ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

''Την αναγνωρίζετε; Είναι η περίφημη Άμεση Δημοκρατία, με την οποία μας είχατε πρήξει ορισμένοι''

Facebook Twitter
119

[Η είδηση via]

Συνάντηση με τον διευθυντή σπουδών του υπουργείου Παιδείας έχουν αυτή την ώρα οι διευθυντές του 7ου και 10ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου, κκ Γιώργος Κυριαζόπουλος και Γιάννης Κοσμόπουλος, μετά την απόφαση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να μη γίνονται δεκτά στα εν λόγω σχολεία παιδάκια Ρομά.
Η απόφαση αυτή των γονέων ελήφθη μετά από ψηφοφορία του Συλλόγου, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, κατά την οποία 234 γονείς ψήφισαν υπέρ του να μην γίνονται δεκτά τα παιδάκια Ρομά στο σχολείο, 4 κατά, ενώ υπήρχε και μία λευκή ψήφος.

Όταν οι ενθουσιώδεις αγανακτισμένοι ζητούσαν επιτέλους άμεση δημοκρατία ήταν σίγουροι πως αν γινόταν αυτό, κάθε γειτονιά θα αυτοδιοικούνταν με τιμιότητα, η πλειοψηφία θα έπαιρνε αποφάσεις αγάπης και συνεργασίας και τα πουλάκια θα τραγουδούσαν όπως στον παράδεισο. 

Όχι πως η δημοκρατία η τωρινή δεν χρειάζεται γιγάντιο λίφτινγκ, αλλά πάντα απορούσα με την αισιοδοξία όλων πως η "άμεση δημοκρατία" θα έφερνε πάντα τα αποτελέσματα που ήθελαν. Σα να μη γνώριζαν πως με τέτοιες συνθήκες θα έβγαινε -δυστυχώς- ο χειρότερος εαυτός των ανθρώπων. Σα να μη φαντάζονταν πως αν ο λαός αφεθεί τελείως ελεύθερος, χωρίς πολιτικά ορθούς φραγμούς ή δεσμευτικούς νόμους, και μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα είναι έτοιμος να πάρει τις πιο σκληρές, εγωιστικές αποφάσεις. Η άμεση δημοκρατία (με κάποιους κανόνες βέβαια) σε έναν λαό με παιδεία και καλλιέργεια -πχ. στους Αρχαίους Έλληνες- μπορεί να δουλέψει και να είναι ευεργετική - ως μελλοντικός στόχος είναι χρήσιμος. Σήμερα όμως, χωρίς παιδεία και με έναν λαό έτοιμο να φάει ο ένας τις σάρκες του άλλου;

Απ' το "δεν θέλουμε Ρομά ή ξένους στα σχολεία μας", μέχρι το "να μη γίνει σε καμία περιοχή ο ΧΥΤΑ", κι απ' το "να μην παίζεται καμία παράσταση ή ταινία με την οποία δε συμφωνούμε" μέχρι πχ. το "απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιστρέφει η θανατική ποινή", ό,τι μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να γίνει δημοφιλές -και χωρίς καμία λογική- θα γίνεται νόμος. (Προχτές ένας φίλος αναρχικός μου είπε ότι αν σ' αυτή τη φάση γινόταν όλα όπως τα ήθελε, φοβόταν ότι τελικά θα αποφάσιζε η χρυσαυγίτικη πλειοψηφία τα χειρότερα των μέτρων...) 

Κάποιος έγραψε στα σχόλια: Η άμεση δημοκρατία ούτε στην αρχαία Ελλάδα λειτούργησε σωστά. Ας θυμηθούμε λίγο τους εξοστρακισμούς και την εξορία με τα οποία είχαν ανταμείψει όσους άξιους έβγαλε η αρχαία Αθήνα (Θεμιστοκλής) αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού σε λαοπλάνους (Αλκιβιάδης). Η άμεση δημοκρατία είναι ένας μύθος, αλλά δυστυχώς οι μύθοι είναι εύπεπτοι σε αντίθεση με τη πραγματικότητα...

