Ο αιγύπτιος μετανάστης που έπεσε θύμα κτηνώδους βασανισμού στη Σαλαμίνα από τον εργοδότη του και άλλα τρία άτομα το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει τριάντα ημερών διορία για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, χθες, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στον ανακριτή, ο 30χρονος Ουάλιντ κατέρρευσε, παρουσιάζοντας μάλιστα αιμορραγία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Η δικηγόρος Σταυρούλα Κοκκλιώτη δήλωσε ότι θα γίνουν διαβήματα ώστε να δοθεί άσυλο ή προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγουςμ προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει στη δίκη. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιστρέψει στην Αίγυπτο.
«Οι Αιγύπτιοι θεωρούμε τους Ελληνες αδέλφια μας και πιστεύουμε ότι οι Ελληνες νιώθουν το ίδιο για μας. Αυτά τα περιστατικά βίας ντροπιάζουν τους Ελληνες, όχι τους Αιγύπτιους», είναι το μήνυμα του Μοχάμεντ Αλ Σαμανούντι, πρόεδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των ομοεθνών του.
«Δεν σημαδεύουν ειδικά τους Αιγύπτιους, κυνηγάνε γενικά τους ξένους. Σε μια οικονομική κρίση σαν αυτή που βιώνει τώρα η Ελλάδα πάντα οι εξτρεμιστές κάνουν πασαρέλα.
Νομίζουν ότι η κρίση έρχεται από ξένους. Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν μπορείς να έχεις δουλειά χωρίς εργάτες».
Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του πρέσβη: «Ενημερώσαμε την πρεσβεία μας και περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο Σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας έχει απευθύνει επιστολή για το ίδιο ζήτημα στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, ο οποίος δήλωσε στην εφημέριδα:
«Οποιοδήποτε γεγονός προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται περί κακοποίησης, είναι απερίφραστα καταδικαστέο και πρέπει οι αυτουργοί να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι τέτοια φαινόμενα δεν συνάδουν με τον καταστατικό χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με το Σύνταγμα μας, με τον πολιτισμό και την παράδοση μας.»
«Οι δημοσιεύσεις στον αιγυπτιακό Τύπο για τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας προξένησαν θλίψη και εκνευρισμό», δηλώνει ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής εφημερίδας Αl Ahram, Aμπντέλ Σατάρ Μπαρακάτ.
«Δεν περίμεναν οι Αιγύπτιοι τέτοια συμπεριφορά από τους Ελληνες. Στον 20ό αιώνα έχουν ζήσει στην Αίγυπτο 650.000 Ελληνες.
Οι Ελληνες δεν είναι ξένοι στην Αίγυπτο αλλά απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Ηδη στο facebook και στο twitter δημοσιεύονται εκκλήσεις στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, όπως "Πρόεδρε, κοίτα πώς μας ταπεινώνουν".
Αν δεν προσέξουμε όλοι πολύ, τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν αν επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, που παραδοσιακά ήταν πάντα άριστες».
Η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο εξέδωσε δελτίο τύπου εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο καταδικάζει τον ξυλοδαρμό του Αιγυπτίου.
Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι η Αστυνομία διερευνά τις υποθέσεις αυτές και τα θύματα προστατεύονται.
«Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε μια ακμαία αιγυπτιακή κοινότητα, όπως είμαστε περήφανοι και για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου που επιβεβαιώνουν τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους λαούς μας», καταλήγει δηλώνοντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν «όποιοι κι αν είναι, όποια κίνητρα κι αν έχουν».
Στο δελτίο, που έχει ημερομηνία 8/11/2012, αναφέρεται επίσης ότι «ο κατηγορούμενος έχει συλληφθεί και κρατείται ώσπου να δικαστεί», αλλά ο βασικός κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος.
σχόλια