Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα σας το πώς κοιμάστε στο κρεβάτι

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα σας το πώς κοιμάστε στο κρεβάτι Facebook Twitter
5

via Health / Επιμέλεια για το LIFO.gr: Σοφία Ζυγουμη

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα σας το πώς κοιμάστε στο κρεβάτι Facebook Twitter

Οι συνήθειες του ύπνου σας μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτικές απ' όσο νομίζετε, σύμφωνα με μια μελέτη έκπληξη. Ένας ειδικός στη γλώσσα του σώματος ανέλυσε κοινές στάσεις ύπνου και αναφέρει ότι μπορούν να αποκαλύψουν πόσο αγχωμένοι είστε. Η στάση του ύπνου προσφέρει επίσης γνώσεις σχετικά με χαρακτηριστικά όπως αν είστε πεισματάρηδες, αν κάνετε αυτοκριτική και αν σκέφτεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

 
Από μελέτη που έγινε σε 1000 άτομα από την Premier Inns προέκυψε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές στάσεις ύπνου -η εμβρυακή στάση, η στάση "κούτσουρο", η στάση στο πλάι και η στάση ελεύθερη πτώση. Τι αποκαλύπτουν όμως αυτές οι στάσεις για την προσωπικότητα;
 
 
Εμβρυακή στάση
 
Αν διπλώνετε το σώμα σας σε μια μπάλα όταν κοιμάστε (κάτω, αριστερά) δεν είστε οι μόνοι. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δίπλωσαν το σώμα τους σε αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τον ειδικό δ. Phipps η εμβρυακή στάση δείχνει ότι ψάχνετε για άνεση αλλά διακατέχεστε από συνεχή ανησυχία. Είστε πολύ ευσυνείδητοι κατά τις ώρες εγρήγορσης αλλά τείνετε να σκέφτεστε υπερβολικά τις υποχρεώσεις σας και την καθημερινή σας ζωή.
 
 
Στάση κούτσουρο
 
Κοιμάστε ευθεία σε μια κάθετη γραμμή (κάτω, δεξιά) με τα χέρια στο πλάι; Η μελέτη αναφέρει πως περίπου το 30 τοις εκατό των ανθρώπων κοιμούνται σε στάση "κούτσουρο" και μπορεί να είναι λίγο αυστηροί όταν πρόκειται για την προσωπικότητά τους.
 
Αυτοί που κοιμούνται σε άκαμπτη θέση συχνά ξυπνούν σε πιο σκληρή και άβολη στάση από ότι όταν έπεσαν για ύπνο. Οι μύες τους μπορεί να μην έχουν ξεκουραστεί αρκετά κατά τη διάρκεια του ύπνου.Ή μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει κατά τις ώρες που είστε ξύπνοι να μάθετε πώς να χαλαρώσετε.
 
 
 
 
 
Στάση στο πλάι
 
Αν απλώνετε τα χέρια σας όταν κοιμάστε (κάτω, αριστερά) τότε ανήκετε στο 25 τοις εκατό των ατόμων που κοιμούνται στο πλάι. Οι άνθρωποι αυτοί ξυπνούν με ενθουσιασμό για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους εκεί έξω.
Όμως ο δ. Phipps λέει πως οι άνθρωποι αυτοί κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς όμως πραγματική εστίαση και μπορεί να σπαταλούν για χρόνια τον καιρό τους. Ο δ. Phipps λέει επίσης πως όσοι κοιμούνται κατ' αυτόν τον τρόπο δεν κυνηγούν μόνο τα όνειρά τους αλλά μερικοί έχουν την αίσθηση ότι τους κυνηγούν.
 