Και κάποιος άλλος: Το αθηναϊκό πολίτευμα ήταν το ιδανικό· οι πολίτες αποφάσιζαν στην Εκκλησία του Δήμου αδιαμεσολάβητα για όλα τα θέματα της πόλης. Μόνο ένα πράγμα στοίχειωνε αυτό το ιδανικό· ο Αλκιβιάδης. Ηταν ο Αθηναίος δημαγωγός που παρέσυρε τους συμπολίτες του στη Σικελική Εκστρατεία, με συνέπεια την καταστροφή της ίδιας της Δημοκρατίας.

Όλα πάνε χάλια, αλλά τουλάχιστον, στη χώρα μας, υπάρχουν κάποια δικαιώματα που έχουν κερδηθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα: και το να μπορεί ένα παιδί να πηγαίνει σχολείο είναι ένα απ' αυτά. 

Δεν ξέρω αν οι 234 γονείς έχουν το δικαιώμα να αποφασίζουν για το τι θα γίνεται στο σχολείο που τυχαίνει να φοιτούν τα παιδιά τους τώρα, αλλά ειλικρινά εύχομαι πως όχι. Μερικοί νόμοι -όπως αυτοί που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχουν φτιαχτεί για κάποιο λόγο. Και δεν είναι δυνατόν επειδή 200 ή 2.000.000 πολίτες τώρα είναι σε άλλη φάση και θέλουν κρεμάλες ή λιθοβολισμούς ή διώξιμο παιδιών από σχολεία να τους αλλάζουν από μόνοι τους. 

''Την αναγνωρίζετε; Είναι η περίφημη Άμεση Δημοκρατία, με την οποία μας είχατε πρήξει ορισμένοι''. Αυτή είναι μια φράση του Θέμου Σταφυλάκη. Κι ενώ η άμεση δημοκρατία που θέλουν οι οπαδοί της θα είχε δικλείδες ασφαλείας κλπ, σήμερα είδαμε την άλλη πλευρά του νομίσματος - αυτήν που, για κάποιο λόγο, οι οπαδοί είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει, ποτέ.

