ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως;

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Ίσως είναι ουτοπικό να ζητάμε ένα Hyde Park για την Κυψέλη, αλλά, από την άλλη, δεν χρειάζεται και να συμβιβαζόμαστε με το μίζερο παρόν... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
16

Πριν από δύο εβδομάδες η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επέλεξε να δώσει μια συνέντευξή από τον χώρο του Πεδίου του Άρεως για «συμβολικούς λόγους», όπως δήλωσε η ίδια. «Επιδίωξα η συνάντηση να γίνει στο Πεδίον του Άρεως ακριβώς επειδή πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος χώρος και η ιστορία της εγκατάλειψής του παρουσιάζουν αντιστοιχίες με την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης» είπε ευθύς εξαρχής στον συντάκτη του BHMAgazino. Πώς, όμως, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας να γίνεται σύμβολο παρακμής και εξαθλίωσης;

Το Πεδίον του Άρεως συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι της παθογένειας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και προφανώς δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ολόκληρες ομάδες συμπολιτών μας.


Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την περιβόητη ανάπλαση του πάρκου –που στοίχισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9,5 εκατ. ευρώ–, τα 277 στρέμματά του απέχουν πολύ από τον επίγειο παράδεισο με τα σιντριβάνια και τα ρυάκια που μας υποσχέθηκαν. Αντιθέτως, σύμφωνα με πλείστα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το «πάρκο», όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, φέρνει περισσότερο σε κόλαση: πλήθος τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων μπαίνουν εκεί τις βραδινές ώρες, όπου προμηθεύονται και κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών, με τη σίσα –ένα φρικιαστικό ναρκωτικό που αποτελείται από μεθαμφεταμίνη αναμεμειγμένη με υγρό μπαταρίας– να θερίζει. Άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές του, ανάμεσα στα 1.200 δέντρα και τα 50.000 ανθόφυτα. Ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται για εξευτελιστικά ποσά της τάξεως των 2-5 ευρώ, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι την πιάτσα της ανήλικης πορνείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μικρή «Ταϊλάνδη» στο κέντρο μιας δυτικής, ας πούμε, πρωτεύουσας.

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Οι καταστηματάρχες που δουλεύουν δίπλα στο πάρκο μάς επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ και μεταφέρουν πολύ άσχημες εικόνες από καβγάδες μεταξύ συμμοριών που πωλούν ναρκωτικά και θανάτους από υπερβολική δόση. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, ένα ηλιόλουστο πρωινό, όπως αυτό της προηγούμενης Δευτέρας, συναντήσαμε μόνο μερικούς παππούδες που έπαιζαν τάβλι και μερικούς δρομείς. Πού είναι, όμως, οι υπόλοιποι «κανονικοί» άνθρωποι; Το πάρκο συνορεύει με την Κυψέλη, μια συνοικία από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Ευρώπης, γεμάτη μπετόν και έλλειψη πρασίνου. Κανονικά, οι κάτοικοί της θα έπρεπε να το πλημμυρίζουν.


Η Αναστασία Κυριαζοπούλου, δευτεροετής φοιτήτρια στη γειτονική ΑΣΟΕΕ, μας λέει ότι, αν και το πάρκο προσφέρεται για φοιτητικές «εξωσχολικές» δραστηριότητες, εντούτοις δεν το επισκέπτεται κανείς. «Δεν μου προκαλεί κανένα ενδιαφέρον να πάω, ίσα-ίσα, όταν τυχαίνει και περνάω για να φτάσω στη σχολή, νιώθω άβολα. Ειδικά τις νυχτερινές ώρες, φοβάσαι. Έναν συμφοιτητή μου τον είχαν κλέψει μάλιστα εκεί». Η Λένα Σπυροπούλου, 31 ετών και γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτισσα, παραδέχτηκε ότι έχει να το επισκεφθεί από τα μαθητικά της χρόνια, όταν πήγαινε εκδρομή με το σχολείο. «Κοίτα, δεν είμαι της φάσης "άραγμα σε πάρκο", αλλά θα το διέσχιζα καμιά φορά, έτσι, για βόλτα. Δεν το κάνω λόγω αυτών που ακούγονται, ότι είναι επικίνδυνο».

