Μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια αποφάσισε η ΔΕΗ

Μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια αποφάσισε η ΔΕΗ Facebook Twitter
2

ημαντικές εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή, για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι εκπτώσεις φθάνουν ή και ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αποφασίστηκαν και πρόσθετες μειώσεις τιμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τις ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική συνέλευση συνεδρίασε με αντικείμενο την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όμως οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν συνολικά τη βαριά βιομηχανία της χώρας και εντάσσονται στο «πακέτο» ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και μειώσεις φόρων στην ενέργεια εφόσον εγκριθούν από την τρόικα.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μακροχρόνια διαμάχη με την Αλουμίνιον αναφορικά με την τιμή πώλησης της ενέργειας. Πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου όρισε τιμή ίση με 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά τη ΔΕΗ το κόστος παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες είναι 56,7 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει προσβάλει την απόφαση της διαιτησίας η οποία αφορά την τιμολόγηση για την περίοδο 2010-2013 για το 2014 η ΔΕΗ είχε προτείνει τιμή ίση με 53,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τη διαφωνία του με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ εξέφρασε το μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος υποστηρίζοντας ότι προκαλείται ζημιά άνω των 200 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση. Προανήγγειλε δε προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Αν η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική σε μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά θα ΕΚΛΕΙΝΕ με τις τιμές που δίνει!Παρακάτω μια σύγκριση μεταξύ ΔΕΗ και της Αυστριακής VERBUND.ΠΩΛΗΣΕΙΣ (εκατομμύρια ευρώ) : 5.811 (ΔΕΗ), 3.307 (VERBUND)ΠΑΡΑΓΩΓΗ (Γόη) : 51.600 (ΔΕΗ), 55.700 (VERBUND)ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ : 21.845 (ΔΕΗ), 3.015 (VERBUND)ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ/ΜWh : 112,6 ευρώ (ΔΕΗ), 59,4 ευρώ (VERBUND)ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ (ΜWh) : 2.360 (ΔΕΗ), 18.470 (VERBUND)Ο μόνος λόγος που η ΔΕΗ καταφέρνει και ζει ακόμη με τέτοια εξωφρενικά χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλό κόστος (και παρά το ότι έχει τον πάμφθηνο λιγνίτη), είναι γιατί είναι ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ και λειτουργεί αποκλειστικά υπερ των υπαλλήλων της!Γι' αυτό και όσοι την λυμαίνονται (βλέπε ΓΕΝΟΠ) αγωνίζονται λυσσωδώς να παραμείνει κρατική, φλομώνοντας μας με πατριωτικές φανφάρες περί δημόσιου πλούτου που δεν πωλείται!Και βέβαια, από το καθεστώς αυτό, ο μεγάλος ζημιωμένος είναι ο Έλληνας καταναλωτής και η Ελληνική βιομηχανία. Οι μεγάλοι κερδισμένοι, εκτός από τους "αγωνιστές"-λαμόγια της ΓΕΝΟΠ είναι οι εισαγωγείς ρεύματος. Ναι, αυτοί εναντίον των οποίων εξαπολύει μύδρους η ΓΕΝΟΠ, θησαυρίζουν χάρη στην υψηλή τιμή της ΔΕΗ, που τους επιτρέπει να πουλάνε με τεράστια περιθώρια κέρδους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά!
Να μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στην ΔΕΗ στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων εταιριών παράγωγης ηλεκτρικού από υπερδιπλάσιος που είναι τώρα για τα MW που παράγει.Και να πέσουν και οι μισθοί των υπολοίπων στο διπλάσιο των μισθών του ιδιωτικού τομέα απο πολλαπλάσιοι.Έτσι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη τιμή του ηλεκτρικού για όλους τους καταναλωτές!