Η Τίνα Σοφού είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος που μένει μόνιμα στην Αυστραλία. Ήταν η κεντρική εκφωνήτρια ειδήσεων του NTDTV Αυστραλίας, το οποίο είναι ένα κανάλι με έδρα την Ν.Υ και ειδικεύεται στα Νέα της Κίνας με σκοπό να παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση στον κινέζικο λαό.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα για λίγες ημέρες για να ευαισθητοποιήσει και τους Έλληνες στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας. Είναι επίσης η υπεύθυνη επικοινωνίας του βραβευμένου και πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ Free China, που κάνει το γύρο του κόσμου και προβάλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα - επικεντρώνεται μάλιστα στην δίωξη του Φάλουν Γκόνγκ απο το 1999 μέχρι σήμερα.
Καλησπέρα. Μιλήστε μας λίγο για το NTDTV...
Το NTDTV είναι κινέζικο κανάλι με έδρα την Νέα Υόρκη αλλά έχει δημοσιογράφους σε πολλές χώρες όπως και στην Μελβούρνη. Η αποστολή του είναι να αναμεταδώσει αληθινή και ελεύθερη πληροφόρηση στους ακροατές μέσα και έξω και από την Κίνα.
Ξεκίνησα να δουλεύω στο κανάλι μέσω ενός συγγενή μου και έτσι έμαθα για την αποστολή του και γνώρισα τους υπεύθυνους όταν είχαν έρθει στην Αυστραλία. Σαν Ελληνίδα τους κάλεσα σπίτι μου και τους έκανα το τραπέζι. Στην αρχή επειδή τους άρεσε το φαγητό μου, μου πρότειναν να κάνω μια εκπομπή μαγειρικής. Τους είπα εντάξει, να βοηθήσω τον σταθμό γιατί μου άρεσε το εθελοντικό έργο και η ελεύθερη φωνή του. Τους είπα αστειευόμενη: "ΟΚ, θα μάθω στους Κινέζους πώς να φτιάχνουν λουκουμάδες!". Τελικά το ξανασκέφτηκαν και μου έκαναν πρόταση να γίνω μία από τις κεντρικές παρουσιάστριες του δελτίου ειδήσεων της Αυστραλίας.
Eίστε στην Ελλάδα για να παρουσιάσετε το ντοκιμαντέρ του NTDTV που ονομάζεται Free China: Τhe Courage to Believe που επικεντρώνεται στην δίωξη του Φάλουν Γκονγκ. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική εξάσκησης για το σώμα και το πνεύμα.
Η ουσία της διδασκαλίας του συμπυκνώνεται σε τρεις αρχές: Αλήθεια, καλοσύνη και ανεκτικότητα. Με βάση αυτές τις αξίες οι άνθρωποι βελτίωναν τον εαυτό τους. Το Φάλουν Γκονγκ αναβίωσε στην Κίνα στις αρχές του '90 και μέχρι το 1999 το αγκάλιασαν πάνω από 100 εκατομμύρια Κινέζοι οι οποίοι το ασκούσαν τα πρωινά στα πάρκα.
Ο πρώην ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τζιάνγκ Ζεμίν βλέποντας την αυξανόμενη δημοτικότητα του η οποία ξεπερνούσε αυτήν του Κόμματος, τον Ιούλιο του '99 ξεκίνησε την δίωξή του με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να οδηγηθούν στις φυλακές χωρίς καν δίκη και να βασανίζονται μέχρι σήμερα με τους πιο απάνθρωπους τρόπους.
Οι δύο βασικοί ήρωες του ντοκιμαντέρ Free China, η Jennifer και ο Charles είχαν φυλακιστεί για τα πιστεύω τους και μας αφηγούνται τις εμπειρίες μέσα στην φυλακή αλλά μιλούν και για όσα συμβαίνουν εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνει ιδιωτική προβολή του ντοκιμαντέρ με περιορισμένο αριθμών θέσεων. Αλλα σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες προβολές στο άμεσο μέλλον. Στοχεύουμε το Free China να προβληθεί και μέσα στην Κίνα.
Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ
Ποιος είναι ο σκοπός της ταινίας;
Να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα αυτής της δίωξης όπως και για όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, τις αφαιρέσεις οργάνων κλπ. Γι'αυτό και ζητάμε από τους ανθρώπους να βοηθήσουν το Free China.