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Πλήθος τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων μπαίνουν εκεί τις βραδινές ώρες, όπου προμηθεύονται και κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών, με τη σίσα –ένα φρικιαστικό ναρκωτικό που αποτελείται από μεθαμφεταμίνη αναμεμειγμένη με υγρό μπαταρίας– να θερίζει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μήπως, όμως, στην πρώτη αποστροφή της Λένας κρύβεται όλη η αλήθεια; Μήπως οι Αθηναίοι απλώς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την κουλτούρα του πάρκου; Μήπως, ακόμα και αν είχαμε το Central Park στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα προτιμούσαμε το "άραγμα" σε μια hip καφετέρια της πλατείας Αγίας Ειρήνης; Μήπως οι γενιές που έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα έχασαν τη σύνδεσή τους με την ύπαιθρο και προτιμούν μπίρα στο χέρι στην urban Αθήνα;


Αν ήταν έτσι, βέβαια, θα έπρεπε όλα τα πάρκα της Αθήνας να ρημάζουν. Όμως η κατάσταση στον Εθνικό Κήπο είναι απείρως καλύτερη, ενώ πάρκα σε άλλους δήμους της Αττικής σφύζουν από ζωή. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι ακόμα και το Central Park δεν ήταν πάντα αυτό που ξέρουμε – ο επίγειος παράδεισος όπου κάνει τις μεσημεριανές της βόλτες η Κάρι Μπράντσο. Το Central Park την προ-Τζουλιάνι εποχή ήταν πεδίο δράσης βιαστών και ληστών, με εγκληματικότητα ανάλογη της πόλης στην οποία ανήκει. Το πάρκο «καθάρισε», όπως και όλη η Νέα Υόρκη, με σκληρή αστυνόμευση και την εφαρμογή της θεωρίας των «σπασμένων παραθύρων». Και για να μεταφερθούμε ξανά στο εδώ και το τώρα, δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ότι πολλές από τις ναρκο-πιάτσες του κέντρου έχουν «σπάσει» τους τελευταίους μήνες και δεν παρατηρούμε πια εμπόριο και χρήση ναρκωτικών σε μέρη όπου είχαμε συνηθίσει να τα βλέπουμε. Μήπως δεν εξαλείφθηκε το πρόβλημα και απλώς έχει μεταφερθεί στο πάρκο, μακριά από τους περισσότερους από εμάς;

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Ερμίνα Κυπριανίδου, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, μας είπε ότι η αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως αποτελεί και για τη νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής και για εκείνη προσωπικά κεντρικό στοίχημα. «Ήδη, με μια σειρά από ενέργειες διασφαλίζουμε άμεσα τα ελάχιστα: συνθήκες καλύτερης φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει στενή συνεργασία με ενεργές συλλογικότητες πολιτών και κοινωνικούς φορείς, ώστε μεσοπρόθεσμα το Πεδίον του Άρεως να ξαναγίνει ένας πνεύμονας πρασίνου και δημιουργίας, που τόσο έχουν σήμερα ανάγκη οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και οι Αθηναίοι γενικότερα. Ήδη, για τις 18-19 Οκτώβρη υποστηρίζουμε και θα συμμετέχουμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης και διαλόγου που διοργανώνουν πολυάριθμες κοινωνικές οργανώσεις της πόλης. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Πεδίον του Άρεως να γίνει η "βιτρίνα" όλης της Περιφέρειας Αττικής για την ποιότητα ζωής, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό του – και γι' αυτό ζητάμε τη συνδρομή όλων, πολιτών και θεσμικά συναρμόδιων φορέων». Από τον Δήμο Αθηναίων μας είπαν ότι εκκρεμεί ακόμα το επίσημο αίτημά τους στην προηγούμενη αρχή της περιφέρειας, για ανάληψη της διαχείρισης του πάρκου με ταυτόχρονη μεταφορά των κονδυλίων που τη συνοδεύουν. Όπως υπογραμμίζουν, ήδη οι υπηρεσίες του δήμου φροντίζουν για την καθαριότητα του πάρκου, αν και δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους.

