ΑΥΡΙΟ

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη;

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη; Facebook Twitter
6

Γιατί είθισται να τρώμε τόσο πολύ κρέας την Τσικνοπέμπτη;

Η Βικιπαίδεια εξηγεί πως οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο λοιπόν της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος -ψημμένου στα κάρβουνα-, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη; Facebook Twitter

Εκτός απ' το να ψήνουν κρέατα δημοσίως, υπάρχουν τίποτα παράξενα έθιμα;

Πολλά. Να δύο απ' αυτά που βρήκα πιο ενδιαφέροντα:

1) Στην Πάτρα, έχουν το τοπικό δρώμενο "Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς", που είναι μάλλον θλιβερό.
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.

2) Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη; Facebook Twitter

Και τα καρναβάλια που κολλάνε;

Πουθενά. Είναι Διονυσιακής προελεύσεως και γι' αυτό και κάνουν έξαλλη την Εκκλησία, η οποία έφτιαξε τις Απόκριες (λέξη που σημαίνει "αποχή από το κρέας") για τους δικούς της σκοπούς, τους οποίους ο κόσμος αγνοεί σε μεγάλο βαθμό επειδή, απλώς, θέλει να διασκεδάσει αντί να ζει μέσα στην ιερή μιζέρια. 

Έτσι η Τσικνοπέμπτη κατέληξε να είναι ένα ρεμίξ χριστιανικών και παγανιστικών εθίμων, με πολλές ψητές μυρωδιές και άπειρο κέφι.

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη; Facebook Twitter

  

Στα γρήγορα: Γιατί κάνουμε κραιπάλες κάθε Τσικνοπέμπτη; Facebook Twitter
6

ΑΥΡΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια