Έτσι ξεκινά η ιστορία που θα συνεχιστεί αύριο στα δικαστήρια.
"Πριν από δυο χρόνια, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, έστειλε εξώδικο στον χρήστη/συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu, απαιτώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.
Ο Κατσανέβας στράφηκε κατά του χρήστη Diu επειδή αυτός ήταν που έβαλε τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα. Σύμφωνα με τις αρχές και την πολιτική της Βικιπαίδειας, ο Diu είχε τεκμηριώσει τις σχετικές πληροφορίες πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος του Τύπου είχε ασχοληθεί με το γεγονός."
Ο συντάκτης δηλαδή, καλείται απ' τον κύριο Κατσανέβα (του κόμματος της ΔΡΑΧΜΗΣ) να πληρώσει 200.000 ΕΥΡΩ, επειδή έγραψε, βάζοντας πηγές, πράγματα που είναι γνωστά και καταγεγραμμένα
====
Μίλησα με τον συντάκτη που ζει όλη αυτήν την περιπέτεια.
Του πρότεινα να μας μιλήσει στο LIFO.GR - και με ψευδώνυμο αν ήθελε.
Μου έκανε θετικότατη εντύπωση, εκτός όλων των άλλων, το ότι μου είπε πως δεν ενδιαφέρεται αν γράψω το πλήρες όνομά του ή όχι. (Σχολίασε άλλωστε: "Ούτε ή άλλως η όποια ανωνυμία είχα, -δεν συμμετείχα επώνυμα-, διαλύθηκε από τον εντοπισμό των στοιχείων μου (άγνωστο πως) από τον Κατσανέβα."
Να λοιπόν τι λέει ο ίδιος ο χρήστης Diu (Δημήτρης Λιούρδης), για την απίστευτη περιπέτεια στην οποία έχει μπλέξει:
Αύριο εκδικάζεται η αίτηση του κυρίου Κατσανέβα για έκδοση προσωρινής διαταγής (ζητάει την αφαίρεση των επίμαχων φράσεων). Είχε οριστεί για σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του δικηγόρου της ΕΛΛΑΚ. Η αγωγή έχει οριστεί για εκδίκαση για τον Ιανουάριο του 2016. Σε αυτήν μου ζητάει 200.000 ευρώ (πρόσεξε δεν μου τα ζητάει σε δραχμές, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε ευρώ).
Να σημειώσω ότι οι επίμαχες φράσεις αναφέρονται ρητά στις παραπομπές που περιέχονται στο λήμμα και προέρχονται από αξιόπιστες τρίτες πηγές (όπως απαιτείται με βάση την πολιτική). Οι παραπομπές προέρχονται από την εφημερίδα "Το Βήμα", "Ριζοσπάστης", από το protagon.gr ενώ αν ψάξετε στον συμπαθή γουγλη (google) θα δείτε και άρθρο από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" του 2013 που αναφέρεται πάλι στον χαρακτηρισμό "όνειδος".
Αυτό που θα μπορούσα να πω, και δεν νομίζω ότι λέω κάτι παράλογο, είναι ότι αυτή η αγωγή αποτελεί μια μορφή λογοκρισίας και στρέφεται κατά του εγχειρήματος του wikipedia γενικότερα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν προχωράει σε αγωγές κατά των εφημερίδων που αναφέρουν τις επίμαχες φράσεις στην ηλεκτρονική τους έκδοση (όχι μόνο στην έντυπη) και στις οποίες (εφημερίδες) παραπέμπει το λήμμα. Μάλλον αποτελώ το εύκολο θύμα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στην Βικιπαίδεια δεν εκφράζουμε προσωπικές απόψεις, ούτε αναζητάμε την απόλυτη αλήθεια. Απλά φροντίζουμε αυτά που γράφουμε να επαληθεύονται από τρίτες αξιόπιστες πηγές, και τέτοιες νομίζω ότι είναι οι εφημερίδες και το site που ανέφερα παραπάνω.
Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με λήμμα του Wikipedia παγκοσμίως.
Συνήθως κατηγορούν την Βικιπαίδεια ότι είναι αναξιόπιστη επειδή δεν αναφέρει πηγές. Τώρα που αναφέρει πηγές και πάλι υπάρχουν άνθρωποι να την κατηγορήσουν προσωπόποιώντας μάλιστα τις κατηγορίες. Ελπίζω ότι αύριο η αίτηση θα απορριφθεί.
