Συγκέντρωση μεταναστών στις 19.00 για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές

Συγκέντρωση μεταναστών στις 19.00 για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές Facebook Twitter
10

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αποκλεισμού των μεταναστών και των ομογενών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας από τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές του 2014, προγραμματίζουν για τις 19:00 το απόγευμα, έξω από την βουλή, σύλλογοι μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Οργανώσεις και σύλλογοι καταγγέλλουν ως ρατσιστική την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαποί τρίτων χωρών. 

Επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι: ο αποκλεισμός των μεταναστών και των ομογενών «είναι άλλο ένα δώρο του Σαμαρά στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Παπανδρέου: Συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να αποκλείσει με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε στα «ψιλά», νόμιμους μετανάστες από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση φορέων και οργανώσεων αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει πλήγμα κατά του μεταρρυθμιστικού πνεύματος τη στέρηση του δικαιώματος αυτού των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι υπάρχει «στροφή σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους σε ό,τι μας οδήγησε στην κρίση, αποτελούν σύνηθες πλέον φαινόμενο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν «σε μια περίοδο που απαιτείται διαρκής και έντονη μεταρρυθμιστική δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για περισσότερη Δημοκρατία, ισονομία, ευνομία, αλλά και οι συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ορισμένα ζητήματα μέσω των οποίων η κυβέρνηση πλήττει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Μεταξύ αυτών ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, η κατάργηση της επιλογής στελεχών μέσω του open.gov, αλλά και η ανακίνηση θέματος σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, όλα αυτά «σηματοδοτούν αρνητικά δυστυχώς, την επιμονή σε ό,τι δεν έχει ανάγκη η χώρα».

Τονίζει επίσης ότι :

    αποδομούν το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον μετά το 2009.

    υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    συμβάλλουν στην διαίρεση της Ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

    απειλούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των θυσιών που καταβάλουν οι Έλληνες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ακόμα και οι εταίροι, οι οποίοι στο παρελθόν «κινούνταν στη γραμμή "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν", σήμερα κόπτονται για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».

Συνδέει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την ανάγκη δανειοδότησης της χώρας, η οποία, όπως τονίζει, κάποια στιγμή, θα πάψει να υπάρχει. Αλλά, όπως τονίζει, η αντίληψη «υπέρ ή κατά του μνημονίου, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: και μετά το μνημόνιο τι»;

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της «θέλει να στερήσει το δικαίωμα φωνής σε ανθρώπους καθόλα νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα, που δουλεύουν στις οικοδομές, στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μας, στα σπίτια μας φροντίζοντας ασθενείς, παιδιά και υπερήλικες, που έχουν ανοίξει μικρές επιχειρήσεις βοηθώντας στην ανάπτυξη του τόπου».

Αναρωτιέται «τι φοβάται αυτή η κυβέρνηση; Τη φωνή των ασθενέστερων στην κοινωνία μας»; Και εκφράζει ανησυχία ότι «αν αυτοί δεν έχουν φωνή, θα υπονομευτεί και η φωνή γενικότερα όσων εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, δηλαδή και Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών. Αντίθετα, τονίζει, «δημιουργεί ένα πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα που θα εντείνει την καχυποψία και τον ρατσισμό».

Χαρακτηρίζει «ντροπή» το γεγονός ότι «ο μετανάστης που δουλεύει στην χώρα μας γίνεται εξιλαστήριο θύμα και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα προβλήματα ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές».

Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και αντί να ενώνει τις κοινωνικές δυνάμει, καλλιεργεί ζιζάνια που ενισχύουν τους διαχωρισμούς και κατατρώνε το κοινωνικό σώμα. Και ζητά, από την κυβέρνηση να προτάξει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, αντί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σε ότι τον αφορά προσωπικά ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ ή να ανεχτεί καμία οπισθοδρόμηση, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά σε ζητήματα αρχών.

