ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Facebook Twitter
28

 

«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Facebook Twitter

Ακριβώς στη μέση της λίστας με το μέγεθος του δημοσίου ανά χώρα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία φαίνεται ότι το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων φτάνεις το 21%.

Ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων έχει η Νορβηγία με 34% ενώ το μικρότερο το Μεξικό με 10%. Πάντω από την Ελλάδα σε μέγεθος δημόσιου τομέα είναι ακόμη η Δανία, η Τσεχία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ολλανδία.

Μικρότερο από τη χώρα μας ποσοστό έχουν οι:  Πολωνία, Βρετανία, Καναδάς, Σλοβακία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία και Μεξικό.

Όπως αναφέρει το Economist, η έρευνα είναι βασισμένη σε στοιχεία του 2011 ενώ αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως διαπίστωση, είναι ότι οι υπάλληλοι δημόσιοι που απασχολούνται δεν κατανέμονται με το σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία τομέων και φορέων.

Οπως αναφέρει στο naftemporiki.gr και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρηστος Κόλλιας, το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται.

«Ο τεράστιος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφορά σε έναν μύθο ο οποίος πλανάται ακόμη και σήμερα πάνω από την Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων, ο οποίος κινείται περίπου στον μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι η κατανομή αυτών των υπαλλήλων και ο ευρύτερος τρόπος λειτουργίας του» τονίζει.

