Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν καλά-καλά αναλάβει το πόστο του. Αιτία οι αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο επί Πρωθυπουργίας Γιούνκερ, έκανε ειδικές μυστικές συμφωνίες με πολυεθνικές για να φορολογούνται αυτές στο κρατίδιο και να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες τους.
Ο συνολικός τζίρος αυτού του deal υπολογίζεται σε ποσό περίπου όσο δυο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μέσω 28.000 εγγράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τόνισε: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι το Λουξεμβούργο πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στους διεθνείς όρους».
Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας : «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι αποδεκτές για οποιαδήποτε χώρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποθέσεις στα επόμενα χρόνια».
Πυρά όμως για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και στην ουσία του Γιούνκερ, εξαπέλυσε και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλαουμ : «Πολλές χώρες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις . Οι μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου αποτελούν μια σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα», είπε.
Δεν χαρίστηκε όμως στον επικεφαλής της Κομισιόν ούτε και η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών Μάργκαρετ Χότζ, καθώς είναι γνωστή η κόντρα Γιούνκερ-Κάμερον. «Παρόλο που ήταν επικεφαλής του κράτους που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από όλα τις φορολογικές ελαφρύνσεις , ο κύριος Γιούνγκερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις.
σχόλια