Δεν είναι μόνο το φαγητό στη μόδα ξανά. Τα τελευταία χρόνια ζούμε και τη νέα τάση του "Όμορφου Γλυκού".
Χρωματιστά χαριτωμένα cup cakes, donuts τόσο λαχταριστά που μοιάζουν ψεύτικα, ψηλές τούρτες βγαλμένες κατευθείαν από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, cake pops, Red Velvet American cakes, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Ποτέ πριν τα γλυκίσματα δεν έμοιαζαν περισσότερο με props βιτρίνας, όπως ποτέ πριν τα ίδια τα ζαχαροπλαστεία δεν έμοιαζαν περισσότερο με παραμυθένια κουκλόσπιτα, επικαλυμμένα με ζαχαρόπαστα και άχνη.
Μπαίνεις μέσα και νομίζεις ότι βρίσκεται σε μακέτα του Disney. Κι έπειτα, θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.
Με λίγα λόγια, ποτέ πριν η εμφάνιση και η χαριτωμενιά στο γλυκό δεν ήταν τόσο ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων μας.
Μεταξύ μας, όμως, όπως δεν νοείται donut χωρίς χρωματιστή τρούφα, έτσι δεν νοείται και γλυκό χωρίς ποιότητα και καλά υλικά. Μισή απόλαυση.
Παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου, λοιπόν, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τα έξι πιο ξεχωριστά καινούρια ζαχαροπλαστεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
(Ξε)λιγωθήκαμε!
Sugar Angel
Το στολίδι της ανακαινισμένης, πεζοδρομημένης πια, Λασάνη.
Ζαχαροπλαστείο, εργαστήρι, και καφέ, όλα σε ένα.
Τραπεζάκια έξω, έξτρα ρομαντικός διάκοσμος, λεμονάδες και γλυκάκια.
Όπως παλιά.
Κάθε μήνα στήνει την πιο εντυπωσιακή τουρτο-βιτρίνα της πόλης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Αγγελική Μεϊμάρη διατηρούσε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης το δικό της εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, απ' όπου προμήθευε σε όλη τη πόλη τα ξακουστά μπισκότα βουτύρου και ένα σωρό άλλα γλυκά.
Τον Απρίλιο του '13 μεταφέρθηκε στο κέντρο, και κάπως έτσι γεννήθηκε το Sugar Angel.
Σπεσιαλιτέ: Το Red Velvet Cake, το κέικ Ανατολής, το cheesecake με σμέουρο, τα πολύχρωμα macaroοns, τα μπισκότα βουτύρου, και φυσικά οι τούρτες υπερπαραγωγή.
*Λασάνη 1 και Προξένου Κορομηλά γωνία.
Cake Up
Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πόλη.
Άνοιξε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και ειδικεύεται στα cup cakes.
Κάθε μέρα η βιτρίνα γεμίζει με δεκάδες διαφορετικές γεύσεις cup cake, και τα κορίτσια απ' έξω τρελαίνονται!
Θραύση κάνουν αυτά με γεύση Kinder Bueno (και μισό πραγματικό kinder bueno on top), και
φυσικά τα cup cakes Oreo.
Σπεσιαλιτέ: Η πορτοκαλόπιτα και η σοκολατόπιτα, και φυσικά τα pop cakes με γέμιση Μερέντα.
Σερβίρει και καφέ, και τώρα που θα ανοίξει ο καιρός θα βγουν και τα πρώτα τραπεζάκια έξω.
Μιαμ!
*Π.Π.Γερμανού 31
Eri's Donuts
Ο Τάσος Γκουσγκούνης, πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, λάτρευε τα Dunkin Donuts και τον Ιούνιο που μας πέρασε άνοιξε το δικό του, Eri's Donuts
Σε μια λιλιπούτεια γωνία πάνω στην Τσιμισκή φτιάχνονται οι πιο ποιοτικοί και χειροποίητοι λουκουμάδες που μπορείς να βρεις στη πόλη.
Για την ακρίβεια δεν φτιάχνονται, τους φτιάχνεις μόνος σου, εκείνη τη στιγμή.
Custom made, όχι αστεία.
