Πρώτη φορά Αριστερά;

Πρώτη φορά Αριστερά; Facebook Twitter
24

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το αν το σλόγκαν "Πρώτη Φορά Αριστερά" ισχύει. Η κυβέρνηση χλεύασε το σύνθημα κάνοντάς το "Για πρώτη φορά Ναζί Αριστερά" ενώ πολλοί θυμήθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ όταν βγήκε το '81 ήταν ένα αριστερό-σοσιαλιστικό κόμμα που ήθελε να μας βγάλει απ' την ΕΟΚ και απ' το ΝΑΤΟ. 

Το ότι έπεσαν όλοι οι άλλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σταθερός του χάρισε την πρωτιά. Και αν δεχτούμε ότι το Πασόκ του 1981 δεν μετράει, η πρώτη φορά που κάποιο αριστερό κόμμα είναι πρώτο είναι πραγματικά ιστορική. 

Και τώρα; 

Το ζητούμενο είναι να κυβερνήσει, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ και να δούμε πώς εννοεί την Αριστερά του στην πράξη. 

Αν μάλιστα βγει κυβέρνηση σε μια περίοδο που θα έχουμε βγει στ' αλήθεια απ' την κρίση (και δεν θα υπάρχει ο λεγόμενος κίνδυνος ατυχήματος), τότε μπορεί και να μεγαλουργήσει. Αν έπαιρνε τώρα αμέσως το τιμόνι μπορεί και να τρακάραμε, λένε οι αντίπαλοί του, οπότε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας βγάλει κατά λάθος απ' το ευρώ, ας σταθεροποιηθούμε πρώτα. Ας κάνουν άλλοι τη βρώμικη δουλειά, κι ας έρθει μετά η Αριστερά να μεγαλουργήσει εκ του ασφαλούς. (Ίσως γι' αυτό και τα ποσοστά του κόμματος είναι σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση μ' αυτά που θα περίμενε κανείς.)

Αριστερά για μένα είναι να νοιάζεσαι για τους αδύναμους, τις μειονότητες, τους μη έχοντες. 

Έχοντας ενσωματώσει μέρος του παλαιού Πασόκ και τάζοντας πολλά σε πολλούς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που απ' το "έξω απ' την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ" κατέληξε σε κυβέρνηση με τη δεξιά. Πιστεύω ότι θα συγκρατηθεί, κι ότι θα τον συγκρατήσουν κυρίως οι παθιασμένοι ψηφοφόροι του - ειδικά αυτοί που νοιάζονται λιγότερο για εξουσία και καρέκλες και περισσότερο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο. 

Η πρωτιά φέρνει ευθύνες. Και η Νο1 ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην ξεχάσει το σκοπό του: Να βοηθά τους αδύναμους.

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