119

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
H Δημοκρατία έχει δύο πόδια. Την αρχή της πλειοψηφίας και τα ατομικά δικαιώματα. Οι περισσότεροι συνήθως εννοούμε μόνο το πρώτο, που είναι πιο ευνόητο. Το δεύτερο σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν έχει απεριόριστες δικαιοδοσίες επί της μειοψηφίας. Αυτό υπάρχει αφ' ενός για λόγους ανθρωπισμού, αλλά υπάρχει επίσης διότι χωρίς τα ατομικά δικαιώματα, που επιτρέπουν σε κάποιον να διαφέρει, να εκφράζεται διαφορετικά χωρίς δραματικές επιπτώσεις στα αγαθά που απολαμβάνει (δουλειά, στέγη, ασφάλεια, υγεία, παιδεία κλπ), το πολίτευμα εξελίσσεται σε μια μπορφή δικτατορίας με λαϊκή βάση βέβαια, όπως τα θεοκρατικά καθεστώτα ή στην αρχική τους φάση τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Η λαϊκή αποδοχή χάνεται κάπου βέβαια στην πορεία, αλλά ποιός να το ξέρει, χωρίς τις ατομικές ελευθερίες; Οι πλειοψηφίες πλέον διαμορφώνονται επειδή δεν μπορείς να διαφωνήσεις, όχι επειδή συμφωνείς.
Αλήθεια; Με κολακεύεις. Είμαι ένας gay που απλά φοβάμαι ότι μπορεί κάλλιστα να βρεθώ να γυρεύω πολιτικό άσυλο σύντομα. Είμαι ίσως λίγο ευάλωτος στην κολακεία. Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να εκδόσεις τα άπαντά μου χωρίς να μπει όνομα! Μόνο Dimitris T.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ΔΕΝ είναι θέμα άποψης. Είναι πλήρης διαστρέβλωση της έννοιας της δημοκρατίας να στερεί η πλειοψηφία ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως αυτό της εκπαίδευσης, από μια μειοψηφία. Με την ίδια στρεβλή λογική διαιωνίζονταν πάντα όλες οι αδικίες έναντι των μειονοτήτων. Οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τους αδύνατους, ακόμα κι αν η πλειονότητα των πολιτών θέλει να τους αδικήσει.
Αυτη η τοποθετηση ειναι ακρως αντι-δημοκρατικη. Τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν υπαρχουν επειδη το ειπε καποιος καθηγητης η ιερεας η προφητης. Υπαρχουν, στο βαθμο που υπαρχουν, γιατι οι ανθρωποι θελουν να υπαρχουν. Οσοι νομιζετε οτι εχουμε φτασει στην τελειοτητα και εχουμε αναγνωρισει ολα τα δικαιωματα που μπορει ποτε να υπαρξουν, πλαναστε πλανην οικτρα. Ειμαστε καταδικασμενοι ηδη απο τις μελλοντικες γεννιες. Οι νεοτεροι απο σας θα το καταλαβετε αργοτερα.
..κριμα να μην υπαρχει ενας Σταλιν να τους αναγκασει αυτους τους οπισθοδρομικους γονεις να βαζουν τα παιδια τους σε ενα σχολειο, οπου θα υπαρχουν συνεχως παρατραγουδα, ε; Ωραιοι δημοκρατες ειστε στο ονομα ενος θολου ανθρωπισμου. Προφανως οι γονεις στο Χαλανδρι δεν εχουν κανενα δικαιωμα στον κοσμο αυτο, που πληρωνουν τους φορους τους. Περισσοτερα δικαιωματα εχει ο καθε παρατρεχαμενος. Με κατι τετοια ανεβαζετε την ΧΑ, ευγε σας! Και ειναι απιστευτη η αφελεια ορισμενων, που πιστευουν οτι με κατι τετοια λυνονται τα προβληματα της ενταξης των Ρομα στην κοινωνια (ενα προβλημα πανευρωπαικο παραπιπτωντος, οχι μονο στην Ελλαδα και πολλες φορες και λογω της αρνησης των Ρομα των ιδιων να ενταχθουν). Οταν ο Βασιλιας τους αποφασιζει οτι τα κοριτσια παντρευονται με το ζορι 12 χρονων, που ειστε ολοι εσεις; Οταν τα αναγκαζουν στην πορνεια οι συγγενεις τους, που ειστε; Αλλα ειπαμε το ανθρωπιστικο μας και ξαλαφρωσαμε, ετσι;
