λένε στην αρχή κι αλλά στη συνέχεια- μετά μου λέει, ότι δεν χρειάζονταν συγκεκριμένα κάποιον για κάποια συγκεκριμένη δουλειά, απλά να είναι ένας για όλες τις δουλειές, δηλαδή και στα τηγάνια και στη λάντζα και σε όλο το μαγαζί. Και πάλι είπα δεν πειράζει. Μετά από 12 ώρες εργασίας πήγα να του πω να μου δώσει το μεροκάματο. Μου λέει ότι η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι δοκιμαστική στη Γερμανία και δεν πληρώνεται. Λογικό είναι να τρελάθηκα εκείνη τη στιγμή. Άρχισα και φώναζα. Στο τέλος πάντως, μου λέει, ως πρώτη μέρα που δεν γνωρίζεις τη δουλειά, θα σου δώσω μόνο 20 ευρώ", είπε ο Πέτρος.

"Έφυγα από αυτόν πήγα να δουλέψω κάπου αλλού, πάλι από αγγελία, μέσω γνωστών και φίλων. Πήγα στο ... που είναι κάπου στο βορειοανατολικό Βερολίνο για 45 ευρώ την ημέρα, πάλι 8ωρο. Μετά το αλλάζει, γίνεται 12ωρο, και επιπλέον τις Κυριακές πρέπει να πηγαίνεις από τις 10 το πρωί. Αυτά τα λένε στην πορεία, δεν τα λένε πριν, όταν γίνεται η συμφωνία, γιατί σε πιάνουν στην ανάγκη ότι δεν ξέρεις τη γλώσσα, άρα αναγκαστικά θα δουλέψεις εκεί. Εννοείται ανασφάλιστος. Ή αν θα δουλέψεις για 12 ώρες, δεν θα σε ασφαλίσει για 12, ή για 8 ώρες, θα σε ασφαλίσει για 3 με 4 ώρες το πολύ", πρόσθεσε.

Ο Νίκος Αθανασιάδης, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, μίλησε ακόμα πιο τραγικές περιπτώσεις. "Η πιο τραγική είναι ένα ζευγάρι που το πετάξανε έξω μέσα στο κρύο, στους μείον 15 βαθμούς και τα παιδιά δεν είχανε ούτε τα απαραίτητα ρούχα, γιατί υπολόγιζαν να έρθουν, να πληρωθούν και να πάνε να ψωνίσουν. Δεν γνώριζαν τέτοιο χειμώνα, πρώτη φορά βγήκαν στο εξωτερικό, ένας μάλιστα δεν είχε δει χιόνι στη ζωή του. Η άλλη περίπτωση ενός παιδιού το οποίο βασικά έμπλεξε με δικαστήρια, έγινε καταζητούμενος, επενέβη η ομοσπονδία με τον νομικό της σύμβουλο και το βοηθήσαμε το παιδί. Μια άλλη περίπτωση μιας κυρίας, έγινε πρόσφατα το καλοκαίρι: πάλι το ίδιο, την πετάξανε στο δρόμο κι αυτήν. Μας πήρε τηλέφωνο, πήγαμε, μιλήσαμε και με τον εστιάτορα, τελικά συμφωνήσαμε σε ένα μικρό ποσό, ούτως ώστε να έχει κάποια χρήματα όχι για να πάρει το εισιτήρια επιστροφής, αλλά να κινηθεί λίγο, να πάρει να φάει κάτι. Δεν είχε να φάει τίποτα", είπε στην Deutsche Welle ο κ. Αθανασιάδης και αναδημοσίευσε το Πρώτο Θέμα.

Ο επαναπατρισμός είναι μια άλλη δύσκολη πτυχή, γιατί τα κατά τόπους προξενεία δεν διαθέτουν σχετικά κονδύλια. Η πρακτική που ακολουθεί το Γενικό Προξενείο του Μονάχου είναι σε δύο κατευθύνσεις: από τη μια υποδεικνύει φτηνούς τρόπους επιστροφής στην Ελλάδα, από την άλλη γνωστοποιεί στους παθόντες ότι υπάρχει διαδικασία δανεισμού από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των εισιτηρίων, εφόσον βέβαια είναι φορολογικά καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM