MEGA ευτελισμός της Πόλης

MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
48
MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
Η παρουσιάστρια της εκπομπής Μαρία Εκμετσίογλου

Το άρθρο:

Κυριακή απόγευμα. Μου είχαν πει να δω τις πολίτικες μαγειρικές στο Μέγκα κι άνοιξα κάπου στη μέση του επεισοδίου (υποθέτω). Μία κυρία «δείχνει» κι εξηγεί στα γρήγορα την Πόλη, στο χέρι βιντεοσκοπημένες εικόνες από διάφορα αξιοθέατα (μέτρια έως κακή απόδοση, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους), για να περάσει αμέσως μετά στις συνταγές της. Έπεσα στο Τεκφούρ Σαράι / Παλάτι «του Πορφυρογέννητου», πριν από το μαγείρεμα της παλαμίδας. Oh! My God!

Η μαγείρισσα μας εξηγεί ότι σε αυτό το παλάτι γεννούσαν οι αυτοκρατόρισσες (!) κι ότι πορφυρογέννητο ήταν το παιδί που είχε πατέρα αυτοκράτορα (με δικά μου λόγια, συγκράτησα το νόημα – δεν πρόλαβα να κρατήσω ακριβείς σημειώσεις κι ούτε φανταζόμουν τι θα άκουγα). Απλώς να πω ότι για αυτό το κτίσμα, τμήμα του Παλατιού των Βλαχερνών, δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο πέρα από όσα μας λέει η πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του. Η ονομασία Παλάτι «του Πορφυρογέννητου» δόθηκε από τους βυζαντινολόγους που θεώρησαν ότι το οικοδόμημα ίσως στέγαζε τους πρίγκιπες ή κάποιον από τα μέλη της δυναστείας των Παλαιολόγων. Καμιά σχέση με γεννητούρια δηλαδή – τουλάχιστον από ό,τι γνωρίζουμε από τις βυζαντινές πηγές. Η κυρία, ή ο κειμενογράφος της, μπέρδεψε κάποιες ανεξακρίβωτες πληροφορίες για το κτίσμα το λεγόμενο «της Πορφύρας» που βρισκόταν στο Μέγα και Ιερόν Παλάτιον (γύρω στα 7 χλμ απόσταση από τις Βλαχέρνες) και αφορούν σε παλαιότερες εποχές.

MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
H Mαριάννα Κορομηλά. Φωτό: Αναστασία Βουτυροπούλου

Να τώρα που θα μας δείξει πώς μαγειρεύεται η παλαμίδα και θα ξεχάσω κάπως τον εκνευρισμό μου, σκέφτηκα. Αλλά δεν περιορίζεται στα μαγειρικά. Κάνει και «ιστορικές» αναφορές. Και τι ακούω; Ότι η παλαμίδα διακοσμούσε και ορισμένα βυζαντινά νομίσματα. Oh! My God! Πάλι ο κειμενογράφος τα μπέρδεψε: τις εποχές, αυτή τη φορά. Ναι. Η ΑΡΧΑΙΑ Κύζικος, μέγα αλιευτικό κέντρο, είχε ως έμβλημα μία παλαμίδα σε όλα τα νομίσματά της. Αλλά, κατακαημένο Βυζάντιο. Συγγνώμη φιλόχριστοι αυτοκράτορες και βασιλείς, που φτάσαμε να σας κοτσάρουμε κι ένα ψάρι στα σύμβολα της εξουσίας σας και της οικονομικής σταθερότητας του κράτους σας.

Εδώ θα σταθώ. Με προβληματίζει και με θλίβει ο ευτελισμός των πάντων. Ιδιαίτερα το ξεπούλημα της Πόλης (η οποία γενικώς «πουλάει»). Τα κυριακάτικα μαγειρικά του MEGA δεν είναι παρά ένα δείγμα αυτής της ιστορίας στην οποία έχουν επιδοθεί πολλοί και διάφοροι. Ας αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο.

Μαριάννα Κορομηλά

Πηγή: www.apan.gr

Αρχείο
48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