Συγχέεις νομίζω την έννοια της δημοκρατίας με την έννοια του δικαιώματος. Με άλλα λόγια, ακόμα και η πλειοψηφία δεν μπορεί να αποφασίσει τη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων σε βάρος κάποιου ατόμου ή κάποιας ομάδας ατόμων. Και για του λόγου το αληθές, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση περιγράφεται στο άρθρο 14 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ οπότε από τη στιγμή που δεν ζούμε σε φασιστικό ή κομμουνιστικό καθεστώς, οι γονείς απλά δεν μπορούν να επιβάλλουν την άποψή τους περί αποκλεισμού ατόμων από την εκπαίδευση. http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/combating_discrimination/l33501_el.htm
Ως headline, η ρήση του φίλου Θέμου φαίνεται περιεκτική και to slogan είναι αρκούντας cachy. Μπορώ να καταλάβω τους λόγους που το έγραψε και δε διαφωνώ καθόλου με το κίνητρό του να το γράψει. Όμως είναι τόσο απλά τα πράγματα; Η κάθε είδους δημοκρατία λειτουργεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο που κανονικά ορίζεται από το σύνταγμα. Το πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα αναγνωρίζει την ισονομία και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη δωρεάν(;) μόρφωση. Αν δεχτούμε ότι η εν λόγω ψηφοφορία μπορεί να λειτουργήσει ως μία μορφή wannabe "άμεσης δημοκρατίας" (που a priori καταπατεί το αξίωμα για ισονομία στην παιδεία) πρέπει να σημειώσουμε ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να ψηφίσουν και οι Ρόμα. Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο "αμεσότητας" όταν μαζευόμαστε δέκα άτομα να ψηφίσουμε για να καθορίσουμε την τύχη είκοσι ανθρώπων που είναι απόντες και δεν συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτή την τακτική, μάλλον ρατσιστική και ολιγαρχική θα τη χαρακτήριζα.
Φοβάμαι ότι ακόμα κι αν υπάρχει βάση σε κάποια απ' αυτά που λέει το άρθρο (εννοείται ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κανέναν) ο τίτλος και το ότι τίθεται θέμα άμεσης δημοκρατίας είναι προκλητικό, ακόμα και επικίνδυνο! Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να πει "κοιτάχτε την καταφέρατε τόσα χρόνια με την δημοκρατία..." κι αυτό...χμ... φέρνει άλλους συνειρμούς.Θεωρώ πως είναι κι αυτό θέμα χρήσης κι αν απορρίπτουμε κάτι δεν είναι η αρχική ιδέα αλλά το πως έγινε στην πράξη. Μπορεί οι προθέσεις να είναι καλές αλλά ο τίτλος... παραπλανητικός!
τα υπόλοιπα παιδάκια δεν πίνουν μπάφους εκεί μήν ανησυχείς... οι μπάφοι είναι για την πλέμπα των υπόλοιπων συνοικιών της Αθήνας... εκεί πέρνουν high class πράγματα και η εξάρτησή τους είναι το "κοινωνικό στάτους" (αναφέρομαι στους 234 γονείς που υπερ-"ψήφισαν"....
είναι τραγικό αυτό που λες.....απλά τραγικό......αλλά σου απάντησαν για το τι ναρκωτικά παίρνουν στα ΒΠ....λογικό να κάνεις χιούμορ για μπάφους (είναι φτηνό βλέπεις), η κοκαΐνη είναι πολύ ακριβή.......την εμπορεύονται μόνο πλουσιόπαιδα και την αγοράζουν πάλι τα πλουσιόπαιδα.....ελπίζω να μην συνειδητοποιήσεις απότομα κι εσύ όπως κάποιος άλλος εδώ (που είδε ληστεία και σοκαρίστηκε) ότι δεν κάνουν αστειάκια με τέτοια θέματα, αν είσαι καν ενήλικη/ος δηλαδή........