 
Στάση ελεύθερη πτώση
 
Αν κοιμάστε μπρούμυτα στο στομάχι σας (κάτω, δεξιά) με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα σε στάση ελεύθερης πτώσης, σημαίνει ότι προσπαθείτε να ελέγξετε το χρόνο και το χώρο με 
έναν τρόπο που δεν διαθέτετε όσο είστε ξύπνιοι. Ενώ μόνο το 17 τοις εκατό των ανθρώπων κοιμούνται με αυτό τον τρόπο ο δ. Phipps ισχυρίζεται πως αυτοί ξεκουράζονται λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
 
 
 
 
Τι λένε άλλες έρευνες για τη στάση του ύπνου;
 
Ο ερενητής ύπνου καθηγητής Chris Idzikowskia στην μελέτη Sleep Assessment and Advisory Service συμφωνεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στάσης ύπνου και της προσωπικότητάς μας. Επίσης εντοπίζει συσχέτιση με τη στάση ύπνου και τη γενική μας υγεία. Για παράδειγμα, λέει ο Idzikowskia, εκείνοι που κοιμούνται σε στάση αστερία, ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί και να κάνουν πιο εύκολα φίλους από ότι εκείνοι που κοιμούνται σε στάση κούτσουρο.  
 
Επίσης ξεχωρίζει τη στάση στρατιώτη ο οποίος κοιμάται επίσης ανάσκελα. Ο στρατιώτης τείνει να είναι ήσυχος και επιφυλακτικός και θέτει υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του και τους άλλους. Τόσο ο στρατιώτης όσο και ο αστερίας συχνά δεν κοιμούνται καλά επειδή έχουν την τάση να ροχαλίζουν και αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα όλο το βράδυ.
 
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσοι κοιμούνται από την αριστερή πλευρά του στρώματος έχουν καλύτερη άποψη για τη ζωή. Έχουν την τάση να είναι πιο αισιόδοξοι και είναι σε θέση να χειριστούν την πίεση στη δουλειά και στη ζωή καλύτερα από εκείνους που κοιμούνται από τη δεξιά πλευρά. Η Claire Haigh μιας εκπρόσωπος της Premier Inns λέει πως σύμφωνα με τη μελέτη, το 31 τοις εκατό των ερωτηθέντων που κοιμόταν στην αριστερή πλευρά του στρώματος αγαπούν τη δουλειά τους σε σύγκριση με το 18 τοις εκατό όσων κοιμούνται στη δεξιά πλευρά.
Αρχείο
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Οι στάσεις μας όταν κοιμόμαστε αλλάζουν ανάλογα με την πίεση που δεχόμαστε στο εκάστοτε κέντρο βάρους της θέσης μας. Αυτή συσσωρεύεται και ο εγκέφαλος δίνει εντολή να μετακινήσουμε την πίεση αλλού. Αυτό είναι όλο. Για αυτό και οι ασθενείς σε "φυτική" κατάσταση σε κρεβάτια νοσοκομείου πρέπει να μετακινούνται συνεχώς αλλιώς αναπτύσσουν πληγές -ουσιαστικά τρύπες- στο δέρμα τους. Μην το ψάξετε στο γκουγκλ, είναι ανατριχιαστικές οι φωτογραφίες.
«Π̲ά̲ν̲ω̲ ̲α̲π̲ό̲ ̲τ̲ο̲υ̲ς̲ ̲μ̲ι̲σ̲ο̲ύ̲ς̲ ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δίπλωσαν το σώμα τους σε αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου ».«π̲ε̲ρ̲ί̲π̲ο̲υ̲ ̲τ̲ο̲ ̲3̲0̲ ̲τ̲ο̲ι̲ς̲ ̲ε̲κ̲α̲τ̲ό̲ των ανθρώπων κοιμούνται σε στάση "κούτσουρο"».«Αν απλώνετε τα χέρια σας όταν κοιμάστε τότε ανήκετε στο 2̲5̲ ̲τ̲ο̲ι̲ς̲ ̲ε̲κ̲α̲τ̲ό̲ των ατόμων που κοιμούνται στο πλάι».«μ̲ό̲ν̲ο̲ ̲τ̲ο̲ ̲1̲7̲ ̲τ̲ο̲ι̲ς̲ ̲ε̲κ̲α̲τ̲ό̲ των ανθρώπων κοιμούνται μπρούμυτα στο στομάχι με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα σε στάση ελεύθερης πτώσης»50% + 30% + 25% + 17% = 122%.
Μα οι τέσσερις στάσεις που περιγράφονται είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. Αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες και στις περιγραφές. Μπορείτε να βρείτε δύο στάσεις συμβατές μεταξύ τους;