Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για την Κύπρο

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για την Κύπρο Facebook Twitter
2

Σε κοινή δήλωση για την Κύπρο κατέληξαν Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου μετά την πολύ σημαντική συνάντηση τους το πρωί, στην προσπάθεια για τελική λύση στο Κυπριακό. Την ελπίδα ότι η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να δοθεί τέλος σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και το λαό του, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έρογλου στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Λίζα Μπάτενχαϊμ.

«Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσεις. Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών αλλά και του λαού της Κύπρου να εργαστούν ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους  αλλά και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή δήλωσή τους, καλωσόρισαν σήμερα τη συμφωνία των δύο ηγετών επί του κοινού ανακοινωθέντος και εκφράζουν την ετοιμότητα να διευκολύνουν τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

 

Την προσδοκία να λυθεί το Κυπριακό εξέφρασε ο Ερντογάν

 

Την προσδοκία ότι θα λυθεί το Κυπριακό, εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Κάμερον: «Σημαντικό βήμα η επανέναρξη των συνομιλιών»

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρετίζει τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας την ως  «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η κοινή δήλωση των δύο ηγετών:

1) Το status quo είναι απαράδεκτο και η παράταση του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ε/κ και Τ/κ.

Οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η λύση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή και πρωτίστως θα είναι επωφελής για τους Ε/κ και Τ/κ με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες καθώς και στη διακριτική ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ.

2) Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να ξαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που θα εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να φθάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιηθούν χωριστά και ταυτόχρονο δημοψηφίσματα.

3) Η λύση θα βασίζεται σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος ως μέλος των ΗΕ θα έχει μια και μόνη διεθνή ακεραιότητα και μια και μόνη κυριαρχία η όποια καθορίζεται ως η Κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ δύναμη του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η όποια εκπηγάζει από Ε/Κ και Τ/κ. Θα υπάρχει μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια που θα ρυθμίζεται από την Κυπριακή Νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της Ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της Ε/κ συνιστώσας πολιτείας είτε της Τ/κ συνιστώσας πολιτείας.

Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά καθ' οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου. Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι καθαρώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητες της θα ανατεθούν από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και αμετακλητως όλες τις εξουσίες του χωρίς παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών. Στο πεδίο αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες τους δεν θα παρεμβαίνουν σε ομοσπονδιακούς νόμους εντός των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά με τα πιο πάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Δεν θα δύναται οποιαδήποτε από τις πλευρές να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

4) Η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελείται από 2 Συνιστώσες πολιτείες ισόνομου καθεστώτος.

Η διζωνική δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και η αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε ολόκληρο το νησί.

Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον υπέρτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις ομοσπονδιακές αρχές και της συνιστώσες πολιτείες.

Ένωση πλήρως ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή διχοτόμηση ή οποιαδήποτε αλλαγή στις πρόνοιες των συμφωνηθέντων μονομερώς απαγορεύεται.

5) Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στο ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6) Οι διορισμένοι αντιπρόσωποι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητούν οποιοδήποτε θέμα ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση στους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των 2 κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο και διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων. 

7) Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να διαφυλάξουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφεύγουν δημόσια αρνητικά σχόλια σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται επίσης στην προσπάθεια εφαρμογής μέτρων εποικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν μια μορφή ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το πρόβλημα δεν είναι η ομοσπονδία. Και στην Ελβετία υπάρχουν τα καντόνια ανάλογα με ποια εθνική προέλευση είναι οι κάτοικοι στο κάθε ένα. Και λέμε π.χ. το τάδε καντόνι είναι γαλλόφωνο το άλλο γερμανόφωνο. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κατασκευασμένα σύνορα που προήλθαν από μια στρατιωτική εισβολή ξένου κράτους. Εκεί είναι το μεγάλο ηθικό πρόβλημα. Και φυσικά ο στρατός κατοχής και οι έποικοι.