"Συγγνώμη" γελοιογράφου για σκίτσο με τον CEO του Facebook ως χταπόδι

"Συγγνώμη" γελοιογράφου για σκίτσο με τον CEO του Facebook ως χταπόδι Facebook Twitter
4

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Γερμανός γελοιογράφος της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο οποίος απεικόνισε τον ιδρυτή και CEO του Facebook ως χταπόδι με γαμψή μύτη, σε σκίτσο που κυκλοφόρησε στο φύλλο της προηγούμενης παρασκευής.

Η γελοιογραφία της Sueddeutsche Zeitung

Εβραϊκές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι η καρικατούρα έμοιαζε με αντίστοιχες που είχαν εμφανιστεί ως μέρος Ναζιστικής προπαγάνδας. Ο καρτουνίστας Burkhard Mohr δήλωσε ότι η πρόθεση της γελοιογραφίας του ήταν απλά να απεικονίσει τον τρόπο με τον οποίο το Facebook "κατάπιε" την ανταγωνιστική εφαρμογή WhatsApp.

"Λυπάμαι γι' αυτή την παρεξήγηση, και ζητώ συγγνώμη στους αναγνώστες που στεναχώρησα", δήλωσε με email του στο Associated Press, ο γελοιογράφος, και τόνισε "ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός είναι ιδεολογίες ξένες προς εμένα."

Πάντως, η εφημερίδα  έχει δεχτεί κριτική και στο παρελθόν για προσβλητικά σχόλια κατά των Εβραίων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση όπου προσομοίωνε, με μια 'πειραγμένη' φωτογραφία, το Κράτος του Ισραήλ με ένα ξέφρενο τέρας. Υπόθεση για την οποία ζήτησε και πάλι δημοσίως συγγνώμη από τους αναγνώστες, τον περασμένο Ιούλιο.

Τελικά, η εφημερίδα στη δεύτερη έκδοσή της, κυκλοφόρησε με το σκίτσο παραλλαγμένο, χωρίς το πρόσωπο του Zuckerberg.

[via]

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωντανή απεικόνιση της ωορρηξίας αποκαλύπτει για πρώτη φορά τρεις διακριτές φάσεις

Τech & Science / Ζωντανή απεικόνιση της ωορρηξίας αποκαλύπτει για πρώτη φορά τρεις διακριτές φάσεις

Αυτή η νέα μέθοδος όχι μόνο αποκαλύπτει τις λεπτομερείς χωροχρονικές πτυχές της ωορρηξίας, αλλά και ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Πάντως, η εφημερίδα έχει δεχτεί κριτική και στο παρελθόν για προσβλητικά σχόλια κατά των Εβραίων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση όπου προσομοίωνε, με μια 'πειραγμένη' φωτογραφία, το Κράτος του Ισραήλ με ένα ξέφρενο τέρας. Υπόθεση για την οποία ζήτησε και πάλι δημοσίως συγγνώμη από τους αναγνώστες, τον περασμένο Ιούλιο."Αν δεν υπήρχε κάτι άλλο που δεν φαίνεται σ' αυτήν την αναφορά, τότε η πολιτική ορθότητα βαράει κόκκινα. Η σατιρική κριτική στο Κράτος του Ισραήλ για τους γνωστούς ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους, από πότε είναι αντισημιτισμός; Άλλο τα αντισημιτικά στερεότυπα για την εβραϊκή "φυλή", κι άλλο η κριτική ενός Κράτους για εγκλήματα (δολοφονίες, εκτοπισμοί). Τι το αντισημιτικό έχει η παρομοίωση του Ισραήλ με τέρας; Δεν έχει κάνει εγκλήματα εναντίον των Παλαιστίνιων; Δεν υπάρχουν εθνικιστές Εβραίοι (είτε ισραηλινοί, είτε Ιουδαίοι πολίτες άλλων χωρών) όπου υποστηρίζουν τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Αράβων της περιοχής; Πεποιθήσεις, πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές καταδικάζονται. Βλάκες όσοι -πολιτικά ορθοί αριστεριστές, Ιουδαίοι εθνικοί ή Ισραηλίτες- κάνουν λόγο για αντισημιτισμό όταν η κριτική γίνεται καθαρά από πολιτική προοπτική. Νομίζω πως αναγνωρίζεται εύκολα ο ακροδεξιός που -και καλά- ασκεί "αντιιμπεριαλιστική" "κριτική", ενώ πάντα στο τέλος καταλήγει στα γνωστά για την Εβραϊκή φυλή, τη δήθεν εγγενή ποταπότητά της και τα σατανικά σχέδια περί παγκόσμιας κυριαρχίας.
Μάλλον ήθελε να τον παρομοιάσει με τον αντίστοιχο καπετάνιο στους Πειρατές της Καραϊβικής, ο οποίος είχε αντίστοιχο πειρατικό καπέλο και "γενειάδα" από χταπόδια (ή κάτι τέτοιο).
Έλεος πια, ό,τι κι αν τολμήσει να πει κάποιος για κάποιον Εβραίο θεωρείται αντισημιτικό σχόλιο. Τι τρομοκρατία κι αυτή; Άκου εκεί, εκλήφθηκε ως αντισημιτικό σκίτσο το χταπόδι με τη γαμψή μύτη. Αφού έχει γαμψή μύτη κι αυτός, πως να το έκανε ο σκιτσογράφος;Τι άλλο θα ακούσουμε πια;