Φουσκωμένο κατά πολύ ήταν το έλλειμμα του 2009 που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στην Τρόικα, σύμφωνα με έρευνα που συντάχθηκε από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Όπως αναφέρει η Real News, λόγω της μεθοδευμένης διόγκωσης των στοιχείων, υπήρξε επιβράδυνση του προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με την Έκθεση, υπήρχαν μεγάλα ανοίγματα στα δημόσια οικονομικά που τα επέτεινε η διεθνής οικονομική κατάσταση, ωστόσο θα ήταν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι "η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας".
σχόλια