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
AN και ΕΦΟΣΟΝ έχουν αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα, τότε ας ψηφίσουν ως ΝΟΜΙΜΟΙ πολίτες του κράτους.Παράνομαι ή προσωρινά διαμένοντες με άδεια εργασίας, οχι βέβαια.Δασκαλεμένοι οτι η Ελλάδα είναι ξεφραγκο αμπέλι βέβαια, και οτι για λόγους ψηφοθηρίας θα κάνανε τα πάντα οι πολιτικοί, βρήκαν πάτημα και απαιτούν τα εξωπραγματικά ! Με ένα ''right of foreigners to vote'' θα βρείτε τις αντίστοιχες πληροφορίες στο net.
Την ανακοίνωση για τον αποκλεισμό των μεταναστών και των ομογενών (sic) συνυπογράφουν οι: Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», Μπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας, Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Προσφύγων, Asante, Νιγηριανή Κοινότητα, Κοινότητα Σενεγάλης, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων Ελλάδος, Ομοσπονδία Αλβανών Μεταναστών Ελλάδος, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Αιγυπτιακή Κοινότητα.(Για την εκπροσώπηση των ομογενών, προφανώς, κανείς δεν είχε τη σχετική φαγούρα).Την εκδήλωση παρέλειψαν να χαιρετίσουν οι: Ένωση Εσκιμώων Κρήτης, Ουραλοαλταϊκός Σύνδεσμος Αθήνας και η Πανελλήνια Οργάνωση Μεταναστών Παπούα-Νέας Γουινέας Μα γιατί μπερδεύονται οι σχολιαστές; Από τους ανωτέρω (όχι για αυτούς που τρολάρω)ποιοί πιστεύετε ότι είναι οι νόμιμοι μετανάστες; (εκτός από κάποιους Αιγύπτιους/Σύριους και Αλβανούς που όντως αποτελούν εξαίρεση). Το θέμα δεν είναι η απώλεια (ανύπαρκτου ούτως ή άλλως) δικαιώματος, αλλά η αντιστροφή της τάσης που σταδιακά θα οδηγούσε στη εκχώρηση υπηκοότητας, κτλ. ΟΚ, τί πρέπει να κάνουμε; Να κατηγορήσουμε την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης;;
Δηλαδη ειμεις οι ελληνες που μενουμε λονδινο ειμαστε φυσικα για αγγλους πλειοψηφια και μαλιστα με πιο βεβαρημενη γνωμη γιαυτο μας αφηνουν και ψηφιζουμε...και οσον αφορα την υπηκοοτητα που ειναι το προβλημα ακριβως? Ολοι οι Ελληνες του καναδα, της αμερικης της αυστραλιας και της πετρας απο κατω γιατι αποκτησανε υπηκοοτητα? Μαλλον χαρη τους καναμε υποθετω, κατα τη λογικη καποιων...Δεν λεω να μοιραζουμε την υπηκοοτητα στα συνορα μαζι με ρακη αλλα αν πληρουν τις προυποθεσεις γιατι οχι
Όχι "ποιοι" αλλά "πόσοι", επίσης: 537.237(Απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου σε ερώτηση της βουλευτού Ε. Κουντουρά, 26.2.2013., btw πιο επικαιροποιημένα νουμεράκια anyone?)Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν αντιλαμβάνομαι το χιούμορ του ανωτέρω μέλους συνδέσμου Βάσκων Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Τώρα σοβαρά είναι χειρότερη απειλή για τους θεσμους το κράτος δικαίου και την όποια δημοκρατία οι Ξηροί ή οι ακροδεξιοί παρά τω πρωθυπουργώ;Μήπως τελικά η ΧΑ είναι απλώς ο ντίλερ εγκληματικότητας της ακροδεξιάς ατζέντας της ΝΔ;
Είναι λυπηρό που ακόμα και τώρα η Χ.Α. και οι επιθυμίες της καθορίζουν τη μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας. Μόνη ελπίδα αν είσαι μετανάστης στην Ελλάδα πλέον, είναι να ξέρεις καλό μπάσκετ...
Δεν καθοριζεται απ'τη Χρυση Αυγη η μεταναστευτικη πολιτικη αλλα απο την Ε.Ε. και την κυβερνηση. Οσο για το δικαιωμα ψηφου σε μεταναστες και ομογενεις, δε συμφερει πρωτα και κυρια τη ΝΔ, αφου η πλειοψηφια των ψηφων τους θα ηταν Συριζα δαγκωτο.
Αν γινόταν το ίδιο για τους Έλληνες μετανάστες σε Αμερική,Αυστραλία,Γερμανία και παντού (γιατί ως γνωστόν όποια πέτρα κι αν σηκώσεις....)θα τους κηρύσσαμε ήδη τον πόλεμο....
Εφ' όσον διαμένουν νόμιμα στην πόλη τους, θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τέτοιες αποφάσεις που τους αφορύν. Που είναι το παράλογο και δεν τους το επιτρέπουν;