28

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Μπορεί να είναι απλοϊκή η ερώτηση αλλά οι περισσότερες χώρες που βλέπω να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχουν αντίστοιχα και την δυνατότητα να τους χρηματοδοτούν; Συγκρίνουμε ποσοστά κρατων που παράγουν προϊόντα και έχουν πλεόνασμα με ποσοστά παροχής υπηρεσιών ενος χρεοκοπημένου κράτους; Απλά αναρωτιέμαι...
Όχι εμείς θέλουμε μεγάλο αριθμό ΔΥ (έτσι θα έρθει η ανάπτυξη νομίζουν ορισμένοι) και αν δεν μας τους χρηματοδοτήσει η ΕΕ με τα δανεικά της τότε είναι πείξα και δείξα που μας βάζει την θηλιά στο λαιμό. Και ας μη ξεχνάμε σε ποια χώρα συνταξιοδοτούνται στα 50 τους ( 15,8% των συνταξιούχων της χώρας κάτω των 60 ετών!) με βαρβάτα εφάπαξ
Γιατί όχι. Γίνεται όμως να πάρουμε μεταγραφή Σουηδούς που θα ελέγχονται όχι από Ελληνικό αλλά από το Σουηδικό κράτος; Να βάλουμε επίσης λίγο και το χέρι στην τσέπη και να μην κλαιγόμαστε για φόρους που όλοι οι άλλοι πληρώνουν (ακινήτων π.χ.); Δεν γίνεται να θέλουμε υπηρεσίες Σουηδίας και να πληρώνουμε φόρους Μολδαβίας (δες έκθεση taxation trends in eurozone).
Μπορεί στην λίστα να είμαστε κάπου στην μέση αλλά όπως αναφέρει και το άρθρο "το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται" θα προσθέσω και τον τρόπο λειτουργίας το συνολικού δημοσίου τομέα! Όλοι είχαμε τη ευκαιρία να γνωρισούμε από κόντα τι σημαίνει εξυπηρέτηση στον δημοσιο τομεα και αυτο είναι δυσκολο να αλλαξει!!!
Σε αυτά υπολογίστε ακόμα ότι στο τέλος του 2011 που έγινε η έρευνα οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν 747.000 ενώ στο τέλος του 2013 ήταν περίπου 690.000 και επιπλέον ότι 90.000 από αυτούς δουλεύουν στο υπουργείο εθνικής άμυνας που αντίστοιχο ποσοστό δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.
Τα στατιστικά αυτά αφορούν αποκλειστικα τον στενό δημόσιο τομεα. Δεν γνωρίζουμε, μια και δεν απογράφησαν, πόσοι πληρώνονται από τον ευρύτερο δημοσιο τομεα. Δηλαδή τον αριθμο των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, των δημοτικών επιχειρήσεων, και των Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζουμε ούτε πόσες ειναι οι ΔΕΚΟ, ούτε πόσες ειναι οι δημοτικές επιχειρησεις(μόνο ο δήμος Αθηναίων έχει 11 δημοτικές επιχειρησεις) ούτε πόσα ειναι τα ΝΠΙΔ. Και η υποτιθέμενη "μείωση" του στενού δημοσίου τομέα ήρθε μόνο μέσα από συνταξιοδοτήσεις (και πολλές από αυτές με αναγνώριση πλασματικών χρόνων).Έτσι τελικά ο στενός δημόσιος τομέας αποτελείται από 614.063(τακτικό προσωπικό) + 68.656(λοιπό προσωπικό)Και με την υποτιθέμενη μείωση οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν σε 449.341 συνταξιούχους!!!! Δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει είτε ενεργούς είτε συνταξιούχους 1.159.060 άτομα.και φυσικα δεν έχουμε ιδέα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.....
Αγαπητέ Dream Troll Τα στοιχεία της απογραφής αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον στενό δημόσιο τομέα! Υποχρέωση απογραφής είχαν μόνο οι υπάλληλοι των υπουργείων , των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Ο ευρύτερος δημόσιος τομεας δεν έχει απογραφεί ποτέ! Η μάλλον για την ακρίβεια δεν έχει απογραφεί ακόμη μια και η διαδικασία απογραφής των ΔΕΚΟ/ΝΠΙΔ και δημοτικων επιχειρήσεων ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 2014. Η εγκύκλιος για την απογραφή δημοσιεύθηκε 15/07/2013. Κατά πάσα πιθανότητα θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε πόσους τελικά πληρώνει ο κατεστραμμένος ιδιωτικός τομέας. Το μόνο σίγουρο ειναι ότι μύθος ειναι το "μικρο δημόσιο".
"Δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει είτε ενεργούς είτε συνταξιούχους 1.159.060 άτομα."Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεσαι πως:-Οι Δ.Y. πληρώνουν και αυτοί φόρους και εισφορές σε ταμία-Σχεδόν όλες οι ΔΕΚΟ και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν έσοδα και από την αγορά, όχι μόνο τη φορολογία. Ορισμένες είναι και κερδοφόρες. Επίσης έχουν πολλά έσοδα από την ΕΕ, ακριβώς όπως και ο ιδιωτικός τομέας.-Οι Δ.Υ. με τη σειρά τους αγοράζουν τρόφιμα, πληρώνουν ενοίκια και γενικά δαπανούν τα χρήματα τους στην αγορά, δηλαδή της τα επιστρέφουν-Οι Δ.Υ. παράγουν, όχι πάντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, υπηρεσίες που μεγαλώνουν την οικονομία. Πχ, αν δεν κάνει τη δουλειά της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η πλειοψηφία των τουριστών απλά δεν θα έρθουν στη χώρα μας.Disclaimer: Δεν είμαι Δ.Υ.
