ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Tι μου δίδαξε η πολυσυζητημένη ταινία 99 Homes για τα λεφτά

Tι μου δίδαξε η πολυσυζητημένη ταινία 99 Homes για τα λεφτά Facebook Twitter
9
Tι μου δίδαξε η πολυσυζητημένη ταινία 99 Homes για τα λεφτά Facebook Twitter
Χρεώνεσαι και θεωρείς ότι 'έχει ο θεός', ή ότι θα σου τα χαρίσει τελικά το κρατος...

Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία το 99 Homes, το φιλμ που είδα χτες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στρατευμένο φιλμ και συναισθηματικό, πράγμα που γυρίζει μπούμερανγκ μερικές φορές, μιλά για τις εξώσεις ανυπεράσπιστων πολιτών που δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τις τράπεζες, και χάνουν τα σπίτια τους. Δείχνει τα κόλπα που κάνουν οι άκαρδοι μεσίτες που συνεργάζονται με τις τράπεζες για να διώξουν τους (πρώην) ιδιοκτήτες απ' τα σπίτια τους για να τα δώσουν για πλειστηριασμό. 

Ο σκηνοθέτης, που ήταν παρών στην προβολή, μας είπε πως νιώθει περίεργα που βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα, την περίοδο που ξεκινούν οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί που είχαν παγώσει. 

Δύσκολο να μη νιώσεις συμπόνια για όσους χάνουν τα σπίτια τους, για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν το απαραίτητο ποσό την περίοδο που είχαν παγώσει οι πλειστηριασμοί. Δύσκολο και να μην κατανοήσεις την αδικία, όταν αυτή υπάρχει (πχ. με τα κόλπα ή πλαστογραφίες που αναφέρονται στην ταινία, ή στην ασυνεννοησία δικαστηρίων και αστυνομικών στις ΗΠΑ). 

Καλώς ή κακώς, η αυτάρκεια είναι η μόνη λύση. Και το να συγκρατείσαι. Να ζεις με λίγα, είτε έχεις λίγα είτε πολλά. Να καταλάβεις ότι δεν βασίζεται στα λεφτά η πραγματική ζωή.

Όποιος όμως δεν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, βλέποντας το φιλμ νιώθει ταυτόχρονα και ανακούφιση - που δεν έφτασε εκεί, στη θέση όσων δανείστηκαν και δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν. 

Έτσι κι εγώ. Και αν κάτι μου δίδαξε το φιλμ, είναι να είμαι έξτρα προσεκτικός από εδώ και πέρα. Δεν εννοώ τσιγκούνης, δε μιλώ για τα μικρά. Αλλά τα μεγάλα. 

Οι καλές εποχές είναι πάντα εφήμερες, βγάζεις κάποια λεφτά και νομίζεις ότι είσαι άρχοντας. Ξοδεύεις αλόγιστα, ή αποφασίζεις να αγοράσεις σπίτι, χρεώνεσαι και θεωρείς ότι 'έχει ο θεός', ότι απ' τη δουλειά σου θα βγάζεις για πάντα καλά λεφτά και θα ξεχρεώνεις άνετα, ή ότι θα σου τα χαρίσει τελικά το κρατος.

Δεν μας το διδάσκει μόνο η ταινία (που άλλωστε βασίζεται στην πραγματικότητα) αλλά η ίδια η ζωή, στην Ελλάδα. Η ίδια η κρίση. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

[Στην σημερινή είδηση "Συγκέντρωση στον Πειραιά κατά πλειστηριασμών σπιτιών" κάποιος σχολίασε ειρωνικά, και μάλλον άσπλαχνα. "Ετσι συντροφοι! Δεν είχαμε μια, πήραμε δάνειο, αλλά θέλαμε και εμείς 150 τετραγωνικά σπίτι στη Νέα Σμύρνη. Ειναι φασισμος να πρεπει να πληρωσεις το δανειο που πηρες, ετσι; Αναφαιρετο δικαιωμα ειναι η σπιταρωνα και το εξοχικο και 3 αυτοκινητα για καθε Ελληνα, ασχετως οικονομικης καταστασης!" Σωστό εν μέρει, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν είναι όλοι έτσι, και πως πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις και να προστατευτούν όσοι ήταν αδύναμοι αλλά και συνετοί ακόμα και στις καλές εποχές.]

Tι μου δίδαξε η πολυσυζητημένη ταινία 99 Homes για τα λεφτά Facebook Twitter
Ο Andrew Garfield χάνει το σπίτι του και ο Michael Shannon (που του το παίρνει) προσπαθεί να τον κάνει σα τα μούτρα του, με σχετική επιτυχία...