στο σχολιο μου ξεφευγει λιγο απο το θεμα ομως το αρθρο μου θυμισε τη διαρκεια των γεγονοτων των "Αγανακτισμενων" οπου:στη "κατω πλατεια" λαμβανε χωρα καθημερινα ενα αυτοσχεδιο "εργαστηριο" δημοσιου διαλογουστη "πανω πλατεια" μαζευοντουσαν υπογραφες κατα του μνημονιου, κρεμαλες, μουτζες, παπαδες, ελληνικες σημαιεςτο "αμεση δημοκρατια" ηταν η φραση-τσιχλα και στις δυονομιζω δεν ειχε καμια σχεση πως την εννοουσαν οι "κατω" απο τους "πανω"τωρα που εχει κατσει η σκονη καταλαβαινω πως οι "πανω" ειναι περιπου απο 7-13% στις δημοσκοπισεις και οι "κατω" εξακολουθουν να αρνουνται να κοιταξουν περα απο τη μυτη τους
Ας μη μπερδευόμαστε. Η άμεση δημοκρατία έχει πολλά θετικά στοιχεία που ίσως θα έπρεπε να αφομοιώσουμε στο νέο μοντέλο δημοκρατίας, την Δημοκρατία 2.0 αν θέλετε, που θα λανσάρει το νέο ελληνικό έθνος όταν με το καλό γίνει υπερδύναμη.Σοβαρά πάντως, όπως λέει και ο αρθρογράφος η δημοκρατία δε σημαίνει ότι οι πολλοί κάνουν ό,τι γουστάρουν. Αν αυτό δεν είναι ήδη γνωστό σε κάποιον, τότε παρακαλώ να αφήσει τη συζήτηση και να ξεκινήσει από τα βασικά. Προτείνω τα σχετικά μαθήματα που κάναμε στο γυμνάσιο.Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι όμως γιατι οι καλές ιδέες πολλές φορές κρύβονται πίσω από ηλίθιες εφαρμογές τους.
Αμεση δημοκρατια χωρις παιδεια, αξιοκρατεια και ηθικη ειναι οικοδομημα χωρις θεμελεια.Ειναι οχλοκρατια.Και επειδη ολοι οι ανθρωποι δεν γεννηθηκαν (δυστυχως) με ισες δυνατοτητες και ευκαιριες η οχλοκρατια μετατρεπεται σε Ζουγκλα.Μονο αν το παιδακι Ρομα αποκτησει προσβαση σε ασφαλες σπιτι, επαρκη τροφη, θερμανση και ιατροφαρμακευτικη φροντιδα μονο τοτε μπορει να εφαρμοστει η δημοκρατια.Αλλιως θα ειναι παντα χαμενο, με μονο οπλο του τους Νομους μιας ευνομουμενης πολιτειας.
αποδοκιμάζω απόλυτα την απόφαση των γονιών αλλα εσύ φίλε μου έχεις καταλάβει πόσο φασιστικό είναι αυτό που λες? Θα ξέρεις φαντάζομαι οτι στην άποψη σου -οτι ο λαός δεν μπορεί ή δεν έχει την ψυχοσύνθεση να κρίνει σωστά -στηρίζονται τα περισσότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η άμεση δημοκρατία είναι ένα ιδανικό και προς την επίτευξη της πρεπει να στοχεύουμε έστω κι αν τελικά ο λαός δεν ωριμάσει ποτέ που αυτό συμβαίνει απλά και μόνο λόγω έλειψης παιδείας και ελλείματος δημοκρατίας
Έχουμε παρεξηγήσει την έννοια της δημοκρατίας.Δημοκρατία ΔΕΝ είναι να γίνεται το θέλημα των περισσότερων!!Υπάρχουν αξίες, θεσμοί και νόμοι που η δημοκρατία οφείλει να σέβεται.
Δεν ξέρω αν πρόσεξες ότι μιλάω για ένα είδος *άμεσης* δημοκρατίας που πλασάρεται ως η απόλυτη λύση και όχι για τη αντιπροσωπευτική δημοκρατία που, αν και εξαιρετικά ελλιπής, είναι το καλύτερο πολίτευμα που έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής - και την γουστάρω πολύ: τόσο που θα προτιμούσα να εφαρμόζεται καλύτερα. Και, ναι, η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί σωστά και για να φτάσουμε και κάποτε στην ουτοπία της πραγματικής, άμεσης δημοκρατίας. Το ότι και απ' το παραπάνω συμβάν στο σχολείο φαίνεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι, δεν σημαίνει ότι δεν γουστάρω τη δημοκρατία!
"αντιπροσωπευτική" δημοκρατια δεν υπαρχει, μαλλον μιλατε για μια ολιγαρχια των "αριστων" (μεσα στους οποιους αναμφιβολως εισαστε και σεις). Ας μην ξεφτιλιζουμε λεξεις που εχουν μια ιστορικη σημασια. Η δημοκρατια πραγματι θετει φραγμους στην ισχυ του λαου, δειτε "γραφη παρανομων", π.