Μετά το Μιχάλη Κασσή, ένας ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, δηλώνει με μια ανακοίνωση-βόμβα που κάνει λόγο για τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού, ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση.
Ο κ. Μωραίτης κάνει επίσης λόγο για εικονική διαπραγμάτευση και προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως φάινεται να αποστασιοποιείται και από τον αρχηγό του που δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής καμία αντίρρηση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι θέμα έχει δημιουργηθεί και με την ψήφο του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην Προεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτές οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την παρέμβαση του διευθυντή του ΓΠΑ κ. Ελενόπουλου, ο οποίος στην ουσία δεν τα διέψευσε αλλά είπε ότι ο πρώην Πρωθυπουργος θα δεί τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και θα αποφασίσει.
Η δήλωση του κ. Μωραίτη:
«Δυστυχώς φαίνεται, πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η οικονομία κατέρρευσε το 2009 γιατί είχε υπονομευτεί και γκρεμιστεί η παραγωγική βάση της.
Σήμερα, αμετανόητοι, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μια ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά.
Η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκε ποτέ σε σχετική σύσκεψη ή διαπραγμάτευση ο αρμόδιος υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος είχε εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις στηριζόμενος σε ισχυρά επιστημονικά και όχι μόνο επιχειρήματα.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ εμπεριέχει και θετικές ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αξιολογώντας με προσοχή τι είναι χρήσιμο και συμφέρον για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να υπερασπιστεί ούτε τις θετικές αυτές ρυθμίσεις μιας και προφανώς την ενδιέφεραν επιλεκτικά μόνο συγκεκριμένες, που αφορούσαν διευθετήσεις συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ, από την αρχή, επέδειξε σθεναρή στάση απέναντι στις ρυθμίσεις που δεν υπηρετούν ούτε την μείωση των τιμών, ούτε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αφού λοιπόν στις πρώτες συζητήσεις έγινε αντιληπτή η στάση αυτή, επιστρατεύτηκε η γνωστή τακτική πιέσεων μέσω Τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο σκηνικό στήθηκε για τους πλειστηριασμούς και για τις επαγγελματικές μισθώσεις.
Σε συνεννόηση με Τρόικες («εσωτερικού και εξωτερικού») εμφάνισαν την υλοποίηση μιας έκθεσης γνωμοδοτικού χαρακτήρα ως προαπαιτούμενη για την εκταμίευση της δόσης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Έχω πλήρη γνώση ότι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα «εκτελούσαν» τα brands της χώρας όπως το λάδι και το γιαούρτι αλλά και το βάφτισμα του πρατηρίων άρτου σε φούρνους. Αυτά δεν πέρασαν χάρη στη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Πώς μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι μέσα από την κρίση προωθείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο όταν με τις αποφάσεις αυτές γκρεμίζει έναν πυλώνα της αγροτικής οικονομίας.
Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση μπορεί να καταθέτει μονομερώς προϋπολογισμό, νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει μια παραγωγική δομή της χώρας . Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελε!
Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολίτικο και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές.
Τέλος, ειδικά για την διάρκεια ζωής του γάλακτος:
• Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ψευδή. Καμία μείωση τιμών δεν θα επέλθει. Το παράδειγμα με τα γάλατα μακράς διάρκειας (που είναι εισαγόμενα κατά κύριο λόγο) είναι ενδεικτικό: Δεν είναι πιο φθηνά! Είναι είτε στις ίδιες τιμές, είτε πιο ακριβά!
• Πρόκειται για πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή.
Το γάλα πέραν των 5 ημερών δεν μπορεί να θεωρείται φρέσκο για τις συνθήκες (κλιματολογικές, διανομής κτλ) της Ελλάδας. Όλη η ιστορία γίνεται για την θέση στο ράφι. Με λίγα λόγια για να βρεθεί ένα γάλα που έπρεπε να είναι στο ράφι με τα γάλατα μακράς διάρκειας στη προνομιακή θέση ραφιού με τα φρέσκα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι 10 μέρες του αρχικού σχεδίου έγιναν 11 (σύμφωνα με τις διαρροές). Σε κάποιους δεν έβγαιναν τα δρομολόγια. Εξυπηρετήθηκαν και αυτοί…."
σχόλια