Για άλλη μια φορά, τα Exit Polls μας κορόιδεψαν

Για άλλη μια φορά, τα Exit Polls μας κορόιδεψαν Facebook Twitter
9

Το ξαναέγραψα πριν, σε μια απ' τις προηγούμενες ανταποκρίσεις μου απ' την τηλεοπτική, εκλογική βραδιά:

Βγήκαν στις 7 τα exit polls, και μας έδειξαν μια συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και την Αθήνα, και φτιάχτηκε ένα κλίμα ανατροπής αμέσως. 

Και για άλλη μια φορά, κι ας έχουμε καεί αρκετές φορές στο παρελθόν, πιστέψαμε κατά γράμμα τις εκτιμήσεις (εξάλλου έγιναν απ' τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων) που έδειχναν μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πριν περάσει πολλή ώρα, τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στις οθόνες μας. Και δεν είχαν μεγάλη σχέση με αυτά που περιμέναμε. Στην αρχή σκέφτηκα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευε επίτηδες πρώτα τις "καλές" περιοχές, αυτές που συνέφεραν κάπως την κυβέρνηση. Όμως σύντομα, οι εταιρίες που έκαναν τα exit polls αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν και να στρογγυλέψουν κάπως τα αποτελέσματα.

Κι από κει που στην αρχή το κλίμα ήταν κλίμα θριάμβου για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το κλίμα ήταν το αντίθετο. (Κάποιος σατανικός εγκέφαλος θα σκεφτόταν ότι όλο αυτό έγινε επίτηδες για να βγει τελικά ψιλοχαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.)

 

Παλιά δεν είχαμε ιδέα το τι γίνεται μέχρι να βγουν τα κανονικά αποτελέσματα, τώρα ανεβάζουμε και κατεβάζουμε κυβερνήσεις απ' τις 7 το απόγευμα. Πόσες φορές πρέπει να πέσουν έξω και οι δημοσκοπήσεις (που υποβάθμιζαν κάποιους) και τα exit polls (που πριμοδοτούσαν του υποβαθμισμένους) μέχρι να σταματήσουμε να τους δίνουμε σημασία; 