χ., δεν μιλαμε για οχλο. Ουτε ισχυριζεται κανεις οτι η δημοκρατια ξαφνικα παραγει πολιτες με αρετη. Απλα φτιαχνει νομους οσο καλους οσο και οι ανθρωποι της. Και το κυριοτερο: παιδευει τους πολιτες. Παρτε το παραδειγμα της Ελβετιας. Απο τις τελευταιες χωρες που δινουν ψηφο στις γυναικες στην Ευρωπη, αλλα σημερα ειναι πολυ πιο μπροστα στον αριθμο γυναικων που καταγινονται με την πολιτικη απο τις ΗΠΑ η το ΗΒ, τις αντιπροσωπευτικες "δημοκρατιες". Ουτε μπορει να ισχυριστει κανεις οτι η Ελβετια αποτελουσε hellhole για τις γυναικες μεχρι να δοθει η ψηφος.Μπορειτε λοιπον να καταφερεστε εναντιον της ταδε η της δεινα αποφασης αλλα τι σας φταιει η δημοκρατια τη στιγμη που οι αποφασιζοντες ΔΕΝ ειναι σε καμμια περιπτωση προιον της αλλα προιον αυτου του συστηματος που εσεις υποστηριζετε, της αντιπροσωπευτικης "δημοκρατιας";
Ποιός ορισμός της άμεσης δημοκρατίας αναφέρει πώς "ό,τι μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να γίνει δημοφιλές -και χωρίς καμία λογική- θα γίνεται νόμος";Όσο οι φασιστικές απόψεις και πρακτικές βρίσκουν αποδοχή στον κόσμο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, είτε έχουμε άμεση, είτε αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ίσως αλλάζει λίγο ο τρόπος. Ποιούς αντιπροσώπους θα εκλέξουν τα αντίστοιχα άτομα; Ποιούς νόμους θα εφαρμόσουν τα αντίστοιχα άτομα;Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, έχει τους μηχανισμούς εάν θέλει και να παρακάμψει αλλά και να τροποποιήσει τους νόμους προς το φασιστικότερον, ο,τι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Ούτε εγγυάται την προστασία των μειονοτήτων και των ατομικών δικαιωμάτων εξ' ορισμού.Τί προτείνετε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει "σήμερα χωρίς παιδεία και με έναν λαό έτοιμο να φάει ο ένας τις σάρκες του άλλου" και με τα νέα μέτρα που πρόκειται να μας υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο; Θα περιμένουμε να μας σώσουν οι "μορφωμένοι και φωτισμένοι ηγέτες";
Μόνο κάποιος που αγνοεί βασικά πράγματα λειτουργίας των σύγχρονων δημοκρατιών θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο άστοχο σχόλιο όπως αυτό της calypso larah που αναφέρεται στο κείμενο. Ας μάθει λοιπόν πως στις σύγχρονες δημοκρατίες τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν αμφισβητούνται ούτε καθορίζεται το αν θα ισχύουν ή όχι με ψηφοφορία. Αντιθέτως, είναι αδιαπραγμάτευτα και εξασφαλίζονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα. Αυτό έλειπε δηλαδή...Φανταστείτε πχ να έμπαινε σε ψηφοφορία μεταξύ ενός αντρικού κατά πλειοψηφία κοινού το αν μια Ελληνίδα θα έχει ίσα δικαιώματα με έναν Έλληνα..Ή το αν ένας καθολικός Έλληνας θα έχει δικαίωμα να φοιτήσει στο ίδιο σχολείο με τους ορθοδόξους (με πάνω απο 90% ορθοδόξους, μπορούμε να φανταστούμε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας..). Αστείο έως τραγικό το "φταίει η άμεση δημοκρατία"...Μου θυμίζει το "δημοκρατία δε θέλατε; αφού μια χαρά είμαστε επί χούντας"
Δεν ξέρω κατά πόσο η άμεση δημοκρατία έτσι όπως την εννοούσαν οι αγανακτισμένοι (κάτω και πάνω πλατείας) θεωρείται "σύγχρονη δημοκρατία" πάντως το μόνο που λέω και στους πάνω και στους κάτω είναι να είναι προετοιμασμένοι πως τα αποτελέσματα των άμεσων ψηφοφοριών μπορεί να μην είναι αυτά που περιμένουν...