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Πεδίον του Άρεως συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι της παθογένειας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και προφανώς δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ολόκληρες ομάδες συμπολιτών μας. Ίσως είναι ουτοπικό να ζητάμε ένα Hyde Park για την Κυψέλη, αλλά, από την άλλη, δεν χρειάζεται και να συμβιβαζόμαστε με το μίζερο παρόν.

Γιατί δεν πατάει κανένας στο Πεδίον του Άρεως; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Διάφορα
16

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

14 σχόλια
Όσες αναπλάσεις κι αν γίνουν, αν δεν φύγουν τα λούμπεν στοιχεία (δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πώς, πάντως όχι "εκεί γύρω"), είναι καταδικασμένες.
Για αλλη μια φορα στρεφετε την προσοχη, απο το μειζων κοινωνικο προβλημα της τοξικοεξαρτησης, των αστεγων και της παιδικης πορνειας, στις μικρες πολυτελειες της ζωης σας. Προτεινετε να στησετε δραση για να καθαρισουν το παρκακι, και τι ωραια να πινουμε το καφεδακι μας, οταν ο συναθρωπος διπλα μας υποφερει. Κρατηστε την διαθεση και τις προτασεις σας για να ενισχυσετε ουσιωδεις δρασεις. Η προταση σας απλα θα μετακινησει το προβλημα, το οποιο επειδη δε θα το βλεπετε, νομιζετε δε θα υπαρχε?????
Αποφεύγω πια να περνάω από εκεί γιατί απλά πληγώνομαι. Όσο σκέφτομαι πόσο υπέροχο θα μπορούσε να είναι όλο το σημείο αυτό τρελαίνομαι. Γιατί δεν είναι μόνο το πάρκο αλλά και το υπέροχο art deco Green Park με την ξεφτισμένη νέον επιγραφή, που θα μπορούσε να είναι ένα αριστοκρατικό στέκι και να παίζει τα καλοκαίρια υπεροχα live jazz. Να θυμίζει την Αθήνα άλλων εποχών. Χωρίς μεγάλα κόστη. Και φυσικά οι πολυκατοικίες της Μαυροματαίων που είναι από τις πιο υπέροχες της Αθήνας να πλαισιώνουν το όλο σκηνικό.Προσωπικά πιστεύω ότι δυστυχώς ο Αθηναίος δεν έχει την κουλτούρα του πάρκου και για μένα ο λόγος είναι ότι η πόλη βρέχεται από θάλασσα. Όσα ο Νεουορκέζος ή ο Βερολινέζος αποφασίζει να κάνει στα πάρκα του, ο Αθηναίος τα κάνει στις παραλίες του. Όταν βγει ήλιος και έχει υπέροχη μερα οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν στο πάρκο, οι Αθηναίοι ξεχύνονται στην παραλιακή για ήλιο, καφέ και μάτι.