Καλώς ή κακώς, η αυτάρκεια είναι η μόνη λύση. Και το να συγκρατείσαι. Να ζεις με λίγα, είτε έχεις λίγα είτε πολλά. Να καταλάβεις ότι δεν βασίζεται στα λεφτά η πραγματική ζωή. Τα λεφτά χρειάζονται για τις άμεσες ανάγκες. Αν μπορώ να εξυπηρετώ τις βασικές μου ανάγκες (τα χαράτσια του κράτους και της καθημερινότητας δηλαδή) αντέχω να μην κάνω έξοδα. Και ποτέ δάνειο. Ποτέ. Ακόμα κι αν είμαι σίγουρος ότι θα το ξεπληρώσω. Ούτε καινούργιο αμάξι, ενα μεταχειρισμένο πήρα πριν καιρό, και μ' αυτό θα πορευτώ ακόμα κι αν ψιλοπλούτιζα αύριο, ούτε τίποτα που ξεφεύγει απ' το μπάτζετ της εγκράτειάς μου. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν πολεμάμε για να διορθωθούν οι αδικίες; Όχι βέβαια. Η αυτοσυγκράτηση στις άσκοπες ή μεγάλες αγορές δε σημαίνει παραίτηση απ' την απαίτηση για δικαιοσύνη. Έχοντας όμως μάθει πώς λειτουργεί η Αγορά και ο Έξω Κόσμος, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην παίρνουμε δάνεια εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητα (και μετά να κατηγορούμε τις τράπεζες ότι μας πίεσαν να το πάρουμε!), και να μην ξοδεύουμε απερίσκεπτα όταν θα βρεθούν ξαφνικά κάποια λεφτά στα χέρια μας. Και να μην εμπιστευόμαστε στα τυφλά τους άλλους.

Λέω ένα σωρό παρωχημένα κλισέ. Μπορεί. Όμως καθώς όντως τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι πληστηριασμοί σπιτιών στην Ελλάδα (πολλές κατοικίες είναι 'δεύτερες' ή ακόμα και εξοχικά!) δε γίνεται να μην σκεφτώ πόσο ευλογημένοι είναι αυτοί που περιφρονούν τα λεφτά και μόνο ελάχιστα χρησιμοποιούν οι ίδιοι μιας και για να ζήσουν χρειάζονται, βασικά, τον αέρα που αναπνέουν. 