Nai den exoun dikaiwma na to kanoun kai oxi auto den einai dhmokratia.Alla den prepei na vgazoume sumperasmata toso eukola xwris na gnwrizoume kapoia pragmata.Mia sunadelfos mou pou menei sthn perioxh ths Agias Varvaras,mou exei milhsei gia ta provlhmata pou antimetwpizoun sto sxoleio ths korhs ths.Edw kai ena xrono daskaloi kai goneis kanoun sunexeia suneleuseis gt sto sxoleio kathhmerina ginontai epeisodia apo ta paidia twn tsigganwn.Mou exei pei sugkekrimena pws einai polu viaia kai xtupane ta alla paidia sunexeia kai exoun xtuphsei arketes fores kai thn korh ths pou einai molis 8 xronwn!Miloun asxhma,prokaloun fasaries mesa sthn taksh me apotelesma ta mathhmata na mhn ginontai opws prepei.Den prepei loipon na katadikazoume etsi apla olous autous tous goneis pou anhsuxoun gia ta paidia tous.Se poion tha arese to paidi tou na gurnaei spiti me melanies kai gratzounies kai na mhn mporei na exei mia swsth ekpaideush?Den lew pws prepei na apomakrunthoun ta paidia twn tsigganwn apo ola ta sxoleia.Lew pws prepei na mh ta vazoume me tous goneis oute fusika ftaine ta paidia auta giati etsi exoun megalwsei.Sto upourgeio paideias omws den gnwrizei kaneis gia ola auta?Einai ena provlhma pou prepei kapoia stigmh na epiluthei.
Αν είναι αλήθεια αυτά που λες και όντως επικρατεί τέτοια κατάσταση στο σχολείο καταλαβαίνω πως οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν. Και πάλι όμως, δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν το δικό τους νόμο και να αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να πηγαίνει σχολείο βάση της εθνικότητας, χρώματος (και σε λίγο θρησκεία μήπως?).Είναι τρομακτικό το πως υπάρχει τόσος έντονος θυμός προς τους 'ξένους'. Αρχίζουν πλέον να καταδικάζουν και τα παιδιά τους, που δεν φταίνε για την κατάσταση στην οποία γεννήθηκαν και το θεωρώ άδικο να τους αφαιρείτε το δικαίωμα να πάνε σχολείο.Δεν ξέρω τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει το Υπ. παιδείας, δεν είχε και ποτέ τη φήμη στο να βάζει σε μια καλή οργάνωση την ελληνική παιδεία - πολύ φοβάμαι πως ούτε καν θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ. Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΜΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!
Η εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας σε έναν απαίδευτο, ακαλλιέργητο, ημιμαθή (ως επί το πλείστον) λαό αποτελεί χίμαιρα και έγκλημα ταυτόχρονα.
μεγάλο δίκιο, ακόμη και στην "ιδεατή" δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας ψήφιζαν μόνο οι πολίτες, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που ήταν συνήθως μορφωμένο και συνεχώς ασχολούταν με τα κοινά. αυτή τη στιγμή έχουμε οχλοκρατία κατευθυνόμενης από την τηλεόραση και σύντομα θα γίνει οχλοκρατία κατευθυνόμενη από το internet. το κακό είναι ότι έχουμε χάσει κάθε όριο αυτοσυγκράτησης για το τί γνωρίζει πραγματικά ο καθένας και τί όχι και συνεπώς όλοι έχουν γνώμη και άποψη για όλα -ακόμη και αν δεν έχουν ιδέα για το τί πρόκεται- και έχουν την απαίτηση η άποψή τους να είναι ισάξια με αυτή κάποιου που μπορεί να έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε ένα θέμα.
Τα 'λεγαν από το 19ο αιώνα ήδη, και ο Μιλ, και ο ντε Τοκβίλ. Ας τα βλέπουν αυτά κάποιοι -σεβαστοί, κατά τα λοιπά- που έχουν κάνει εικόνισμα τους "Αγανακτισμένους"... σε διάφορες ημερίδες/ διαλέξεις που πηγαίνω τελευταία διαβλέπω μια υπεραισιοδοξία για τις καλές προθέσεις των λαϊκών μαζών, απόψεις που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα γύρω μας.