Φρικιαστικά βασανιστήρια στον Ιλί Καρέλι που έχασε τη ζωή του στις φυλακές της Νιγρίτας περιγράφει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" επικαλούμενη την αλβανική ιατροδικαστική έκθεση και ιατροδικαστικές πηγές. Η αυτοψία έγινε επειδή οι ελληνικές αρχές δεν παρέδωσαν με τη σορό του Καρέλι και την δική τους έκθεση.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα αναφέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι του θύματος, κατάγματα στα πλευρά, απουσία νυχιών, σπασμένα πέλματα ποδιών καθώς και ότι τα χέρια του ήταν καμένα και αλυσοδεμένα. «Οι βασανιστές του προσπάθησαν να του κόψουν και τα γεννητικά όργανα» υποστηρίζει η "Gazeta Shqiptare".
Πάντως ο εισαγγελέας του Φιέρι Άρντιαν Ίλι αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα λέγοντας ότι η ιατροδικαστική έκθεση για ανακοινωθεί μετά από δύο εβδομάδες.
H εφημερίδα γράφει επίσης ότι ενώ αρχικά το φέρετρο με τον νεκρό 42χρονο επρόκειτο να περάσει από την πλατεία του χωριού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τελικά κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του δεν έγινε κάτι τέτοιο και η πομπή κατευθύνθηκε προς το νεκροταφείο.
Η οικογένεια του Καρέλι ζητά από την ελληνική δικαιοσύνη να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και υποστηρίζει ότι έκανε το έγκλημα σκοτώνοντας τον φύλακα γιατί, κυρίως, τον θεωρούσε υπεύθυνο επειδή επί πολλά χρόνια δεν του έδινε άδεια για να δεί την μητέρα του, αλλά και γιατί είχε μάθει πρόσφατα ότι καταδικάστηκε για κάτι που δεν έκανε. Ο Καρέλι ήταν φυλακισμένος από το 2006.
Σε κλίμα έντασης έγινε εν τω μεταξύ η κηδεία του Καρέλι στο χωριό του στην Αλβανία, όπου σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αλβανίας κάποιοι πέταξαν πάνω στο φέρετρό του μια αλβανική σημαία και φώναξαν συνθήματα κατά της Ελλάδας.
Την υπόθεση του θανάτου του Καρέλι ο οποίος είχε καταδικαστεί στη χώρα μας σε 12 χρόνια φυλάκιση για ληστέιες σχολίασε μέσω Facebook και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα που το χαρακτήρισε «στυγερό κρατικό έγκλημα» ζητώντας από τις ελληνικές αρχές τη διαλεύκανσή του. Ο Μπερίσα καταδίκασε και τη δολοφονία του αρχιφύλακα Τσιρώνη από τον Καρέλι.
Aνακοίνωση εξέδωσε και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δοθούν απαντήσεις για το έγκλημα αλλά και για να στηρίξει τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις της οικογένειας του νεκρού.