9

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Συμφωνω με τα περισσοτερα, αλλα αυτο με την αυταρκεια ειναι τουλαχιστον γελοιο.Δεν μπορει να υπαρξει αυταρκεια στη σημερινη εποχη ουτε κατα δοιανεια ακομα κ οι αγροτες κ οι κτηνοτροφοι δεν μπορουν να ειναι αυταρκης.
εγώ δεν κατάλαβα που θες να καταλήξεις. νομιμοποιούνται για σένα δηλαδή οι κατασχέσεις σπιτιών? Ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες (προφανώς) έως τώρα έχουν πληρώσει ουκ ολίγα για την αποπληρωμή, ή ενώ η δόση αρχικά ήταν ανάλογη του μισθού ο οποίος έχει γίνει πλεόν σχεδόν δόση από μόνος του? Ή η καθημερινή προβολή άτοκων δανείων, διακοποδανείων, καταναλωτικών, φοιτητικών κτλ ήταν μια αθώα εκστρατεία ενημέρωσης? Ή το σπίτι θεωρείται πολυτέλεια? (δεν γνωρίζω αν τα περισσότερα είναι εξοχικές κατοικίες κτλ αλλά νομιμοποιείται ούτως ή άλλως η κατάσχεση και της πρώτης κατοικίας). Επιπλέον η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών πως προέκυψε? Από τις παράλληλες με τις δόσεις, κρατήσεις και μειώσεις και χαράτσια. Και τέλος, είδαμε πόσο καλά δούλεψε το πράγμα στις ΗΠΑ με τη δημιουργία πόλεων φαντασμάτων, τραπεζών με τεράστια ακίνητη περιουσία και φτωχοποιημένων άστεγων, πρώην ευκατάστατων κοινωνικών στρωμάτων.
Συμφωνω με την αυτοσυγκρατηση αλλα επισης πρεπει να λεγεται,οτι κανεις δεν πηρε δανειο απο Τραπεζα,με το ζορι .Εαν η οποια Τραπεζα δεν εκρινε σωστα & εδωσε δανεια σε ανθρωπους που δεν θα μπορουσαν να τα ξεπληρωσουνε ,εχει & η ιδια ευθυνη.Ανελαβε το ρισκο να δανεισει ακριτα & εχασε.Αυτο δεν ειναι το επιχειρηματικο ρισκο?Οπως στις παλιες εποχες που τα εμπορικα μαγαζια,πουλουσαν επι πιστωσει & εχαναν τα λεφτα τους εαν ο πελατης δεν μπορουσε να εξοφλησει.Γιατι για τις Τραπεζες δεν ισχυει αυτη η αναληψη του ρισκου?
Ακομα και που ειμαι απο τα πιο καταναλωτικα ατομα που γνωριζω-ξοδευω τα κερδη του τζοκερ ΤΩΡΑ και ΟΧΙ σε υποχρεωσεις- συμφωνω απολυτως σχετικα με την αυταρκεια.Μαλιστα ξεκινωντας απο τον οικονομικο απεγκλωβισμο ειναι και η μονη λυση για πολλαπλους απεγκλωβισμους.
ειναι ακριβως πανω στο θεμα της αυταρκειας που διαφωνω με το αρθροΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να ειναι κανεις αυταρκης στη συγχρονη εποχη, οταν μονο και μονο για το κουλουρι που τρως το πρωι πρεπει να εργαστουν εκατονταδες ανθρωποι απο την αρχη της παραγωγικης διαδικασιαςπρεπει να καταλαβουμε ποσο ΒΑΘΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ειμαστε ο ενας απο τον αλλον και ο καθε ενας απο εμας να αναλαβει υπευθυνο ρολο η οικονομια μπορει ας ειναι οσο ελευθερη θελει... αν οι πολιτες απαιτουν συλλογικα κοινωνικη δικαιοσυνη τοτε θα ευημερουν ολοι σαν συνολοη "αυταρκεια" εχει μεσα στην εννοια της την απομονωση και αυτο ειναι προς τη λαθος κατευθυνση
Το προβλημα δεν ειναι οι ανθρωποι που πηραν δανειο για να παρουν σπιτι.Το προβλημα ειναι πως οι ανθρωποι για να παρουν σπιτι επρεπε να παρουν ΔΑΝΕΙΟ! Να σου θυμησω τις τιμες κατασκευης, αγορας αλλα και τα νοικια που ηταν στο θεο πριν 10 χρονια; Ποιος φταιει γι αυτο;;Μα, Οι τραπεζιτες! Υπερκοστολογουσαν την κατασκευη ωστε να πουλησουν μεγαλυτερο δανειο και να παρουν μεγαλυτερο μπονους!Η στεγη, η τροφη, η ασφαλεια ειναι απαραιτητα για τον ανθρωπο και γι αυτο κερδοσκοπουν πανω τους ασυστολα οι εχοντες.Τι θα κανεις οταν με "τα λιγα λεφτα" που επικαλεισαι δεν θα μπορεις να αγορασεις ουτε τα βασικα;Γιατι μιλας για "αυταρκεια"; Κανεις ανθρωπος δεν ειναι νησι... η λυση ειναι αλληλεγγυη και τεχνολογια.
Φταίει και ο κόσμος που παρασύρονταν πολύ εύκολα από την ανυπομονησία να αποκτήσει οτιδήποτε όσο νωρίτερα. Σπατάλες παντού. Οι τράπεζες πουλούσαν μεγαλύτερα δάνεια αλλά τι έκαναν? Κανόνιζαν την τιμή του τσιμέντου με την Τιτάν να είναι διπλάσια?Οι τράπεζες πουλάνε χρήμα. Τα κατάφεραν και είχαν τρελές πωλήσεις. Μέρος της κοινωνίας μας είναι. Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Δεν γίνεται χωρίς αυτές. Είναι αναγκαίο κακό. Νόμιμοι τοκογλύφοι. Αν εσύ ήθελες δάνειο για τη δουλειά ή αμάξι, playstation, κινητό, διακοπές, οτιδήποτε. Τι έκανες? Έβαζες δόσεις, έπαιρνες δάνειο, πιστωτικές χωρίς να κοιτάει κανείς τα επιτόκια κτλ. Χάθηκε η υπομονή και η οικονομία. Δεν ήθελες να περιμένεις να μαζέψεις τα λεφτά. Δεν κρατιόσουν. Ήθελες να αποκτήσεις κάτι καλύτερο το γρηγορότερο. Απ' τα 80τμ να πας στα 180. Δεν έκανες σπίτι 100τμ. Έκανες 200τμ. Όσοι ήταν νοικοκύρηδες και κρατήθηκαν ζορίζονται αλλά δε χρωστάνε πουθενά."Θα πάρω στεγαστικό δάνειο γιατί έχει καλύτερο επιτόκιο, και θα πληρώνω Χ λεφτά. Έτσι θα πάρω το αμάξι."
ολοι οι νοικοκυρηδες χρωστανε 33.000€ ο καθε ενας, οσο και το χρεος της Ελλαδας που τους αναλογειοι τραπεζες φτασαν να χρηματοδοτουν 100% την ανεγερση η το κοστος αγορας του διαμερισματος (συνηθως μεχρο 60% διναν το υπολοιπο επρεπε να το εχεις μετρητα)ετσι δημιουργησαν τεχνικα αυξηση της ζητησης και οι τιμες ανεβηκαν, πραγμα που τους βολευε γιατι αυξανονταν ετσι και οι ισολογισμοι τους
byronwilliams φυσιολογικό δεν είναι να αυξηθεί η τιμή αν αυξηθεί και η ζήτηση? Μην ανακατεύεις το εθνικό χρέος με το προσωπικό.Και απ το 60% αν πήγαιναν στο 70% πάλι θα αυξανόταν η κατανάλωση. Το θέμα είναι γιατί δελεάστηκες και αγόρασες. Κι αυτό επένδυση θεωρείτε και είχε το ρίσκο της.Πόσα σπίτια θα γινόταν? Τα ενοίκια ήταν ψηλά (και σε ορισμένες περιπτώσεις/περιοχές αρκετά ψηλά) και όλοι κοίταγαν να νοικιάζουν και να εισπράττουν. Σου φαίνεται σωστό?