Οι λουκουμάδες φτάνουν από το εργαστήριο ζεστοί, αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
Διαλέγεις το μέγεθος που σου ταιριάζει, διαλέγεις την γέμιση (δεκαπέντε διαφορετικές γεύσεις από σοκολάτα και μαρμελάδες, μέχρι ταχίνι, φυστικοβούτυρο, snikcekrs και bueno), και στο τέλος διαλέγεις και την ζεστή επικάλυψη που λιώνει εκείνη την ώρα σε μπεν μαρί. Τρούφες, ινδοκάρυδα και τα συναφή.
Ο πιο ακριβός συνδυασμός δεν θα ξεφύγει πάνω από 1,20 ευρώ.
Φυσικά, το νέο διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα, και ο ιδιοκτήτης μαντεύει τον λόγο:
"Το σχέδιο ήταν το εξής.
Φέρνουμε στο μαγαζί τα ακριβότερα υλικά. Ταχίνι, μαρμελάδες πραγματικές - όχι νερά με σιρόπια και χρώματα, σοκολάτα αληθινή -όχι σκόνες, κ.ο.κ
Δουλεύουμε με μικρό ποσοστό κέρδους αλλά ποντάρουμε στην κατανάλωση."
Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε: Donut με γέμιση φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα βερίκοκο.
*Τσιμισκή 124
Petit Four
Σαν κουκλόσπιτο!
Ιδιοκτήτρια η Σοφία Κουτσιάη. Σπούδασε μάρκετινγκ στην Αμερική και ζαχαροπλαστική στη Θεσσαλονίκη και στo Παρίσι.
Εκεί γύρω στο 2009-2010 άρχισε να διαισθάνεται τη νέα μόδα που επρόκειτο να έρθει στην αγορά του γλυκού, και την άνοιξη του 2011 άνοιξε το Petit Four, το οποίο έχει και το δικό του εργαστήριο.
"Μετά από τόσο χρόνια.. σκόνης, δημιουργήθηκε στην αγορά ένα κενό για το χειροποίητο γλυκό. Ο κόσμος έχει αλλάξει πια τις καταναλωτικές του συνήθειες και εκτιμάει τα αγνά υλικά. Έτσι εξηγείται η άνθηση τέτοιων επιχειρήσεων ακόμα και καταμεσής της κρίσης", μου εξηγεί.
Σπεσιαλιτέ: Η lemonpie, τα κουλουράκια με ζαχαρόπαστα, και τα σοκολατάκια
*Καρόλου Ντηλ 32
Sugarela
H Sugarela της Χριστίνας Κάκκου δεν είναι καινούρια.
Όχι απλά δεν είναι καινούρια, αλλά έχει και ξεχωριστή θέση στο ποστ μιας που πρόκειται για το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη που μας έφερε σε επαφή με τα cup cakes και όλα αυτά, πριν από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Μαγείρισσα και ζαχαροπλάστισσα με μακρά πορεία ετών, η Χριστίνα ειδικεύεται στην ζαχαροπλαστική με αγνά υλικά, και στις ξακουστές πλέον τούρτες της.
Μπορείς να δεις τα μίξερ να "παίρνουν φωτιά" μιας που το εργαστήρι βρίσκεται μέσα στο μαγαζί, και μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις μπισκότα βουτύρου και cheesecake.
Το πιο φανατικό κοινό το έχουν: τα λεμονοπιτάκια.
*Μητροπόλεως 102
Πάστα Diva
Άνοιξε τον Οκτώβρη του 2012 από τις ζαχαροπλάστισσες αδερφές Μαυροματίδη.
Η Πάστα Diva λειτουργεί και σαν ζαχαροπλαστείο και σαν εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.
Εδώ δεν πρόκειται να βρεις συντηρητικά ούτε βελτιωτικά στα γλυκά.
Όλα τα γλυκίσματα φτιάχνονται από τις ίδιες και τα κέικ αμερικάνικου τύπου, όπως η Red Velvet, φεύγουν σαν τρελά.
Περισσότερο δουλέυουν με τούρτες και παραγγελίες.
Σπεσιαλιτέ: Μους Μαστίχας Χίου, triffe μαυροκέρασο σοκολάτα, banoffee μπανάνα καραμέλα.
*Αγίας Θεοδώρας 5
σχόλια