Και επισήμως χρεοκοπημένη θεωρείται η Αργεντινή, καθώς ενεργοποιήθηκαν με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), οι πληρωμές των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) που συνδέονται με το χρέος της χώρας και θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Αργεντινής επιμένει στην απόφαση της να αγνοήσει την απόφαση αμερικανού δικαστή και να μην πληρώσει τους «γύπες» που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές τα αργεντίνικα ομόλογα και θέλουν το μέγιστο κέρδος.
Η Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ είπε ότι δεν γίνεται χρεοκοπία εμποδίζοντας κάποιον να πληρώσει. Η δήλωση αυτή αναφέρεται σε μία από τις παραμέτρους της απόφασης του αμερικανού δικαστή, ότι αν η Αργεντινή δεν πληρώσει τους «γύπες», τότε δεν θα μπορεί να πληρώσει και τους άλλους επενδυτές των οποίων το χρέος εξυπηρετεί κανονικά.
«Είναι 31 Ιουλίου και η Γη εξακολουθεί να γυρίζει. Αύριο είναι Αύγουστος και η ζωή συνεχίζεται. Αυτοί που περιμένουν από εμάς να υπογράψουμε οτιδήποτε, απειλώντας μας πως αλλιώς θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, καλύτερα να μη στηρίζονται σε μένα», είπε χαρακτηριστικά η Κίρχνερ, επιβεβαιώνοντας πως το Μπουένος Αϊρες ενδέχεται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εναντίον αποφάσεων που ζημιώνουν τη χώρα.
Επιτέθηκε δε στην αμερικανική δικαιοσύνη για την απόφαση της να επιβάλει αυτή την απαγόρευση πληρωμής στους «πρόθυμους» πιστωτές επειδή δεν θέλει να πληρώσει τους «απρόθυμους».
Των δηλώσεων Κίρχνερ είχε προηγηθεί δήλωση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Χόρχε Καπιτάνιτς, ο οποίος επιτέθηκε στην αμερικανική δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο μεροληψία. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών, που οφείλουν να εγγυώνται τον σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών», είπε.
Παρά την επίσημη χρεοκοπία πάντως η Αργεντινή θεωρείται «ελκυστικός προορισμός» για άλλους μεγαλοεπενδυτές. Σύμφωνα με τους F.T., η DE Shaw, το οικογενειακό γραφείο του Τζορτζ Σόρος, η Third Point του Ντάνιελ Λεμπ και η Renaissance Technologies ήδη επενδύουν σε ενεργειακές εταιρείες της Αργεντινής, στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στην Κίρχνερ στη μάχη με τους «γύπες».