Οι Κυψελιώτες, Γκυζιώτες, Πολυγωνιώτες κ.λπ. περνούσαν καθημερινά από εκεί επί χρόνια - μέχρι που κάποιος αποφάσισε (α) να το κλείσει ολούθε (πολλά "ανοίγματα", π.χ. δίπλα στον Πανελλήνιο καθιερώθηκαν μετά επειδή οι ντόπιοι τα έσπαγαν επανειλημμένως) κι έτσι να μην μπορεί να είναι μέρος της διαδρομής τους, (β) να το "αναπλάσει" ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ με συρματοπλέγματα εσωτερικά, (γ) να σταματήσει γιορτές που χρόνια το έβαζαν στη ζωή όλων των Αθηναίων (φεστιβάλ βιβλίου και γιορτή βιβλίου φθινόπωρο και άνοιξη, ανθοκομικές εκθέσεις, παζάρια, παραστάσεις στο θεατράκι κ.λπ.). Όταν πλέον παραδόθηκε στο κοινό, είχε ήδη έρθει η κρίση με την αυξημένη εγκληματικότητα και, κυρίως, είχε ήδη βγει από την καθημερινότητά των κατοίκων της Αθήνας. Πραγματικά οι ιθύνοντες έκαναν συστηματική και επίμονη προσπάθεια να το εγκαταλείψουμε. Και δυστυχώς το κάναμε.
Παρ'ολα αυτά η Αθήνα συνεχίζει να θυμίζει πόλη υπο κατοχή της Αστυνομίας. Παντού μπάτσοι με φοβερα σεταρισμένα raybans πουλάνε μούρη και νταηλίκι στο βλέμα. Αλλά ούτε λόγος για μία επιχείρηση εκκαθαρισης στο Πεδίον του Άρεως και μόνιμη συνεχή φύλαξη. Γιατί φίλες και φίλοι δυστυχώς μας θεωρούν ζώα. Γιατί φίλες και φίλοι δυστυχώς είμαστε ζώα και ότι και να λέμε για την όμορφη Αθήνα και την φοβερή τρμομερή ράτσα και πάστα μας δυστυχώς η πραγματικότητα μας διαψεύδει και πληγώνει. Σκατά τα έχουμε κάνει φίλοι μου, απλά σκατά... Κρίμα πραγματικά και οξύμωρο τέτοιο φοβερό οικόπεδο, φάτσα στην πιο ωραία θάλασσα του κόσμου να έχει ιδιοκτήτες τοσο οκνηρούς και απαίδευτους ανθρώπους...
Πολύ καλό άρθρο και ενδιαφέροντα σχόλια. Η δική μου πρόσφατη διαπίστωση σχετικά με το συγκεκριμένο πάρκο όπως και για τον Εθνικό κήπο και το πάρκο Ελευθερίας, είναι το γεγονός ότι δεν είναι προσπελάσιμο. Δεν μπορείς να περάσεις μέσα από τον χώρο για να πας κάπου. Το συγκεκριμένο γεγονός κάνει έναν χώρο ο οποίος προορίζεται να είναι ανοιχτός να γίνεται τελικά κλειστός και αφιλόξενος.
Παιδιά έγώ κάνω τρέξιμο στο Πεδίον Άρεως τα πρωινά και έχει κ άλλο κόσμο επίσης. Αν πας πιο βράδυ κάνουν ποδήλατο τα παιδιά με επίβλεψη βέβαια. Τις Κυριακές γίνονται συχνά βαφτίσεις στα εκκλησάκια ή γεμίζουν στην Κυριακάτικη λειτουργία. Η πάνω αλάνα μαζεύει ιδοκτήτες σκύλων κ όσους παιζουν μπάλα, ενώ η κάτω ηληκιωμένους.Εντάξει συναντάς κ περίεργους τύπους αλλά δν είναι τόσο χάλια όσο το παρουσιάζετε εσείς που δε ζείτε εκεί. Επίσης, η Κυψέλη είναι πυκνοκατοικημένη μεν όπως όλες οι μεγάλες πόλεις παγκοσμίως αλλά έχει πολλούς πεζόδρομους και πλατείες ....Φωκίονος, Αγίας Ζώνης, Σπετσοπούλα, Ρηνίας, Κελενούς, ....Πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλης, Βικτώριας, Αμερικής ,........πάντω ςτο καλύτερο είναι οι νερατζιές που είναι φυτεμένς παντού κ μοσχοβαλάνε ....
