Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πραγματοποίηση περιτομών από Μουσουλμάνους και Εβραίους που ζουν στη Γερμανία έκανε γνωστή σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Υποσχέθηκε ότι θα είναι ελεύθεροι να πραγματοποιούν περιτομή σε μικρά αγόρια παρά την απόφαση δικαστηρίου για απαγόρευσή της, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το επιχείρημα του εκπροσώπου είναι ότι το Βερολίνο επιθυμεί να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα, περιλαμβανομένης και της πρακτικής της περιτομής.
«Είναι άμεση ανάγκη να αποκαταστήσουμε ένα ειρηνικό, δικαστικό κλίμα» σχετικά με το θέμα αυτό, είπε σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική ο Ζάιμπερτ σχολιάζοντας για πρώτη φορά την πολεμική που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση δικαστηρίου της Κολωνίας να απαγορεύσει την περιτομή για θρησκευτικούς λόγους με το επιχείρημα ότι προκαλεί σωματική βλάβη.
Το δικαστήριο της Κολωνίας πήρε την απόφαση αυτή αφού ένας γιατρός που περιέθαλψε ένα αγόρι για αιμορραγία έπειτα από περιτομή ειδοποίησε την αστυνομία. Σύμφωνα με την απόφαση δεν απαγορεύεται η περιτομή, όμως επισημαίνεται ότι οι οικογένειες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν οι γιοι τους για να μπορέσουν να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να υποβληθούν σε περιτομή.
Ο Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γραφείου της καγκελαρίου, βρίσκονται σε «έντονες διαβουλεύσεις» για να καταλήξουν σε μια απόφαση για το θέμα.
Την Τετάρτη, ομάδες Μουσουλμάνων και Εβραίων της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας πλήγμα για τη θρησκεία τους.
Κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των ορθοδόξων Ευρωπαίων Ραβίνων στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο επικεφαλής των Ραβίνων προειδοποίησε ότι η δικαστική απόφαση της 26ης Ιουνίου «είναι η χειρότερη επίθεση στην εβραϊκή ζωή από το Ολοκαύτωμα". Ο Ραβίνος Pinchas Goldschmidt απείλησε ακόμη ότι οι Εβραίοι θα μπορούσαν να φύγουν από τη Γερμανία, εάν η χώρα δεν τους παρείχε νομική βεβαιότητα ότι η παράδοση της περιτομής μπορεί να συνεχιστεί.
Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας βρίσκεται σε θερινές διακοπές, αλλά οι πολιτικοί συζητούν ήδη το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο γερμανικό δίκαιο για να εξασφαλιστεί η θρησκευτική τελετή της περιτομής.
Στη Γερμανία ζουν περίπου 120.000 Εβραίοι και 4 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι.
σχόλια