Το ίδρυμα Wikimedia, που ελέγχει όλα τα εγχειρήματα wikipedia ανά τον κόσμο και εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει αναλάβει τα έξοδα της νομικής μου βοήθειας θεωρώντας ότι δεν έχω παραβιάσει την πολιτική του εγχειρήματος ή τον νόμο. (Δείτε εδώ)
===
Αφού ευχαριστήσω το συντάκτη που μου μίλησε, να προσθέσω ότι στην αγωγή του ο κύριος Κατσανέβας κατηγορεί τον χρήστη μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα» και ζητάει από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως». Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδιδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί (ο Diu και η ΕΛΛΑΚ) «σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής» καθώς και να επιβληθεί στον Diu «προσωπική κράτηση ενός μήνα.»
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το δικαστήριο αύριο θα δεχθεί ότι ο χρήστης "διαστρέβλωσε την αλήθεια". Μεγάλο ενδιαφέρον έχει πάντως το ότι ακόμα και αν υπάρξει σχετική προσωρινή διαταγή που να δικαιώνει τον Θεόδωρο Κατσανέβα (κάτι το οποίο εξαιρετικά αμφίβολο) είναι αδύνατον στο χρήστη να προχωρήσει σε άρση των επίμαχων φράσεων καθώς δεν έχει την δυνατότητα να παραβιάσει την πολιτική χωρίς τις ανάλογες συνέπειες (επαναφορά, αναίρεση, φραγή) εντός της Βικιπαίδειας. Αλλά πολύ περισσότερο, το ίδιο περιεχόμενο μπορεί να επαναδημοσιευθεί από οποιονδήποτε άλλο χρήστη εκτός του αρχικού. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα λήμματα της Βικιπαίδειας είναι ανοιχτά για επεξεργασία από οποιονδήποτε και δεν υπάρχει καμία έγκριση από «αρχισυντάκτες». Είναι εμφανές από το ιστορικό του λήμματος, ότι πολλές φορές συνεργάτες και δικηγόροι του Θεόδωρου Κατσανέβα (προφανώς) έχουν αφαιρέσει το επίμαχο περιεχόμενο, αλλά το ίδιο ή και περισσότερο εκτεταμένο έχει επαναφερθεί από άλλους χρήστες πλην του Diu. Αυτό κάνει ξεκάθαρο ότι ακόμη και αν ο οποιοσδήποτε χρήστης εξαναγκάζονταν νομικά ή με άλλους τρόπους να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει ένα λήμμα, αυτό δεν μπορεί να εξαναγκάσει οποιονδήποτε άλλο να μην το επαναφέρει.
Στο σχετικό άρθρο του το geraki καταλήγει:
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός απαίτησε είτε με νομικές απειλές είτε με εξώδικα κατά αγνώστων να επιβάλλουν τα «εγκεκριμένα από τους ίδιους βιογραφικά τους». Είναι όμως η μοναδική περίπτωση στην οποία ένας πολιτικός έχει προχωρήσει σε μια πραγματική μήνυση κατά ενός συγκεκριμένου χρήστη. Η πρακτική του Θεόδωρου Κατσανέβα να προχωρήσει σε αγωγή απευθείας προς έναν χρήστη του Wikipedia παρακάμπτοντας το προφανές, τις ίδιες τις εφημερίδες – παραπομπές, το περιεχόμενο των οποίων είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και πάνω στις οποίες βασίζεται το λήμμα, φαίνεται το λιγότερο απαράδεκτη και υποκριτική.
Εννοείται πως στο συγκεκριμένο ζήτημα ο χρήστης της Βικιπαίδειας έπραξε βάσει των κανόνων του εγχειρήματος έχοντας μάλιστα αιτιολογήσει τις κινήσεις του σε σχετικές συζητήσεις. Πέρα από το προσωπικό ζήτημα, για την θετική έκβαση του οποίου η κοινότητα είναι αρκετά αισιόδοξη, η συγκεκριμένη αγωγή θεωρούμε ότι στρέφεται γενικότερα κατά του εγχειρήματος άσχετα αν στη θέση του κατηγορουμένου τυχαίνει να βρίσκεται μόνο ένας χρήστης.
Είμαστε όλοι Diu!
σχόλια