Επισκέφτηκα το πάρκο λίγους μήνες μετά την ανάπλαση και μου άρεσε αρκετά. Το πάρκο τότε φυλασσόταν απο εταιρεία security. Πήγα πάλι πρόσφατα και ήταν σαν να μην έγινε ποτέ η ανάπλαση. Το πάρκο πλέον δεν φυλάσσεται, υποτίθεται κλείνει το βράδυ αλλα βλέπω πολύ συχνά άτομα να πηδάνε τα κάγκελα. Ενώ μεγάλωσα εκεί σαν παιδί δεν θα πήγαινα τα παιδιά μου να παίξουν. Σίγουρα το πάρκο δεν το έχουμε στην κουλτούρα μας όπως θα έπρεπε να είναι. Δεν θυμάμαι ποτέ σαν παιδί να ξαπλώνω στα χορτάρια και να κάνω πικ νικ γιατι ήταν ουσιαστικά τουαλέτα σκύλων κάποιων "συμπολιτών" μας. Δεν θυμάμαι ποτέ να μένουμε μέχρι αργά για παιχνίδι γιατί πάντα υπήρχε φόβος. Πάντως κάθε απόγευμα ήταν γεμάτο παιδιά. Άρα συμπεραίνουμε οτι ίσως οι εποχές άλλαξαν και πλέον κάτι πρέπει να υπάρχει μέσα στο πάρκο που να προσελκύει κόσμο. Η πλατεία ομόνοιας με τα τραπεζοκαθίσματα έφτιαξε αρκετά... Αν όπως λέει ο κ. Κυριαζής προτιμάμε το "άραγμα" σε hip cafè, τότε ας γίνει ένας hip χώρος μέσα εκεί. Εκδηλώσεις? θεατρικές παραστάσεις? συναυλίες? κάτι που κάνει τους πολίτες να θέλουν να πάνε. Αν υπήρχαν σκιουράκια όπως στο central park (και δεν εννοώ να φέρουμε σκιουράκια απλά δίνω παράδειγμα ) τα μικρά θα έπρηζαν τους γονείς να τους πάνε εκεί για να τα ταίσουν. Αν υπήρχαν υπαίθρια όργανα γυμναστικής πολύς κόσμος θα πήγαινε εκεί για τρέξιμο και άσκηση. Υπάρχουν πολλές άλλες λειτουργίες / χρήσεις που θα μπορόυσαν να προστεθούν στο πάρκο. Προς το παρόν μέσα εκεί βρίσκει κανείς ναρκωτικά και πορνεία και σίγουρα και αυτό προσελκύει αρκετό κόσμο το βράδυ κυρίως αφού κλείσει. Διώχνει όμως όλους τους υπόλοιπους πολίτες. ΥΓ. Άν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα λίγο πάνω απο το πεδίον του άρεως, στην πλατεία αργεντινής δημοκρατίας απόγευμα και θα βοηθήσει να βγάλετε κάποια συμπεράσματα.
Εγω επισκεπτομαι το συγκεκριμενο παρκο σχεδον καθε μερα... Η γνωμη που εχω ειναι η χειροτερη! Εγκαταλειψη, βρωμια, εμποριο ναρκωτικων χυμα μπροστα στα ματια σου και διπλα στα παιδακια που παιζουν με τις μπαλες, τοξικομανεις παντου να βριζουν και να φωναζουν και να ενοχλουν, μισογυμνες γυναικες(τοξικομανεις σχεδον ολες)...Παρολα αυτα δεν σταματαω να πηγαινω γαιτι θα ειναι σαν να τους το χαριζω και δεν ειμαι διαθετημενη να το κανω αυτο! Δεν ξερω πως το βλεπουν οι υπολοιποι, αλλα εγω οσο μενω εδω θα πηγαινω καθε μερα, κι αν θελεις θα το κανω και απο πεισμα!
