Είναι νόμιμη η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση;

Facebook Twitter
18

City Legal

1.

Χαίρετε,
ίσως είναι χαζή ερώτηση, αλλά ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να παντρευτεί κάποιος στην Ελλάδα σε υπαίθριο χώρο. Από το σπίτι του (αυλή πχ.) έως δίπλα σε μια λίμνη ή ποτάμι, χωρίς την ύπαρξη θρησκευτικού /πολιτικού "κτηρίου". Δεν ρωτάω απαραίτητα για θρησκευτικό γάμο.

Pop

Αγαπητή/-έ Pop,

Για τους πολιτικούς γάμους ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε δήμο ορίζεται με πράξη του Δημάρχου συγκεκριμένη μόνιμη αίθουσα τέλεσης των πολιτικών γάμων. Κατόπιν αυτού, δεν επιτρέπεται στο Δήμαρχο να τελέσει τον πολιτικό γάμο σε άλλο χώρο.

Για τους θρησκευτικούς γάμους της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας ο νόμος δεν απαιτεί την τέλεσή τους σε συγκεκριμένο τόπο και ο ιερέας μπορεί να ιερολογήσει το γάμο και εκτός ναού (υπάρχει και σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών). Το ίδιο (τέλεση του γάμου οπουδήποτε αρκεί να τηρηθεί το τυπικό που προβλέπεται) ισχύει στην καθολική χριστιανική εκκλησία, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή θρησκεία.

_____________

2.

Είναι νόμιμη η κατοχή ναρκωτικών στην Ελλάδα; Αν ναι ποιών και μέχρι ποιά ποσότητα;
Μάλλον δεν θα απαντηθεί.
Φιλάκια!!

Babeto

Αγαπητή/-έ Babeto,

Παρά τη φασαρία που είχε γίνει περί αποποινικοποίησης της κατοχής ναρκωτικών όταν η κατοχή αφορά ποσότητες που προορίζονται για ίδια χρήση, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Η κατοχή ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι παράνομη και τιμωρείται. Ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά (ν. 4139/2013) τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών ακόμη και όποιον«για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών». Ακόμη και ένα τρίφυλλο να έχεις, ένα τσιγάρο «μπάφο» ή μισό τζι (γραμμάριο) κόκα, θα διωχθείς εάν σε πιάσουν.

Το δικαστήριο μπορεί να μην σε τιμωρήσει εάν κρίνει ότι η κατοχή ή η χρήση ναρκωτικών ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής (θεραπευτικής) μεταχείρισης για αποδεδειγμένα εξαρτημένους χρήστες.

Υ.Γ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το τέχνασμα αυτό (να λες «ξέρω ότι δεν θα μου απαντήσεις» για να κάνεις τον άλλο να απαντήσει) πιάνει σχεδόν πάντα. Φιλάκια ρουφηχτά!

_____________

3.

Πνευματικά Δικαιώματα. Πως θα κατοχυρώσω τους στίχους που έγραψα; Οι τραγουδιστές και οι συνθέτες μου λένε: "φέρε να δω τι έγραψες κι αν είναι καλό θα το κάνω τραγούδι". Αν τους δώσω και μετά τους παρουσιάσει ως δικούς τους;

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Ο νομοθέτης για να διευκολύνει την απόδειξη της ιδιότητας του δημιουργού ή απλώς του δικαιούχου της πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως σε περιπτώσεις δικαστικής επιδίωξης των δικαιωμάτων, χρησιμοποιεί τεκμήρια με βάση την θέση του ονόματος του δημιουργού πάνω στον υλικό φορέα των έργων, όπως η θέση αυτή γίνεται συνήθως αντιληπτή στις συναλλαγές (άρθρο 10 ν. 2121/1993). Τα τεκμήρια όμως αυτά είναι μαχητά και επιτρέπεται κατ’ αυτών ανταπόδειξη σύμφωνα με το άρθρο 338 παρ. 2 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για τη διασφάλιση του δημιουργού και για την ύπαρξη ενός στοιχείου για την απόδειξη της πατρότητας ακολουθούνται στην πράξη διάφορες πρακτικές. Ενδεικτικά: Μπορείς να προβείς σε πράξη κατάθεσης του πνευματικού δημιουργήματος ενώπιον συμβολαιογράφου είτε σε έγχαρτη μορφή είτε αποθηκευμένου σε οποιουδήποτε είδους αποθηκευτική συσκευή, όπως κασέτα μαγνητικής εγγραφής (compact cassette), δισκέτα (floppy disk), σκληρός δίσκος, CD (compact disk), DVD (Digital Versatile Disk) κλπ. Η κατάθεση του έργου στο συμβολαιογράφο εφοδιάζει με το αποδεικτικό στοιχείο της βεβαίας χρονολογίας το οποίο εκτιμάται πάντως ελεύθερα από το δικαστήριο σε περίπτωση δίκης περί προσβολής των δικαιωμάτων στο έργο αυτό.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