Πώς;
Πρώτον, βλέποντας αυτό:
Δεύτερον, μπορείτε να μπείτε στο website: εκει μπορείτε να πληροφορηθείτε, να έλθετε σε επαφή με τηλεοπτικά κανάλια ώστε να προβληθεί στην τηλεόραση, να κοινοποιήσετε τον σύνδεσμο HelpFreeChina.com στους φίλους σας. Ειναι πολυ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος.
Έχετε δεχτεί ποτέ ενοχλήσεις απο την Κινέζικη Κυβέρνηση;
Εμένα δεν με έχουν ενοχλήσει προσωπικά, αλλά έχουν παρέμβει σε διάφορα Κινηματογραφικά που θα παιζόταν το ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα στο Διεθνές Film Festival του Hοuston το 2012, πήραν τον διευθυντή και του είπαν να βγάλει την ταινία Free China απ' το πρόγραμμα.
Και τι έγινε;
Ο διευθυντής τους είπε 'όχι' φυσικά, και οτι οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατική χώρα. Το φιλμ παίχτηκε κανονικά.
Πώς βλέπετε την Αθήνα της κρίσης;
Σίγουρα λυπάμαι για όλα αυτά που βλέπω και ακούω, όμως νομίζω ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση απαιτεί από εμάς τους Έλληνες να δούμε βαθύτερα στον εαυτό μας τον εθνικό μας χαρακτήρα. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας μέσα από συνεργασία ο ένας με τον άλλον, όπως κάναμε στο παρελθόν - χωρίς να καταφεύγουμε σε ξένη βοήθεια και ιδιαίτερα σε μια κομμουνιστική δικτατορία όπως αυτή της Κίνας. Όπως η ιστορία μας έχει δείξει επανειλημμένα εμείς οι Έλληνες μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέσα από οποιαδήποτε δυσκολία, αλλά θα πρέπει πρώτα να αναβιώσουμε τις παραδοσιακές αξίες μας, την αρετή και το ήθος, ώστε να ξαναδημιουργήσουμε μια υγιή κοινωνία.
Εσείς ζείτε στη Μελβούρνη, που συχνά βγαίνει η καλύτερη πόλη του κόσμου...
Για μένα η Μελβούρνη είναι μια πόλη που είναι πολύ καλή - για τα νοσοκομεία της, τις επιχειρήσεις της... Γενικά παρέχει μια ποιότητα ζωής. Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εκεί, αλλά για μένα δεν είναι Ελλάδα. Αισθάνομαι όταν είμαι εδώ οτι είναι το σπίτι μου και νιώθω μια βαθιά σύνδεση.
O David Kilgour πρώην υπουργός εξωτερικών του Καναδά θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής στην παρουσίαση του Free China στον Δαναό. Ποια ειναι η σχέση του με το αντικείμενο;
Το 2006 έγινε καταγγελία για συστηματική αφαίρεση οργάνων απο φυλακισμένους συνείδησης στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Ο Ντέιβιντ Κίλγκουρ, ως ανώτατος δικαστικός, και ένας άλλος κορυφαίος Καναδός νομικός ο Ντέιβιντ Μάτας, ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση. Το συμπέρασμα της έρευνας τους ήταν οτι δυστυχώς οι καταγγελίες ήταν αληθείς. Δηλαδή η αφαίρεση οργάνων πραγματικά συνέβαινε και δυστυχώς συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Μπορείτε να βρείτε την έρευνα και στα ελληνικά στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.organharvestinvestigation.net.
Γιατί αυτή η δίωξη είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό;
Διότι οι δυτικές επιχειρήσεις εχουν οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα και γι'αυτό δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση εκεί. Για τον ίδιο λόγο σιωπούν και οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ. Παράλληλα υπάρχει και η πίεση του κινεζικού καθεστώτος να αποσιωπώνται οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά παραδείγματα κυβερνήσεων που δεν υποχώρησαν στις πιέσεις του κινεζικού καθεστώτος και παρόλα αυτα οι επιχειρηματικές συναλλαγές στις χώρες τους δεν επηρρεάστηκαν καθόλου. Πχ Ιταλία, Τσεχία, Καναδάς κλπ. Μάλιστα στο Ισραήλ έχει θεσπιστεί νόμος σύμφωνα με τον οποίον η μεταμόσχευση οργάνων στην Κίνα αποτελεί ποινικό αδίκημα.
σχόλια