Εκεινο με το οποιο σιγουρα Δεν μπορουμε να συμβιβαστουμε, ειναι να ξοδεψουμε αλλα 10 εκατ. για το τιποτα. Μπορουμε με ελαχιστα χρηματα να εχουμε μια σχετικη καθαριοτητα και μια ικανοποιητικη αστυνομευση. Με αυτα τα δυο πραγματακια θα εχουμε ενα Αλλο παρκο απ'αυτο που προεκυψε μετα τα δεκα εκατ. Η μεγαλομανια μας ειναι που φταιει. Αυτη η αναγκη μας να αποκτησουμε παντα κατι πολυ σπουδαιο. Την πληρωνουμε κ την ξαναπληρωνουμε. Αρκετα πλεον!
++ μπορει να διαφωνησει κανεις με αυτο; Επισης το παρκο εχει αλλο ενα προβλημα: ειναι στην περιφερεια και οχι στον δημο για να κανει ο καθε σγουρος και ο καθε περιφερειαρχης το κομματι του με τα 10εκ + ευρω που ξοδευτηκαν, την φιεστα του και μετα τιποτα.
Είναι κρίμα! Ούτε ο Εθνικός Κήπος είναι όσο αξιοποιήσημος όσο θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι... Ελάχιστοι πεζοί τον επιλέγουν για τη διαδρομή τους και επίσης, η μία και μοναδική (ξεχασμένη από τα 70s) καφετέρια που βρίσκεται εκέι μέσα πουλάει το νερό για 1 ευρώ..
Δεν ξερω ποσο καιρο εχεις να πας, αλλα ο Εθνικος Κηπος εχει πολυ κοσμο (τοσο-οσο), πολλα παιδια με γονεις, πολλους δρομεις, νεολαια που καθεται στα παγκακια, τουριστες με τις μηχανες στο χερι και φυσικα ηλικιωμενους. Αυτα τις καθημερινες, γιατι τις Κυριακες γινεται χαμος!Η καφετερια ειναι οντως κολλημενη στο παρελθον, αλλα ειναι κι αυτο μερος της ομορφιας της. Οι τιμες βεβαια ειναι απαγορευτικες, αλλα στο κατω κατω παιρνεις εναν καφε απ'εξω και αραζεις καπου αλλου.Ισως το καλο του Κηπου σε σχεση με το Πεδιο του Αρεως ειναι οτι κλειδωνει μετα το σουρουπο, ισως για αυτο εχει διατηρησει μια στοιχειωδη ασφαλεια. Τελευταια τον κλειδωνουν καθε λιγο και λιγακι, μαλλον τον θεωρουν περιβολι της Βουλης και οποτε γουσταρουν βαζουν λουκετα.
Ναι, αλλά δεν διαβάζω κάτι για τα ρημαγμένα από ξηρασία φυτά, για τις σπασμένες μαρμάρινες πλάκες, για τα ξεχαρβαλωμένα φώτα και γενικότερα για τη αρχιτεκτονική "μελέτη" που ταιριάζει στον κήπο του σπιτιού σου (πχ) που επισκέπτονται 3 άτομα την ημέρα και όχι σε ένα πάρκο που επισκέπτονται χιλιάδες.
για πολλους δεν ειναι απλως ενα παρκο αλλα ενα θησαυροφυλακιο αναμνησεων,τα πρωτα παιδικα παιχνιδια,το ποδηλατο με τις βοηθητικες ροδες,ο παππους να καθεται στα πλατανια γιατι ηταν το αγαπημενο του δεντρο ,βαφτισια στον ναο των ταξιαρχων...το γεγονος οτι εγινε μπαλακι στα χερια του ενος και του αλλου υπευθυνου,δεν μας στερει μονο ενα μερος αναψυχης αλλα αποτελει και ενα ειδος προδοσιας απεναντι σε ολους εμας που ειδαμε την ζωη μας να υποβαθμιζεται,με τον ενα η΄ τον αλλον τροπο.