18

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Αντί να κάθεστε να ρωτάτε τι είναι παράνομο ή όχι δεν κάθεστε λέω εγώ να απεξαρτοποιηθήτε από ό,τι ναρκωτικό παίρνετε; Το θέμα σας είναι αν σας πιάσει κάποιος ή αν κάνετε κακό στην υγεία σας; (Το ίδια αφορούν και στο τσιγάρο, αλκοόλ για να προλάβω αντιδράσεις)
#2 "ή κάνει χρήση αυτών". Απαγορεύεται και η χρήση? νόμιζα δεν απαγορεύεται να είσαι χρήστης, αλλά κάτοχος και έμπορος. Δηλαδή αν πεις σε αστυνομικό οτι έχεις κάνει χόρτο μπορεί να σου κάνει κάτι?
Για το φιλο-η ΒΑΒΕΤΟ να συμπληρωσω οτι φυσικα ειναι παρανομη η κατοχη ναρκωτικων ειναι ομως πλημμεληματικη πραξη εαν η κατοχη ειναι προς ιδια χρηση που σημαινει οτι η οποιαδηποτε ποινη ειναι με ανασταλτικο χαρακτηρα και δη εφεσιμη που σημαινει οτι φυλακη δεν πας,συμφωνουμε οπως το δικαστηριο μπορει να κρινει την πραξη ατιμωρητη δεχομενο οτι εγινε για πρωτη φορα και δεν θα επαναλειθει ειδικα στην περιπτωση ανηλικων η νεαρων κατηγορουμενων οπως επισης η πραξη κρινετε ατιμωρητη εφοσων το δικαστηριο δεκτει οτι η χρηση γινετε απο τοξικομανη ο οποιος δεν μπορει να αποβαλλει την εξη ιδιεις δυναμεις γι'αυτο τον παραπεμπτει σε ειδικο πραγματογνωμονα(ιατροδικαστη) ο οποιος και θα κρινει τον κατηγορουμενο 'μη δυναμενο' το λεγομενο ''δεκατριαρι' παλια τωρα''δεκαπενταρι'' και θα κριθει ατιμωρητος.
#2 Αυτό μου θύμισε διάλογο σε δικαστήριο με την πρόεδρο να ρωτάει πως είναι δυνατόν να είναι για ιδία χρήση τόσο μεγάλη ποσότητα κάνναβης και τον κατηγορούμενο να κουφαίνει κόσμο: "εσείς κυρία πρόεδρε αν βρίσκατε ένα πολύ καλό κρασί δεν θα αγοράζατε κάποια ποσότητα για να βγάλετε τον χειμώνα;"
#1 μπορείς, ανάλογα με το τι έχει προβλέψει ο δήμος.Στο Δήμο Θεσσαλονίκης γάμοι τελούνται στον κήπο της Βίλας Μπιάνκα κάθε Πέμπτη απόγευμα. http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/d-thessalonikis-politikos-gamos-ektos-dimarxeiouΕγώ παντρεύτηκα πριν 1,5 χρόνο στον Βοτανικό Κήπο του Δήμου Παύλου Μελά ένα Σάββατο πρωί. Είχαμε 200 καλεσμένους και ήταν μια εμπειρία μοναδική, καθώς ούτε εμείς ούτε οι καλεσμένοι είχαν βιώσει κάτι αντίστοιχο! Το κόστος ήταν μόλις 100 ευρώ παραπάνω (κανονικότατη απόδειξη από το ταμείο του δήμου).Διάβασε παραπάνω εδώ: http://www.pavlosmelas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=926&Itemid=1366Σε κάθε περίπτωση, δε χάνεις κάτι να ρωτήσεις. Είναι και εξαιρετική διαφήμιση για τον δήμο, αν το καλοσκεφτείς, εκλογές που έρχονται...
#3 - Ένα απλό κολπάκι που μου είχαν πει χρόνια πριν όταν είχα την ίδια απορία είναι να βάλεις ένα αντίγραφο των στίχων σε έναν φάκελο, να τον ταχυδρομήσεις στον εαυτό σου, πριν τους δείξεις οπουδήποτε, και να τον κρατήσεις κλειστό μέχρι να χρειαστεί - αν εμφανιστούν αλλού αργότερα η ημερομηνία στην σφραγίδα του ταχυδρομείου αποδεικνύει ότι τους είχες στην κατοχή σου νωρίτερα.
ευχαριστώ πολύ κύριε Γραμματίδη, για τις πάντα πολύ χρήσιμες πληροφορίες... μακάρι να γίνει ακόμη τακτικότερη η επικοινωνία σας μαζί μας... έχετε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα στήλη που παρακολουθώ...
Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει, αλλα έχω ακούσει οτι ο πιο εύκολος τρόπος κατοχύρωσης είναι να αποστείλεις έναν φάκελο (με τους στίχους στην παρούσα περίπτωση) στον εαυτό σου μέσω ταχυδρομείου συστημένο (σφραγίδα ταχυδρομείου με ημερομηνία) , και να τον αφήσεις κλειστό. Ισχύει?
@2 Συνέχεια στην πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση: οι ποσότητες που χαρακτηρίζονται ως 'προσωπική χρήση' είναι σαφώς καθορισμένες ανά κατηγορία ναρκωτικής ουσίας?
Εκτος απο την διακριτικη ευκαιρεια του δικαστη με την τελευταια αλλαγη του νομου το δικαστηριο μπορει να δεχτει την οποιαδηποτε ποσοτητα αν αποδειξει ο κατηγορουμενος ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΚΑ ΣΤΟΧΕΙΑ(ΟΥΡΟΛΗΨΙΕΣ-ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣκ.λ.) οτι η ποσοτητα ηταν για προσωπικη του χρηση και μονο.Το οποιο αν γινει δεκτο η ποινη ειναι απο ατιμωρητος εως 5 μηνες.
Οσο καο να διαφωνειτε που εχετε καθε δικαιωμα δεν αλλαζει τιποτα.Δεν τα λεω εγω.Ανοιξτε τον νομο 4139/13 που ειναι αναθεωρηση παλαιοτερου για τα ναρκωτικα και θα διαβασετε ακριβως τα ιδια πραγματα αν δε κανω λαθος στο αρθρο 21 του νομου.Οπωτα τα παραπονα σας στους βουλευτες που υπερψηφησαν το νομο και στον τοτε υπουργο δικαιοσυνης.Τα υπολοιπα για καταναλωση.