@DreamTroll 23.1.2014 | 21:56> στο τέλος του 2011 που έγινε η έρευνα οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν 747.000Μπορείς ν’ απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά στην εξής ερώτηση: Θεωρείς ότι το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει την ικανότητα να μετρήσει τον αριθμό των υπαλλήλων του;> ενώ στο τέλος του 2013 ήταν περίπου 690.000Λόγω μαζικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έτσι μικραίνει και καλά το Δημόσιο. Αντί η δαπάνη να πηγαίνει για μισθούς, πάει για συντάξεις. Τους τη φέραμε πάλι των κουτόφραγκων.
@peterpΤα στοιχεία είναι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συμπεριλαμβάνουν και τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ.@ein SteppenwolfΝαι θεωρώ ότι είναι αξιόπιστα αυτά τα στοιχεία, αν δεν κάνω λάθος όποιος δεν έχει καταγραφεί δεν πληρώνεται οπότε μετά από τόσα χρόνια το δημόσιο κατάφερε να μετρήσει τους υπαλλήλους του.Νομίζω ότι σχεδόν όλες οι συνταξιοδοτήσεις δεν είναι πρόωρες, έχουν κλείσει 35 χρόνια οι άνθρωποι και πέρνουν σύνταξη και ταυτόχρονα έχουν σταματήσει εντελώς οι προσλήψεις. Το πρόβλημα της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους προφανώς είναι τεράστιο και επιτείνεται από την ανεργία και την μετανάστευση των ελλήνων προς το εξωτερικό.Το ζήτημα δεν είναι τι λένε και τι θέλουν οι κουτόφραγκοι, αυτοί ούτως ή άλλως τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν. Παράδειγμα ότι μας ζητάνε να πουλήσουμε κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις σε τομείς που υπάρχει φυσικό μονοπώλιο όπως η π.χ. η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ.
"(...)Σύνταξη με "μπόνους" 7 ετών για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους(...)Ευνοϊκές προϋποθέσεις για έξοδο από το Δημόσιο με 7 χρόνια μπόνους από πλασματικά έτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεμελίωση (25ετία) πριν και μετά το 2010 και για προσαύξηση της τελικής τους σύνταξης μπορούν να αξιοποιήσουν οι περίπου 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι.Στην πράξη αρκούν 18 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο για να συμπληρωθεί η 25ετία. Μάλιστα όσοι συμπληρώνουν την 25ετία έως το 2010 είτε με 7 είτε με λιγότερα πλασματικά χρόνια κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη από τα 50.(...)" Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/suntaksh_me_mponoys_7_etwn_gia_650_000_dhmosioys_ypallhloys.2497434.html"(...)Το «παραθυράκι» που βγάζει σύνταξη στα 50 στο Δημόσιο(...)Αφορά 100.000 δημοσίους υπαλλήλους - Κέρδη έως και επτά χρόνια από την αναγνώριση σπουδών και τέκνων(...)Σύνταξη από τα 50 και μάλιστα με μόλις 18 έτη υπηρεσίας κατοχυρώνουν περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 30.000 αποχωρούν ήδη εντός του 2013 με ευνοϊκές προϋποθέσεις.(...)"Πηγή : http://www.protothema.gr/economy/article/317000/sudaxi-sta-18-hronia-upiresias-ta-parathurakia-kai-oi-proupotheseis-/
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής :2009 Σύνολο υπαλλήλων ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: 907.351 Σε αυτόν τον αριθμό ΔΕΝ περιλαμβάνονται όσες ΔΕΚΟ θεωρούνται εκτός Γενικής κυβέρνησης και απασχολούν 56.295 ούτε και το Λοιπό Προσωπικό Απασχολούμενο σε συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ειναι 7.894 .Άρα το σύνολο για το 2009 του στενού δημόσιου + ΔΕΚΟ + λοιπό προσωπικό = 972.540 (κοντά στο ένα εκατομμυριο δηλαδή!!!)Και φυσικα πουθενά στην απογραφή δεν υπάρχουν οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ και των Δημοτικών επιχειρήσεων που απογράφονται τώρα.2012Σύνολο υπαλλήλων ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: 713.258Σε αυτόν τον αριθμό ΔΕΝ περιλαμβάνονται όσες ΔΕΚΟ θεωρούνται εκτός Γενικής κυβέρνησης και απασχολούν 41.189 ούτε και το Λοιπό Προσωπικό Απασχολούμενο σε συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ειναι 15.343 .Άρα το σύνολο για το 20012 του στενού δημόσιου + ΔΕΚΟ + λοιπό προσωπικό = 769.790(!!!)Και φυσικα πουθενά ΔΕΝ υπάρχουν οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ και των Δημοτικών επιχειρήσεων που απογράφονται τώρα. Ο αριθμός τους θα ειναι αρκετά μεγάλος μια και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου η απογραφή που έκανε η ΓΓΠΣ τα ανεβάζει σε 1.953 !!!!!!!( εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ οπότε πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 150) Άρα έχουμε γύρω στου 1.800 φορείς του Δημοσίου (ΝΠΙΔ) για τους οποίους τώρα θα μάθουμε (αν μάθουμε) πόσους υπαλλήλους έχουν. (το ίδιο ισχυει για τις δημοτικές επιχειρησεις που απογράφονται και αυτές τώρα)Εδώ τα στοιχεία της απογραφής του στενού δημόσιου τομέα http://apografi.yap.gov.gr/apografi/Flows_2009_2012.htmΕδώ η εγκύκλιος που ξεκινάει την απογραφή των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ και των Δημοτικών επιχειρήσεων το 2013. (και άρχισε τώρα)http://apografi.gov.gr/2013/07/2099Και εδώ τα στοιχεία για τα ΝΠΙΔ από την ΓΓΠΣ (περιλαμβάνονται όμως και οι ΔΕΚΟ)http://www.tovima.gr/files/1/2013/REPORT.pdfΌπου παρατηρείτε μείωση οφείλετε στην μη ανανέωση συμβασιούχων και των stage και φυσικα στην αθρόα συνταξιοδότηση με πλασματικά χρόνια. Δυστυχώς το Ελληνικό δημόσιο ήταν και παραμένει τεράστιο, και αδηφάγο...
Μπορεί σε αριθμό το ελληνικό δημόσιο να είναι στον μέσο όρο αλλά σε εξυπηρέτηση του πολίτη και χρησιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών είμαστε σίγουρα στη κορυφή! Στην Ελλάδα ζούμε όλοι και γνωρίζουμε πολύ καλά τι δημόσιο έχουμε δεν περιμένουμε τον ΟΑΣΑ να μας το πεί...
Οπότε ας ασχοληθούμε επιτέλους με το πως θα βελτιωθεί, η χρησιμότητα, η διαφάνεια, η αξιοκρατία αλλά και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος από το ελληνικό δημόσιο και όχι με το πως θα παραχωρηθούν στα κοράκια ο δημόσιος πλούτος και τα δημόσια αγαθά προκειμένου να "μικρύνει" το δήθεν τεράστιο ελληνικό δημόσιο.
Και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας από ανθρώπους απαρτίζονται. Και στους δύο τομείς άνθρωποι δουλεύουν, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη ανεργίας, διαφθοράς κλπ κλπ. Ο δημόσιος πλούτος χρειάζεται σωστή διαχείρηση και αυτό μπορείς να το πετύχεις με νόμους ακόμα κι αν βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών εταιριών.
Τι στοιχεία πάλι έχουμε στείλει;; Τα γνωστά!!!Μια και στην Ελλάδα δεν ξέρουμε καν πόσοι πληρώνονται από το δημόσιο! Έτσι ακόμα και σήμερα αγνοούμε πόσοι δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρησεις, και ΝΠΙΔ μια και οι παραπάνω δεν έχουν απογραφεί και δεν πληρώνονται από το ενιαίο συστημα πληρωμών!
Γνωστο αυτο. Οι δημοι εχουν ελλειψη οδοκαθαριστων και σε καθε γραφειο που θα μπεις, ακομη και σημερα, ενας εξυπηρετει και 3-4 χαζευουν. Επισης κακο ειναι οτι ολοι αυτοι εχουν ΑΚΟΜΑ μισθο απο 1500 εως 2500 ευρω. Τριπλασιο δηλαδη απο τον ιδιωτικο τομεα. Ο οποίος στραγγαλιζει τον εντιμο φορολογουμενο κλπ κλπΓνωστα πραγματα που δεν αλλαξαν με την κριση και θα βουλιαξουν και παλι τη χωρα συντομα
Για να μη λέμε ότι θέλουμε, ο άνδρας μου είναι υπάλληλος σε δήμο, προϊστάμενος τμήματος, απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο καθαρός μισθός του μετά από 28 χρόνια προϋπηρεσίας και με επίδομα παιδιών είναι 1500 Ευρώ.
Χωρις να θελω να σε θιξω, αλλα εισαι τρανο παραδειγμα του οτι στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη υπαρχουν πολιτες 2 ταχυτητων..Κι εμενα στενο συγγενικο μου προσωπο δουλευει 40 χρονια (κι εξακολουθει να δουλευει) στον τουρισμο, με 2 παιδια σε ιδιωτικο τομεα και παιρνει 1200 ευρω για εξι μηνες τον χρονο.Στην περιπτωση του αντρα σου μιλαμε για 1500 επι 12 μηνες, χωρις ΚΑΝΕΝΑ αγχος για το αν χασει την δουλεια του.Πραγματικα με λειπει που 2014 με τοσα χρονια κρισης μερικοι δε ξερετε τι σας γινεται
H απάντησή μου έχει να κάνει με τα ανακριβή στοιχεία των 1500 έως 2500 ΕU. Αυτό που δηλώνω είναι ότι τα 1500 λίγοι τα παίρνουν, αυτοί που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, πολλά χρόνια προϋπηρεσία και παιδιά σε ηλικία να δικαιούνται επίδομα. Οι μισθοί είναι συνήθως χαμηλότεροι. Να μην ακούω κακίες ας παραιτηθούν, δεν λέω αν είναι λίγα ή πολλά , ένα πραγματικό στοιχείο δίνω. Αφήστε τα κόμπλεξ σας στην άκρη.
@dinay Δε μιλαω με κομπλεξ, μιλαω κι εγω με στοιχεια και συνθηκες διαβιωσης που σε ατομα του δημοσιου ειναι οχι μονον ξενες, αλλα "γραφικες". Οταν ακους 1μιση εκατομμυριο ανεργους ειναι ΟΛΟΙ ιδιωτικοι υπαλληλοι που θαδιναν την ψυχη τους για τα 1500 ΝΤΑΝ καθε μηνα με δουλεια λιγων ωρων.Πραγματικα 2 μετρα και 2 σταθμα σε αυτη τη χωρα και βλεπω με τις αρνητικες ψηφους εδω μεσα ποιο απο τα "σταθμα" μας διαβαζουν.Εγω στη θεση σας δε θα τολμαγα να μιλησω σε τετοιες εποχες που ζουμε οταν υπαρχουν τοσοι ανεργοι !Κι οχι δεν ειμαι ουτε δεξιος ουτε χ.α. 23 χρονων φοιτητης ειμαι που ατομα με τετοια σκεπτικα με κανουν να θελω να φυγω απο τη χωρα οχι επειδη ειναι ευκολο, αλλα για να νοιωσω λιγη αξιοκρατια και ισοτητα.
άντε πάλι με το 'να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα', κι εγώ άνεργη είμαι αλλά δεν εύχομαι να απολυθούν άνθρωποι, εύχομαι να ήταν οι μισθοί ανθρώπινοι για όλους, και όχι δεν ρίχνει την Ελλάδα έξω το κάθε τι που θα σας πιπιλίσουν, οι μίζες, οι κλεψιές και το χάιδεμα στους πλούσιους την ρίχνουν, ξεκολλήστε πια