Μία λύση υπάρχει. Κι ας μας αρέσουν τρομερά τα exit polls και οι εκτιμήσεις, ας σταματήσουμε να τα/τις κάνουμε και προβάλλουμε.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Ο ένας και μοναδικός νικητής της ημέρας της 18ης Μαίου 2014 είναι αυτός που κέρδισε 1.540.311,74 ευρώ στο Τζόκερ και μάλιστα, ακριβώς στην ώρα του!.....Exit Polls και μ@^@κίες...!..και ο δεύτερος δεν χαλάστηκε καθόλου, θα έλεγα...! (και αυτός στην ώρα του...).
Σίγουρα πρέπει να μάθουμε να τις διαβάζουμε. Ακόμα και μετά τις εκλογές του 2000 που έπεσαν έξω να exit poll* δεν μάθαμε.Τα βασικά. ΜΕ αυτά προσπαθούμε να βρούμε από μια δειγματοληψία το αποτέλεσμα για το σύνολο του πληθυσμού. Οπότε η ακρίβεια του αποτελέσματος εξαρτάται από το πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα. Όσο πιο μεγάλο το δείγμα τόσο πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται. Χρειάζεται να επιλεγει με μεγάλη προσοχή το δειγμα.Το σημαντικότερο από όλα Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΑΠ¨Ο ΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗ. Δηλαδή έχει καποιο ευρος προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τη μεση τιμη που δινεται. Στις δημοσκοπήσεις δεν λενε καθολου το εύρος της απόκλισης και πολες φορες οι διαφορές μεταξυ των κοματων ειναι μέσα σε αυτό το εύρος, δλαδη μπορέι να αλλαζει θεση το πρωτο με το δεύτερο κόμα. (Αν το πρωτο πιασει η μεση τιμη μείον την απόκλιση και το δέυτερο την μέση τιμή συν την απόκλιση).Οποοτε πρ΄πει αν τα πάινρουμε σαν μια ενδειξη και αν επριμενουμε τα αποτελεσματα από τα εκλογικά τμήματα (που σιγουρα ειναι αντιπροσωπευτικότερο δείγμα) πειν πανηγηρήσουμε ή στεναχωρηθούμε.*Ειχε παντως πλάκα. Τότε υπηρετούσα τη θητέια μου και ειχα ερθει Αθήνα να ψηφίσω. Φευγοντας από την Αθήνα συναντουσα αυτοκινητα με σημαιες της Νεας Δημοκρατίας να κορναρουν, τανοντας στην πόλη που υπηρετούσα ειδα ακριβώς το αντιθετο.
Γι αυτο τα exit polls είναι σχετικά αναξιόπιστα. Το δείγμα τους δεν ειναι τόσο αντιπροσωπευτικό όσο τηων δημοσκοπήσεων. Οι παλαιότεροι και έμπειροι πολιτικοί δεν την πατάνε συνήθως και δεν κάνουν δηλώσεις.
"Στις δημοσκοπήσεις δεν λενε καθολου το εύρος της απόκλισης ..."Λάθος. Το εύρος τις απόκλισης το αναφέρουν (χωρίς βέβαια να αναφέρουν το επίπεδο εμπιστοσύνης - φαντάζομαι 95%). Π.χ. Δούρου 27-30%. Το ποσοστό που έπιασε είναι πολλές τυπικές αποκλίσεις μακριά από την εκτίμηση πράγμα που σημαίνει πως αν η μεθοδολογία των προβλέψεων τους ήταν σωστή θα έπρεπε να συμβεί μια φορά στα 5 χιλιάδες χρόνια. Αν τα συνδυάσουμε και με τις υπόλοιπες αποτυχίες τους είναι πασιφανές πως κάτι δεν έκαναν καλά - από ότι φαίνεται δεν εκτίμησαν καλά το effect του no-response
Αν προσέξατε καλά γράφω "στις δημοσκοπήσεις". Αυτές που βλέπουμε να λένε τη μια μέρα " πρωτια του ΣΥΡΙΖΑ δειχνει νέα δημοσκόπηση" και την άλλη μέρα " πρωτια της ΝΔ δειχνει (πιο) νέα δημοσκόπηση". Στις οποίες βλέπουμε τις διαφορές των δυο κομμάτων να ειναι στη μια ποσοστιαία μονάδα. Σε αυτές δείχνουν τη μέση τιμή προφανώς και πρέπει να πάει κάποιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας δημοσκοπήσεων ή στις πίσω σελίδες (συνέχει στη σελίδα ...) αν ειναι σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, για να δει την απόκλιση. Σε καποια ειχα κανει τον κοπο να γκουγκλάρω για αν βρωβ τη σελίδα της εταιρειας δημοσκοπήσεων για να δω ότι ειχε απόκλιση 3% ενώ εδινε διαφορά μεταξύ πρω΄του και δεύτερου λιγότερο από 2%. Δηλαδή μπορέι αν ηταν και ακριβως το αντιθετο αποτελεσμα.Στα exit poll από ό,τι έχω καταλάβει ρωτούν έξω από εκλογικά κέντρα που έχουν δειξει σε σειρά από εκλογικές αναμετρήσιες ότι είναι αντιπροσωπευτικά. Πιθανολογώ ότι δεν υπολόγισαν τις αλλάγές του εκλογικού σώματος (νέοι ψηφοφόροι) ή δεν υπολόγισαν ότι στις τοπικές εκλογές ίσως τα συγκεκριμμένα εκλογικά τμήματα να μην ειναι τοσο αντιπροσωπευτικά όσι στις εθνικές εκλογές. Δεν βλέπω καποιο λόγο να ειναι εκεσεμένα λάθος στα exit poll αφού όταν ανακοινωνόται τα αποτελέσματά τους έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία οπότε δεν υπάρχει κάποιος για να επηρεαστεί παρα μόνο οι σχολιαστές στις εκπομπές για τα αποτελέσματα και αυτόι που βγάινουν να πανηγυρίσουν για το κόμμα τους.
Παναγιώτη έχει ψάξεις αρκετές δημοσκοπήσεις και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως πέφτουν αδικαιολόγητα έξω. Τα ποσοστά πέφτουν αρκετές τυπικές αποκλίσεις από τον μέσο και πολύ έξω και από τα διαστήματα εμπιστοσύνης που δίνουν. Τώρα σε σχέση με αυτό που γράφεις και που αφορά τις διαφορές σε συγκεκριμένη δημοσκόπηση οι πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι μικρές. Μιλάμε για την τομή (conjuction) δύο events (ο ένας να πιάσει το ανώτερο όριο του διαστήματος εμπιστοσύνης ΚΑΙ ο άλλος το χαμηλότερο) που είναι και τα δύο λίγο πιθανό να συμβούν. Ξαναλέω πως σε σχέση με τα exit-polls πρέπει να υπολογίσεις το effect του no-response. Δεν λέω ότι είναι εσκεμμένα λάθος αλλά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν έκαναν. Συγκεκριμένα να υπολογίσουν την πιθανότητα της συμμετοχής στα exit-polls σε σχέση με το κόμμα επιλογής των ψηφοφόρων. Είναι αυτονόητο πως οι περισσότερο παθιασμένοι ψηφοφόροι είναι περισσότερο πιθανό να συμμετέχουν από ότι εκείνοι που ρίχνουν τον ψήφο με βαριά καρδιά.
Δεν ειναι μικρή η πιθανότητα αφού ειναι μεσα στις αποκλίσεις των μετρήσεων. Βεβια θελει συζήτηση αν τα ποσοστά κάθε κοματος έιναιανεξέρτητα από τα ποσοστά που θα παρει το άλλο και ειναι ξεχωριστά φαινόμενα. Δεν ειμαι δημοσκόπος απλά εχω μερικές γνώσεις στατιστικής.Μπορέι να εχει σημασία το no response effect ισως και άλλα φαινομενα στην Βρετανια ειχαν το shy torry effect όταν το 1989 δεν έλεγαν οτι ψηφισαν την Κυβέρνηση (που τότε ήταν οι συνηρητικοί) ενώ ετην ειχαν ψηφίσει με αποτέλεσμα να βγάλουν αλλα αντι άλλων τα exit poll. Έχει αρκετα ενδιαφέροντα παραδέιγματα εδώ http://www.nuffield.ox.ac.uk/Politics/papers/2002/w8/forecast.pdf
" Κάποιος σατανικός εγκέφαλος θα σκεφτόταν ότι όλο αυτό έγινε επίτηδες για να βγει τελικά ψιλοχαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ "Δεν ξέρω αν είμαι σατανικός αλλά κι εγώ αυτό σκέφτηκα. Ότι δηλαδή η κρατική TV έβγαλε σκοπίμως κάποια υπερβολικά υψηλά νούμερα για να βγουν να θριαμβολογήσουν οι του Σύριζα και στη συνέχεια να εκτεθούν...