Με μια ανακοίνωση που εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών κατηγορώντας το ότι προβαίνει σε κοινωνικούς εκβιασμούς, μη συμμορφούμενο με τις δικαστικές αποφάσεις παρεμβαίνουν οι διοικητικοί δικαστές στην εξέλιξη της υπόθεσης των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ τις οποίες το υπουργείο αρνείται να επαναπροσλάβει παρά την δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει.
Οι δικαστές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις αποφάσεις εκείνες που παρεκκλίνουν της πολιτικής της.
«Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές» καταλήγει η αιχμηρή ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.
Στο ίδιο κλίμα, οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουμε τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται δια μέσω των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».
Το "χέρι" του στην οργισμένη αντίδραση των διοικητικών δικαστών φάινεται όμως ότι έχει βάλει και το ΔΝΤ το οποίο στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δεν συμφωνούν με την πολιτική που επιβάλει και σημειώνει: «Αρνητικοί- δυσμενείς κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις δυσμενείς αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με περικοπές στο παρελθόν μισθών και εισφορών ιδιοκτησίας, τον αβέβαιο αντίκτυπο των νέων πρωτοβουλιών της φορολογικής πολιτικής, ιδίως εκείνων που εισάγονται στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τυχόν υστέρηση των φόρων ακίνητης περιουσίας (το νέο καθεστώς τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές του έτους), και των δαπανών στον τομέα της υγείας. Οι αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, εάν οι αρνητικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν».
σχόλια