Το “Plan Z” για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το “Plan Z” για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ Facebook Twitter
4

Σχέδιο Ζ για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκαλύπτουν οι F.T. στο δεύτερο μέρος του «αφιερώματος» στο παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης.

Το άρθρο υπογράφει και πάλι ο Πίτερ Σπίγκελ ο οποίος αναλύει το πώς οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προετοιμάζονταν για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το bank run την Παρασκευή 15 Ιουνίου του 2012, όταν οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν σε μία ημέρα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, λίγο πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Με αυτούς τους ρυθμούς, οι τράπεζες θα είχαν ξεμείνει από χαρτονομίσματα σε 1-2 ημέρες και μία «πλήρης κλίμακας» τραπεζική κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει...

Φιλοξενούνται επίσης και δηλώσεις του κ. Παπαδήμου ο οποίος αναφέρει ότι παρέμεινε στο γραφείο του το βράδυ των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί για το σοκ των αγορών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι ελληνικές αρχές ανησυχούσαν για τον άμεσο απόηχο της ψηφοφορίας και για το ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο αν τα ανταγωνιστικά μέρη δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση για εβδομάδες.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα το "Plan Z» προετοιμαζόταν αρκετούς μήνες και ήταν «ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ».

Δεν ήταν το σχέδιο για έξοδο, το αντίθετο...



Αξιωματούχοι που δούλεψαν για το σχέδιο, επιμένουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι «δεν ήταν ένας "οδικός χάρτης" για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

«Φοβόταν ότι μία Grexit θα έσπερνε χάος στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, προκαλώντας bank run και σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια χώρα θα εκδιωχθεί στη συνέχεια».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, σημειώνει η εφημερίδα, πίστευαν από τις αρχές του 2012 ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου, καθώς δεν ήταν εντελώς απίθανο.

«Αν είσαι στο διοικητικό συμβούλιο μίας εταιρείας και έχεις μόνο 10% πιθανότητες για ένα τέτοιο γεγονός, προετοιμάζεσαι» σημειώνουν.

Πάντως, όπως λένε, πιο πολύ το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καταρτιζόταν για να αποδειχτεί πόσο πολύπλοκο ήταν να εξέλθει η χώρα από το κοινό νόμισμα και τι κινδύνους εγκυμονούσε αυτό.

Μία ομάδα καθοδηγούμενη από τον Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, μελετούσε σιωπηρά τις επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τους FT, ότι θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος από εκείνη που ανέμεναν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της.

Οι F.T. αναφέρουν επίσης ότι εκείνο που κάποια στιγμή προκάλεσε την εντατικοποίηση των εργασιών πάνω στο «Σχέδιο Ζ» ήταν η πιθανότητα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, όπως αναφέρουν οι FT.

«Αυτή ήταν η στιγμή που πράγματι είπαμε: "Πρέπει να τελειώσουμε την εργασία μας"» δήλωσε αξιωματούχος που εργαζόταν στο «Σχέδιο Ζ».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012 η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είχε καταρτισθεί ένα προληπτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και ακολουθούσε το Grexit. Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε την ύπαρξη του σχεδίου και προσφέρθηκε να το δείξει στην κ. Μέρκελ, αλλά εκείνη είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του ήταν αρκετές. Κι αυτό γιατί αν το έπαιρνε στα χέρια της ήταν υποχρεωμένη αν της το ζητούσαν, να το πάει και στη γερμανική Βουλή.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ο υπέρμαχος του Grexit με τη μεγαλύτερη επιρροή».

(Να σημειωθεί ότι μετά το δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε ότι ο Σόιμπλε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη).


Ο Σπίγκελ συνεχίζει λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι οι FT δεν είχαν πρόσβαση στα έγγραφα του "Σχέδιου Ζ", οι υπάλληλοι που τα είδαν είπαν στην εφημερίδα ότι περιέγραφαν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα δημιουργούταν ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το μηδέν.

Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν την εμπειρία της Αργεντινής στην έκδοση χρεογράφων αναγνώρισης οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ που θα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμο χρήμα. Μεταξύ των επιλογών που εξετάσθηκαν ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα άξιζαν περίπου το ήμισυ της αξίας των ευρώ.

Υπάλληλοι της ΕΚΤ εξέτασαν και τον τρόπο που ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε νέα δηνάρια στο Ιράκ το 2003, ωστόσο διαπίστωσαν πως η υλικοτεχνική πρόκληση ήταν μεγάλη.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως για πολλούς οι οποίοι εργάστηκαν για το έργο, το «Σχέδιο Ζ» ήθελε να αποδείξει σε εκείνους που υποστήριζαν το Grexit ότι το έργο ήταν «Ηράκλειο», κάτι από το οποίο δεν θα μπορούσαν να υπαναχωρήσουν όταν διαπίστωναν πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει.

Ο Σαμαράς άλλαξε το δελτίο Τύπου χειρόγραφα


Για τη στάση του Σαμαρά σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του επέμενε σε αναθεώρηση του μνημονίου, όμως όταν ήρθε στην Αθήνα ο Μπαρόζο φέρεται να τον συμβούλεψε να μην αρχίσει να θέτει νέους όρους, και ότι το πρώτο μήνυμα που έπρεπε να μεταφέρει στη Γερμανία ήταν ότι «θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Αξιωματούχοι, που ήταν παρόντες στη συνάντηση και τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, μαρτυρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να αλλάζει με χειρόγραφες σημειώσεις το δελτίο Τύπου, που θα διανέμονταν αργότερα, προτού ακόμη ο κ. Μπαρόζο προλάβει να ολοκληρώσει τη «νουθεσία» του.

Αργότερα θα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Η εφημερίδα μεταφέρει σχόλιο ενός υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο «ο Σαμαράς έκανε την πιο εντυπωσιακή αναστροφή».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993 - Δεν υπάρχουν «Σιμπιλίδηδες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν ο λόγος της διαγραφής
LIFO NEWSROOM
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Πολιτική / Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Οι Έλληνες υπέφεραν από λαϊκιστές που έβγαιναν στις πλατείες και έλεγαν ψέματα, που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τώρα είναι κουρέλια» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM