«Σύντομα η Ελλάδα βασίλισσα του πετρελαίου»

«Σύντομα η Ελλάδα βασίλισσα του πετρελαίου» Facebook Twitter
15

Αναφορά στις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυτικά της χώρας, κάνει η γαλλική εφημερίδα  La Tribune.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι θα γίνουν επενδύσεις 700 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν, όπως υποσχέθηκε ο Σαμαράς, να φέρουν φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισεκ ευρώ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.  

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι έρευνες που ξεκινούν να μπορούσαν να δώσουν

περίπου 300 εκ βαρελιών πετρελαίου.

Η εφημερίδα είχε φιλοξενήσει σχετικό άρθρο και το 2012 με το ερώτημα στον τίτλο αν «η Ελλάδα θα είναι η Νορβηγία του αύριο;». Τότε αφορμή ήταν μια έκθεση που είχε υποβληθεί στον Πρωθυπουργό για τον ενδεχόμενο ορυκτό πλούτο της χώρας.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των τριών συλληφθέντων από το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων

Ελλάδα / Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των τριών συλληφθέντων από το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για άλλες σχετικές κατηγορίες
LIFO NEWSROOM
Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Ελλάδα / Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Αλλάζουν τα δεδομένα της επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση - Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Στη Καβάλα εξορύσσεται πετρέλαιο και αέριο χρόοονια τώρα, εκαττομύρια βαρέλια, και φέτος τα πήρε η BP και βρήκαν και νέες φλέβες... αλλά τώρα τι κέρδος έχουμε από όλο αυτό σαν κράτος, πολύ θα ήθελα να ξέρω.
Μα γιατί έχω την εντύπωση οτι ακόμα και αν ισχυουν όλα αυτά....έχουν ήδη δοθεί στους ξένους ? Γιατί σφάζονται τόσα χρόνια ? Πως ο Αντωνάκης και ο Μπένι έχουν κρατηθεί στην εξουσια με νυχια και με δόντια ?
...και κάπως έτσι δημιουργούνται οι εντυπώσεις.1. Ο πρωτότυπος τίτλος στη γαλλική εφημερίδα είναι ερώτηση και όχι κατάφαση2. Στο άρθρο αναφέρονται όσα εγχωρίως συζητιούνται για εσωτερική κατανάλωση. Όχι, τα γαλλικά ΜΜΕ δε θεωρούν την Ελλάδα μια εν δυνάμει βασίλισσα του πετρελαίου.
Για να μην γινει καμμια "παρεξηγηση" ,σημειωστε τα εξης:1.Τις συμβασεις εκμεταλλευσης που θα υπογραφουν με τις εταιρειες δεν τις εχει δει κανεις.Το τι ορους θα περιεχουν δεν χρειαζεται και πολυ φαντασια για να το μαντεψει κανεις.2.Βασει των "μνημονιακων υποχρεωσεων"τις οποιες εχει αναλαβει ο "συνεταιρισμος" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που παριστανει την κυβερνηση ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των εσοδων του ελληνικου δημοσιου θα πηγαινει προς εξοφλησιν του χρεους.Προς αποφυγην "παρεξηγησεως".
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, το οποίο επικαλείται το ισχύον νομικό πλαίσιο, τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα προκύψουν πρώτον από τη φορολογία [20% (κανονική) + 5% (περιφερειακός φόρος)] και δεύτερον από το μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής και του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor). Ως παράδειγμα εφαρμογής μάλιστα για τα αναμενόμενα έσοδα, αναφέρεται το εξής: Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ.Εκτός αν ήθελες να τα αναλάβει το δημόσιο, να μπαίναμε κι από κει μέσα
Οχι απλα θα ηθελα,θα προσευχομουν να αναλαβει την εκμεταλλευση των ελληνικων υδρογονανθρακων το ελληνικο κρατος.Οχι ομως το κρατος αυτο το οποιο διελυσαν οι επι τεσσαρακονταετια κυβερνωντες "συνεταιροι της συμφορας",αλλα ενα συγχρονο,ευρωπαικο,σωστα δομημενο και αξιοκρατικα στελεχωμενο κρατος.Το ακριβως αντιθετο,δηλαδη,απο το "κρατος διαφθορας και ανικανοτητας" που εχουμε σημερα.Το αν η κρατικη εκμεταλλευση ειναι εφικτο να ειναι ακρως επωφελης για μια χωρα δεν αποτελει,καν,ερωτημα.Διοτι εχει απαντηθει προ πολλου,και με τον σαφεστερο τροπο,απο την Νορβηγια.Η οποια διατηρωντας τα πετρελαικα της κοιτασματα υπο απολυτο κρατικο ελεγχο, περαν των τεραστιων εσοδων τα οποια εχει αποκομισει απο αυτα ο κρατικος προυπολογισμος,εχει ηδη δημιουργησει ΚΑΙ ειδικο αποθεματικο για τα ασφαλιστικα της ταμεια υψους 800+ δισεκατομμυριων ευρω !!! Και αυτο διοχετευοντας απ'ευθειας σε αυτα μονον το 1/3 των σχετικων εσοδων !! Με νομο που ψηφισθηκε ΠΡΙΝ αντληθει το πρωτο βαρελι πετρελαιο στην βορεια θαλασσα !! Αλλα η Νορβηγια ειναι κρατος με θεσμους,με δημοσια διοικηση,και με κυβερνησεις οι οποιες εχουν τοση σχεση με τις δικες μας οσο η μερα με την νυχτα.Εαν ,βεβαια,θελεις καποιο παραδειγμα του ποσο ωφελησε η εκμεταλλευση των υδρογονανθρακων απο ιδιωτες στους οποιους τα εκχωρησε το κρατος,υπαρχουν πολλα.Ας πουμε η Νιγηρια.Η οποια με ετησια πραγωγη πετρελαιου αισθητα υψηλοτερη απο αυτη της Νορβηγιας εχει και ενα αθλιο κρατος,και εξαθλιωμενο το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου της.Το θεμα ,συνεπως,δεν ειναι αν το κρατος πρεπει να αξιοποιει το ιδιο τον πλουτο του υπεδαφους του.Το θεμα ειναι ποια κυβερνηση θα εκπροσωπει το κρατος.Αν ειναι να προκειται για καποια σαν την σημερινη,την χθεσινη και την προχθεσινη,τοτε το ποιος τα εκμεταλλευεται,ιδιωτης η κρατος,δεν εχει καμμια απολυτως σημασια.
Ακόμα και να είναι αλήθεια δε σημαίνει ότι τα κέρδη του πετρελαίου θα περάσουν στην κοινωνία όπως έγινε στη Νορβηγία και όχι προς οφελος των επιχειρηματιών που θα τα εξορύξουν (βλέπε Νιγηρία που επίσης έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου)